İçeriğe atla

TCDD E8000

TCDD E8000
TürElektrikli çoklu birim
DönemÜretimden kaldırıldı
Hizmet tarihi1955-2011
Adet28
Üretici[[Alstom
Jeumont
De Dietrich Ferroviaire]]
Aks yükü-
Hız90 km/h
Motor
TipElektrik
Güç25 kV, 50 Hz AC

TCDD E8000, Alstom, Jeumont ve De Dietrich Ferroviaire tarafından Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları için üretilen elektrikli çoklu birimlerdir. Birimler, yeni geliştirilen 25 kV 50 Hz AC güç sistemini kullanan ilk elektrikli trenlerden biriydi.[1]

Tarihçe

Fransız üreticiler Alstom, Jeumont ve De Dietrich Ferroviaire tarafından 1955'te başlayan teslimatlarla toplam 28 birim üretildi ve İstanbul'daki yeni elektrikli banliyö treni hizmetinde kullanıldı. Anadolu Yakası elektrifikasyonundan sonra, trenler burada da hizmet vermeye başladı. Bu ara birimler daha sonra kullanım dışı bırakıldılar.

Orijinal renkleri koyu kırmızı ve beyazdı. 1 Eylül 2010'da yeni trenlerin gelişinden sonra 2011'de hizmet dışına çıkarıldılar.

Teknik özellikler

Trenlerde konvansiyonel transformatörler ve eksantrik mili kontrollü kademeli şalterler bulunur. 1,100 kW (1.475 bg) güce ve maksimum 90 km/h hıza sahiptir.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b Ross, David (2005). Die internationale Enzyklopädie - Züge und Lokomotiven (Almanca). Lieb, Ulrich tarafından çevrildi. Transpress Verlag. s. 431. ISBN 3-613-71266-0. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tren</span> raylar üzerinde giden ulaşım ve taşıma aracı

Tren, raylar üzerinde bir ya da birkaç lokomotif tarafından çekilen veya itilen vagonlardan oluşan ulaşım aracı. Tren kelimesi Türkçe ve diğer dillere Latince trahereden (çekmek) türeyen eski Fransızca trahinerden gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları</span> Türk devlet kurumu

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD), Türkiye'deki demiryolu ulaşımının altyapısını geliştiren, düzenleyen ve kontrol eden resmî kurumdur.

<span class="mw-page-title-main">TGV</span>

TGV Alstom ve SNCF tarafından geliştirilen ve SNCF tarafından işletilen yüksek hızlı demiryolu tren hizmetidir. 1983 yılında Paris ile Lyon arasında ilk defa seferlere başlamıştır. Şu anda Paris merkez olmak üzere çeşitli şehirlere ve komşu ülkelere seferler düzenlemektedir. 3 Nisan 2007'de 574.8 km/s ile dünya tekerlekli tren hız rekorunu kırmıştır. Ortalama hızı 200 km/s maksimum hızı ise saatte 320 km'dir.

Başkent Ekspresi, önceden Ankara – İstanbul, 2009-2012 yılları arası Eskişehir – İstanbul ana hattında sefer yapmış TCDD'ye ait bir süper eksprestir. Kalkış istasyonu Eskişehir Garı olan tren 314 km.'lik seyahatini 4:12 saatte tamamlamaktaydı. Başkent Ekspresi her gün iki şehirden karşılıklı olarak hareket etmekteydi. Önceliği yüksek olduğu için demiryolunun tek hat olduğu bölümlerde diğer trenler Başkent Ekspresi'ne yol verirlerdi.

4 Eylül Mavi Treni, Ankara – Malatya güzergâhında karşılıklı olarak hizmet veren Mavi Tren sınıfı anahat trenidir.

<span class="mw-page-title-main">Yüksek Hızlı Tren</span> TCDD Taşımacılık tarafından sunulan yüksek hızlı tren hizmeti

Yüksek Hızlı Tren ya da kısaca YHT, Türkiye'de TCDD'ye ait yüksek hızlı demiryolu hatları üzerinde TCDD Taşımacılık tarafından işletilen yüksek hızlı tren setleri ile sunulan yüksek hızlı demiryolu hizmetidir.

<span class="mw-page-title-main">TCDD Taşımacılık Banliyö Trenleri</span> TCDD Taşımacılık tarafından sunulan banliyö tren hizmeti

TCDD Taşımacılık tarafından İstanbul ve Kocaeli'de Marmaray ve Ankara'da Başkentray; İZBAN A.Ş. tarafından İzmir'de İZBAN ve GAZİULAŞ A.Ş. tarafından Gaziantep'te Gaziray adıyla işletilmekte olan Banliyö Trenleridir.

İstanbul ve Kocaeli
<span class="mw-page-title-main">Toros Ekspresi</span>

Toros Ekspresi, Adana Garı ile Konya Garı arasında, Adana, Mersin, Niğde, Konya, Karaman olmak üzere toplam 5 ilin sınırları içerisinden geçerek ve toplam 26 istasyona ulaşım hizmeti sağlayan, TCDD Taşımacılık tarafından işletilen anahat treninidir. Eskiden bu anahat treni Haydarpaşa - Halep - Bağdat arası işlerdi. Ancak o dönemde trenin rotası Ankara'dan geçmekteydi. Daha sonra güzergahı Konya'ya yönlendirilmiş, Haydarpaşa-Gaziantep arasında hizmet vermiş ve haftada bir gün Haydarpaşa-İslahiye-Halep-Şam uluslararası treniyle bağlantılı olarak çalışmıştır. Haydarpaşa'nın geçici olarak kapatılması, İstanbul-Konya Yüksek Hızlı Treni'nin inşaatı ve Gaziray çalışmaları nedeniyle tren önce Eskişehir-Adana hattına kısaltılmıştır. İstanbul-Konya Yüksek Hızlı Treni açıldıktan sonra şu anda Konya-Adana hattında işlemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kayaş Tren İstasyonu</span> Mamak, Ankarada bir tren istasyonu

