İçeriğe atla

TDV İslâm Ansiklopedisi

TDV İslâm Ansiklopedisi
Yazar2000'den fazla yazar
Ülke Türkiye
DilTürkçe
KonuGenel
TürlerKaynak
Ansiklopedi
Yayım1988–2013
YayımcıTürkiye Diyanet Vakfı İslâm Araştırmaları Merkezi
Sayfa44 cilt + 2 ek cilt
16.855 madde
Resmî siteislamansiklopedisi.org.tr

Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi, Türkiye Diyanet Vakfı tarafından çıkarılmış; İslamî ilimler, İslam kültür ve medeniyeti ile ilgili terimler, İslam dünyasında din, ilim, siyaset, sanat ve edebiyat alanlarında yetişmiş önemli şahsiyetler ile İslam hayatına etkide bulunmuş eserler gibi İslam dünyasının birçok alanına değinen bir içeriğe sahip Türkçe ansiklopedi.[1]

İlgili ilim kurulları tarafından yaklaşık 500 temel kaynaktan taranarak tespit edilen madde başlıkları, 15.441 maddeden oluşmakta, bazı maddelerin farklı ilim dallarınca yazılan alt bölümleri de eklenince bu rakam 16.915'e ulaşmaktadır. Atıf maddelerinin sayısı ise 6539'dur.[2]

Ayrıca tüm ciltlerdeki içeriğe ve madde listesine ansiklopedinin internet sitesinden çevrimiçi erişilebilmekte, arama, kopyalama ve pdf formatında indirme yapılabilmektedir.[3]

Tarihçe

1983 yılında hazırlıklara başlanmış, 1988 yılında yayıma başlayan ansiklopedinin 1. cildi on iki, 2. cildi dokuz, 3. cildi yedi ayda tamamlanmış, 2013 yılında çıkarılan 44. cilt ile ansiklopedi 25 yılda tamamlanmıştır.[4] 2016 yılında 2 ek cilt yayımlanarak toplam cilt sayısı 46'ya ulaşmıştır.[5]

Ödüller

Kaynakça

  1. ^ "islam ansiklopedisi". islamansiklopedisi.info. 4 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Eylül 2015. 
  2. ^ "İslam Ansiklopedisi". diyanetvakfiyayin.com.tr. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Eylül 2015. 
  3. ^ "islam ansiklopedisi". islamansiklopedisi.info. 28 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Eylül 2015. 
  4. ^ "TDV islam ansiklopedisi". bugun.com. Erişim tarihi: 2 Eylül 2015. []
  5. ^ "TDV İslâm Ansiklopedisi Kısa Tarihçe". TDV İslâm Ansiklopedisi. 24 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Eylül 2022. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fatiha Suresi</span> Kuranın ilk suresi

Fatiha Suresi, Kur'an'ın ilk suresidir. Sure, 7 ayetten oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Şemsi Ahmed Paşa</span> Osmanlı soylu ve beylerbey

Şemsi Ahmed Paşa ; ; Şam, Anadolu ve Rumeli beylerbeyi görevlerinde bulunmuş Osmanlı devlet adamıdır.

Bozoklu (Bıyıklı) Mustafa Paşa, II. Ahmed saltanatında, 27 Mart 1693 - 14 Mart 1694 tarihleri arasında on bir ay on sekiz gün sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Âl-i İmrân Suresi</span> Kuranın 3. suresi

Âl-i İmrân Suresi, Kur'an'ın 3. suresidir. Sure, 200 ayetten oluşur.

Hurâfe, İslam dininin aslında; kısaca Kur'an'da bulunmayan, ancak farklı yollarla sonradan müslüman hayatına katılan ve dinî inançmış gibi kabul edilen söz, düşünce ve davranışların tümüdür.

Tayyar Altıkulaç, 13. Diyanet İşleri başkanı, XX. ve XXII. Dönem İstanbul milletvekili ve AK Parti kurucu üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Tolunoğulları</span> Mısırda kurulmuş Türkî Memluk hanedanı

Tolunoğulları, Batlamyus Hânedânı idaresinden sonra Mısır'ı ve Suriye'nin çoğunu yöneten ilk bağımsız hanedan olan Türk kökenli bir Memlûk hanedanıydı. Bu devletin bir diğer önemi ise Müslüman olan Türklerin kurduğu ilk bağımsız devlet olmasıydı. İslam Halifeliği'ni yöneten Abbâsî Hanedanı'nın merkezî otoritesinden ayrıldıkları 868'den 905'e kadar bağımsız kaldılar.

