İçeriğe atla

TCG Burgazada (F-513)


TCG Burgazada (F-513) Akdeniz’de ortak tatbikatta, 26 Ağustos 2020
Tarihçe
Türk Deniz Kuvvetleri bayrağıTürkiye
Adı TCG Burgazada (F 513)
Adının geldiği yer/kişiBurgazada
Kızağa konuluşu 27 Eylül 2013
Denize indirilişi 18 Haziran 2016
Görevlendirme 4 Kasım 2018
Statü Aktif Hizmette
Genel karakteristik
Sınıf ve tipiAda sınıfı korvet
Tipi Karakol ve anti-denizaltı savaş gemisi
Deplasman 2400 ton
Uzunluk 99.5
Genişlik 14,4 m (47 ft)
Su çekimi 3.89 m (12.8 ft)
Kurulu güç 30,000 kW (CODAG)
İtme gücü 1 gaz türbini, 2 dizel, 2 şaft
Hız Ekonomik 15 knot
Maksimum 30 knot
Menzil 3.500 deniz mili (6.480 km) @ 15 knot
Dayanıklılık 21 gün (lojistik destek)
10 gün (destek olmadan)
Kişi kapasitesi 93-106 arası
Sensörler ve
işleme sistemleri
GENESIS CMS
SMART-S Mk2 arama radarı
Sonar, GPS, LAN, ECDIS
UniMACS 3000 IPMS
X-band radar, Ateş kontrol radarı
Elektronik harp
ve tuzakları

Aselsan ARES-2N

Others: Laser/RF systems, ASW jammers, SSTD
Silah donanımı

Silah:
c 1 x 76 mm Oto Melara Super Rapid top

  • 2 x 20 mm Aselsan STAMP II

Anti-yüzey füzeleri:

Uçaksavar füzeleri:

  • 21 x RAM (PDMS)

Torpidolar:

  • 2 x 324 mm Mk.32 üçlü atar veya Mk.46 torpido

Anti-Denizaltı Roketi:

  • 6x DSH Roketi ve Atıcı Sistemi
Havacılık imkanları

Hangar ve platformları:

Notlar 20 ton silah depolama yeteneği, JP-5 uçak yakıt, havadan yakıt ikmali (HIRF) ve bakım sistemleri

TCG Burgazada (F-513) MİLGEM kapsamında üretilmiş Ada Sınıfı korvetlerinin üçüncü gemisidir. 18 Haziran 2018 tarihinde denize indirilmiş ve 4 Kasım 2018 tarihinde Türk Deniz Kuvvetleri tarafından envantere alınmıştır.[1]

18 Haziran 2016 tarihinde denize indirilen gemi, 99.5 m boyunda ve 14.4 metre genişliğindedir. Net 2400 ton ağırlığında, saatte 29 deniz milinin üzerinde sürat yapabilmete ve 35 megavat güce erişen gaz türbini ve dizel makinelerle çift pervaneden oluşan sevk sistemi yer alıyor.[1]

İntikal sürati ile ikmal ve yakıt desteksiz 3500 deniz mili (6485 km) seyir menziline sahip gemi, 10 gün denizde kalabilme özelliğine sahip. 10 ton helikopter için gerekli platform, hangar ve kapsamlı destek ekipmanlarına sahip[1] Burgazada Korveti, su üstü deniz harbi, deniz altı savunma harbi, hava savunma harbi, keşif gözetleme, komuta kontrol ve asimetrik savunma harbi görevlerini icra edebilmektedir.[2]

2013 yalında yapılan tören ile Türk Donanması hizmetine giren gemi ile birlikte aynı gün Yeni Tip Denizaltı Projesinin 4. Denizaltısı olan TCG Aydın Reisin ilk kaynak töreni gerçekleştirildi.

