İçeriğe atla

TCG Berk (D-358)

Tarihçe
Türk Deniz Kuvvetleri bayrağıTürkiye
Adı TCG Berk (D-358)
Kızağa konuluşu 27 Ocak 1945
Denize indirilişi 28 Haziran 1945
Hizmet dışı 1995
Genel karakteristik
Deplasman 2,464 ton
Uzunluk 119 m
Yükseklik 12 m
Derinlik 5.64 m
İtme gücü İki adet General Motors 8-268A dizel motor, toplam 880 HP, çift uskur
Hız 32 knots (59 km/h; 37 mph)
Kişi kapasitesi 267 kişi
Elektronik harp
ve tuzakları
Mark 26 SA hava arama radarı
Mark 26 SL yüzey arama radarı
Silah donanımı 1x2 20mm L/70 Mark 24 Oerlikon uçaksavar topu

TCG Berk (D-358), 1971 yapımı Berk sınıfı bir refakat muhribidir.

Berk sınıfı, ABD Claud Johes sınıfı benzeri bir refakat muhribi sınıfıdır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gearing sınıfı muhrip</span>

Gearing sınıfı muhrip, II. Dünya Savaşı sonrasında ve kısa bir sürede ABD Deniz Kuvvetleri için yapılan 98 gemilik muhrip grubudur. Gearing tasarımı, önceki Allen M. Sumner sınıfının küçük bir modifikasyonu ile olmuştur. Gövdede daha uzun menzile yer verilerek yakıt için daha fazla depolama alanı yaratıldı, böylece gemilerin gövdesi Allen M. Sumnerslardan 14 ft daha uzatılmış oldu.

TCG <i>Anıttepe</i> (D-347)

TCG Anıttepe (D-347), ABD Deniz Kuvvetleri'ne ait Gearing sınıfı bir denizaltı savunma harbi muhribi olan USS Carpenter (DD-825) gemisi II. Dünya Savaşı sonunda, Teksas eyaletindeki Orange kentinde kurulu Consolidated Steel tersanesi tarafından 30 Temmuz 1945'te kızağa kondu. 28 Aralık 1945 tarihinde denize indirilen tekne 15 Aralık 1949’da ABD Deniz Kuvvetleri'ne katıldı. USS Carpenter gemisinin tanımlaması 28 Ocak 1948 tarihinde inşa halinde iken hunter-killer muhrip (DDK-825) olarak değiştirildi. Böylece USS Carpenter kendi adı ile anılacak ve sadece iki tekneden oluşan Carpenter sınıfı’nın lider gemisi oldu. Kore Savaşı sırasında 1950-53 yılları arası Kore kıyılarında görev aldı. 4 Mart 1950’de bir refakat muhribi (DDE-825) olarak sınıflandırılan gemi daha sonra, 30 Haziran 1962’de kızağa konduğunda verilen tanımlama olan denizaltı savunma harbi muhribi (DD-825) şekline geri döndü.

<span class="mw-page-title-main">Captain sınıfı fırkateyn</span>

Captain sınıfı, Kraliyet Donanması'nda fırkateyn olarak hizmet eden Amerikan yapımı refakat muhribi. Lend-Lease ile Amerika Birleşik Devletleri tarafından 32 Evarts sınıfı ile 46 Buckley sınıfı olmak üzere toplam 78 refakat muhribi Kraliyet Donanması'na ödünç verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">River sınıfı refakat muhribi</span>

River sınıfı refakat muhribi, Avustralya Kraliyet Deniz Kuvvetleri'nde hizmet etmiş olan refakat muhribi.

<span class="mw-page-title-main">Muhrip</span>

Muhrip, donanma terminolojisinde, hızlı, yüksek manevra kabiliyeti olan, zırhlı, dayanıklı, filolara veya saldırı takımlarına, daha küçük araçlardan gelen saldırılara karşı koruma ve eskortluk yapan bir savaş gemisidir. Büyük savaş gemileri arasında ortada kalan Muhrip, Fırkateyn'den biraz hantal, daha büyük ve kapsamlı, kruvazör'den de küçüktür.

<span class="mw-page-title-main">Kruvazör</span> ağır savaş gemisi

Kruvazör büyük savaş gemilerinin sınıfıdır. Muhrip sınıfı gibi dışarıda destek ihtiyacı olan bir sınıftı fakat modern zamanda bu fark ortadan kalkmıştır. Geçmişte bağımsız operasyonlar için en küçük gemi olarak düşünülürdü. Modern savaşta kruvazörün eski işlevi ortadan kalkmış, yerlerini muhriplere terk etmiştir. Askeri işlev nedeniyle kruvazör adı en büyük gemiler için kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dikey atım sistemi</span>

Dikey fırlatma sistemi (VLS), yüzey gemileri ve denizaltılar gibi hareketli deniz platformlarında füzeleri tutmak ve ateşlemek için gelişmiş bir sistemdir. Her dikey fırlatma sistemi, bir veya daha çok füzeyi ateşlemeye hazır tutabilen bir dizi hücreden oluşur. Tipik olarak, her hücre bir çok farklı füze türünü tutabilir ve bu da gemiye herhangi bir görev için en iyi seti yükleme esnekliği sağlar. Ayrıca, yeni füzeler geliştirildiğinde, genellikle o ülkenin mevcut dikey fırlatma sistemlerine takılır ve mevcut gemilerin pahalı bir yeniden işleme gerek kalmadan yeni füze türlerini kullanmasına olanak tanır. Komut verildiğinde, füze hücreyi ve gemiyi temizleyecek kadar uzağa doğru uçar ve ardından istenen rotaya döner.

