İçeriğe atla

TIA/EIA-568A

TIA/EIA-568A (T568A) Telekomünikasyon Endüstrisi Derneği tarafından belirlenen bir UTP kablo sonlandırma standartlarından biridir.

TIA/EIA-568-A ilk kullanılan UTP kablo sonlandırma standardıydı. Günümüzde çok tercih edilmemektedir ve yerini TIA/EIA-568'ya bırakmıştır. Çoğunlukla cross kablo üretiminde T568B'nin tersi olduğu için kullanılmaktadır.

8P8C sonlandırma (T568A standardı)
PinÇiftiTelRenk
131 çift 3 tel 1 beyaz/yeşil
232 çift 3 tel 2 yeşil
321 çift 2 tel 1 beyaz/turuncu
412 çift 1 tel 2 mavi
511 çift 1 tel 1 beyaz/mavi
622 Pair 2 Wire 2 turuncu
741 çift 4 tel 1 beyaz/kahverengi
842 çift 4 tel 2 kahverengi

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">UTP kablo</span>

Unshielded Twisted Pair, dokuz tür olarak üretilen analog veri iletim kablolarından biridir. Kablo içinde bir plastik ile koruma sağlanan türüne STP kablo adı verilir.

TIA/EIA-485, RS-485 olarak da bilinir; 1200 m'ye kadar kablo uzunluğuna izin veren, çok noktalı, yarı çift yönlü (İng: Half duplex), seri iletişim veriyolu standardıdır.

<span class="mw-page-title-main">FDDI</span>

FDDI,, yüksek hızlı bir bilgisayar ağıdır. Özellikle fiberoptik kablo hatlarında kullanılır. 1980'li yılların ortalarında yüksek hızlı bilgisayarların geliştirilmesiyle ortaya çıkmıştır.

10BaseT, star-bus topoloji kullanan ethernet kablolama sistemini tanımlar. İsmindeki 10 maksimum hızını yani 10Mbit de çalıştığını belirtir. Hub ile bir PC ve RTU veya hub ile hub arasındaki kablo uzunluğu 100 metreyi geçemez. utp yani unshielded twisted pair kablo 10BaseT 'nin kullandığı kablo tipidir. 10BaseT 10Mbit hızında çalışır, CAT3 ve üzeri kablolar kullanılabilir, iki tel çiftini kullanır. Yani 4 tel kullanır. Ancak ilk zamanlardan beri yapılan kablolamalarda kablonun içindeki 4 tel çifti de konnektöre bağlanmıştır. Bundaki amaç ileride çıkabilecek ve daha fazla tel bağlantısı isteyen Ethernet tiplerine hazır olmak, tekrar kablolama yapmak zorunda kalmamaktadır. Coaxial kabloya göre elektromanyetik alan etkisine daha az dirençli olsa da, utp yıldız topoloji için yeteri kadar güvenli ve ucuz bir yöntemdir ve günümüzdeki en yaygın kablolama yöntemidir. UTP kablolamada RJ-45 kodlu konnektör / jak kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">KVM switch</span>

KVM Switch birden fazla bilgisayarın erişiminin tek bir klavye, video monitör ve mouse vasıtası ile gerçekleştirilmesini sağlayan bir donanım cihazıdır. Günümüz teknolojisinde 2 Portlu modellerle başlayarak tek bir kutuda 64 bilgisayarın erişimine kadar olanak sağlayan KVM Switch modelleri mevcuttur. Bu sayı genişleme özellikli KVM Switch modellerinin uyumlu bağlantı yapısı ile birbirine bağlanarak çok daha yüksek rakamlara ulaşabilmektedir.

RS-449, uç veri cihazları ve veri haberleşme cihazları arasındaki işlevselliğin ve mekanik karakteristiğin arayüzünü tanımlar.

<span class="mw-page-title-main">EIA-530</span>

TIA-530, EIA-530 ya da RS-530 olarak isimlendirilen, genellikle bir 25-pin bağlayıcısı kullanan, dengeli seri arayüzünün standardıdır. Standart, 1987'nin sonlarındaki revizyonda, şartname olarak DTE ve DCE parçaları arasındaki kablo ile bağlantıyı tanıttı. Bu revizyon, EIA-422 ve EIA-423'ün birleşmesinde kullanıldı. Bu kullanım, elektriksel sinyal karakteristikleri olarak tanımlandı. Çünkü TIA-530, daha çok ortak 25-pin bağlayıcısı olarak kullanılıyordu. Bu şekilde, TIA-530, EIA-449'un yerini alacak kadar EIA-449'a benzemişti. Ama EIA-449'un yerine zaten EIA-422/423 kullanılıyordu ve EIA-422/423 bir 37-pin bağlayıcısından daha büyüktü. Ara bağlantı devrelerinin iki kategori, TIA-530'daki DCE ve DTE arasındaki tanımlamalardır. Bu iki kategori:

<span class="mw-page-title-main">Patch kablo</span>

Patch kablo veya Yama kablosu bilişim sistemlerinde belirli standartlara göre sonlandırılmış 2 jack arasındaki bağlantıyı sağlayan bir tür zayıf akım ara kablosudur. Bakır patch kablo ve fiber patch kablo olarak ikiye ayrılır.