Kaynakça

  1. ^ a b c "MİLGEM (F513) TCG Burgazada Hoşgeldin". millisavunma.com. 4 Kasım 2018. 25 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2020. 
  2. ^ Fatih Mehmet (6 Temmuz 2018). "Ada Sınıfı Korvet". defenceturk.com. 13 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

TCG <i>Anıttepe</i> (D-347)

TCG Anıttepe (D-347), ABD Deniz Kuvvetleri'ne ait Gearing sınıfı bir denizaltı savunma harbi muhribi olan USS Carpenter (DD-825) gemisi II. Dünya Savaşı sonunda, Teksas eyaletindeki Orange kentinde kurulu Consolidated Steel tersanesi tarafından 30 Temmuz 1945'te kızağa kondu. 28 Aralık 1945 tarihinde denize indirilen tekne 15 Aralık 1949’da ABD Deniz Kuvvetleri'ne katıldı. USS Carpenter gemisinin tanımlaması 28 Ocak 1948 tarihinde inşa halinde iken hunter-killer muhrip (DDK-825) olarak değiştirildi. Böylece USS Carpenter kendi adı ile anılacak ve sadece iki tekneden oluşan Carpenter sınıfı’nın lider gemisi oldu. Kore Savaşı sırasında 1950-53 yılları arası Kore kıyılarında görev aldı. 4 Mart 1950’de bir refakat muhribi (DDE-825) olarak sınıflandırılan gemi daha sonra, 30 Haziran 1962’de kızağa konduğunda verilen tanımlama olan denizaltı savunma harbi muhribi (DD-825) şekline geri döndü.

Askerî Elektronik Sanayi ya da kısaca ASELSAN, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı tarafından Türk Silahlı Kuvvetleri'nin askerî haberleşme ihtiyaçlarını karşılanması amacıyla 1975 yılında kurulan Ankara merkezli savunma sanayisi şirketi.

Aşağıda Türk Deniz Kuvvetlerinin aktif envanteri verilmiştir. Bu listede Türk Deniz Kuvvetleri'nde aktif olarak görev yapmakta olan savaş gemileri, yardımcı gemiler, denizaltılar, hava araçları ve yakında hizmete girecek olan platformlar bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">MİLGEM</span> MİLGEM, Milli Gemi. Türkiyenin yerli olanaklarda savaş gemisi ve teknolojisi üretme projesi

MİLGEM ya da tam adıyla Millî Gemi, Türkiye Cumhuriyeti'nin ulusal bir savaş gemisi programıdır. Türk Deniz Kuvvetleri tarafından yönetilen proje, keşif, gözetleme, erken uyarı, denizaltı karşıtı savaş, yüzeyden yüzeye savaş, yüzeyden havaya savaş ve amfibi operasyonlar dahil olmak üzere bir dizi görevde kullanılabilecek çok amaçlı korvet ve fırkateynler geliştirmeyi hedeflemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ada sınıfı korvet</span> Türk Donanmasında korvet sınıfı

Ada sınıfı korvet, Türk Deniz Kuvvetleri için geliştirilen MİLGEM'in bir parçası olan bir korvet sınıfıdır. Türk Deniz Kuvvetleri, Ada sınıfı dört korvetin hepsini hizmete aldı ve Ukrayna ve Pakistan donanmaları için aynı sınıfa ait yeni gemiler üretiliyor.

<span class="mw-page-title-main">Burak sınıfı korvet</span> Türk Donanmasında kullanılan savaş gemisi sınıflandırma terimi

Burak sınıfı korvet, Türk Deniz Kuvvetlerinde hizmet etmekte olan korvet sınıfıdır. Esas olarak kıyı için tasarlanmış olan denizaltı karşıtı savunma ve okyanus eskort görevlerini yapabilen eski D'Estienne d'Orves sınıfı aviso'dur. Sağlam tasarımları ve ekonomik tahrik sistemleri, uzaktan denizaşırı operasyonlarda kullanılmalarını sağlar.

TCG <i>Heybeliada</i> (F-511) Türk Donanmasına ait Ada sınıfı korvetlerin ilk gemisi

TCG Heybeliada (F-511), Türk Deniz Kuvvetleri'nin Ada sınıfının öncü gemisi olan denizaltısavar korvetidir. Türk Deniz Kuvvetleri'ne yerli üretim gemi sağlanmasını amaçlayan MİLGEM dahilinde inşa edilen ilk Türk savaş gemisidir. Heybeliada'nın inşasına 22 Ocak 2007 tarihinde başlandı ve 27 Eylül 2008 tarihinde denize indirildi. Gemi; keşif, karakol, arama-kurtarma, denizaltı savunma harbi, denizde terörist etkinliklerin takibi ve önlenmesi, kıyı kontrol ve koruması görevlerinde kullanılabilir. Adını, Marmara Denizi'ndeki Prens Adaları'ndan biri olan Heybeliada'dan alır.

