İçeriğe atla

TCG Derya (A-1590)

Tarihçe
Türkiye
Adı Derya
Adının geldiği yer/kişi Türkçede "deniz" anlamına gelmektedir.
SahibiTürk Silahlı Kuvvetleri
İşletmeciTürk Deniz Kuvvetleri
Sipariş 10 Temmuz 2018
İnşa eden Sefine Tersanesi
Bitirilişi 19 Ocak 2024
Görevlendirme 21 Ocak 2024
Statü Hizmette
Genel karakteristik
Tipi Denizde İkmal Muharebe Destek Gemisi
Deplasman 26,000 ton
Uzunluk 199,8 m
Kurulu güç 24 knot

TCG Derya (A-1590), Türkiye'nin Denizde İkmal Muharebe Destek Gemisi (DİMDEG) olarak Sefine Tersanesinde inşa ettirdiği gemidir.

Proje ve inşa

Geminin 2024 yılında hizmete girmesi planlanmaktadır.[1] 2016 yılında Savunma Sanayii Başkanlığının Türk Deniz Kuvvetlerinin gereksinimleri gereği ortaya çıkan DİMDEG projesi ile inşa edilen gemidir.[2] Ayrıca gemi çok sayıda insansız deniz aracını muhafaza eden ve bunların koordinasyon görevini üstlenen teknolojilerle donatılmıştır.[3] Bu geminin ana hedeflerinden bir diğeri, Türk donanmasının ana karadan uzakta yürüttüğü açık deniz operasyonlardaki lojistik kabiliyetlerin geliştirilmesidir.[4]

10 Temmuz 2018 yılında Sefine Tersanesi ile sözleşme imzalanıp, proje ve inşa faaliyetleri başlamıştır.[2] Proje süresi 58 ay olarak belirlenmiştir.[2] Projedeki yerlilik payı %77 olacaktır. TCG Derya ile yüzer birliklerin, akaryakıt ve su ikmallerini denizde ikmal yöntemiyle süratli şekilde yapmak, gemilerde bulunan insanlı ve insansız su üstü ve su altı araçların, helikopterlerin ve insansız hava araçlarının belirli seviyede bakım ve onarımlarının yapılması amaçlanmaktadır.[5]

TCG Derya'nın havadan gelen tehditlere karşı korunması için ASELSAN Gökdeniz kullanılacaktır.[6]

Türkiye'nin, TCG Anadolu'dan sonraki en büyük savaş gemisi olacak TCG Derya'nın 19 Ocak 2024 tarihinde Türk Deniz Kuvvetleri'ne teslim edileceği açıklanmıştır.[7]

Teknik Özellikler

  • Uzunluk : 199,8 m
  • Genişlik: 24,4 metre
  • Deplasman: 3100 ton
  • Maksimum Hız: 24 knot
  • Seyir Menzili: 4500 deniz mili
  • Ana Tahrik Sistemi: 2 adet GE üretimi LM-2500 gaz türbin motoru[8]
  • Radar: ASELSAN MAR-D
  • Denizde Kalış Süresi: 30 gün
  • Mürettebat: 326 kişi
  • Hava Savunma: 2 adet ASELSAN 35mm Gökdeniz CIWS, 2 adet ASELSAN 25mm STOP
  • Helikopter: 1 Helikopter hangarda, 1 helikopter pistte

Kaynakça

  1. ^ "Donanmanın 2. büyük gemisi olacak DERYA'nın inşası tüm hızıyla sürüyor". TRT Haber. 3 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Temmuz 2022. 
  2. ^ a b c "(A-1590) TCG DERYA Denizde İkmal Muharebe Destek Gemisi". Mavi Vatan. 27 Kasım 2022. 12 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2024. 
  3. ^ Azman, Kaan (7 Aralık 2021). "DİMDEG, İnsansız Deniz Araçlarıyla (İDA) beraber görev icra edebilecek". DefenceTurk. 12 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2024. 
  4. ^ "TCG Derya 2024'te hizmete girecek – Tolga Özbek". 12 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2024. 
  5. ^ "Denizde İkmal Muharebe Destek Gemisi'nin inşası tüm hızıyla sürüyor". Anadolu Ajansı. 3 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2023. 
  6. ^ ki, Mustafa dedi (23 Mart 2021). "TCG DERYA (A-1590)'yı ASELSAN GÖKDENİZ koruyacak". 12 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2024. 
  7. ^ Haber7. "SSB Haluk Görgün: TCG Anadolu'ya kardeş geliyor". Haber7. 12 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2024. 
  8. ^ "GE Marine'den Türkiye'ye LM2500 satışı | SavunmaSanayiST". 25 Haziran 2020. 7 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Uçak gemisi</span> açık denizlerdeki bir çeşit donanma-hava üssü

Uçak gemisi, tam uzunlukta bir uçuş güvertesi ve uçakları taşıma, silahlandırma, konuşlandırma ve kurtarma tesisleri gibi olanaklarla donatılmış, açık deniz hava üssü olarak hizmet veren bir savaş gemisidir.