<span class="mw-page-title-main">Keystone jack</span>

Keystone jack, Keystone jak veya Keystone modül, bilişim sistemlerinde kullanılan bir zayıf akım sonlandırma elemanıdır. Çeşitli standartları bulunan keystone jacklar, bazı ülkelerde bilgisayar veya telefon data prizi olarak da adlandırılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Kategori 5 kablo</span>

Kategori 5 kablo veya Cat 5 kablo, megabit hızında veri taşıyan bir UTP kablo türüdür. Cat 6 kablo ile karşılaştırıldığında daha düşük veri geçişi sağlar ve yabancı sinyallerden daha çok etkilenir. Ancak yoğun data trafiği kullanmayan işletmeler için ideal bir standarttır. Cat 5 100 MHz'e kadar yüksek performans sağlayabilir. Bununla birlikte veri akışının belirli bir kalitede olabilmesi için sistemde kullanılan diğer elemanlarında kablo gibi Cat 5 standardında veya üstünde olması gerekmektedir.

Kategori 4 kablo veya Cat 4 kablo, UTP kablo standartlarından biridir. ilk üretilen Cat 4 kablolar 4 telliydi daha sonra standart 8 telli Cat 4 kablolar üretilmeye başlanmıştır.

Kategori 1 kablo veya (Cat 1) kablo, bilişim sistemlerinde kullanılan ilk zayıf akım kablo standartlarından biridir. UTP kablo standartlarını tam olarak karşılayamamaktadır. Belirli standartta bir kesiti yoktu ve çoğunlukla analog ses iletiminde kullanılıyorlardı. Günümüzde üretilmemekle birlikte zil teli olarak kullanılan zayıf akım kabloları Cat 1 standartına benzemektedir.

Kategori 2 kablo ya da sadece Cat 2, Telekomünikasyon sisteminde kullanılan kablo standartlarından biridir. İlk üretildiği dönemlerde belirli bir standarda sahip olmasa da kesit olarak aynı ölçüsünü korumuştur. Cat 1 kabloya göre daha sağlam bir kablodur. UTP kablo standartlarını karşılayamayan kablolardan biridir. Token ring ağlarında kullanılmışlardır. Cat 2 kablolar 4mb veri geçişi sağlayabiliyorlardı.

Kategori 3 kablo veya Cat 3 kablo, UTP kablo standartlarından biridir. 16 MHz bant genişliğine sahip, güvenilir bir şekilde 10 Mbit / s veri taşımak için tasarlanmıştır. İlk başlarda Cat 3 UTP standartlarında kabul edilmiyordu. Çift bükümlü Cat 3 kablo üretimleri başladıktan sonra Electronic Industries Alliance ve Telekomünikasyon Endüstrisi Birliği bu kablo türünü UTP bakır kablo ailesinin bir standardı olarak kabul etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kategori 7 kablo</span>

Kategori 7 kablo veya Cat 7 kablo, gigabit hızında veri taşıyan bir kablo türüdür. ISO / IEC 11801 standardı ile ilk defa 2002 yılında üretilen kategori 7(sınıf F) kablo Cat 6 ve Cat 6a'ya göre daha fazla bant genişliği ve daha yüksek veri akışı sağlar. Cat 7 kablonun parazitlerden etkilenmemesi için koruma kılıfı diğer kablo kategorilerine göre daha kalın ve fazladır, bu nedenle Cat 7 kablo sert ve kesit olarak diğer bütün UTP kablolardan daha kalındır.

TIA/EIA-568 Telekomünikasyon Endüstrisi Derneği tarafından belirlenen bir UTP kablo sonlandırma standardıdır. TIA/EIA-568A'nın yerini almıştır.

Kategori 8 kablo veya Cat 8 kablo, henüz geliştirme aşamasında olan bir UTP kablo türüdür. Yapılan testlerde 1200 mhz bant genişliğine ulaşılmıştır. FTP standardında olan Cat 8 kablodaki her renk çifti tıpkı Cat 7 kabloda olduğu gibi metal şiltlerle sarılıdır.

Kategori 5e kablo veya Cat 5e kablo, megabit hızında veri taşıyan bir UTP kablo türüdür. Cat 5 kablo ile karşılaştırıldığında daha yüksek veri geçişi sağlayabilir. Cat 5 kablo ilk üretildiğinde yumuşak telliydi ve belli bir mesafeden sonra frekans aralığı düşüyordu. Aynı frekansı daha uzun metrajlarada uygulamak için Cat 5 kabloya göre daha sert ve iç direnci daha düşük bir kablo üretilmiştir. İlk başlarda Cat 5 standardında kabul edilen bu kablo Telekomünikasyon Endüstrisi Derneği tarafından Cat 5e olarak adlandırılmıştır.

Ağ donanımı, bir bilgisayar ağındaki aygıtlar arasında iletişim ve etkileşim için gerekli olan elektronik aygıtlardır. Özellikle, bir bilgisayar ağında veri aktarımına aracılık ederler. Son alıcı olan veya veri üreten birimlere host, uç sistemler veya veri terminal ekipmanı denir.