İçeriğe atla

TCG Alemdar (A-582)

TCG Alemdar (A-582) NATO tatbikatı kapsamında Akdeniz’de, 2017

TCG Alemdar (A-582), Türk Deniz Kuvvetleri'ne bağlı kurtarma gemisidir.[1] Kurtarma ve Sualtı Komutanlığı'na bağlı olarak görev yapar. Deniz Kuvvetlerinin su altı ve su üstünde kurtarma yeteneğine sahip olması maksadıyla 10 Haziran 2005'te proje başlatılmış 28 Ocak 2017 tarihinde göreve başlamıştır.

600 metre derinliğe kadar denizaltıdan personelin kurtarılmasını sağlamaktadır. Gemiler için kurtarma görevini, sualtı çalışmaları ve enkaz kaldırma çalışmalarını yapabilmektedir.[2]

Kaynakça

  1. ^ "TCG ALEMDAR (A-582)". 1 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2020. 
  2. ^ "Lojistik Destek Gemisi Projesi". 1 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

TCG Kemer (M-525), Mercure sınıfı sahil tipi bir mayın tarama gemisi olarak Fransa'nın Cherbourg kentinde kurulu Constructions Mécaniques de Normandie (CMN) tersanesi tarafından 19 Mayıs 1958'de kızağa kondu. 25 Haziran 1960 tarihinde denize indirilen tekne 15 Ekim 1960'ta Passau ismi ve M-1255 borda numarası ile Bundesmarine'e katıldı. Altı üniteden oluşan Tip 321 Vegesack sınıfı mayın tarama gemilerinin son gemisidir.

<span class="mw-page-title-main">Türk Deniz Kuvvetleri</span> Türk Silahlı Kuvvetlerinin donanma gücü

Türk Deniz Kuvvetleri, Türkiye'yi denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. Türk Silahlı Kuvvetleri komutası altındaki en büyük 2. kuvvettir. Kuruluş tarihi, ilk Türk denizcisi kabul edilen Çaka Bey'in İzmir'de oluşturduğu donanmanın kuruluş tarihi olan 1081'dir. 9 Kasım 2016 tarihinde değiştirilerek kabul edilen Olağanüstü Hal Kanun Hükmünde Kararnamesi ile bu tarihe dek Genelkurmay Başkanlığı kuruluş ve kadrolarında bulunan Komutanlık, Millî Savunma Bakanlığı kadro ve kuruluşuna geçirilmiştir. Ayrıca aynı Kararname, cumhurbaşkanı ve başbakanın kuvvet komutanı ve astlarına emir verebilmesini ve bu emirlerin hiçbir kurum, kuruluş veya kişinin onayı olmaksızın yerine getirilmesini de düzenlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Su Altı Taarruz Komutanlığı</span> Türk Deniz Kuvvetlerine bağlı elit birlik

Su Altı Taarruz Komutanlığı (SAT), Türk Deniz Kuvvetleri personeli olan subay ve astsubayların arasından seçilen, üstün yetenekli askerlerden oluşan, Türkiye'nin deniz komando birliğidir. Türk Deniz Kuvvetleri Harekât Başkanlığına bağlıdır. Karargâhı Beykoz'un Anadolukavağı semtinde bulunan Keçilik Koyu'ndadır.

TCG <i>Giresun</i> (F-491) Türk Deniz Kuvvetlerine ait Gabya sınıfı fırkateynlerden biri

TCG Giresun (F-491), USN'deki adı: USS Antrim (FFG-20), Türk Deniz Kuvvetleri'nde hizmet etmekte olan Gabya sınıfı fırkateynlerden biri.

TCG <i>Kocatepe</i> (D-354) Kıbrıs Harekâtı sırasında dost ateşiyle batırılan Türk Deniz Kuvvetleri gemisi

TCG Kocatepe (D-354), 1974'te Türk Silahlı Kuvvetlerinin gerçekleştirdiği Kıbrıs Harekâtı sırasında Türk Hava Kuvvetleri tarafından dost ateşiyle batırılan Türk Deniz Kuvvetleri gemisi.

<span class="mw-page-title-main">Deniz Eğitim ve Öğretim Komutanlığı</span>

Deniz Eğitim ve Öğretim Komutanlığı, Türk Deniz Kuvvetleri'ne bağlı 4 ana komutanlıktan biridir. Görevi, Türk Deniz Kuvvetleri'nin çeşitli eğitim kurumlarında uygulanmakta olan eğitim programlarını kontrol etmek, bu eğitim kurumlarında daha kalifiye personel yetiştirmek ve bunlar arasındaki koordinasyonu sağlamaktır.

Aşağıda Türk Deniz Kuvvetlerinin aktif envanteri verilmiştir. Bu listede Türk Deniz Kuvvetleri'nde aktif olarak görev yapmakta olan savaş gemileri, yardımcı gemiler, denizaltılar, hava araçları ve yakında hizmete girecek olan platformlar bulunmaktadır.

TCG <i>Heybeliada</i> (F-511) Türk Donanmasına ait Ada sınıfı korvetlerin ilk gemisi

TCG Heybeliada (F-511), Türk Deniz Kuvvetleri'nin Ada sınıfının öncü gemisi olan denizaltısavar korvetidir. Türk Deniz Kuvvetleri'ne yerli üretim gemi sağlanmasını amaçlayan MİLGEM dahilinde inşa edilen ilk Türk savaş gemisidir. Heybeliada'nın inşasına 22 Ocak 2007 tarihinde başlandı ve 27 Eylül 2008 tarihinde denize indirildi. Gemi; keşif, karakol, arama-kurtarma, denizaltı savunma harbi, denizde terörist etkinliklerin takibi ve önlenmesi, kıyı kontrol ve koruması görevlerinde kullanılabilir. Adını, Marmara Denizi'ndeki Prens Adaları'ndan biri olan Heybeliada'dan alır.

