İçeriğe atla

TCG Bafra (F-505)

Tarihçe
Fransa Deniz Kuvvetleri bayrağıFransa
Adı F788 Second-Maître Le Bihan
Kızağa konuluşu 1977
Denize indirilişi 1978
Akıbet Türk Donanması'na transfer, 26 Haziran 2002
Tarihçe
Türk Deniz Kuvvetleri bayrağıTürkiye
Adı TCG Bafra (F-505)
Adının geldiği yer/kişiBafra
Hizmet 26 Haziran 2002
Genel karakteristik
Sınıf ve tipiBurak sınıfı korvet
Deplasman 1100 ton
Uzunluk 80 m
Yükseklik 10,3 m
Derinlik 5,3 m
İtme gücüCODAD 2 dizel SEMT Pielstick 12PC2V400
Güç: 12 000 BG(8.8 MW)
Hız 24 knot
Menzil 15 knot'la (28 km/h): 4500 mil (8000 km)
18 knot'la (33 km/h) : 3000 mil (5500 km)
Kişi kapasitesi 104 kişi 10 Subay, 46 Astsubay, 9 Uzman Erbaş, 39 Erbaş/Er
Mavi ve sarı vardiya
Elektronik harp
ve tuzakları
1 DRBV 51A hava arama radarı
1 DRBC 32E atiş Kontrol radarı
1 DECCA 1226 Suüstü Radarı
Silah donanımı 2 Exocet MM38
1 x 100 mm CADAM Top
Najir silah kontrol sistemleri
2 x 20 mm F2 makinalı top
4 x 12.7 mm makinalı tüfek
4x L3 veya L5 type torpido
1 x 375 mm roketatar

F-505 TCG Bafra Türk Donanması 6. Burak sınıfı adlandırılan korvettir.

Tarih

Güney Deniz Saha Komutanlığına bağlı olan TCG Bafra (Eski F-788 FS Second-Maitre Le Bihan) 1977 yılında Fransa'da inşa edildi. 07 Eylül 1979'da Fransa Donanmasında hizmete girerek, 23 yıl boyunca çeşitli görevler icra eden gemiye 26 Haziran 2002 tarihinde Türk Bayrağı çekilerek TCG Bafra (F-505) adı verildi.

Görevleri

24 Temmuz 2002 tarihinde Türkiye'ye gelen TCG Bafra, hava su üstü hedefleri ile denizaltılara karşı hücum ve savunma yapabilen silah ve sistemleri imkân ve kabiliyetine sahip bulunuyor. Bafra korvetinde hava ve su üstü hedeflerine karşı kullanılmak üzere top ile denizaltılara karşı torpido bulunuyor. TCG Bafra ana görevi sığ sularda denizaltı avlamaktır.

Burak sınıfı

Fransız D'Estienne d'Orves sınıfı korvetler.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gabya sınıfı fırkateyn</span> Türk Donanmasında hizmette olan fırkateyn sınıfı

Gabya sınıfı fırkateyn veya G sınıfı fırkateyn, Türk Deniz Kuvvetleri'ne ait fırkateyn sınıfıdır. ABD Deniz Kuvvetleri'nden devredilen Oliver Hazard Perry sınıfı fırkateynlerden oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Türk Deniz Kuvvetleri</span> Türk Silahlı Kuvvetlerinin donanma gücü

Türk Deniz Kuvvetleri, Türkiye'yi denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. Türk Silahlı Kuvvetleri komutası altındaki en büyük 2. kuvvettir. Kuruluş tarihi, ilk Türk denizcisi kabul edilen Çaka Bey'in İzmir'de oluşturduğu donanmanın kuruluş tarihi olan 1081'dir. 9 Kasım 2016 tarihinde değiştirilerek kabul edilen Olağanüstü Hal Kanun Hükmünde Kararnamesi ile bu tarihe dek Genelkurmay Başkanlığı kuruluş ve kadrolarında bulunan Komutanlık, Millî Savunma Bakanlığı kadro ve kuruluşuna geçirilmiştir. Ayrıca aynı Kararname, cumhurbaşkanı ve başbakanın kuvvet komutanı ve astlarına emir verebilmesini ve bu emirlerin hiçbir kurum, kuruluş veya kişinin onayı olmaksızın yerine getirilmesini de düzenlenmiştir.

