İçeriğe atla

TCG Büyükada (F-512)

Tarihçe
Türk Deniz Kuvvetleri bayrağıTürkiye
Adı TCG Büyükada (F 512)
Adının geldiği yer/kişiBüyükada
Kızağa konuluşu 15 Haziran 2009[1]
Denize indirilişi 27 Eylül 2011[1]
Görevlendirme 27 Eylül 2013[1]
Statü Aktif Hizmette
Genel karakteristik
Sınıf ve tipiAda sınıfı korvet
Tipi Karakol ve anti-denizaltı savaş gemisi
Deplasman 2.300 ton
Uzunluk 99,56 m
Genişlik 14,40 m
Su çekimi 3,89 m
Kurulu güç 30.000 kW (CODAG)
İtme gücü 1 gaz türbini, 2 dizel, 2 şaft
Hız Ekonomik 15 knot
Maksimum 30 knot
Menzil 3.500 deniz mili (6.480 km) @ 15 knot
Dayanıklılık 21 gün (lojistik destek)
10 gün (destek olmadan)
Kişi kapasitesi 93-106 arası
Sensörler ve
işleme sistemleri
GENESIS CMS
SMART-S Mk2 arama radarı
Sonar, GPS, LAN, ECDIS
UniMACS 3000 IPMS
X-band radar, Ateş kontrol radarı
Elektronik harp
ve tuzakları

Aselsan ARES-2N

Others: Laser/RF systems, ASW jammers, SSTD
Silah donanımı

Silah:
c 1 x 76 mm OtoMelara Super Rapid top

  • 2 x 20 mm Aselsan STAMP II

Anti-yüzey füzeleri:

Uçaksavar füzeleri:

  • 21 x RAM (PDMS)

Torpidolar:

  • 2 x 324 mm Mk.32 üçlü atar veya Mk.46 torpido

Anti-Denizaltı Roketi:

  • 6x DSH Roketi ve Atıcı Sistemi
Havacılık imkanları

Hangar ve platformları:

Notlar 20 ton silah depolama yeteneği, JP-5 uçak yakıt, havadan yakıt ikmali (HIRF) ve bakım sistemleri

TCG Büyükada (F-512) MİLGEM kapsamında üretilmiş Ada Sınıfı korvetlerin ikincisidir. 27 Eylül 2011 tarihinde denize indirilmiş ve 27 Eylül 2013 tarihinde Türk Deniz Kuvvetleri tarafından envantere alınmıştır.[2] Türk Deniz Kuvvetleri'ndeki radar görünürlüğü en düşük olan gemidir.[3] Sınıfının ilk gemisi olan TCG Heybeliada (F-511)'dan bile radar görünürlüğü daha düşüktür.[] Tasarımından dolayı radarlarından çıkan elektromanyetik dalgaları 7 derece saptırarak yansıtır. Ayrıca radar görünmezliğini korumak için geminin güneş ışınlarıyla ısındığı zaman devreye giren ve borda saclarının soğutulmasını sağlayan soğutma sistemi vardır.

Kaynakça

  1. ^ a b c "TCG Büyükada Türkiye'nin gururu oldu". denizhaber.com.tr. 4 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Şubat 2015. 
  2. ^ "Türk Donanmasının göz bebeği: TCG Büyükada". Anadolu Ajansı. 29 Ağustos 2014. 17 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2014. 
  3. ^ "Türklerin hayalet gemisi Arapları büyüledi". Yeni Şafak. 4 Şubat 2015. Erişim tarihi: 4 Şubat 2015. []

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gabya sınıfı fırkateyn</span> Türk Donanmasında hizmette olan fırkateyn sınıfı

Gabya sınıfı fırkateyn veya G sınıfı fırkateyn, Türk Deniz Kuvvetleri'ne ait fırkateyn sınıfıdır. ABD Deniz Kuvvetleri'nden devredilen Oliver Hazard Perry sınıfı fırkateynlerden oluşur.

TCG Kartal (P-324), Türk Deniz Kuvvetleri'nde görev yapmış Kartal sınıfı hücumbot. 1969 model Alman yapımıdırlar. Kıbrıs Harekâtı'nda kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Türk Deniz Kuvvetleri</span> Türk Silahlı Kuvvetlerinin donanma gücü

Türk Deniz Kuvvetleri, Türkiye'yi denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. Türk Silahlı Kuvvetleri komutası altındaki en büyük 2. kuvvettir. Kuruluş tarihi, ilk Türk denizcisi kabul edilen Çaka Bey'in İzmir'de oluşturduğu donanmanın kuruluş tarihi olan 1081'dir. 9 Kasım 2016 tarihinde değiştirilerek kabul edilen Olağanüstü Hal Kanun Hükmünde Kararnamesi ile bu tarihe dek Genelkurmay Başkanlığı kuruluş ve kadrolarında bulunan Komutanlık, Millî Savunma Bakanlığı kadro ve kuruluşuna geçirilmiştir. Ayrıca aynı Kararname, cumhurbaşkanı ve başbakanın kuvvet komutanı ve astlarına emir verebilmesini ve bu emirlerin hiçbir kurum, kuruluş veya kişinin onayı olmaksızın yerine getirilmesini de düzenlenmiştir.

