
Gabya sınıfı fırkateyn veya G sınıfı fırkateyn, Türk Deniz Kuvvetleri'ne ait fırkateyn sınıfıdır. ABD Deniz Kuvvetleri'nden devredilen Oliver Hazard Perry sınıfı fırkateynlerden oluşur.

Türk Deniz Kuvvetleri, Türkiye'yi denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. Türk Silahlı Kuvvetleri komutası altındaki en büyük 2. kuvvettir. Kuruluş tarihi, ilk Türk denizcisi kabul edilen Çaka Bey'in İzmir'de oluşturduğu donanmanın kuruluş tarihi olan 1081'dir. 9 Kasım 2016 tarihinde değiştirilerek kabul edilen Olağanüstü Hal Kanun Hükmünde Kararnamesi ile bu tarihe dek Genelkurmay Başkanlığı kuruluş ve kadrolarında bulunan Komutanlık, Millî Savunma Bakanlığı kadro ve kuruluşuna geçirilmiştir. Ayrıca aynı Kararname, cumhurbaşkanı ve başbakanın kuvvet komutanı ve astlarına emir verebilmesini ve bu emirlerin hiçbir kurum, kuruluş veya kişinin onayı olmaksızın yerine getirilmesini de düzenlenmiştir.

TCG Gökçeada (F-494), USN'deki ad: USS Mahlon S. Tisdale (FFG-27), Türk Deniz Kuvvetleri'nde hizmet etmekte olan Gabya sınıfı fırkateynlerden biri.

Barbaros sınıfı fırkateynler, Türk Deniz Kuvvetleri'ndeki en modern fırkateynler arasındadır. Yavuz Sınıfı fırkateynlerden sonra, İstif sınıfı fırkateyn TCG İstanbul'dan önce üretilmişlerdir. Alman Blohm + Voss gemi inşa şirketi tarafından MEKO modüler savaş gemileri grubunun bir parçası olarak tasarlanmışlardır. Almanya'da iki gemi ve Alman yardımı ile Türkiye'de iki gemi inşa edilmiştir. Önceki Yavuz sınıfı fırkateynlerden daha büyük olup saf dizellerden ziyade CODOG makineleri kullanmaları nedeniyle daha hızlıdırlar.

TUSAŞ Anka, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyaçları doğrultusunda Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. tarafından geliştirilen insansız hava aracıdır. Temel Anka-A, orta irtifa uzun ömür (MALE) İHA sınıfındadır. 2000'li yılların başında taktiksel gözetim ve keşif misyonları için tasarlanan Anka, günümüzde sentetik aralıklı radar, hassas silahlar ve uydu iletişimiyle modüler bir platforma dönüşmüştür. İsmini efsanevi mitolojik yaratık olan Anka Kuşu'ndan almıştır.
Aşağıda Türk Deniz Kuvvetlerinin aktif envanteri verilmiştir. Bu listede Türk Deniz Kuvvetleri'nde aktif olarak görev yapmakta olan savaş gemileri, yardımcı gemiler, denizaltılar, hava araçları ve yakında hizmete girecek olan platformlar bulunmaktadır.

Ada sınıfı korvet, Türk Deniz Kuvvetleri için geliştirilen MİLGEM'in bir parçası olan bir korvet sınıfıdır. Türk Deniz Kuvvetleri, Ada sınıfı dört korvetin hepsini hizmete aldı ve Ukrayna ve Pakistan donanmaları için aynı sınıfa ait yeni gemiler üretiliyor.

TCG Heybeliada (F-511), Türk Deniz Kuvvetleri'nin Ada sınıfının öncü gemisi olan denizaltısavar korvetidir. Türk Deniz Kuvvetleri'ne yerli üretim gemi sağlanmasını amaçlayan MİLGEM dahilinde inşa edilen ilk Türk savaş gemisidir. Heybeliada'nın inşasına 22 Ocak 2007 tarihinde başlandı ve 27 Eylül 2008 tarihinde denize indirildi. Gemi; keşif, karakol, arama-kurtarma, denizaltı savunma harbi, denizde terörist etkinliklerin takibi ve önlenmesi, kıyı kontrol ve koruması görevlerinde kullanılabilir. Adını, Marmara Denizi'ndeki Prens Adaları'ndan biri olan Heybeliada'dan alır.
TCG Büyükada (F-512) MİLGEM kapsamında üretilmiş Ada Sınıfı korvetlerin ikincisidir. 27 Eylül 2011 tarihinde denize indirilmiş ve 27 Eylül 2013 tarihinde Türk Deniz Kuvvetleri tarafından envantere alınmıştır. Türk Deniz Kuvvetleri'ndeki radar görünürlüğü en düşük olan gemidir. Sınıfının ilk gemisi olan TCG Heybeliada (F-511)'dan bile radar görünürlüğü daha düşüktür. Tasarımından dolayı radarlarından çıkan elektromanyetik dalgaları 7 derece saptırarak yansıtır. Ayrıca radar görünmezliğini korumak için geminin güneş ışınlarıyla ısındığı zaman devreye giren ve borda saclarının soğutulmasını sağlayan soğutma sistemi vardır.