<span class="mw-page-title-main">Türk Deniz Kuvvetleri</span> Türk Silahlı Kuvvetlerinin donanma gücü

Türk Deniz Kuvvetleri, Türkiye'yi denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. Türk Silahlı Kuvvetleri komutası altındaki en büyük 2. kuvvettir. Kuruluş tarihi, ilk Türk denizcisi kabul edilen Çaka Bey'in İzmir'de oluşturduğu donanmanın kuruluş tarihi olan 1081'dir. 9 Kasım 2016 tarihinde değiştirilerek kabul edilen Olağanüstü Hal Kanun Hükmünde Kararnamesi ile bu tarihe dek Genelkurmay Başkanlığı kuruluş ve kadrolarında bulunan Komutanlık, Millî Savunma Bakanlığı kadro ve kuruluşuna geçirilmiştir. Ayrıca aynı Kararname, cumhurbaşkanı ve başbakanın kuvvet komutanı ve astlarına emir verebilmesini ve bu emirlerin hiçbir kurum, kuruluş veya kişinin onayı olmaksızın yerine getirilmesini de düzenlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Askerî uçak</span> askeri amaçlar için yapılmış hava taşıtları

Askerî uçak ve helikopterler, savaşlarda kara ve su üstündeki hedefleri bombalamak, diğer uçakları tahrip etmek, keşif yapmak, personel ve mühimmat taşımak gibi amaçlarla silahlı kuvvetler tarafından kullanılan hava taşıtları. Özellikle av ve bombardıman görevlerinde kullanılanlar savaş uçağı ve saldırı helikopteri olarak adlandırılırlar. Askerî uçaklar av, bombardıman, av-bombardıman ve nakliye gibi kategorilere ayrılırlar.

Askerî Elektronik Sanayi ya da kısaca ASELSAN, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı tarafından Türk Silahlı Kuvvetleri'nin askerî haberleşme ihtiyaçlarını karşılanması amacıyla 1975 yılında kurulan Ankara merkezli savunma sanayisi şirketi.

<span class="mw-page-title-main">Barbaros sınıfı fırkateyn</span> Türk Donanmasında hizmette olan MEKO 200 tipi fırkateyn sınıfı

Barbaros sınıfı fırkateynler, Türk Deniz Kuvvetleri'ndeki en modern fırkateynler arasındadır. Yavuz Sınıfı fırkateynlerden sonra, İstif sınıfı fırkateyn TCG İstanbul'dan önce üretilmişlerdir. Alman Blohm + Voss gemi inşa şirketi tarafından MEKO modüler savaş gemileri grubunun bir parçası olarak tasarlanmışlardır. Almanya'da iki gemi ve Alman yardımı ile Türkiye'de iki gemi inşa edilmiştir. Önceki Yavuz sınıfı fırkateynlerden daha büyük olup saf dizellerden ziyade CODOG makineleri kullanmaları nedeniyle daha hızlıdırlar.

<span class="mw-page-title-main">TUSAŞ Anka</span> Türk Havacılık ve Uzay Sanayii tarafından geliştirilen insansız hava aracı

TUSAŞ Anka, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyaçları doğrultusunda Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. tarafından geliştirilen insansız hava aracıdır. Temel Anka-A, orta irtifa uzun ömür (MALE) İHA sınıfındadır. 2000'li yılların başında taktiksel gözetim ve keşif misyonları için tasarlanan Anka, günümüzde sentetik aralıklı radar, hassas silahlar ve uydu iletişimiyle modüler bir platforma dönüşmüştür. İsmini efsanevi mitolojik yaratık olan Anka Kuşu'ndan almıştır.

Aşağıda Türk Deniz Kuvvetlerinin aktif envanteri verilmiştir. Bu listede Türk Deniz Kuvvetleri'nde aktif olarak görev yapmakta olan savaş gemileri, yardımcı gemiler, denizaltılar, hava araçları ve yakında hizmete girecek olan platformlar bulunmaktadır.

TCG <i>Heybeliada</i> (F-511) Türk Donanmasına ait Ada sınıfı korvetlerin ilk gemisi

TCG Heybeliada (F-511), Türk Deniz Kuvvetleri'nin Ada sınıfının öncü gemisi olan denizaltısavar korvetidir. Türk Deniz Kuvvetleri'ne yerli üretim gemi sağlanmasını amaçlayan MİLGEM dahilinde inşa edilen ilk Türk savaş gemisidir. Heybeliada'nın inşasına 22 Ocak 2007 tarihinde başlandı ve 27 Eylül 2008 tarihinde denize indirildi. Gemi; keşif, karakol, arama-kurtarma, denizaltı savunma harbi, denizde terörist etkinliklerin takibi ve önlenmesi, kıyı kontrol ve koruması görevlerinde kullanılabilir. Adını, Marmara Denizi'ndeki Prens Adaları'ndan biri olan Heybeliada'dan alır.

