Tren, raylar üzerinde bir ya da birkaç lokomotif tarafından çekilen veya itilen vagonlardan oluşan ulaşım aracı. Tren kelimesi Türkçe ve diğer dillere Latince trahereden (çekmek) türeyen eski Fransızca trahinerden gelmiştir.
Doğu Ekspresi, TCDD Taşımacılık tarafından Ankara – Kars güzergâhında her gün karşılıklı bir sefer işletilen anahat trenidir. Trenler yataklı, kuşetli ve yemekli vagonlardan oluşmaktadır.
Başkent Ekspresi, önceden Ankara – İstanbul, 2009-2012 yılları arası Eskişehir – İstanbul ana hattında sefer yapmış TCDD'ye ait bir süper eksprestir. Kalkış istasyonu Eskişehir Garı olan tren 314 km.'lik seyahatini 4:12 saatte tamamlamaktaydı. Başkent Ekspresi her gün iki şehirden karşılıklı olarak hareket etmekteydi. Önceliği yüksek olduğu için demiryolunun tek hat olduğu bölümlerde diğer trenler Başkent Ekspresi'ne yol verirlerdi.
Ankara Ekspresi, TCDD Taşımacılık tarafından Ankara – İstanbul-Halkalı güzergâhında her gün karşılıklı bir sefer işletilen anahat trenidir. Trenlerin 280 kişilik 4 Pulman Vagonu, 80 kişilik 4 Yataklı Vagonu ve 1 Yemekli Vagonu mevcuttur.
TCDD E 40000 serisi elektrikli lokomotifler, TCDD'nin kullandığı elektrikli lokomotiflerdir.
TCDD Açık Hava Buharlı Lokomotif Müzesi, Ankara'nın Çankaya ilçesinin Maltepe semtinde, Ankara Garı'nın Celâl Bayar Bulvarı'na bitişik arazisinin bir bölümünde bulunmuş bir açık hava demiryolları müzesidir. Buharları lokomotiflerin tarihini sunan müzenin kurucusu ve sahibi Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları'dır. Bünyesinde TCDD Demiryolları Müzesi ve Sanat Galerisi'ni bulunduran Ankara Demiryolları Müzesi'nin de bir parçasıydı.
Toros Ekspresi, Adana Garı ile Konya Garı arasında, Adana, Mersin, Niğde, Konya, Karaman olmak üzere toplam 5 ilin sınırları içerisinden geçerek ve toplam 26 istasyona ulaşım hizmeti sağlayan, TCDD Taşımacılık tarafından işletilen anahat treninidir. Eskiden bu anahat treni Haydarpaşa - Halep - Bağdat arası işlerdi. Ancak o dönemde trenin rotası Ankara'dan geçmekteydi. Daha sonra güzergahı Konya'ya yönlendirilmiş, Haydarpaşa-Gaziantep arasında hizmet vermiş ve haftada bir gün Haydarpaşa-İslahiye-Halep-Şam uluslararası treniyle bağlantılı olarak çalışmıştır. Haydarpaşa'nın geçici olarak kapatılması, İstanbul-Konya Yüksek Hızlı Treni'nin inşaatı ve Gaziray çalışmaları nedeniyle tren önce Eskişehir-Adana hattına kısaltılmıştır. İstanbul-Konya Yüksek Hızlı Treni açıldıktan sonra şu anda Konya-Adana hattında işlemektedir.
TCDD HT 80000, Alman teknoloji üreticisi Siemens AG tarafından üretilmiş olup operasyonel hızı 300 km/saat olan bir hızlı tren setidir. TCDD Taşımacılık tarafından Yüksek Hızlı Tren hatlarında, Ankara - Konya YHT, Ankara - Eskişehir YHT, Ankara - İstanbul YHT ve Ankara - Sivas YHT hatlarında kullanılmaktadır. Tüm trenler Avrupa Tren Kontrol Sistemi (ETCS) uyumludur.
Afyonkarahisar Ali Çetinkaya Garı, eskiden Afyonkarahisar Garı, Afyonkarahisar'ın il merkezi Ali Çetinkaya Mahallesi'nde yer alan TCDD'ye ait hemzemin ana tren istasyonudur.
Çamlık Buharlı Lokomotif Müzesi ya da Çamlık Demiryolu Müzesi, İzmir'in Selçuk ilçesinde yer alan ve 1997'de hizmete giren Türkiye'deki en büyük açık hava demiryolu müzesidir. Müzenin koleksiyonu Avrupa'daki en büyük buharlı lokomotif koleksiyonlarından biridir.
İzmir Mavi Treni, İzmir-Basmane – Ankara güzergâhında karşılıklı olarak hizmet veren Mavi Tren sınıfı anahat trenidir.
TCDD Taşımacılık A.Ş., Türkiye'de demiryolu taşımacılığı hizmeti veren bir kamu şirketidir.
Konya Mavi Treni, 16 Ağustos 2012'de Alsancak – Konya güzergâhında hizmet vermeye başlayan, 2017'den bu yana da Basmane – Konya güzergâhında karşılıklı olarak hizmet veren Mavi Tren sınıfı anahat trenidir.
Adapazarı – Gebze Bölgesel Treni ya da Ada Ekspresi, Adapazarı – Gebze arasındaki 95,860 kilometre (59,565 mi) uzunluğundaki güzergâhta TCDD Taşımacılık tarafından karşılıklı olarak işletilen bölgesel trendir.
TCDD E68000, Hyundai Rotem ve TÜLOMSAŞ tarafından Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları için üretilen elektrikli lokomotiflerdir. Lokomotifler 5 MW gücünde olup 140 km/sa hıza sahiptirler.
Motor Durağı Tren İstasyonu, eskiden Marşandiz Tren İstasyonu, Ankara'nın Yenimahalle ilçesi Gazi Mahallesi ile Etimesgut ilçesi Bahçekapı Mahallesi arasında Güvercinlik Yolu üzerinde yer alan TCDD'ye ait hemzemin tren istasyonudur.
TCDD E4000, Alsthom ve Jeumont tarafından TCDD için üretilen elektrikli lokomotiflerdir. Lokomotifler, TCDD'nin ilk elektrikli lokomotifleri olup günümüzde hizmetten çıkarılmıştır.
TCDD DH 27000, TCDD tarafından Deutsche Bundesbahn'ndan satın alınan Krauss-Maffei yapımı dizel lokomotiflerdir. 1960'larda DE21500'ler ile birlikte satın alınmış olup performansı iyi olmasına rağmen maliyetleri nedeniyle TCDD General Electric modellerini daha çok tercih etti.
Çamlık Tren İstasyonu, eskiden Aziziye Tren İstasyonu, İzmir'in Selçuk ilçesi Çamlık Mahallesi'nde yer alan TCDD'ye ait hemzemin tren istasyonudur.
Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii A.Ş., kısaca TÜRASAŞ, 4 Mart 2020 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanan 2186 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı gereğince TCDD'nin bağlı ortaklıkları olan TÜLOMSAŞ, TÜDEMSAŞ ve TÜVASAŞ'ın birleştirilmesi ile kurulan Ankara merkezli iktisadi devlet teşekkülüdür.