İçeriğe atla

TC/3.6 ve TC/6 mayınları

TC/3.6 ve TC/6 İtalyan yapımı dairesel şekilli az metalli mayın sınıfında plastik kasalı birer tahripli tanksavar mayınıdır. Her ikisi de aynı fünye sistemini kullanır. Her iki mayının kasası sertleştirilmiş plastikten ve damarlı olup kum veya zeytin yeşili renge boyanmıştır. Fünye bünyesinde bulunan diyaframın içindeki hava ateşleme iğnesinin sabitleniyen bilyaları tutarak ateşlemeyi önler. Bu özelliğinden ötürü temizleme esnasında kullanılanan yüksek basınç ve sarsıntı mayını infilak ettirmeye yetmez.

İtalyan Tecnovar Italian SpA tarafından geliştirilmiş olup şu ana üretimi durdurulmuştur. Elektronik fünye takılı olarak geliştirilen TCE/3.6 ve TCE/6 modelleri üretilmektedir. TC/3.6 mayını Afganistan, TC/6 ise Afganistan, Çad, Ekvator ve Tacikistanda bulunmaktadır. Ayrıca SAT model elektronik fünyeleri tuzaklama özelliğine sahip olup mayının yerinden oynatılması veya açılmaya çalışılması durumunda patlamaya ayarlıdır.

Mayının Mısır ve Portekizde lisans altında üretilen TC-6 adında kopyası bulunmaktadır.

Özellikleri

TC/3.6TC/6
Ağırlığı 6.8 kg9.6 kg
Patlayıcı
içeriği
3.6 kg
Composition B
6 kg
Composition B
Çapı 270 mm
Yüksekliği 145 mm185 mm
Çalışma
ağırlığı
180 ila 310 kg

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  • Jane's Mines and Mine Clearance 2005-2006

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">M15 mayını</span>

M15 mayını ABD yapımı geniş dairesel bir basınçlı tanksavar mayınıdır. Daha önce kullanılmakta olan M6A2 tanksavar mayınının daha geniş bir modelidir. Mayın Kore Savaşı sırasında kullanılmıştır. Her ne kadar M19(plastik kılıflı ve minimum metal içeren modern tasarım) mayınları M15 mayınlarının yerini almışsa da, ABD M15'leri güvenilir ve efektif gördüğü için elinde büyük miktarda stok bulundurmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">M19 mayını</span>

M19, ABD yapımı geniş kare plastik kutu şeklinde bir tanksavar mayınıdır. Mayının sadece çok ufak olan iki metal parçası bulunmaktadır. Bunlar toplamda sadece 2,86 gr ağırlığa ulaşan bakır fünye kapsülü ve paslanmaz çelikten ateşleme iğnesidir. Bu da mayını detektörler tarafından bulunmasını neredeyse imkânsız hale getirmiştir. Şili, Güney Kore ve Türkiye'de lisanslı olarak üretilmiştir. Kullanan ülkeler sırasıyla: Afganistan, Angola, Çad, Şili, Kıbrıs Cumhuriyeti, İran, Irak, Ürdün, Kore, Lübnan, Batı Sahra ve Zambiyadır.

<span class="mw-page-title-main">Tellermine 43</span> Almanya tarafından üretilen dairesel metal kutulu bir tanksavar mayını

Tellermine 43 Almanya tarafından üretilen ve II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan dairesel metal kutulu bir tanksavar mayınıdır. Tellermine 42 modelinin biraz daha geliştirilmiş modeli olan mayının üretimi çok basitti. Almanlar Mart 1943 tarihinden savaşın sonuna kadar toplam olarak 3.6 milyon adet Tellermine 43 mayını üretmiştir. Mayının Danimarka (M/47), Fransa ve Yugoslavya (TMM-1) tarafından kopya modelleri üretilmiştir. Mayın günümüzde Mısır ve Libyada bulunmaktadır.

MATS/2 serpme şeklinde döşenebilen İtalyan yapımı dairesel plastik kasalı az metalli patlamaya dayanıklı basınçlı tanksavar mayınıdır. Havalı ateşleme fünyesi sayesinde mayın basınç veya infilakla patlatılamaz. Aynı fünye TS-50 modelinde de kullanılmıştır. Mayının plastik kasası suya karşı dirençli olup, ayrıca saatte 200 km/s hızla giden helikopterden Tecnovar DAT dağıtma sistemi kullanılarak serpme yöntemi ile istenilen hedeflere döşenebilir. Üzerinde bulunan ikincil tuzaklama fünyeleri mayının elle temizlenmesini engellemek için takılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">TMA-3 (mayın)</span>

TMA-3 eski Yugoslavya yapımı dairesel plastik kasalı az metalli tahripli tanksavar mayınıdır. Görüntü ve ebat olarak TMA-4 modeline benzemektedir. Mayının dış yüzeyi reçine ile güçlendirilmiş dairesel kumaşla kaplı olup içerisinde ateşleme fünyesi ve ana patlayıcı bulunmaktadır. Mayının üst kısmında üç adet UTMA-3 fünyesine bulunur. Bunlar dışında tuzaklama amaçlı fünyede barındırmaktadır. UTMA-3 fünyesi dışında örneğin UPROM-1 tipi tuzaklama teli ile kullanılabilen fünyelerde takılabilmektedir.