TCG <i>Bayraktar</i> (L-402)

TCG Bayraktar (L-402), tamamen Türkiye'de inşa edilmiş yerli ve milli amfibi tank çıkarma gemisidir. TCG Sancaktar (L-403)'ün ikizidir.

TCG <i>Anadolu</i> (L-400) Türk amfibi hücum gemisi

TCG Anadolu (L-400), Türk Deniz Kuvvetleri envanterinde bulunan LHD sınıfı savaş gemisi. TCG Anadolu, Türk Donanma tarihinin ilk LHD gemisidir. Adını Anadolu yarımadasından almıştır. İstanbul merkezli Sedef Tersanesinde inşa edilen TCG Anadolu 10 Nisan 2023'te Türk Deniz Kuvvetleri envanterine katıldı.

<span class="mw-page-title-main">Baykar Malazgirt Döner Kanat Mini İHA</span>

Malazgirt Mini İHA, Baykar tarafından geliştirilmiş, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından kullanılan mini robot döner kanat (helikopter) sistemi.

<span class="mw-page-title-main">Askerî gemi</span>

Askerî gemi, Deniz kuvvetleri ve donanma tarafından kullanılan gemi veya botlara verilen genel isimdir. Deniz savaşı için yaratılmıştır. Yapıları ve amaçlarıyla sivil gemilerden farklıdırlar. Askerî gemiler genellikle hasar kontrol sistemi ve silahlarla donatılmış şekilde seyir ederler. Bazı personel taşıma gemilerinde bu donanımlar hafiftir veya bulunmayabilir. Askerî gemiler, inşaat veya amaca göre sivil gemilerden farklıdır. Günümüzde dünya donanmalarında birçok farklı gemi var. Bu gemilerde uçak, helikopter, askerî araç ve askerî teknoloji'ler taşınabilir. Hepsinin farklı uygulamaları vardır ve bazı sınıflandırmalar belirli ülkelere özeldir. Farklı ülkeler çabalarını farklı gemi türlerine harcadılar ve bazıları neredeyse hepsine yatırım yaptı.

TCG Sancaktar (L-403), tamamen Türkiye'de inşa edilmiş yerli ve milli amfibi tank çıkarma gemisi. TCG Bayraktar (L-402)'nin ikizidir.

İstif sınıfı fırkateyn Türk Deniz Kuvvetleri için üretimi başlayan dört gemilik bir fırkateyn grubu

İstif sınıfı fırkateyn diğer adıyla İ sınıfı fırkateyn veya İstanbul sınıfı fırkateyn, Türk Deniz Kuvvetleri için üretimi planlanan sekiz gemilik bir fırkateyn sınıfıdır.

TCG <i>Burgazada</i> (F-513) Türk Donanmasına ait Ada sınıfı korvetlerden biri

TCG Burgazada (F-513) MİLGEM kapsamında üretilmiş Ada Sınıfı korvetlerinin üçüncü gemisidir. 18 Haziran 2018 tarihinde denize indirilmiş ve 4 Kasım 2018 tarihinde Türk Deniz Kuvvetleri tarafından envantere alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">LHD</span> savaş gemisi tipi

LHD, Türkçeye havuzlu helikopter gemisi şeklinde yetersiz olarak çevrilen bünyesinde helikopterler bulunduran ve çıkarma araçları için havuzlu güverteye sahip çok amaçlı amfibi hücüm gemisi tipidir. ABD Donanması ve NATO bu terimi, bu tip gemileri tanımlarken gövde sınıflandırma sembolü olarak kullanmaktadır.

TCG <i>İstanbul</i> (F-515) İstif sınıfı fırkateyn

TCG İstanbul (F-515), MİLGEM projesinin ikinci aşaması olan İstif sınıfı fırkateynlerden biri ve sınıfın ilk gemisi.

Türkiye'nin savunma sanayii projeleri listesidir.

ASELSAN ATOM 35mm havadan patlama mühimmatı ile bileşik GÖKDENİZ kompleksi, Aselsan tarafından geliştirilen, tüm hava koşullarına uygun bir Türk 35 mm çift namlulu yakın silah sistemidir. (CIWS) KORKUT kundağı motorlu uçaksavar silahının CIWS varyantıdır.

<span class="mw-page-title-main">Poyraz Mühimmat Aracı</span>

Poyraz Mühimmat Aracı, Türkiye tarafından T-155 Fırtına obüsünün yakıt ve mühimmat ikmalini sağlamak için üretilen mühimmat ikmal aracıdır.