Linux ; Linux çekirdeğine dayalı, açık kaynak kodlu, Unix benzeri bir işletim sistemi ailesidir. GNU Genel Kamu Lisansı versiyon 2 ile sunulan ve Linux Vakfı çatısı altında geliştirilen bir özgür yazılım projesidir. Linux ismi ilk geliştiricisi olan Linus Torvalds tarafından 1991 yılında verilmiştir. Günümüzde süper bilgisayarlarda, akıllı cihazların ve internet altyapısında kullanılan cihazların işletim sistemlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bunlardan en popüler olanı Google tarafından geliştirilen Android işletim sistemidir.
Bilişim, bilişim bilimi ya da bilgisayar bilimi, bilgi ve hesaplamanın kuramsal temellerini ve bunların bilgisayar sistemlerinde uygulanabilmeleri sağlayan pratik teknikleri araştıran bir yapısal bilim dalıdır. Bilişimciler ya da bilgisayar bilimcileri bilgi oluşturan, tanımlayan ve dönüştüren algoritmik süreçler icat edip, kompleks sistemleri tasarlamak ve modellemek için uygun soyutlamalar formüle ederler. Bilişim Dünya'da hızla gelişmeye devam eden önemli bir teknolojidir.
Bilgisayar Derneği, bilgisayar bilimleri alanındaki en eski mesleki kuruluştur. 1947'de kurulmuş, günümüzde 80.000 üyeye ulaşmıştır. Mesleki ve akademik yayınları ile toplantı faaliyetlerinin yanı sıra, bilişim dalının en önemli ödülü kabul edilen Turing Ödülü'nü vermesiyle de bilinir. Merkezi New York şehrindedir. Dünya genelini kapsayan üyelik sistemi ile bilişim teknolojisinin çeşitli alanları ile uğraşan profesyonellere ve öğrencilere kaynak sağlamaktadır.
Microsoft Corporation, ABD merkezli çok uluslu teknoloji şirketidir. Bilgisayar yazılımları, elektronik cihazlar, kişisel bilgisayarlar ve bilişim hizmetleri geliştirir, üretir, lisanslar ve satar. Şirketin en çok bilinen yazılımları Microsoft Windows ve MS-DOS işletim sistemi aileleri, Microsoft Office paketi, Bing adlı arama motoru, Internet Explorer ve Edge web tarayıcılarıdır. Öne çıkan donanım ürünleri ise Xbox video oyun konsolları, Microsoft Hololens sanal gerçeklik gözlükleri ve Microsoft Surface dokunmatik ekranlı kişisel bilgisayar ürün ailesidir. Microsoft, 2016 itibarıyla dünyanın en büyük yazılım geliştiricisi ve dünyanın en değerli şirketlerinden birisidir. Şirketin adı, "microcomputer" (mikrobilgisayar) ve "software" (yazılım) sözcüklerinin birleşmesinden meydana gelir.
IBM, merkezi Armonk, New York, ABD'de olan, dünyanın en büyük bilişim teknolojisi şirketlerinden biridir. 410.000'i aşkın çalışanı ile 170'ten fazla ülkede faaliyet göstermektedir. Faaliyet gösterdiği alanlar arasında bilgisayar, middleware ve donanım üretimi, yazılım, internet barındırma hizmeti, kuantum hesaplama, bulut depolama, bulut bilişim, bulut veritabanı, yapay zekâ, otomasyon, robotik, sunucu servisleri, danışmanlık ve AR-GE bulunmaktadır. Dünyada her yıl en fazla yeni patent alan şirket durumundadır.
Süper bilgisayar basit olarak; yoğun paralel işlemciler, yüksek başarımlı vektör işlemciler ve öbek bilgisayarların oluşturduğu sistem olarak tanımlanabilir. Süper bilgisayarlar bilimde, deney ve hesaplamayı birleştiren hesaplamalı bilim gibi yeni metodolojilerin oluşmasını sağlamıştır. Günümüzde süper bilgisayarlar saniyede yüzlerce trilyon işlem yapar hale gelmiştir. Örneğin, dünyanın en hızlı süper bilgisayarı saniyede 136,8 trilyon kalıcı işlemle Amerika'da Lawrance Livermore National Laboratuvary isimli ulusal laburatuarın kullanımındadır Süper bilgisayarlar ilk defa 1960'larda Seymour Cray tarafından Control Data Corporation'da tasarlandı.