TCG <i>Gelibolu</i> (F-493) Türk Deniz Kuvvetlerine ait Gabya sınıfı fırkateynlerden biri

TCG Gelibolu (F-493), USN'deki adı: USS Reid (FFG-30), Türk Deniz Kuvvetleri'nde hizmet etmekte olan Gabya sınıfı fırkateynlerden biri.

TCG <i>Giresun</i> (F-491) Türk Deniz Kuvvetlerine ait Gabya sınıfı fırkateynlerden biri

TCG Giresun (F-491), USN'deki adı: USS Antrim (FFG-20), Türk Deniz Kuvvetleri'nde hizmet etmekte olan Gabya sınıfı fırkateynlerden biri.

<span class="mw-page-title-main">Barbaros sınıfı fırkateyn</span> Türk Donanmasında hizmette olan MEKO 200 tipi fırkateyn sınıfı

Barbaros sınıfı fırkateynler, Türk Deniz Kuvvetleri'ndeki en modern fırkateynler arasındadır. Yavuz Sınıfı fırkateynlerden sonra, İstif sınıfı fırkateyn TCG İstanbul'dan önce üretilmişlerdir. Alman Blohm + Voss gemi inşa şirketi tarafından MEKO modüler savaş gemileri grubunun bir parçası olarak tasarlanmışlardır. Almanya'da iki gemi ve Alman yardımı ile Türkiye'de iki gemi inşa edilmiştir. Önceki Yavuz sınıfı fırkateynlerden daha büyük olup saf dizellerden ziyade CODOG makineleri kullanmaları nedeniyle daha hızlıdırlar.

Kartal sınıfı hücumbot, Türk Deniz Kuvvetleri'nde 1966 ve 2016 yılları arasında hizmet vermiş hücumbot sınıfı.

Aşağıda Türk Deniz Kuvvetlerinin aktif envanteri verilmiştir. Bu listede Türk Deniz Kuvvetleri'nde aktif olarak görev yapmakta olan savaş gemileri, yardımcı gemiler, denizaltılar, hava araçları ve yakında hizmete girecek olan platformlar bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">MİLGEM</span> MİLGEM, Milli Gemi. Türkiyenin yerli olanaklarda savaş gemisi ve teknolojisi üretme projesi

MİLGEM ya da tam adıyla Millî Gemi, Türkiye Cumhuriyeti'nin ulusal bir savaş gemisi programıdır. Türk Deniz Kuvvetleri tarafından yönetilen proje, keşif, gözetleme, erken uyarı, denizaltı karşıtı savaş, yüzeyden yüzeye savaş, yüzeyden havaya savaş ve amfibi operasyonlar dahil olmak üzere bir dizi görevde kullanılabilecek çok amaçlı korvet ve fırkateynler geliştirmeyi hedeflemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ada sınıfı korvet</span> Türk Donanmasında korvet sınıfı

Ada sınıfı korvet, Türk Deniz Kuvvetleri için geliştirilen MİLGEM'in bir parçası olan bir korvet sınıfıdır. Türk Deniz Kuvvetleri, Ada sınıfı dört korvetin hepsini hizmete aldı ve Ukrayna ve Pakistan donanmaları için aynı sınıfa ait yeni gemiler üretiliyor.

TCG <i>Heybeliada</i> (F-511) Türk Donanmasına ait Ada sınıfı korvetlerin ilk gemisi

TCG Heybeliada (F-511), Türk Deniz Kuvvetleri'nin Ada sınıfının öncü gemisi olan denizaltısavar korvetidir. Türk Deniz Kuvvetleri'ne yerli üretim gemi sağlanmasını amaçlayan MİLGEM dahilinde inşa edilen ilk Türk savaş gemisidir. Heybeliada'nın inşasına 22 Ocak 2007 tarihinde başlandı ve 27 Eylül 2008 tarihinde denize indirildi. Gemi; keşif, karakol, arama-kurtarma, denizaltı savunma harbi, denizde terörist etkinliklerin takibi ve önlenmesi, kıyı kontrol ve koruması görevlerinde kullanılabilir. Adını, Marmara Denizi'ndeki Prens Adaları'ndan biri olan Heybeliada'dan alır.

