Tren, raylar üzerinde bir ya da birkaç lokomotif tarafından çekilen veya itilen vagonlardan oluşan ulaşım aracı. Tren kelimesi Türkçe ve diğer dillere Latince trahereden (çekmek) türeyen eski Fransızca trahinerden gelmiştir.
Taşıt, ulaşım aracı veya vasıta, yük ve yolcu taşımaya yarayan araçların genel adıdır.
Doğu Ekspresi, TCDD Taşımacılık tarafından Ankara – Kars güzergâhında her gün karşılıklı bir sefer işletilen anahat trenidir. Trenler yataklı, kuşetli ve yemekli vagonlardan oluşmaktadır.
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD), Türkiye'deki demiryolu ulaşımının altyapısını geliştiren, düzenleyen ve kontrol eden resmî kurumdur.
Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayi A.Ş. veya kısaltmasıyla TÜLOMSAŞ, Eskişehir merkezli, TCDD'nin bağlı ortaklığında 1986-2020 arası faaliyet gösteren lokomotif üreticisi anonim şirket. Tüm faaliyetleri 2020'de kurulan TÜRASAŞ bünyesine dahil edilerek varlığına son verilmiştir.
Türkiye Demiryolu Makinaları Sanayii Anonim Şirketi (TÜDEMSAŞ), 1939 yılında Sivas'ta kurulmuş, esas işi yük vagonu üretimi ve tamiri olan TCDD'ye bağlı bir şirkettir. Sivas şehir merkezinde bulunan TÜDEMSAŞ, içerisinde 4 fabrikasının bulunduğu büyük bir kampüsü vardır; vagon üretim, vagon onarım, talaşlı imalat ve dökümhane.
Ankara Ekspresi, TCDD Taşımacılık tarafından Ankara – İstanbul-Halkalı güzergâhında her gün karşılıklı bir sefer işletilen anahat trenidir. Trenlerin 280 kişilik 4 Pulman Vagonu, 80 kişilik 4 Yataklı Vagonu ve 1 Yemekli Vagonu mevcuttur.
Ankara Garı, Türkiye'nin başkenti Ankara'nın Altındağ ilçesi Hacı Bayram Mahallesi'nde yer alan TCDD'ye ait hemzemin ana tren istasyonudur.
TCDD HT 65000, İspanyol demiryolu aracı üreticisi CAF tarafından üretilmiş olup azami ve operasyonel hızı 250 km/saat olan bir hızlı tren setidir. TCDD Taşımacılık tarafından Yüksek Hızlı Tren hatlarında, özellikle de Ankara – İstanbul YHT ve İstanbul – Konya YHT hatlarında kullanılmaktadır.
Toros Ekspresi, Adana Garı ile Konya Garı arasında, Adana, Mersin, Niğde, Konya, Karaman olmak üzere toplam 5 ilin sınırları içerisinden geçerek ve toplam 26 istasyona ulaşım hizmeti sağlayan, TCDD Taşımacılık tarafından işletilen anahat treninidir. Eskiden bu anahat treni Haydarpaşa - Halep - Bağdat arası işlerdi. Ancak o dönemde trenin rotası Ankara'dan geçmekteydi. Daha sonra güzergahı Konya'ya yönlendirilmiş, Haydarpaşa-Gaziantep arasında hizmet vermiş ve haftada bir gün Haydarpaşa-İslahiye-Halep-Şam uluslararası treniyle bağlantılı olarak çalışmıştır. Haydarpaşa'nın geçici olarak kapatılması, İstanbul-Konya Yüksek Hızlı Treni'nin inşaatı ve Gaziray çalışmaları nedeniyle tren önce Eskişehir-Adana hattına kısaltılmıştır. İstanbul-Konya Yüksek Hızlı Treni açıldıktan sonra şu anda Konya-Adana hattında işlemektedir.
