İçeriğe atla

TBMM İçişleri Komisyonu

Türkiye Büyük Millet Meclisi
İçişleri Komisyonu
BaşkanSüleyman Soylu
BaşkanvekiliAhmet Erbaş
SözcüKemal Çelik
Üye sayısı26
AK Parti
13 / 26
CHP
6 / 26
DEM Parti
2 / 26
MHP
2 / 26
İYİ Parti
2 / 26
SAADET
1 / 26

Türkiye Büyük Millet Meclisi İçişleri Komisyonu, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü uyarınca faaliyet gösteren ihtisas komisyonudur. Komisyonun temel görevi, TBMM Başkanlığı tarafından kendisine havale edilen iç güvenlikle ilgili konularda yasa tasarılarını incelemek ve değerlendirmektir.[1]

Komisyonun üye sayısı 28. Yasama Dönemi'nde yirmi yedi olarak belirlenmiştir. Üyelerin dağılımı şu şekildedir: on üçü Adalet ve Kalkınma Partisi grubuna, altısı Cumhuriyet Halk Partisi grubuna, üçü Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi grubuna, ikisi Milliyetçi Hareket Partisi grubuna ve ikisi İYİ Parti grubuna ve biri de Saadet Partisi meclis grubuna aittir. Komisyon, kendi üyeleri arasından bir başkan, bir başkanvekili, bir sözcü ve bir kâtip seçer.

Oluşum

Emniyet, jandarma, sahil güvenlik, sivil savunma, mahalli idareler, il ve ilçe kurulması, vatandaşlık, yabancılar, pasaport, nüfus, ulusal bayram ve genel tatiller, trafik gibi konulardaki kanun teklifleri İçişleri Komisyonu tarafından görüşülmektedir.[1]

Komisyon üyeleri

Mevcut olarak komisyonda 1'i kadın olmak üzere, toplam 26 üye görev almaktadır.[1]

# Milletvekili Komisyon görevi Siyasi parti Seçim çevresi
1Süleyman SoyluBaşkan Adalet ve Kalkınma Partisiİstanbul
2Ahmet ErbaşBaşkanvekili Milliyetçi Hareket PartisiKütahya
3Kemal ÇelikSözcü Adalet ve Kalkınma PartisiAntalya
4İsmail ErdemKatip İstanbul
5Hasan ArslanÜye Afyonkarahisar
6Osman GökçekAnkara
7Ömer KarakaşİYİ PartiAydın
8Evrim KarakozCumhuriyet Halk Partisi
9Yaşar TüzünBilecik
10Turan BedirhanoğluAdalet ve Kalkınma PartisiBitlis
11İsmail AkgülMilliyetçi Hareket PartisiBolu
12Yusuf AhlatçıAdalet ve Kalkınma PartisiÇorum
13Melih MeriçCumhuriyet Halk PartisiGaziantep
14Birol AydınSaadet Partisiİstanbul
15Azmi EkinciAdalet ve Kalkınma Partisi
16Çiçek OtluHalkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi
17Mevlüt KurtAdalet ve Kalkınma PartisiKahramanmaraş
18Ali ÖztunçCumhuriyet Halk Partisi
19Mehmet ŞahinAdalet ve Kalkınma Partisi
20Şaban ÇopuroğluKayseri
21İhsan KocaMalatya
22Kamuran TanhanHalkların Eşitlik ve Demokrasi PartisiMardin
23Burhanettin KocamazİYİ PartiMersin
24Murat ÇanCumhuriyet Halk PartisiSamsun
25Mehmet Faruk PınarbaşıAdalet ve Kalkınma PartisiŞanlıurfa
26Eylem Ertuğ ErtuğrulCumhuriyet Halk PartisiZonguldak
Kaynakça:[2]

Kaynakça

  1. ^ a b c "TBMM İçişleri Komisyonu". TBMM. 7 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ocak 2024. 
  2. ^ "İÇİŞLERİ KOMİSYONU ÜYELERİ". TBMM. 2 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ocak 2024. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Büyük Millet Meclisi</span> Türkiye Cumhuriyetinin parlamentosu