Blue Gene (Türkçe: Mavi Gen), PetaFLOP mertebesinde (saniyede 1x1015 işlem) işletim hızlarına ulaşmak için tasarlanmış ve neredeyse 500 teraFLOP (saniyede 1x1012 işlem) işlemci hızına ulaşmış süper bilgisayarlar imal etmek için geliştirilen bir bilgisayar mimarisinin adıdır. Bu proje, IBM (bilhassa IBM Roachester MN ve Thomas J. Watson Araştırma Merkezi), Lawrence Livermore Milli Laboratuvarı, çalışmaları kısmen finanse eden ABD Enerji Bakanlığı ve akademik çevreler arasında yürütülen bir ortak projedir. Dört tane Blue Gene (mavi gen) projesi devam etmektedir: BlueGene/L, BlueGene/C, BlueGene/P, and BlueGene/Q.
Linux çekirdeği, Unix benzeri açık kaynak bir monolitik işletim sistemi çekirdeğidir. Linux işletim sistemleri ailesi bu çekirdek üzerine inşa edilmiştir. Kişisel bilgisayarlar ve sunucular gibi genellikle Linux dağıtımı kullanan geleneksel bilgisayar sistemleri; router, kablosuz erişim noktaları, set üstü kutuları, smart TV'ler gibi gömülü sistemler bu çekirdeği kullanır. Android işletim sistemine sahip olan tablet bilgisayarlar, akıllı telefonlar ve akıllı saatler de ayrıca bu çekirdeğin sağladığı hizmetlerden yararlanmaktadır. Kasım 2017 itibarıyla Dünya'nın en güçlü 500 süper bilgisayarı, Linux tabanlı işletim sistemi kullanmaktadır.
Dokunmatik ekran, elektronik aygıtların parmak veya özel kalemler aracılığıyla hafifçe dokunarak kumanda edilmesine olanak sağlar. Hesap makinesi ve televizyon düğmelerinden, cep telefonu, dizüstü bilgisayar ve uzay teknolojilerine kadar çok çeşitli bir kullanım alanı vardır.
Bulut bilişim, bilgisayarlar ve diğer cihazlar için, istendiği zaman kullanılabilen ve kullanıcılar arasında paylaşılan bilgisayar kaynakları sağlayan, internet tabanlı bilişim hizmetlerinin genel adıdır. Bulut bilişim bu yönüyle bir ürün değil, hizmettir; temel kaynaktaki yazılım ve bilgilerin paylaşımı sağlanarak, mevcut bilişim hizmetinin; bilgisayarlar ve diğer aygıtlardan elektrik dağıtıcılarına benzer bir biçimde bilişim ağı üzerinden kullanılmasıdır.
Windows HPC Server 2008, Windows Server-in bileşenedir. 22 Eylül 2008 tarihinde Microsoft tarafından yayımlandı ve Windows Vista ailesi yeni nesil temsilcisi olarak Windows Server 2003-ün halefi ürünüdür. Windows HPC Server 2008 yüksek performanslı bilgi işlem kümeleri gerektiren high-end uygulamalar için tasarlanmıştır.
Apple A10 Fusion Apple tarafından tasarlanan ve TSMC tarafından üretilen, 64 bitlik yongada sistem (SoC) sistemidir. Bugüne kadar piyasaya sürülen en hızlı tekli mobil SoC idi ve 7 Eylül 2016'da tanıtılan iPhone 7 ve 7 Plus'da ilk ortaya çıktı. A10, iki adet yüksek performanslı çekirdeği ve iki enerji verimli çekirdeği olan, Apple tarafından üretilen ilk dört çekirdekli SoC idi. Apple, selefi Apple A9'a kıyasla % 40 daha fazla CPU performansına ve % 50 daha fazla grafik performansına sahip olduğunu bildiriyor. 2017 yılında daha güçlü versiyonu Apple A10X, eylül ayında ise Apple A11 bırakıldı.