Çamlık Buharlı Lokomotif Müzesi ya da Çamlık Demiryolu Müzesi, İzmir'in Selçuk ilçesinde yer alan ve 1997'de hizmete giren Türkiye'deki en büyük açık hava demiryolu müzesidir. Müzenin koleksiyonu Avrupa'daki en büyük buharlı lokomotif koleksiyonlarından biridir.
Ankara Yüksek Hızlı Tren Garı, Ankara'nın Altındağ ilçesi Hacı Bayram Mahallesi'nde, Ankara Garı'nın yanında yer alan TCDD'ye ait hemzemin ana tren istasyonu ve alışveriş merkezi, sinema salonu, otel, toplantı salonları vb. sosyal alanlardan oluşan ticari komplekstir.
TCDD Taşımacılık A.Ş., Türkiye'de demiryolu taşımacılığı hizmeti veren bir kamu şirketidir.
TCDD Malıköy Tren İstasyonu Müzesi, Ankara'nın Polatlı ilçesinde bulunan bir müzedir. Polatlı'ya bağlı bir yerleşim yeri ve aynı zamanda tren istasyonu olan Malıköy; Sakarya Meydan Savaşı'nın yapıldığı dönemde ana komuta merkezinden sonraki en önemli üs olmuş ve Türk ordusunun lojistik merkezi, reviri, mühimmat deposu ve uçak pisti olarak çeşitli amaçlar doğrultusunda kullanılmıştır. Bu yüzden Malıköy İstasyonu; Türk halkının ve verilen Kurtuluş Mücadelesi'nde rol oynayan mekânlar arasında yer almıştır. Müzenin oluşturulmasına yönelik karar 2007 yılında verilmiş; 1 Haziran 2008 tarihinde ise Ulaştırma Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları ve Genelkurmay Başkanlığı'nın ortak katkılarıyla açılmıştır.
Marşandiz Deposu, eskiden Ankara Demiryolu Fabrikası, Türkiye'nin başkenti Ankara'da bulunan bir Demiryolu bakım deposudur. Etimesgut'un Bahçekapı mahallesinde yer almakta olup İstanbul-Haydarpaşa – Ankara demiryolu üzerinde yer almaktadır. Kompleks, biri yük, diğeri yolcu trenleri için olmak üzere iki demiryolu deposundan, lokomotif ve vagon bakım ve onarım atölyelerinden oluşan büyük bir bakım tesisi, yük depoları ve ayrıca TCDD 2. Bölge Müdürlüğü ve diğer idari binalardan oluşmaktadır. Depo, yaklaşık 104 hektarlık alanı ile Türkiye'nin en büyük demiryolu kompleksidir.
TCDD TVS 2000, TÜVASAŞ tarafından Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları için üretilen şehirlerarası yolcu vagonlarıdır. 1990'ların başlarında eskiyen vagonların yerini almak ve TCDD'nin zayıf imajını düzeltmek amacıyla Başkent Ekspresi'nde kullanılmak üzere üretilmiş olup günümüzde Türkiye'de en yaygın kullanılan vagonlardır.
Çamlık Tren İstasyonu, eskiden Aziziye Tren İstasyonu, İzmir'in Selçuk ilçesi Çamlık Mahallesi'nde yer alan TCDD'ye ait hemzemin tren istasyonudur.
TCDD Sirkeci Garı Demiryolu Müzesi veya İstanbul Demiryolu Müzesi, 23 Eylül 2005'te açılmış bir demiryolu müzesidir. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları tarafından işletilmektedir.
Sincan – Kayaş Banliyö Treni, Ankara'da Sincan Tren İstasyonu'ndan başlayıp Kayaş Tren İstasyonu'nda sona eren ve Ankara'nın ana ulaşım hatlarından biri olan eski banliyö trenidir.
Ermeni Demiryolları Müzesi, Ermenistan'ın başkenti Erivan’da bulunan ve Ermenistan demiryollarının tarihine adanan bir demiryolu müzesidir.