İçeriğe atla

TKB-059

TKB-059

Çeşidi Bullpup saldırı tüfeği
Uyruğu Sovyetler Birliği
Hizmet geçmişi
Hizmet Yalnızca prototip
Kullanıcılar Sovyetler Birliği yalnızca prototip
Kullanıldığı savaşlar yok
Üretim tarihi
Tasarımcı Gennadij A. Korobov
Tasarlandığı tarih 1962–1966
Üretici Tula Arms Plant
Üretildiği tarih 1966 (TKB-059)
Çeşitleri Device-3B
TKB-059
Özellikler
Ağırlık 3,85 kg[1]
Uzunluk 690 mm
Namlu uzunluğu 430 mm

Mühimmat7.62×39mm
Kalibre7.62mm
Namlu 3
Etki Gaz işlemeli
Atış sayısı 1400–1800 mermi/dk[2]
Besleme sistemi 60/45 mermi, çıkartılabilir, 3 sıralı şarjör
Nişangah Gez ve arpacık

TKB-059 (ТКБ-059), 1966'da Tula Silah Fabrikası tarafından üretilmiş, tam otomatik ateş etme kabiliyetine sahip, haznesi 7.62×39mm mermiler için uygun bir Sovyet üç namlulu bullpup saldırı tüfeğidir.

Üretiminde, kendisinden önce üretilmiş, yine üç namlulu deneysel bir saldırı tüfeği olan Device 3B (Прибор 3Б) baz alındı.[3] Her iki silah da ateşli silah tasarımcısı Gennadij Korobov tarafından geliştirildi.

Her iki silahta da, namluları bağımsız olarak şarjörden beslenecek şekilde, 45 Mermi Şarjör (15x3) veya 60 Mermi Şarjör (20x3) seçenekleriyle üçlü 7.62×39mm şarjör kullanıldı.[1]

TKB-059, Tula silah müzesinde bulunmaktadır.[4]

Popüler kültürde

Silah, Payday 2'de Rodion 3B Rifle olarak yer aldı.

Kaynakça

  1. ^ a b "Korobov Device 3B and TKB-059". modernfirearms.net. 5 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat 2023. 
  2. ^ "Оружейный журнал - ОГНЕННЫЙ ШКВАЛ". GunMagazine.com.ua. 27 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Şubat 2017. 
  3. ^ "_11. АВТОМАТЫ - Военный паритет". MilitaryParitet.com. 1 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Şubat 2017. 
  4. ^ Тульский Государственный Музей Оружия 21 Eylül 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.; item 83 in that list

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bullpup</span>

Bullpup, şarjörün ve mermi sürme mekanizmasının tetik mekanizmasının arkasına ve dipçiğin içine yerleştirildiği tüfek tipidir. Burada amaç silahın boyunu ufaltırken namlu boyunun aynı bullpup tasarım ile eşdeğer bullpup olmayan konvansiyonel tasarım ile aynı kalmasıdır, genellikle zırhlı personel taşıyıcı, zırhlı muharebe aracı, helikopter veya uçak yolcu ya da pilot kabini, denizaltı ve gemi içindeki ve dar koridorlardaki piyade düşünülerek tasarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">StG 44</span> tarihteki ilk saldırı tüfeği

StG 44, II. Dünya Savaşı'nda Nazi Almanyası tarafından tasarlanmıştır. Son versiyonu olan MP 44'ün 1944 yılında tasarlanması nedeni ile "44" kısaltmasıyla anılan dünyanın ilk modern saldırı tüfeğidir. StG 44'ün MP 43 ve MP 44 gibi versiyonları vardır. Bu versiyonlar orijinal StG 44'ün aynısıdır, aralarındaki tek fark üzerlerinde yapılan küçük değişikliklerdir. Aslında 1943 yılında tam olarak kullanıma hazır olmuştur, fakat 1942 yılında ilk üretildiği zamanlardan itibaren kullanıma sunulmuştur.

Piyade tüfeği, seçici ateş'e sahip askerî tüfek türüdür. Orta derece hartuç ve çıkarılabilir bir şarjör kullanır. En eski askeri sınıf olan piyadenin ana muharebe silahıdır. Kullanımı standarttır. Sualtı tüfek, muharebe tüfeği, bullpup, saldırı silahı gibi türleri bulunur. 20. yüzyılın sonunda, saldırı tüfekleri dünya ordularının çoğunda standart silah haline gelmişti. Çoğu halde tam güçlü tüfekler ve hafif makineli tabanca'ların yerini aldı.