TCG <i>Kocatepe</i> (D-354) Kıbrıs Harekâtı sırasında dost ateşiyle batırılan Türk Deniz Kuvvetleri gemisi

TCG Kocatepe (D-354), 1974'te Türk Silahlı Kuvvetlerinin gerçekleştirdiği Kıbrıs Harekâtı sırasında Türk Hava Kuvvetleri tarafından dost ateşiyle batırılan Türk Deniz Kuvvetleri gemisi.

<span class="mw-page-title-main">Ada sınıfı korvet</span> Türk Donanmasında korvet sınıfı

Ada sınıfı korvet, Türk Deniz Kuvvetleri için geliştirilen MİLGEM'in bir parçası olan bir korvet sınıfıdır. Türk Deniz Kuvvetleri, Ada sınıfı dört korvetin hepsini hizmete aldı ve Ukrayna ve Pakistan donanmaları için aynı sınıfa ait yeni gemiler üretiliyor.

<span class="mw-page-title-main">Burak sınıfı korvet</span> Türk Donanmasında kullanılan savaş gemisi sınıflandırma terimi

Burak sınıfı korvet, Türk Deniz Kuvvetlerinde hizmet etmekte olan korvet sınıfıdır. Esas olarak kıyı için tasarlanmış olan denizaltı karşıtı savunma ve okyanus eskort görevlerini yapabilen eski D'Estienne d'Orves sınıfı aviso'dur. Sağlam tasarımları ve ekonomik tahrik sistemleri, uzaktan denizaşırı operasyonlarda kullanılmalarını sağlar.

TCG <i>Heybeliada</i> (F-511) Türk Donanmasına ait Ada sınıfı korvetlerin ilk gemisi

TCG Heybeliada (F-511), Türk Deniz Kuvvetleri'nin Ada sınıfının öncü gemisi olan denizaltısavar korvetidir. Türk Deniz Kuvvetleri'ne yerli üretim gemi sağlanmasını amaçlayan MİLGEM dahilinde inşa edilen ilk Türk savaş gemisidir. Heybeliada'nın inşasına 22 Ocak 2007 tarihinde başlandı ve 27 Eylül 2008 tarihinde denize indirildi. Gemi; keşif, karakol, arama-kurtarma, denizaltı savunma harbi, denizde terörist etkinliklerin takibi ve önlenmesi, kıyı kontrol ve koruması görevlerinde kullanılabilir. Adını, Marmara Denizi'ndeki Prens Adaları'ndan biri olan Heybeliada'dan alır.

<span class="mw-page-title-main">Brezilya Silahlı Kuvvetleri</span>

Brezilya Silahlı Kuvvetleri, Brezilya Kara Kuvvetleri, Brezilya Hava Kuvvetleri ve Brezilya Deniz Kuvvetleri'nden oluşan silahlı kuvvetlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Çanakkale Savaşı'ndaki denizaltı faaliyetleri</span>

Çanakkale Savaşı'ndaki denizaltı faaliyetleri, I. Dünya Savaşı'nın bir parçası olan Çanakkale Savaşı çerçevesinde, çeşitli devletlerin denizaltıları tarafından Çanakkale Boğazı ve Marmara Denizi'nde sürdürülen faaliyetlerdir. Esas savaştan önce, Aralık 1914'te başlamış ve Aralık 1915'te sonlanmıştı. İtilaf Devletleri'ne bağlı denizaltıların Çanakkale Boğazı'nı geçerek Marmara Denizi'nde denizaltı operasyonları yapmalarının amacı, Gelibolu'yu savunan Osmanlı kuvvetlerinin lojistik durumunu sarsmak olarak görülür. Bununla birlikte İttifak Devletleri'nin bir üyesi olan Alman İmparatorluğu da Osmanlı'yı desteklemek amacıyla savaş sırasında birtakım denizaltı faaliyetleri yürütmüştü.

<span class="mw-page-title-main">Tuzla sınıfı karakol gemisi</span> Türk Donanmasında hizmette olan karakol gemisi sınıfı

Tuzla sınıfı karakol gemisi ya da proje adıyla Yeni Tip Karakol Botu Türk Deniz Kuvvetleri'nin operasyonel ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla DEARSAN tersanesi tarafından tasarlanmış ve inşa edilmiştir.

