İçeriğe atla

TCDD E54000

TCDD E54000, Tübitak RUTE ve TÜVASAŞ tarafından Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları için üretilen elektrikli çoklu birimlerdir.[1]

Kaynakça

  1. ^ Ajansı, Adanet Dijital Reklam. "MİLLİ ELEKTRİKLİ TREN SETİ". Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayi A.Ş. 26 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İç Anadolu Bölgesi</span> Türkiyenin ortasındaki coğrafi bölgesi

İç Anadolu Bölgesi, Anadolu'nun orta kısmında yer alan, Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. Türkiye'de gelişmiş bölgeler arasında yer alır. Konumu sebe­biyle bu bölgeye "Orta Anadolu" da denir. İç Anadolu Bölgesi'nin yüzölçümü 151.000 km² olup bu alan Türkiye topraklarının %21'ini kaplar. Yüzölçümü bakımından Doğu Anadolu'dan sonra ikinci büyük bölgedir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi dışında diğer bölgelerin hepsiyle komşudur. Aynı zamanda Türkiye'nin "tahıl ambarı" olarak da anımsanır. İç Anadolu Bölgesi'nde toplam 13 il vardır.

<span class="mw-page-title-main">Arçelik</span> Türk beyaz eşya markası

Arçelik, 1955 yılında Vehbi Koç ve Lütfi Doruk tarafından kurulan, dünya çapında hizmet veren Türkiye merkezli bir beyaz eşya ve teknoloji şirketi.

<span class="mw-page-title-main">Ayran</span> ana malzemesi yoğurt ve su olan geleneksel içecek

Ayran, yoğurdun içine su katılarak elde edilen bir tür içecek. Türk mutfağına ait olan en yaygın içeceklerdendir. Türkiye, Ermenistan, Azerbaycan, İran, Lübnan, Bulgaristan ve diğer bazı Balkan ülkeleriyle Orta Doğu ve Orta Asya ülkelerinde yapılır. Ayran yapımında doğal nitelikli yağlı koyun yoğurdu yeğlenir. Bir ölçü yoğurda en çok bir buçuk ölçü su karıştırılır. Nadiren su yerine süt de katılabilir. Az ölçüde tuz da eklenebilir. Türklerin geleneksel içeceği olan ayran, Balkan ve Asya ülkelerinde de içilir.

<span class="mw-page-title-main">Demiryolu ulaşımı</span> madeni bir yol üzerinde, mekanik bir güçle hareket ettirilen araçların, tesislerin ve yapıların tümüne verilen isim

Bir yerden bir yere madeni bir yol üzerinde, mekanik bir güçle hareket ettirilen araçlar içinde, insan ve eşya taşımasını temin eden tesislerin hepsine birden demiryolu denir.

<span class="mw-page-title-main">Otokar</span> Koç Holding iştiraki motorlu araç üreticisi

Otokar, İzzet Ünver tarafından Magirus-Deutz lisansı ile 1963'te kurulan, 1976'da Koç Holding'in ortak olmasıyla faaliyetine devam eden, otomotiv ve savunma sanayisi sektöründe üretim yapan Arifiye merkezli şirket.

<span class="mw-page-title-main">Otobüs</span> insan taşımak için üretilmiş büyük karayolu taşıtı

Otobüs, kara yolu taşıma yönetmeliğine göre sürücü dahil 17 kişiden fazla yolcu kapasitesi olan motorlu kara taşıtıdır. Ortalama araba veya furgonlardan önemli ölçüde daha fazla yolcu taşımak üzere tasarlanmıştır. Otobüslerin kapasitesi 300 yolcuya kadar çıkabilir, ortalama bir otobüs genellikle 30 ile 100 arasında yolcu taşır. Türkiye Cumhuriyeti hukuk kurallarına göre bu aracı kullanacak sürücülerin E sınıfı ehliyete, SRC belgesine sahip olması ve en az 26 yaşından gün alması gereklidir.

Temsa, 1968 yılında kurulan ve otobüs ve midibüs segmentinde üretim ve ihracat yapan, ayrıca Mitsubishi marka otomobillerin ithalat ve satışını gerçekleştiren Türkiye merkezli otomotiv şirketi.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları</span> Türk devlet kurumu

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD), Türkiye'deki demiryolu ulaşımının altyapısını geliştiren, düzenleyen ve kontrol eden resmî kurumdur.

<span class="mw-page-title-main">Fiat Marea</span>

Fiat Marea, Fiat'ın ürettiği otomobil modeli. İlk kez 1996 Aralık ayında dünya lansmanı yapıldı. Brezilya ve diğer Amerika ülkelerinde satışa sunuldu. 1997 - 1999 yılları İtalya'da üretilen araç 1999 yılında Tofaş'ın Bursa'daki fabrikasında üretilmeye başladı. 2002 Haziran ayında ise yenilendi ve ikinci nesline kavuştu. 2007'de üretimi son bularak yerini Fiat Linea'ya bırakmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Elektrikli araç</span> bir ya da daha fazla elektrik motoru tarafından itilen araç