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), Türkiye Cumhuriyeti'nin yasama organıdır. 23 Nisan 1920'de Osmanlı Devleti'nin İtilaf Devletleri'nce işgaline direniş göstermek üzere kurulmuştur. Asli görevi yürütmeyi denetlemektir ve yasama erkini kullanır. "Egemenlik, kayıtsız şartsız milletindir" ilkesi, TBMM'nin varoluşunun temel dayanağını oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye cumhurbaşkanı</span> Türkiye Cumhuriyetinin devlet ve hükûmet başkanı

Türkiye Cumhuriyeti cumhurbaşkanı, Türkiye Cumhuriyeti'nin devlet ve hükûmet başkanıdır. Türkiye Büyük Millet Meclisi adına Türk Silahlı Kuvvetlerinin başkomutanlığını, Türkiye Cumhuriyeti'ni ve Türk milletinin birliğini temsil eder. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın uygulanmasını ve devlet kurumlarının uyum içinde çalışmasını temin eder. Cumhurbaşkanının görev ve yetkileri, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 104. maddesinde düzenlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanları listesi, 23 Nisan 1920'de açılan TBMM başkanlarını içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu</span>

Türkiye Büyük Millet Meclisi İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü uyarınca faaliyet gösteren ihtisas komisyonudur. İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, 5 Aralık 1990 tarihinde dünyada ve Türkiye'de insan haklarına saygı ve bu konudaki gelişmeleri izlemek suretiyle uygulamaların bu gelişmelere uyumunu sağlamak ve başvuruları incelemek üzere kurulmuştur.

Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu veya tam adıyla Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ/PDY) 15 Temmuz 2016 Tarihli Darbe Girişimi ile Bu Terör Örgütünün Faaliyetlerinin Tüm Yönleriyle Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Meclis Araştırması Komisyonu Türkiye'de 15 Temmuz Darbe Girişimi ve FETÖ'yü soruşturma amacıyla Türkiye Büyük Millet Meclisinde kurulan Araştırma Komisyonu. Komisyon, TBMM'de grubu bulunan Adalet ve Kalkınma Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Halkların Demokratik Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi'nin ortak iradesiyle kurulmuş ve 4 Ekim 2016'da çalışmalarına başlamıştır. Komisyon, darbe girişimi kapsamında yaşananlarla ilgili pek çok kamu kurumundan rapor istemiş ve ilgili kamu görevlilerinin bilgilerine başvurmuştur.

<span class="mw-page-title-main">TBMM Millî Savunma Komisyonu</span>

Türkiye Büyük Millet Meclisi Millî Savunma Komisyonu, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü uyarınca faaliyet gösteren bir ihtisas komisyonudur.

<span class="mw-page-title-main">TBMM Adalet Komisyonu</span>

Türkiye Büyük Millet Meclisi Adalet Komisyonu, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü uyarınca faaliyet gösteren ihtisas komisyonudur.

<span class="mw-page-title-main">TBMM Anayasa Komisyonu</span> Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ihtisas komisyonu

Türkiye Büyük Millet Meclisi Anayasa Komisyonu, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü uyarınca faaliyet gösteren ihtisas komisyonudur.

<span class="mw-page-title-main">TBMM Avrupa Birliği Uyum Komisyonu</span>

Türkiye Büyük Millet Meclisi Avrupa Birliği Uyum Komisyonu, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü uyarınca faaliyet gösteren ihtisas komisyonudur. Avrupa Birliği Uyum Komisyonu, parlamenter düzeyde çalışmalar yürüterek Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılım sürecinde önemli bir rol oynamaktadır. Her yıl düzenli olarak katıldığı "Avrupa Birliği Parlamentoları Avrupa İşleri Komisyonları Konferansı" (COSAC) ve "Batı Balkanlar Avrupa Birliği Bütünleşme Komisyonları Konferansı" (COSAP) gibi etkinliklerle Türkiye'nin Avrupa Birliği ile entegrasyonunu desteklemektedir. Ayrıca, AB Uyum Komisyonu üyeleri, Türkiye - AB Karma Parlamento Komisyonu (KPK) üyelerini de oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu</span> Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ihtisas komisyonu