Mustafa Akgül, internetin Türkiye'de yaygınlaşması için yaptığı çalışmalarla tanınan Türk mühendis, bilim insanı, bilişim uzmanı
K computer, Fujitsu tarafından üretilen bir süper bilgisayardır. Haziran 2011 tarihinde Japonya'nın Kobe kentinde bulunan RIKEN İleri Bilişim Enstitüsü kampüsünde kuruldu. 80.000'den fazla işlem düğümü ile dağıtılmış bir bellek mimarisine dayanmakta olup ve işletim sistemi Linux çekirdeğini temel alıyordu ve bilgisayarın donanımını kullanmak için tasarlanmış ek sürücüler bulunmaktaydı. İklim araştırması, afet önleme ve tıbbi araştırma gibi çeşitli uygulamalar için kullanıldı.
LINPACK, sayısal bilgisayarlarda sayısal doğrusal cebir gerçekleştirmek için kullanılan bir yazılım kütüphanesidir. Fortran'da Jack Dongarra, Jim Bunch, Cleve Moler ve Gilbert Stewart tarafından yazılmıştır ve 1970'lerde ve 1980'lerin başında süper bilgisayarlarda kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Modern mimarilerde daha verimli çalışan LAPACK'in yerini büyük ölçüde almıştır.
Şablon:Infobox custom computerTitan veya OLCF-3, Cray tarafından Oak Ridge Ulusal Laboratuvarı'nda çeşitli bilim projelerinde kullanılmak üzere yapılmış bir süper bilgisayardır. Titan, Oak Ridge'deki eski bir süper bilgisayar olan ve geleneksel merkezi işlem birimlerine (CPU'lar) ek olarak grafik işlem birimleri (GPU'lar) kullanan Jaguar'ın bir yükseltmesiydi. Titan, 10 petafloptan fazla performans gösteren bu tür ilk hibritti. Yükseltme Ekim 2011'de başladı, stabilite testine Ekim 2012'de başladı ve 2013'ün başlarında araştırmacıların kullanımına sunuldu. Yükseltmenin ilk maliyeti 60 milyon ABD dolarıydı ve esas olarak Amerika Birleşik Devletleri Enerji Bakanlığı tarafından finanse edildi.
Fugaku, Fujitsu ve RIKEN tarafından üretilen bir üst düzey süper bilgisayardır. 2014 yılında K computer yerine geliştirilmeye başlandı ve 2020 yılında Japonya'nın Kobe kentinde bulunan RIKEN İleri Bilişim Enstitüsü kampüsünde kuruldu. Haziran 2020 TOP500 listesinde dünyanın en hızlı süper bilgisayarı unvanını elde etti ve bu unvana ulaşan ilk ARM mimarisi tabanlı bilgisayar oldu. Adını Fuji Dağı'nın alternatif bir adından almaktadır ve resmi olarak 2021'de faaliyete geçmesi planlanmaktadır.
Summit, IBM tarafından üretilen bir süper bilgisayardır. 2014 yılında ABD Enerji Bakanlığı'nın desteği ile geliştirilmeye başlandı ve 2018 yılında Oak Ridge Ulusal Laboratuvarı'nda kuruldu. Kasım 2018 tarihinde TOP500 listesinde dünyanın en hızlı süper bilgisayarı unvanını elde etti. Summit, bir genomik analiz sırasında 1,88 eksaflop hızına ulaşan ilk süper bilgisayardı ve karışık hassasiyetli hesaplamalar kullanılarak 3,3 eksaflopa ulaşması beklenmektedir.
Sunway TaihuLight, Çin'de Ulusal Paralel Bilgisayar Mühendisliği ve Teknolojisi Araştırma Merkezi (NRCPC) ve Sunway tarafından üretilen bir süper bilgisayardır. Haziran 2016 tarihinde Çin'in Wuxi kentinde bulunan Ulusal Süperbilgisayar Merkezi'nde kuruldu. 93 petaFLOPS hızı ile önceki Tianhe-2'den üç kat daha hızlıdır. Haziran 2017 itibarıyla 6.051 GFlops/watt'lık bir verimlilikle Green500'de enerji açısından en verimli 16. süper bilgisayarıdır.