Türk Ansiklopedisi, Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığınca, Millî Eğitim Basımevi tarafından 1943'te fasiküller halinde yayınlanmaya başlanan ve 1984'te tamamlanabilen bir ansiklopedidir.

<i>Meydan Larousse</i>

Meydan Larousse: Büyük Lugat ve Ansiklopedi 1969-1973 arasında 12 cilt halinde yayımlanan Türk ansiklopedisi. Yayıncılar Safa Kılıçlıoğlu, Nezihe Araz, Hakkı Devrim'dir. Meydan Gazetecilik ve Neşriyat Limited Şirketi tarafından yayınlandı.

<i>Dünden Bugüne İstanbul Ansiklopedisi</i>

Dünden Bugüne İstanbul Ansiklopedisi, Türkiye'de Kültür Bakanlığı ve Tarih Vakfı tarafından ortak olarak yayımlanmış Türkçe ansiklopedidir. 1993 - 1994 yılları arasında önce haftalık fasiküller halinde yayımlanan ansiklopedi, sonradan ciltler halinde de piyasaya verilmiştir. 1994'te 7. ciltte yayımı sona eren ansiklopediye, 1995 yılında bir de dizin (indeks) cildi eklenerek 8 cilde tamamlanmıştır.

Ömer Hulusi Efendi öğretmenlik, şeriye yargıçlığı ve Osmanlı Devleti'nin son yıllarında şeyhülislamlık ve Evkaf Nazırlığı görevlerinde bulunmuş bir devlet adamıdır.

Son Saat, Türkiye'nin İstanbul şehrinde yayınlanan günlük gazete. 1925 yılında Nazım Özbay tarafından kurulan bir akşam gazetesi olan Son Saat, Ağustos 2004 itibarıyla sabah gazetesine dönüştü. Gazetenin yayın merkezi Fatih ilçesindeki Çemberlitaş semtinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kestanepazarı Camii</span> İzmir, Türkiyede bir cami

Kestanepazarı Camii, İzmir'in Konak ilçesinde bulunan (Hicri) 1078, (Miladi) 1667-68 yılında inşası tamamlanmış cami.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de ansiklopedi</span>

İlk Türk ansiklopedi yazarları İbni Sina ve Farabi ile Farabi'nin çağdaşı Abdullah bin Muhammed bin Ahmed bin Yusuf el-Harezmi'dir ki bunun eseri Mefatihul Ulum ayarında eser yoktur. Gazali'nin İhyai Ulumiddin'i yalnız dinî ilimlere aittir. Osmanlı'da ilk ansiklopedi yazarı Taşköprülüzade Ahmet'tir (935-968). Mevzuatül Ulüm'ü iki büyük cilttir. Birinci cilt akli ilimlere, ikincisi dinî ilimlere aittir.

İslam Mecmuası, 12 Şubat 1914 – 30 Ekim 1918 tarihleri arasında 63 sayı yayımlanmış fikir dergidir.

Nebi Bozkurt, Türk ilâhiyatçı, yazar, eski milletvekili.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Diyanet Vakfı</span> Vakıf

Türkiye Diyanet Vakfı ya da kısaca TDV, Türkiye’de faaliyet gösteren ve kamu yararına çalışan vakıf kuruluşu.

Tahsin Yazıcı, Fars dili ve edebiyatı uzmanı.

Özbekistan Ulusal Ansiklopedisi, Özbekistan Cumhuriyeti'nde yayınlanan 14 ciltlik evrensel bir ulusal ansiklopedidir. Ansiklopedi Kiril alfabesiyle yazılmıştır. Özbekistan UzME ulusal ansiklopedisi Devlet Bilimsel Yayınevi tarafından yayımlandı. UzME'deki makalelerin çoğu Sovyet döneminde yayınlanan 14 ciltlik Özbek Sovyet ansiklopedisinden alınmıştır.

Oğuzname, Türk halklarının efsaneleriyle ilgili birçok tarihi kitabın adıdır. Oğuz'un Türk halklarının efsanevi kralı Oğuz Kağan'ı ifade ettiği ve adının 'hikaye' anlamına geldiği bileşik bir kelimedir. İslam ansiklopedisine göre Oğuznâmelerin sayısı 30 kadar olabilir. Dede Korkut Kitabı ve Selçuknâme bunlardandır.