Karabiner 98 Kurz, 1935 yılında ilk kez Nazi Alman Silahlı Kuvvetleri Wehrmacht tarafından, Alman Mauser fabrikasına siparişi verilerek üretilen tüfektir. Kar98k sürgülü tüfeği, piyade tüfeği olarak tanımlanan uzun namlulu Gewehr 98 tüfeklerinin, araç içi gibi kapalı alanlarda daha kolay manevra yapılabilmesi için mekanizması değiştirilmeden sadece namlu boyu kısaltılarak standart piyade tüfeğine dönüştürülmüş halidir.

<span class="mw-page-title-main">Kbs wz. 1996 Beryl</span>

Kbs wz. 1996 Beryl, Polonya yapımı 5.56 mm saldırı tüfeği dir. Radom şehrindeki Łucznik Arms Factory isimli şirket tarafından tasarlanmış ve üretilmiştir. Tüfek, Polonya Silahlı Kuvvetleri tarafından 7.62 mm ve 5.45 mm Kalashnikov yerine kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Muharebe tüfeği</span>

Muharebe tüfeği, güçlü mermi kullanan, küçük şarjörlü ve mermiyi daha uzağa atabilen piyade tüfeği çeşididir. Saldırı tüfeğinden farklı olarak daha güçlü ve uzun mermiler kullanır. Ayrıca saldırı tüfeklerine oranla daha uzundurlar. Bu tür silahlar genellikle düzenli ordu savaşları için üretilmiştir. Bu tür silahlar Amerikan yapımı .30-06 Springfield, Rus yapımı 7.62x54mmR, NATO yapımı 7.62x51mm, İsviçre yapımı 7.5x55mm mermiler kullanır. Şarjörleri ise genellikle 20 mermiliktir. Eskiden savaş tüfekleri sadece yarı otomatik ateş edebilirken günümüz savaş tüfeklerinin atış modu değiştirilip hem yarı otomatik hem de tam otomatik ateş edebilir.

<span class="mw-page-title-main">Dragunov (keskin nişancı tüfeği)</span> Sovyet yapımı keskin nişancı tüfeği

SVD, Sovyetler Birliği yapımı yarı otomatik, uzun menzilli keskin nişancı tüfeğidir. Türkiye'de Kanas adıyla da bilinir. Kanas kelimesinin "Keskin Nişancı Silahı"nın kısaltması olan KNS'den türetildiği ve/veya Arapça "keskin nişancı" (قناص) kelimesinden esinlendiği rivayet edilir.

<span class="mw-page-title-main">Kalaşnikov silahları</span>

Kalaşnikov silahları, Mihail Timofeyeviç Kalaşnikov tarafından tasarlanan ateşli silahlardır. Bu silahlar, Izhmash firması tarafından üretilirler. Kalaşnikov silahları, üç seriye ayrılır: AK, RPK, PK. Fakat Türkiye'de "Kalaşnikov" dendiğinde akla, AK serisinin ilk tüfeği olan AK-47 gelmektedir. PK serisine Biksi, AK serisine ise Keleş denir.

<span class="mw-page-title-main">Zastava M92</span>

Zastava M92 Sırbistan, Zastava Arms tarafından geliştirilen ve üretilen bir kısa tüfek çeşididir. M92, Zastava M85 karabinasından geliştirilmiş olup namlu çapı dışında neredeyse tümüyle aynı özelliktedir. M92 gerçekte, Sovyet saldırı tüfeği AKM’ nin değiştirilmiş bir kopyası olan Zastava M70’ in kısaltılmış sürümüdür.

AO-63, 5.45 × 39 mm mermi hazneli bir Sovyet iki namlulu AK türevi taaruz tüfeğidir. Sergei Simonov ve Peter Tkachev tarafından tasarlanmış ve TsNIITochMash tarafından üretilmiştir. Yan yana namlu konfigürasyonu kullanan ve balistik performansı artırmak için 0,01 saniye gecikmeyle iki mermi patlama modunda ateşlendiğinde maksimum 6000 mermi/dk atış hızına ulaşabilir ve bu da onu teknik olarak bilinen en hızlı ateşleyen tüfek yapar.