Kayaş Tren İstasyonu, Ankara'nın Mamak ilçesi Kayaş Mahallesi'nde yer alan TCDD'ye ait hemzemin tren istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">TCDD HT80000</span>

TCDD HT 80000, Alman teknoloji üreticisi Siemens AG tarafından üretilmiş olup operasyonel hızı 300 km/saat olan bir hızlı tren setidir. TCDD Taşımacılık tarafından Yüksek Hızlı Tren hatlarında, Ankara - Konya YHT, Ankara - Eskişehir YHT, Ankara - İstanbul YHT ve Ankara - Sivas YHT hatlarında kullanılmaktadır. Tüm trenler Avrupa Tren Kontrol Sistemi (ETCS) uyumludur.

<span class="mw-page-title-main">TCDD E32000</span> Marmaray banliyö hattında kullanılmak üzere üretilmiş 5 ve 10 vagonluk elektrikli tren setleri

TCDD E 32000, Hyundai Rotem tarafından Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları için Marmaray banliyö hattında kullanılmak üzere üretilmiş 5 ve 10 vagonluk elektrikli tren setleridir. 20 adet 5 vagonlu, 34 adet 10 vagonlu olmak üzere toplam 54 set olup 5 vagonlu setlerin oturma kapasitesi 248, toplam kapasitesi 1637, 10'lu setlerin ise oturma kapasitesi 508, toplam kapasitesi 3056'dır. 5'li setler 112,5 metre uzunluğunda, 10'lu setler 225,2 metre uzunluğundadır. Trenlerin genişliği 3010 mm, yüksekliği 3850 mm'dir. Trenlerin ulaşabileceği en yüksek hız 105 km/s olup işletmedeki en yüksek hız 80 km/s'dir. 5'li setler 3200BG - 2400 kW beygir gücündeyken 10'lu setler 6400BG - 4800 kW beygir gücündedir.

<span class="mw-page-title-main">Elektrikli çoklu birim</span>

Elektrikli çoklu birim (EMU), elektrik enerjisini itici güç olarak kullanarak kendinden tahrikli vagonlardan oluşan bir çoklu birim trenidir. Elektrikli çoklu birimler, elektrikli cer motorları bir veya birkaç sayıda vagon içine dahil edildiğinden ayrı bir lokomotif gerektirmez. Çoğu elektrikli çoklu birim, yolcu trenleri için kullanılır, ancak bazıları posta,yük taşıma veya buz çözücü trenler gibi özel roller için de kullanılmaktadır.

Mavi Tren, TCDD'nin 1980'ler ve 1990 başlarında hizmet vermeye başlayan özel yolcu trenidir.

<span class="mw-page-title-main">Konya Mavi Treni</span> TCDD Taşımacılık Anahat Treni

Konya Mavi Treni, 16 Ağustos 2012'de Alsancak – Konya güzergâhında hizmet vermeye başlayan, 2017'den bu yana da Basmane – Konya güzergâhında karşılıklı olarak hizmet veren Mavi Tren sınıfı anahat trenidir.

Çınarlı Tren İstasyonu, İzmir'in Konak ilçesi Çınarlı Mahallesi'nde 1561. Sokak üzerinde yer alan TCDD'ye ait eski hemzemin tren istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">TCDD TVS2000</span> yolcu vagonları

TCDD TVS 2000, TÜVASAŞ tarafından Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları için üretilen şehirlerarası yolcu vagonlarıdır. 1990'ların başlarında eskiyen vagonların yerini almak ve TCDD'nin zayıf imajını düzeltmek amacıyla Başkent Ekspresi'nde kullanılmak üzere üretilmiş olup günümüzde Türkiye'de en yaygın kullanılan vagonlardır.

<span class="mw-page-title-main">TCDD E4000</span>

TCDD E4000, Alsthom ve Jeumont tarafından TCDD için üretilen elektrikli lokomotiflerdir. Lokomotifler, TCDD'nin ilk elektrikli lokomotifleri olup günümüzde hizmetten çıkarılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">TCDD E14000</span>

TCDD E 14000, Alstom lisansı ile TÜVASAŞ tarafından Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları için üretilen elektrikli çoklu birimlerdir. 75 birim, 1979'da, İstanbul'da Haydarpaşa - Gebze ve Sirkeci - Halkalı banliyö hatlarında kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Boğaziçi Ekspresi</span> Ankara Arifiye arasında hizmet veren ana hat treni

Boğaziçi Ekspresi, Ankara - Arifiye arasındaki 445,071 km.lik güzergâhta işletilen ve sefer süresi yaklaşık 6 saat olan Anahat Trenidir. Trenlerin 240 kişilik 4 Pulman Vagonu mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Milli Elektrikli Tren</span> Yerli üretimde olan milli elektrikli tren

TCDD E44000 veya bilinen adıyla Milli Elektrikli Tren, Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii (TÜRASAŞ) tarafından TCDD Taşımacılık için üretilen elektrikli çoklu birim tren setidir. 2013'te açıklanan tren 2021 yılında test sürüşlerine başladı ve Mayıs 2023'te bölgesel tren olarak hizmete girdi.