TM-62 Rus yapımı serisi bir tanksavar mayınıdır. Mayın sahip olduğu 7.5 kg ana patlayıcı ve merkezi fünyesi ile basit bir yapısı olmasına rağmen incelendiğinde çok müthiş bir mayındır. Elle yerleştirilebildiği gibi PMR-1, PMR-2 model çekili tekerlekli ve GMZ model paletli mayın döşeyiciler ile yerleştirilebilir. Aynı zamanda VMR-2 model helikopter mayın döşeme sistemi ile havadan serpme usulü ile istenilen bölgeler mayınlanabilir.

<span class="mw-page-title-main">TC/2.4 mayını</span> TC/2.4 İtalyadan tanksavar mayını

TC/2.4 İtalyan yapımı dairesel plastik kasalı metalsiz bir tanksavar mayınıdır. Mayında her türlü patlamaya dayanıklı havalı fünye kullanılmıştır. Hem elle hem de makine yardımıyla döşenebilir. Mayın üzerinde yerinde oynatılması veya içinin açılması durumunda patlamasına yol açacak tuzaklama fünyesi bulunmaktadır. Mısır tarafından M/80 adı altında bir kopyası geliştirilmiştir. Irak'ta kullanılan mayın şu an üretilmemektedir.

SB-81 İtalyan yapımı metalsiz plastik kasalı tahripli tanksavar mayınıdır. Mayın hem elle hem de mayın döşeyiciler ile yerleştirilebilir.

TMA-5 ve TMA-5A kare şeklinde plastik kasalı Yugoslavya yapımı metalsiz bir tahripli tanksavar mayınıdır. Mayının üst kısmında daire şeklinde ve mayını kaplayan vidalı fünye bulunur. İlave olarak fünyenin sökülü şekilde saklanabildiği bir bölümde bulunur. Mayın üzerinde herhangi bir tuzaklama amaçlı fünye olmadığından herhangi bir kişi tarafından kolayaca döşenebilir. Mayının tek bir siyah renkte plastik UANU-1 model fünyesi bulunu.

PDM amfibik mayınları Rus yapımı anti taşıt mayını serisidir. Mayınlar her türlü deniz, nehir, göl ve sığlık sularda suyun en fazla beş metreye kadar olduğu yerlere döşenebilir.

PRB M3 ve PRB M3A1 Belçika yapımı plastik kasalı metalsiz tanksavar mayınıdır. Mayın kare şekilli kasası ve onun üzerinde yükseklen dairesel fünyeden oluşur. PRB M3A1 modelinde iki adet ikincil fünye bulunur. Genel olarak takılan M30 model fünye tuzaklama amaçlı olup fünyenin yerinden kaldırılması durumunda patlamaya ayarlıdır. Her iki model de suya dayanıklı olup sahil kesimlerinde kullanılabilir. Mayın tipik olarak zeytin yeşili veya kum kahvesi rengine boyanır.

PTM-80P Bulgaristan yapımı yapıda plastik kasalı metalsiz tanksavar mayınıdır. Rus yapımı TM-62P2 modeline benzemektedir. Mayına TM-62 serisi mayınlarda da kullanılan her türlü fünye takılabilir. Bunlar içerisinde mekanik, patlamaya dayanıklı, elektronik ve manyetik fünyeleri sayabiliriz. Mayın tamamiyle suya dayanıklı olup her türlü kıyı kesimde kullanılabilir.

Type 72 metalsiz mayın Çin yapımı dairesel şekilli plastik gövdeli metalsiz bir tahripli tanksavar mayınıdır.

BAT/7 dairesel şekilli İtalyan yapımı plastik kasalı Misznay Schardin etkisi ile çalışan şekilli patlayıcı bulunan bir tanksavar mayınıdır. Mayının dış kısmı yüzeye daha iyi tutunması amacı ile birbirine paralel dilimlerden oluşur.