AVB-7.62, Anatoly F. Baryshev tarafından tasarlanan bir taaruz tüfeğidir ve kendi silah işletim sisteminin bir türevi olarak bilinir. Özellikle azaltılmış geri tepmesi ile dikkat çeker.

<span class="mw-page-title-main">TKB-011</span>

TKB-011 (ТКБ-011), TKB-011M (ТКБ-011М) ve TKB-011 2M, 1963'ten 1965'e kadar hafif silah tasarımcısı Nikolai M. Afanasyev tarafından geliştirilen, 7.62×39mm mermi hazneli, tam otomatik ateş edebilen Sovyet bullpup saldırı tüfekleriydi Ardışık üç versiyonu vardı:

<span class="mw-page-title-main">TKB-0146</span>

TKB-0146 TsKIB SOO'da Igor Yakovlevich Stechkin tarafından tasarlanan bir bullpup bullpup saldırı tüfeği prototipidir. Silah, Rus Ordusu'nun Abakan Projesi saldırı tüfeği denemelerine katıldı.

<span class="mw-page-title-main">TKB-022PM</span>

TKB-022PM No. 1, TKB-022PM No. 2 ve TKB-022PM5 No. 1, Sovyet bullpup saldırı tüfeğidir. 1960'larda hafif silah tasarımcısı German A. Korobov tarafından geliştirilmiştir. 7.62×39mm mermi ve .220 Rus mermisi için hazneli ve tam otomatik atış yapabiliyordu.

German Aleksandrovich Korobov Tula Silah Fabrikası için çalışan Rus ateşli silah tasarımcısıdır. Alışılmadık ve benzersiz tüfek tasarımlarıyla tanınıyordu.

TKB-517 German Aleksandrovich Korobov tarafından tasarlanmış bir piyade tüfeğidir. Bu tüfek dış görünüş olarak AK-47'ye benziyordu, ancak John Pedersen tarafından icat edilen ve Pál Király tarafından düzeltilen kol gecikmeli geri tepme mekanizmasına dayanıyordu. Tam otomatik seçenek altında daha güvenilir, daha doğru ve kontrol edilebilir olduğu ve üretimi ile bakımının daha kolay olduğu anlaşıldı. AK serisi gibi, bu da katlanır dipçikler, daha uzun, iki ayaklı daha ağır namlular ve hatta kayış beslemeli bir varyantla üretilmiştir. Reddedilme gerekçesi olarak, AK-47'nin Rus ordusu arasında daha yaygın olduğu ileri sürülse de, büyük olasılıkla, kol gecikmeli geri tepme eylemleri kullanan ateşli silahlarda yaygın bir sorun olan nispeten yüksek çıkarma basıncı nedeniyle reddedilmiş olması muhtemeldir.

TKB-072, German Aleksandrovich Korobov tarafından 5,45 mm'lik hazneye yerleştirilmiş vasıflı otomatik cihazların yaratılması temelinde tasarlanan bir Sovyet piyade tüfeğidir.

TKB-09 (ТКБ-09), German Aleksandrovich Korobov tarafından tasarlanmış, 5,45 × 39mm'ye yerleştirilmiş Sovyet yapımı gecikmeli geri tepmeli piyade tüfeğidir. Namlunun üzerindeki bir tüpte bir yaya bağlı cıvata kullanmıştır. TKB-09'un amacı, doğruluğu artırmak için ağırlığı ileriye doğru zorlamaktı.

AS-44, bir Sovyet saldırı otomatik tüfektir.

Tip 44 süvari tüfeği , Japon üretimi bir kurmalı tüfektir. Tüfek, yaygın olarak Tip 44 karabina olarak da bilinir. Tip 44, her ikisi de Tip 38 hizmet tüfeği temeline dayandığından Tip 38 karabina ile karıştırılabilir. 1911'de Arisaka Nariakira tarafından tasarlanan tüfek, süvari birlikleri için tasarlanan bir karabinadır. Tüfeğin sabit bir süngüsü vardı ve ilk olarak I. Dünya Savaşı'ndan önce hizmete alındı. Yüksek sayılarda üretilen tüfek, II. Dünya Savaşı'nın ilk yıllarında hala üretimdeydi.