<span class="mw-page-title-main">Necdet Uran</span> Türk asker ve diplomat

Necdet Uran Türk asker ve diplomat. Eski Türk Deniz Kuvvetleri Komutanı.

TCG <i>Yavuz</i> (F-240) Türk Deniz Kuvvetlerinin Yavuz sınıfı fırkateynlerinden biri

TCG Yavuz (F-240), Türk Deniz Kuvvetleri'nin Yavuz sınıfı fırkateynlerinden biridir. Sınıfının ilk ve sınıfına isim veren gemisidir. Türk Deniz Kuvvetlerinin modernizasyonu kapsamında temin edilmesi planlanan 4 gemiden ilki olan TCG Yavuz Almanya'da Blohm + Voss tersanesinde yapılmıştır. MEKO 200 dizaynı üzerinden geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sualtı Savunma Grup Komutanlığı</span> Türk Deniz Kuvvetleri personeli olan subay ve astsubayların arasından seçilen, yetenekli askerlerden oluşan teknik bir birlik

Sualtı Savunma Grup Komutanlığı veya SAS, Türk Deniz Kuvvetleri personeli olan subay ve astsubayların arasından seçilen, yetenekli askerlerden oluşan teknik bir birliktir. Türk Deniz Kuvvetleri'nin ilk ve tek EOD birliğidir. Sualtı Savunma'nın (SAS) görevleri; örtülü taarruz, baskın ve sabotaja karşı koyma, tuzaklama, tuzaktan arındırma kıyı savunma operasyonları çerçevesinde, mayın veya patlamamış torpidoların imhası, sualtı engellerinin imhasının yanı sıra terörle mücadele kapsamında el yapımı patlayıcı düzenekleri imha/etkisiz hale getirmektir. SAS birliğinin ana üssü Beykoz'daki Kurtarma ve Sualtı Komutanlığıdır.

TCG <i>Bayraktar</i> (L-402)

TCG Bayraktar (L-402), tamamen Türkiye'de inşa edilmiş yerli ve milli amfibi tank çıkarma gemisidir. TCG Sancaktar (L-403)'ün ikizidir.

TCG <i>Anadolu</i> (L-400) Türk amfibi hücum gemisi

TCG Anadolu (L-400), Türk Deniz Kuvvetleri envanterinde bulunan LHD sınıfı savaş gemisi. TCG Anadolu, Türk Donanma tarihinin ilk LHD gemisidir. Adını Anadolu yarımadasından almıştır. İstanbul merkezli Sedef Tersanesinde inşa edilen TCG Anadolu 10 Nisan 2023'te Türk Deniz Kuvvetleri envanterine katıldı.

TCG Sancaktar (L-403), tamamen Türkiye'de inşa edilmiş yerli ve milli amfibi tank çıkarma gemisi. TCG Bayraktar (L-402)'nin ikizidir.

TCG <i>Burgazada</i> (F-513) Türk Donanmasına ait Ada sınıfı korvetlerden biri

TCG Burgazada (F-513) MİLGEM kapsamında üretilmiş Ada Sınıfı korvetlerinin üçüncü gemisidir. 18 Haziran 2018 tarihinde denize indirilmiş ve 4 Kasım 2018 tarihinde Türk Deniz Kuvvetleri tarafından envantere alınmıştır.

Amfibi Görev Grup Komutanlığı Türk Deniz Kuvvetlerine bağlıdır. Görevi yüzer unsurlarla birlikte deniz piyade birliklerinin hedef kıyılara harekâtını planlama, ulaşmasını sağlama ve kıyı bölgelerini ele geçirmektir.

Kurtarma ve Sualtı Komutanlığı, Türk Deniz Kuvvetleri'ne bağlıdır. Görevi Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın ve diğer birliklerin su altı eğitimlerini icra etmek, 1. sınıf dalgıç, s

<span class="mw-page-title-main">Deniz Komando</span>

Deniz Komando ülkelerin deniz kuvvetlerinin gerçekleştireceği kritik operasyonlarda görev alan özenle yetiştirilen denizcilere verilen unvandır. Açık denizlerde korsanlarla mücadele harekâtı yürütürler, sualtı taraması yaparak patlayıcıları imha ederler, kritik tesisleri ve gemileri koruma görevlerini icra ederler. Savaşta yüzer platformları ele geçirme veya tahrip etme, amfibi harekâtı yapılacak kıyıya sızarak keşif yapma gibi görevleri vardır. Kara komandolarından farklı olarak eğitimleri denizde ve sığ sularda uzun süreler ve gizlice intikal etme, arazide deniz tehçizatıyla intikal etme, dalgıçlık gibi eğitimlerden geçerler. Sualtı tüfeği, dalış ekipmanları kullanırlar.

TCG Osmangazi (NL-125), Taşkızak Tersanesi tarafından inşa edilen amfibi tank çıkarma gemisi .

TCG Ufuk (A-591), MİLGEM projesi sonucu üretilen Ada sınıfı korvet platformu üzerine inşa edilen bir test ve eğitim gemisidir.