Atmaca, ROKETSAN tarafından geliştirilmekte olan azami olarak 220–280 km menzilli gemisavar ve/veya seyir füzesi.

İstif sınıfı fırkateyn Türk Deniz Kuvvetleri için üretimi başlayan dört gemilik bir fırkateyn grubu

İstif sınıfı fırkateyn diğer adıyla İ sınıfı fırkateyn veya İstanbul sınıfı fırkateyn, Türk Deniz Kuvvetleri için üretimi planlanan sekiz gemilik bir fırkateyn sınıfıdır.

TCG <i>Burgazada</i> (F-513) Türk Donanmasına ait Ada sınıfı korvetlerden biri

TCG Burgazada (F-513) MİLGEM kapsamında üretilmiş Ada Sınıfı korvetlerinin üçüncü gemisidir. 18 Haziran 2018 tarihinde denize indirilmiş ve 4 Kasım 2018 tarihinde Türk Deniz Kuvvetleri tarafından envantere alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Harp Filosu</span> Türk Deniz Kuvvetlerine bağlı bir komutanlık

Harp Filosu Türk Deniz Kuvvetleri'ne bağlıdır. Görevi Donanma Komutanlığı'na bağlı yüzer platformları(fırkateyn, korvet, hücumbot, hudut devriye botu) sevk ve idare etmektir. Karargahı Aksaz'da bulunmaktadır.Karadeniz'de güvenliği sağlayan Kuzey Görev Grup Komutanlığı Gölcük'te, Ege Denizi'nde güvenliği sağlayan Batı Görev Grup Komutanlığı Foça'da, Akdeniz'de güvenliği sağlayan Güney Görev Grup Komutanlığı ise Aksaz'da bulunmaktadır. Savaşa hazırlık için düzenli olarak mayıs ve haziran aylarında Ege ve Doğu Akdeniz'de tatbikat düzenlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Atlantik Savaşı</span> Deniz Savaşı

Atlantik Savaşı, tarihteki en uzun, en büyük ve en karmaşık deniz savaşı olarak bilinir. Mücadele, II. Dünya Savaşı'nın patlak vermesiyle başlamış, Mayıs 1945'teki Alman teslimine kadar sürmüştür. II. Dünya Savaşı'nın ilerleyişine göre savaşa dahil olan ülkeler, deniz muharebelerinden geriye çekilmek durumunda kalan ülkeler olmuştur. Atlantik Savaşı'nın ilk dönemlerinde İngiltere, alman denizaltıları (U-bot) karşısında zorluk yaşamıştır, savaşa ABD'nin katılmasıyla ve teknolojik gelişmelerin muharebe sahasına uygulanmasıyla beraber U-bot saldırıları geriletilmiştir.

TCG <i>Bartın</i> (F-504)

TCG Bartın (F-504) Türk Deniz Kuvvetleri tarafından Fransa'dan satın alınan beşinci Burak sınıfı korvettir. Geminin adı Bartın'dan gelmektedir.

TCG Bandırma (F-502), Türk Deniz Kuvvetleri tarafından Fransa'dan satın alınan üçüncü Burak sınıfı korvettir. Geminin adı 19 Mayıs 1919'da Mustafa Kemal Atatürk'ü Samsun'a götüren Bandırma Vapuru'ndan gelmektedir.

TCG Bodrum (F-501), Türk Deniz Kuvvetleri tarafından Fransa'dan satın alınan ikinci Burak sınıfı korvettir. Geminin adı Bodrum'dan gelmektedir. 2022 Yılında aktif hizmetten çıkartılmıştır.

TCG Bozcaada (F-500), Türk Deniz Kuvvetleri tarafından Fransa'dan satın alınan birinci Burak sınıfı korvettir. Geminin adı Bozcaada'dan gelmektedir.

ASELSAN ATOM 35mm havadan patlama mühimmatı ile bileşik GÖKDENİZ kompleksi, Aselsan tarafından geliştirilen, tüm hava koşullarına uygun bir Türk 35 mm çift namlulu yakın silah sistemidir. (CIWS) KORKUT kundağı motorlu uçaksavar silahının CIWS varyantıdır.

MKEK'in Türk Deniz Kuvvetleri'nin ihtiyacı için üretmiş olduğu, 76 milimetre çaplı deniz topudur. Fırkateyn, korvet, hücumbot vb. deniz araçlarında kullanılabilir.