Türkiye Büyük Millet Meclisi Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü uyarınca faaliyet gösteren ihtisas komisyonudur. Bayındırlık, imar ve iskân, haberleşme, elektronik haberleşme, elektronik ticaret, denizcilik, posta iş ve hizmetleri ve turizm gibi konularda kanun tekliflerini inceleyen bir yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">TBMM Dışişleri Komisyonu</span> Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ihtisas komisyonu

Türkiye Büyük Millet Meclisi Dışişleri Komisyonu, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü uyarınca faaliyet gösteren ihtisas komisyonudur. Parlamenter diplomasi kapsamında, Dışişleri Komisyonu heyet veya başkan düzeyinde yurt dışı parlamentolara veya uluslararası örgütlere ziyaretler yapmakta ve yurt dışından gelen hükûmet temsilcilerini veya parlamenter heyetlerini kabul etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">TBMM Çevre Komisyonu</span> Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ihtisas komisyonu

Türkiye Büyük Millet Meclisi Çevre Komisyonu, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü uyarınca faaliyet gösteren ihtisas komisyonudur.

<span class="mw-page-title-main">TBMM Dilekçe Komisyonu</span> Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ihtisas komisyonu

Türkiye Büyük Millet Meclisi Dilekçe Komisyonu, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü uyarınca faaliyet gösteren ihtisas komisyonudur. Dilekçe hakkının TBMM'deki muhataplarından biri olan Dilekçe Komisyonu, parlamenter denetim sürecinde görev almaktadır. Ayrıca, Kamu Başdenetçisi adaylarını ve Kamu Denetçilerini seçen, Kamu Denetçiliği Kurumunun yıllık raporunu görüşen Dilekçe ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonları'ndan oluşan Karma Komisyonun sekreteryasını yürütmektedir.

<span class="mw-page-title-main">TBMM Dijital Mecralar Komisyonu</span> Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ihtisas komisyonu

Türkiye Büyük Millet Meclisi Dijital Mecralar Komisyonu, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü uyarınca faaliyet gösteren ihtisas komisyonudur. Türkiye'de dijital alanlarda yaşanan sorunların ele alındığı ve çözüm önerileri geliştirilen bir komisyon olarak tanımlanmıştır. 23 Temmuz 2020 tarihinde kabul edilen 7252 sayılı kanun ile Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına bağlı olarak kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">TBMM Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu</span> Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ihtisas komisyonu

Türkiye Büyük Millet Meclisi Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü uyarınca faaliyet gösteren ihtisas komisyonudur. Türkiye'de devlet istihbarat hizmetlerini denetlemek ve güvenlikle ilgili konularda inceleme yapmak amacıyla 17 Nisan 2014 tarihinde kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">TBMM Millî Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu</span> Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ihtisas komisyonu

Türkiye Büyük Millet Meclisi Millî Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü uyarınca faaliyet gösteren ihtisas komisyonudur.

<span class="mw-page-title-main">TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu</span> Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ihtisas komisyonu

Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü uyarınca faaliyet gösteren ihtisas komisyonudur. Bütçe hakkının kullanılmasında görev alan Komisyon, hukuki dayanağını doğrudan Anayasa'dan almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu</span> Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ihtisas komisyonu

Türkiye Büyük Millet Meclisi Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü uyarınca faaliyet gösteren ihtisas komisyonudur. Komisyon, sağlık, aile, çalışma ve sosyal güvenlik konularında yasama çalışmalarını yürütür.

<span class="mw-page-title-main">TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu</span> Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ihtisas komisyonu

Türkiye Büyük Millet Meclisi Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü uyarınca faaliyet gösteren ihtisas komisyonudur. Komisyon, sanayi, ticaret, enerji ve teknoloji gibi kritik alanlarda yasama çalışmalarını yürütmekle görevlidir.

<span class="mw-page-title-main">TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu</span> Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ihtisas komisyonu

Türkiye Büyük Millet Meclisi Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü uyarınca faaliyet gösteren ihtisas komisyonudur. Komisyon, tarım ve orman politikalarının yanı sıra kırsal kalkınma ile ilgili yasal düzenlemeleri de ele almaktadır.