TCG <i>Yavuz</i> (F-240) Türk Deniz Kuvvetlerinin Yavuz sınıfı fırkateynlerinden biri

TCG Yavuz (F-240), Türk Deniz Kuvvetleri'nin Yavuz sınıfı fırkateynlerinden biridir. Sınıfının ilk ve sınıfına isim veren gemisidir. Türk Deniz Kuvvetlerinin modernizasyonu kapsamında temin edilmesi planlanan 4 gemiden ilki olan TCG Yavuz Almanya'da Blohm + Voss tersanesinde yapılmıştır. MEKO 200 dizaynı üzerinden geliştirilmiştir.

TCG Fatih (F-242), Türk Deniz Kuvvetleri'nin fırkateynlerinden biridir. Sınıfının üretilen üçüncü gemisidir. Türk Deniz Kuvvetleri'nin modernizasyonu kapsamında temin edilmesi planlanan 4 gemiden, bu sınıfta Türkiye'de üretilen ilk gemidir ve Gölcük Tersanesi'nde yapılmıştır. MEKO 200 dizaynı üzerinden geliştirilmiştir.

TCG Yarbay Kudret Güngör (A-595), Türk Deniz Kuvvetleri'ne ait akar sınıfı açıkdeniz akaryakıt tankeri gemisi. Gemiye, 1992 yılında NATO kararlılık göstergesi bir tatbikat sırasında ABD uçağı tarafından birden fazla füze ile yanlışlıkla vurulmuş Türk savaş gemisi TCG Muavenet (DM-357)'de şehit olan 5 Türk askerinden gemi komutanı Kurmay Yarbay Levent Kudret Güngör'ün ismi verilmiştir.

TCG <i>Anadolu</i> (L-400) Türk amfibi hücum gemisi

TCG Anadolu (L-400), Türk Deniz Kuvvetleri envanterinde bulunan LHD sınıfı savaş gemisi. TCG Anadolu, Türk Donanma tarihinin ilk LHD gemisidir. Adını Anadolu yarımadasından almıştır. İstanbul merkezli Sedef Tersanesinde inşa edilen TCG Anadolu 10 Nisan 2023'te Türk Deniz Kuvvetleri envanterine katıldı.

<span class="mw-page-title-main">Tuzla sınıfı karakol gemisi</span> Türk Donanmasında hizmette olan karakol gemisi sınıfı

Tuzla sınıfı karakol gemisi ya da proje adıyla Yeni Tip Karakol Botu Türk Deniz Kuvvetleri'nin operasyonel ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla DEARSAN tersanesi tarafından tasarlanmış ve inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">214 sınıfı denizaltı</span>

214 sınıfı denizaltılar, Alman Howaldtswerke-Deutsche Werft GmbH (HDW) tarafından geliştirilen bir dizel-elektrikli denizaltı. Siemens polimer elektrolit membran (PEM) hidrojen yakıt hücresi kullanarak bir havadan bağımsız itki sistemi (HBİS) sistemi ile dizel tahrik özelliğine sahiptir. 214 sınıfı denizaltısı 212 sınıfından türemiştir, ancak bir dışa aktarma varyantı olarak onun daha küçük öncülünün sınıflandırılmış teknolojilerinden yoksundur; bunların en önemlisi, Manyetik olmayan çelik gövde olup, Tip 212 denizaltısını bir manyetik anomali algılayıcı kullanarak tespit etmeyi zorlaştırmaktadır. Projeye Güney Kore, Portekiz, Türkiye ve Yunanistan Deniz Kuvvetleri katılmıştır. Türkiye'nin sipariş ettiği TCG Piri Reis denizaltısının 2022 yılından itibaren Türk Donanması'na katılması düşünülmektedir.

İstif sınıfı fırkateyn Türk Deniz Kuvvetleri için üretimi başlayan dört gemilik bir fırkateyn grubu

İstif sınıfı fırkateyn diğer adıyla İ sınıfı fırkateyn veya İstanbul sınıfı fırkateyn, Türk Deniz Kuvvetleri için üretimi planlanan sekiz gemilik bir fırkateyn sınıfıdır.

TCG <i>Burgazada</i> (F-513) Türk Donanmasına ait Ada sınıfı korvetlerden biri

TCG Burgazada (F-513) MİLGEM kapsamında üretilmiş Ada Sınıfı korvetlerinin üçüncü gemisidir. 18 Haziran 2018 tarihinde denize indirilmiş ve 4 Kasım 2018 tarihinde Türk Deniz Kuvvetleri tarafından envantere alınmıştır.

TCG <i>İstanbul</i> (F-515) İstif sınıfı fırkateyn

TCG İstanbul (F-515), MİLGEM projesinin ikinci aşaması olan İstif sınıfı fırkateynlerden biri ve sınıfın ilk gemisi.