TCG Büyükada (F-512) MİLGEM kapsamında üretilmiş Ada Sınıfı korvetlerin ikincisidir. 27 Eylül 2011 tarihinde denize indirilmiş ve 27 Eylül 2013 tarihinde Türk Deniz Kuvvetleri tarafından envantere alınmıştır. Türk Deniz Kuvvetleri'ndeki radar görünürlüğü en düşük olan gemidir. Sınıfının ilk gemisi olan TCG Heybeliada (F-511)'dan bile radar görünürlüğü daha düşüktür. Tasarımından dolayı radarlarından çıkan elektromanyetik dalgaları 7 derece saptırarak yansıtır. Ayrıca radar görünmezliğini korumak için geminin güneş ışınlarıyla ısındığı zaman devreye giren ve borda saclarının soğutulmasını sağlayan soğutma sistemi vardır.

TCG <i>Anadolu</i> (L-400) Türk amfibi hücum gemisi

TCG Anadolu (L-400), Türk Deniz Kuvvetleri envanterinde bulunan LHD sınıfı savaş gemisi. TCG Anadolu, Türk Donanma tarihinin ilk LHD gemisidir. Adını Anadolu yarımadasından almıştır. İstanbul merkezli Sedef Tersanesinde inşa edilen TCG Anadolu 10 Nisan 2023'te Türk Deniz Kuvvetleri envanterine katıldı.

<span class="mw-page-title-main">Tuzla sınıfı karakol gemisi</span> Türk Donanmasında hizmette olan karakol gemisi sınıfı

Tuzla sınıfı karakol gemisi ya da proje adıyla Yeni Tip Karakol Botu Türk Deniz Kuvvetleri'nin operasyonel ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla DEARSAN tersanesi tarafından tasarlanmış ve inşa edilmiştir.

Atmaca, ROKETSAN tarafından geliştirilmekte olan azami olarak 220–280 km menzilli gemisavar ve/veya seyir füzesi.

İstif sınıfı fırkateyn Türk Deniz Kuvvetleri için üretimi başlayan dört gemilik bir fırkateyn grubu

İstif sınıfı fırkateyn diğer adıyla İ sınıfı fırkateyn veya İstanbul sınıfı fırkateyn, Türk Deniz Kuvvetleri için üretimi planlanan sekiz gemilik bir fırkateyn sınıfıdır.

TCG Kınalıada (F-514), Ada sınıfı korvetlerin dördüncü ve son gemisidir. Kınalıada, ismini Türkiye'nin kuzeybatısında, Marmara Denizi'ndeki Adalar takımadalarının bir parçası olan Kınalıada'dan almıştır.

TCG <i>İstanbul</i> (F-515) İstif sınıfı fırkateyn

TCG İstanbul (F-515), MİLGEM projesinin ikinci aşaması olan İstif sınıfı fırkateynlerden biri ve sınıfın ilk gemisi.

<span class="mw-page-title-main">ASFAT</span> Türk Savunma Sanayi Şirketi

ASFAT A.Ş., bir Türk devlet savunma sanayi şirketidir. Türkiye'de daha önce Milli Savunma Bakanlığı öncülüğünde yönetilen 27 askeri fabrika ve 3 kamu tersanesinin imkân ve kabiliyetlerini geliştiren, yöneten, kullanan; yenilikçi küresel savunma pazarı için tasarım, üretim, bakım, sürdürme ve eğitim alanlarını kapsayan ürünler ve çözümler üreten Milli Savunma Bakanlığı'na bağlı şirket.

Türkiye'nin savunma sanayii projeleri listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Hisar sınıfı açık deniz karakol gemisi</span>

Hisar sınıfı Açık Deniz Karakol Gemisi, MİLGEM projesi kapsamında Türk Deniz Kuvvetleri için geliştirilen karakol gemisi sınıfıdır. Türk Deniz Kuvvetleri için 10 adet üretilmesi planlanmaktadır.

TCG Ufuk (A-591), MİLGEM projesi sonucu üretilen Ada sınıfı korvet platformu üzerine inşa edilen bir test ve eğitim gemisidir.

STM, Türkiye merkezli sivil ve askerî alanlarda faaliyet gösteren teknoloji şirketidir. Şirket aynı zamanda Teknofest'in paydaşlarından biridir.

40°51′44.85″K 29°15′47.89″Dİstanbul Tersanesi ya da diğer adı ile Pendik Tersanesi, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın, İstanbulun Kuzeydoğusunda bulunan bir donanma tersanesidir. Türkiye'deki en büyük tersanedir.