Elektrikli araç veya elektronik taşıt tahrik için bir veya daha fazla elektrik motoru kullanan bir araçtır. Araç dışı kaynaklardan elektrikle bir toplayıcı sistemle çalıştırılabilir veya bir pille bağımsız olarak çalıştırılabilir. Bazen güneş panelleri tarafından yakıt hücreleri veya bir jeneratör kullanılarak yakıtın elektriğe dönüştürülmesiyle de olabilir. EV'ler arasında, bunlarla sınırlı olmamak üzere, karayolu ve demiryolu araçları, yüzey ve su altı araçları, elektrikli uçaklar ve elektrikli uzay araçları yer alır. Otonom sürüş, bağlantılı araçlar ve paylaşımlı mobilite gibi gelişmekte olan diğer otomotiv teknolojileriyle birlikte karayolu araçları için Connected, Autonomous, Shared ve Electric (CASE) Mobility adlı geleceğin mobilite vizyonunu oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Elektrikli otomobil</span> şarj edilebilir pillerde depolanan enerjiyi kullanan bir elektrik motoruyla hareket eden otomobil

Elektrikli otomobil, elektrik enerjisi ile çalışan otomobillere verilen isimdir. Elektrikli otomobillerin, otomotiv endüstrisinde önemli bir etkisi olmaktadır. Bu model arabalar yakıt tasarrufu yanında şehir kirliliğini ve karbon emisyonunu azaltmaktadır. Karbondioksit emisyonunun azalma derecesi elektrik üretimine bağlı olup %50'lik bir azalma beklenmektedir. Karbondioksit emisyonunun azalma derecesi elektrik üretimine bağlı olup %50'lik bir azalma beklenmektedir. Enerji toplamaları için şarj istasyonu kurulur.

<span class="mw-page-title-main">Tramvay</span> raylar üzerinde hareket eden elektrikli toplu taşıma aracı

Tramvay, genel olarak yerleşim yerleri içerisinde insan taşımacılığında kullanılan, kara yolunda tekerlekleri raylar üzerinde hareket eden toplu ulaşım aracıdır. Trenlerin aksine raylar sokaklara döşenebilir ve diğer taşıtlar bu yollardan geçebilirler. Tramvay hattı tramvay veya hafif raylı sistemlerde kullanılır. Tramvay hattı, aracın çeşitli çalışma ortamlarına uyum sağlamak için farklı ray profili'ne sahip olabilir. Çoğu tramvaylar elektrik gücüyle çalışır. At veya petrol ile çalışan tramvaylar da vardır. Tramvayların çift katlı tramvay, tramvay-tren, lastik tekerlekli tramvay, alçak tabanlı tramvay gibi türleri bulunmakdadır.

<span class="mw-page-title-main">TCDD E1000</span>

TCDD E 1000, TÜLOMSAŞ tarafından üretilen ve TÜBİTAK MAM tarafından çekiş ve kontrol sistemleri tasarlanan 1MW gücündeki elektrikli lokomotiftir. E1000 lokomotif tüm motorlarının tek başına kontrol edilebildiği gelişmiş kayma-kızaklama sistemine geri kazanımlı frenleme özelliğine sahip bir lokomotiftir. Lokomotif 9 Ekim 2015 tarihinde yapılan törenle raylara indirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">TCDD E43000</span> Tren

TCDD E 43000, TÜLOMSAŞ tarafından Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları için üretilen elektrikli lokomotiflerdir. Lokomotifler, Toshiba tarafından tasarlanmıştır ve 45 birimden oluşmaktadır. 1987 yılında teslim edilmiş olup Türk demiryolu ağının elektrikli bölümlerinde kullanılmıştır. Lokomotifler 3,180 kW güce ve 120 km/h hıza sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">TCDD E4000</span>

TCDD E4000, Alsthom ve Jeumont tarafından TCDD için üretilen elektrikli lokomotiflerdir. Lokomotifler, TCDD'nin ilk elektrikli lokomotifleri olup günümüzde hizmetten çıkarılmıştır.

Bozankaya A.Ş., Türkiye merkezli bir otobüs ve tramvay üreticisidir. Şirket 1989 yılında Almanya'da bir Ar-Ge şirketi olarak kurulmuş olup 2005 yılında yatırımlarını Türkiye'ye taşımıştır. Şirketin merkezi ve fabrikası Ankara ilinin Sincan ilçesinde yer almaktadır.

TCDD Taşımacılık araç stoğu listesi, 1970 – 2016 yılları arasında TCDD, 2016 yılı ile günümüz arasında ise TCDD Taşımacılık tarafından kullanılan araç stoğu listesini içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Eritre-Türkiye ilişkileri</span>

Eritre-Türkiye ilişkileri, 1993'te Eritre'nin bağımsızlığını ilan etmesi üzerine, Türkiye'nin, Eritre'yi tanıyan ilk ülkelerden birisi olmasıyla başlamıştır. Türkiye 2017 yılında, Eritre'nin başkenti Asmara'da, Fahri Konsolosluk açmıştır. 1 Kasım 2013'te ise Asmara Büyükelçiliği açılmıştır. Eritre'nin de Türkiye'de bir temsilciliği vardır.

<span class="mw-page-title-main">Mozambik-Türkiye ilişkileri</span>

Türkiye-Mozambik ilişkileri, iki ülke arasındaki siyasi, ekonomik ve diplomatik ilişkileri temsil eder.

<span class="mw-page-title-main">Pilotcar</span> Otomotiv firması

Pilotcar, Türkiye merkezli bir otomotiv şirketidir. Şirket, 2011 yılında kurulmuş olup elektrikli mikro otomobil, golf, hizmet ve trafiğe çıkış izinli-plakalı araç üretimi yapmaktadır. Şirketin merkezi Bursa'nın Nilüfer ilçesinde yer almaktadır.