<span class="mw-page-title-main">Japon Deniz Öz Savunma Kuvvetleri</span> Japon Deniz Kuvvetleri

Deniz Öz Savunma Kuvvetleri , Kumandanlığının adı: Kaijō Bakuryō Kanbu 海上幕僚監部 / Deniz Kurmay Müfettişliği, 1952'de kurulan Japonya'nın de facto Deniz Kuvvetleri. Japonya anayasası 9. maddesi gereğince Japonya de jure olarak silahlı kuvvetlere sahip değildir.

Muhripler:

<i>Hyūga </i> sınıfı refakat gemisi

Hyūga sınıfı refakat gemisi , Japonya'nın Deniz Öz Savunma Kuvvetleri'ne ait Helikopter taşıyabilen refakat gemisi . ABD Deniz Kuvvetleri'nin standard sınıflandırmasına göre DDH.

<span class="mw-page-title-main">Atago sınıfı refakat gemisi</span>

Atago sınıfı refakat gemisi , Japonya'nın Deniz Öz Savunma Kuvvetleri'ne ait Aegis Silah Sistemi donanımlı füze güdümlü refakat gemisi . ABD Deniz Kuvvetleri'nin standart sınıflandırmasına göre DDG.

<span class="mw-page-title-main">Kongō sınıfı refakat gemisi</span>

Kongō sınıfı refakat gemisi , Japonya'nın Deniz Öz Savunma Kuvvetleri'ne ait Aegis Silah Sistemi donanımlı füze güdümlü refakat gemisi . ABD Deniz Kuvvetleri'nin standard sınıflandırmasına göre DDG.

<span class="mw-page-title-main">Takanami sınıfı refakat gemisi</span>

Takanami sınıfı refakat gemisi , Japonya'nın Deniz Öz Savunma Kuvvetleri'ne ait genel amaçlı refakat gemisi . ABD Deniz Kuvvetleri'nin standard sınıflandırmasına göre DD (Destroyer).

<span class="mw-page-title-main">Murasame sınıfı refakat gemisi</span> Japon Deniz Öz Savunma Kuvvetlerine ait ABD Deniz Kuvvetleri Destoyer Sınıfı Refaket Gemisi

Murasame sınıfı refakat gemisi , Japonya'nın Deniz Öz Savunma Kuvvetleri'ne ait genel amaçlı refakat gemisi . ABD Deniz Kuvvetleri'nin standard sınıflandırmasına göre DD (Destroyer).

Haruna sınıfı refakat gemisi , Japonya'nın Deniz Öz Savunma Kuvvetleri'ne ait Helikopter taşıyabilen refakat gemisi . ABD Deniz Kuvvetleri'nin standard sınıflandırmasına göre DDH.

<i>Mecidiye</i> (kruvazör) Osmanlı İmparatorluğu donanmasına ait kruvazör

Mecidiye, Osmanlı Devleti hükûmetinin 1900 yılındaki siparişi üzerine Abdülmecid adıyla Amerika Birleşik Devletleri'nin William Cramp & Sons firmasının Philadelphia Tersanesinde suya indirildikten sonra Osmanlı Donanması, Rusya İmparatorluk Deniz Kuvvetleri, Kızıl Donanma, Ukrayna Halk Cumhuriyeti Deniz Kuvvetleri ve Türk Deniz Kuvvetleri'nde görev yapan korumalı kruvazör.

TCG <i>Berk</i>

TCG Berk ya da Osmanlı donanmasındaki adıyla Berk-i Satvet, Osmanlı donanması ve sonrasında Türk Deniz Kuvvetleri'nde hizmet gören Peyk-i Şevket sınıfının ikinci ve son torpido kruvazörüdür. 1906-1907 yıllarında, Kiel, Almanya'daki Germaniawerft tersanesinde inşa edilmiş ve Kasım 1907'de Osmanlı donanması hizmetine girmişti. Geminin ana silahı üç 450 mm torpido tüpü ve bir çift 105 mm toptu ve gemi, 21 knot maksimum hıza ulaşabiliyordu.

<span class="mw-page-title-main">Askerî gemi</span>

Askerî gemi, Deniz kuvvetleri ve donanma tarafından kullanılan gemi veya botlara verilen genel isimdir. Deniz savaşı için yaratılmıştır. Yapıları ve amaçlarıyla sivil gemilerden farklıdırlar. Askerî gemiler genellikle hasar kontrol sistemi ve silahlarla donatılmış şekilde seyir ederler. Bazı personel taşıma gemilerinde bu donanımlar hafiftir veya bulunmayabilir. Askerî gemiler, inşaat veya amaca göre sivil gemilerden farklıdır. Günümüzde dünya donanmalarında birçok farklı gemi var. Bu gemilerde uçak, helikopter, askerî araç ve askerî teknoloji'ler taşınabilir. Hepsinin farklı uygulamaları vardır ve bazı sınıflandırmalar belirli ülkelere özeldir. Farklı ülkeler çabalarını farklı gemi türlerine harcadılar ve bazıları neredeyse hepsine yatırım yaptı.

<i>Panter</i> (muhrip)

Panter 1912-1946 yılları arasında Yunan Kraliyet Donanması'nda hizmet veren Aetos sınıfı bir muhrip.