Adrushy, Hindistan yapımı cam ve sertleştirilmiş plastik kasalı tanksavar mayınıdır. Mayın bakır huni içerden şekillendirilmiş patlayıcıdan oluşan ve Misznay Schardin etkisi ile çalışan savaş başlığı bulunmaktadır. Üzerinden geçmekte olan araçların 100 mmye kadar olan zırhlarını delip geçebilir. Pil ile çalışan elektronik fünye bünyesinde sismik ve manyetik algılayıcılar bulunur. Sismik algılayıcı yaklaşmakta olan aracın yarattığı titreşimleri yakalar ve manyetik algılayıcıyı çalıştırır. MAnyetik algılayıcı yoğun metal kütleyi yakaladığı zaman fünyeyi harelkete geçirir. Uzatma çubuklu tuzaklama düzeneği bulunur. Bu çubuktaki 20 derecelik oynama durumunda mayın infilak eder. Elektronik fünye sayesinde mayın 10, 20, 40, 80 veya 120 günlük dilimler içerisinde çalışır vaziyette bekler. Süre sonunda patlamayan mayın kendi kendisini imha edebilir.

VS-HCT serisi mayınlar İtalyan yapımı plastik kasalı metalsiz bir tür tanksavar mayınıdır. Sahip olduğu savaş başlığı Misznay Schardin etkisi ile çalışır. Dual sismik ve manyetik fünyelere sahiptirler. Farklı ebat ve şekilleri bulunan mayınlar günümüzde üretilmemektedir.

P2 Mk2 ve P3 Mk2 Pakistan yapımı plastik kasalı metalsiz bir tür tahripli tanksavar mayınıdır. P2 Mk2 kare şeklinde olup kasasının merkezinde yivli baskı plakası bulunur. P3 modelinin kasası ise dairesel olup yine merkezinde daire şeklinde bir baskı plakası bulunur. Her iki mayında anti personel mayını olarak kullanılabilir. Mayınların üzerinde bulunan baskı plakalarının çıkartılması ile mayınlar çok daha düşük ağırlıklarda harekete geçebilir. Mayının yan yüzeyinde branda kumaşından sarı renkte taşıma sapı bulunur. Her iki modelin alt kısmında yerinden oynatılmaları durumunda patlamaya hazır tuzaklama amaçlı ikincil fünyeler bulunur. GLM-2 model elektronik fünye takılarak bubi tuzağı yapılabilir. Çok az olmakla beraber metal kutulu olarak üretilen modelleri kolaylıkla tespit edilebilir. Ancak ilk olarak 1980 yılında Birleşmiş Milletler tarafından imzaya açılan Klasik Silahlar Anlaşmasının imzalayan Pakistan, II nolu protokolde belirtilen şartlara uygun olarak 1997 yılından itibaren depolarında bulunan plastik kasalı mayınlara çelikten tarama plakaları eklemiştir. Mayın günümüzde Afganistan, Angola, Eritre, Etiyopya, Pakistan, Somali ve Tacikistan'da bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">VS-N fünyeli mayınlar</span>

VS-2.2, VS-3.6 ve SH-55 İtalyan yapımı dairesel şekilli plastik kasalı birer tahripli tanksavar mayınıdır. Mayınlar metalsiz mayın sınıfında olup her türlü basınca dayanıklıdırlar. VS-2.2 ve VS-3.6 modelleri istenildiğinde helikopter yardımı ile havadan serpilerek istenilen bölgelere döşenebilir. İtalyan Valsella Meccanotecnica SpA firması geliştirilen mayın ve daha sonra Singapurdaki Chartered Industries tarafından da üretilmiştir. Ancak şu an imalatı yapılmamaktadır.VS-2.2 ve VS-3.6 modelleri görünüp olarak birbirlerine banzemektedir. İçlerinden VS-3.6 çok az büyük olup, daha yuvarlak bir yapıya sahip olan SH-55 modeli içlerinde en büyükleridir. Çok daha küçükleri olan VS-1.6 modelinde de aynı fünye kullanır.

<span class="mw-page-title-main">VS-1.6 mayını</span>

VS-1.6 İtalyan yapımı dairesel şekilli plastik kasalı bir tür tahripli tanksavar mayınıdır. Mayın metalsiz mayın sınıfında olup her türlü basınca dayanıklıdırlar. İstenildiğinde helikopter yardımı ile havadan serpilerek istenilen bölgelere döşenebilir. İtalyan Valsella Meccanotecnica SpA firması geliştirilen mayın şu an üretilmemektedir.

M61 veya Model 61 ve M63 veya Model 63 Fransız yapımı birer anti personel mayınlarıdır. Mayına bazen piquet dendiğide olmuştur. M63 modeli M61 modeline göre biraz büyük olsa da görünüm ve kullanımı olarak tamamen benzer özellikler taşımaktadır. Mayın tamamen plastik bir kasaya sahipti. Fünye olarak MI AP DV 59 mayınında da kullanılan ALPR ID 59 kullanılmıştı. Mayına tuzaklama kablolu fünyede takılabilmekteydi. Bunun yanında tamamen plastikten yapılma fünye kullanılan mayınlar mayın arama dedektörleri ile bile çok zor tespit edilebilmektedir.