TCG Anadolu (L-400), Türk Deniz Kuvvetleri envanterinde bulunan LHD sınıfı savaş gemisi. TCG Anadolu, Türk Donanma tarihinin ilk LHD gemisidir. Adını Anadolu yarımadasından almıştır. İstanbul merkezli Sedef Tersanesinde inşa edilen TCG Anadolu 10 Nisan 2023'te Türk Deniz Kuvvetleri envanterine katıldı.

Tuzla sınıfı karakol gemisi ya da proje adıyla Yeni Tip Karakol Botu Türk Deniz Kuvvetleri'nin operasyonel ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla DEARSAN tersanesi tarafından tasarlanmış ve inşa edilmiştir.

Ercüment Tatlıoğlu, Türk asker. Mevcut Türk Deniz Kuvvetleri Komutanı.

Baykar Bayraktar Akıncı, Türkiye merkezli savunma sanayi firması Baykar Savunma tarafından geliştirilmiş, yüksek irtifa uzun dayanıklılık (HALE) sınıfı sahip silahlı insansız hava aracıdır. İlk kez 29 Ağustos 2021 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine girmişlerdir.
TCG Sancaktar (L-403), tamamen Türkiye'de inşa edilmiş yerli ve milli amfibi tank çıkarma gemisi. TCG Bayraktar (L-402)'nin ikizidir.

İstif sınıfı fırkateyn diğer adıyla İ sınıfı fırkateyn veya İstanbul sınıfı fırkateyn, Türk Deniz Kuvvetleri için üretimi planlanan sekiz gemilik bir fırkateyn sınıfıdır.
Amfibi Görev Grup Komutanlığı Türk Deniz Kuvvetlerine bağlıdır. Görevi yüzer unsurlarla birlikte deniz piyade birliklerinin hedef kıyılara harekâtını planlama, ulaşmasını sağlama ve kıyı bölgelerini ele geçirmektir.

Baykar Bayraktar TB3, Türkiye merkezli Baykar Savunma tarafından geliştirilen katlanır kanatlı ve kısa mesafede iniş-kalkış özelliğine sahip bir silahlı insansız hava aracı (SİHA)'dır. TCG Anadolu Amfibi Çıkarma gemisi üzerinde konuşlanacak uçak eksikliği üzerine geliştirilmeye başlanmıştır.
TCG Burakreis (S-359), Türk Deniz Kuvvetleri'nde hizmet veren Gür sınıfı 3. denizaltıdır. Sloganı "derinliklerin sönmeyen ateşi"dir. TCG Burakreis, Pendik'te bulunan İstanbul Tersanesi Komutanlığı'nda Tip 209 T2. 1400 olarak inşa edilmiştir. 19 Kasım 2001'de dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in katıldığı törende ilk kaynağı atılmış ve 2 Eylül 2005'te denize indirilmiş testlerden sonra Şubat 2006'da Türk Donanması'na katılmıştır. Gür sınıfı denizaltılarda 9 Subay, 31 Astsubay, 2 Uzman Erbaş, 3 Erbaş/Er görev yapmaktadır. 61,2 m. uzunluğundadır. Aktif hizmetine devam etmektedir. İsmini daha önce donanmada 1946-1958 arasında görev yapan TCG Burakreis ve 1970-1996 arasında görev yapan TCG Burakreis (S-335) denizaltılarına istinaden almıştır.
TCG Çanakkale (S-358), Türk Deniz Kuvvetleri'nde hizmet veren Gür sınıfı 2. denizaltıdır. Sloganı "Kahramandır soyumuz, bize kefen biçilmez - Düşmana öğüttür, Çanakkale geçilmez"dir. TCG Çanakkale, Pendik'te bulunan İstanbul Tersanesi Komutanlığı'nda Tip 209 T2. 1400 olarak inşa edilmiştir. 22 Temmuz 1999'de ilk kaynağı atılmış ve 23 Haziran 2002'de denize indirilmiş testlerden sonra 20 Haziran 2004'te Türk Donanması'na katılmıştır. Gür sınıfı denizaltılarda 9 Subay, 31 Astsubay, 2 Uzman Erbaş, 3 Erbaş/Er görev yapmaktadır. 61,2 m. uzunluğundadır. Aktif hizmetine devam etmektedir. İsmini daha önce donanmada 1950-1972 arasında görev yapan TCG Çanakkale (S-333) ve 1973-1998 arasında görev yapan TCG Çanakkale (S-341) denizaltılarına istinaden almıştır.
Akya torpidosu, ArMerKom, TÜBİTAK ve Roketsan tarafından geliştirilmekte olan yeni nesil, ağır sınıf, uzun menzilli torpidodur. Akya'nın 2021 yılında Türk Deniz Kuvvetleri envanterine girmesi planlanmışsa da harp başlıklı ilk test atışı, 27 Aralık 2023 tarihinde gerçekleştirilmiş ve hedef gemi batmıştır.