İçeriğe atla

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu

Türkiye Büyük Millet Meclisi
Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu
BaşkanVahit Kirişçi
BaşkanvekiliMuharrem Varlı
SözcüAdem Korkmaz
Üye sayısı27
AK Parti
13 / 27
CHP
6 / 27
DEM Parti
3 / 27
MHP
2 / 27
İYİ Parti
2 / 27
SP
1 / 27

Türkiye Büyük Millet Meclisi Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü uyarınca faaliyet gösteren ihtisas komisyonudur. Komisyon, tarım ve orman politikalarının yanı sıra kırsal kalkınma ile ilgili yasal düzenlemeleri de ele almaktadır.[1]

28. Yasama Döneminde Komisyonun üye sayısı yirmi yedi olarak belirlenmiştir. Komisyon, kendi üyeleri arasından bir başkan, bir başkanvekili, bir sözcü ve bir kâtip seçer.

Oluşum

Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu, Türkiye'nin tarım ve orman politikalarının belirlenmesinde ve kırsal kalkınmanın desteklenmesinde kritik bir rol oynar. Komisyon, tarım sektörünün sürdürülebilirliği, orman kaynaklarının korunması ve kırsal alanların geliştirilmesi için çeşitli yasal düzenlemeleri değerlendirir ve yasalaştırır.[1]

Görevleri

Komisyonun temel görevi, TBMM Başkanlığınca kendisine havale edilen kanun tekliflerini görüşmek ve yasama sürecine katkıda bulunmaktır. Komisyonun faaliyet alanına giren başlıca konular ve ilgili kanunlar şunlardır:[1]

  • Tarım: Tarım Kanunu, Organik Tarım Kanunu, Biyogüvenlik Kanunu, Tarımsal Üretici Birlikleri Kanunu, Tohumculuk Kanunu.
  • Orman: Orman Kanunu, Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun.
  • Köyişleri: Köy Kanunu, Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu, Mera Kanunu.
  • Hayvancılık ve veterinerlik: Hayvanları Koruma Kanunu, Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu.
  • Su ürünleri: Su Ürünleri Kanunu.
  • Diğer kanunlar: Tütün Kanunu, Şeker Kanunu, Yeraltı Suları Hakkında Kanun.

Komisyon üyeleri

Mevcut olarak komisyonda, toplam 27 üye görev almaktadır.[2]

# Milletvekili Komisyon görevi Siyasi parti Seçim çevresi
1Vahit KirişçiBaşkanAdalet ve Kalkınma PartisiKahramanmaraş
2Muharrem VarlıBaşkanvekili Milliyetçi Hareket PartisiAdana
3Adem KorkmazSözcü Adalet ve Kalkınma PartisiBurdur
4Ruken KilerciKatipAğrı
5Ayhan BarutÜye Cumhuriyet Halk PartisiAdana
6Abdullah DoğruAdalet ve Kalkınma Partisi
7Nejla DemirHalkların Eşitlik ve Demokrasi PartisiAğrı
8Turan YaldırİYİ PartiAksaray
9Hasan ÇilezAdalet ve Kalkınma PartisiAmasya
10Hilmi DurgunMilliyetçi Hareket PartisiAntalya
11Şerafettin KılıçSaadet Partisi
12Orhan SarıbalCumhuriyet Halk PartisiBursa
13Cantürk AlagözAdalet ve Kalkınma PartisiIğdır
14Mehmet BaykanKonya
15Ünal KaramanİYİ Parti
16Bekir BaşevirgenCumhuriyet Halk PartisiManisa
17Faruk KılıçAdalet ve Kalkınma PartisiMardin
18Yakup OtgözMuğla
19Süleyman ÖzgünNevşehir
20Ömer Fethi GürerCumhuriyet Halk PartisiNiğde
21Lütfi BayraktarAdalet ve Kalkınma PartisiSakarya
22Barış KaradenizCumhuriyet Halk PartisiSinop
23Hikmet BaşakAdalet ve Kalkınma PartisiŞanlıurfa
24Ferit ŞenyaşarHalkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi
25İlhami Özcan AygunCumhuriyet Halk PartisiTekirdağ
26Mestan ÖzcanAdalet ve Kalkınma Partisi
27Sinan Çiftyürek Halkların Eşitlik ve Demokrasi PartisiVan
Kaynakça:[3]

Kaynakça

  1. ^ a b c https://www.tbmm.gov.tr/ihtisas-komisyonlari/Icerik/ihtisas-komisyonlari-tarim-orman-ve-koyisleri-komisyonu-hakkinda/tarim-orman-ve-koyisleri-komisyonu/f72877d1-b476-037b-e050-007f01005610 11 Kasım 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. [[Kategori:Yalın URL kaynaklı maddeler {{yk:ŞUANKİAY}} {{yk:GÜNCELYIL}}]][]
  2. ^ ""Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu"". 16 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Kasım 2023. 
  3. ^ "Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyeleri". TBMM. 22 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Kasım 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Mahmut Erdir,, Türk siyasetçidir.

Necmi Sönmez, Türk siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu</span>

Türkiye Büyük Millet Meclisi İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü uyarınca faaliyet gösteren ihtisas komisyonudur. İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, 5 Aralık 1990 tarihinde dünyada ve Türkiye'de insan haklarına saygı ve bu konudaki gelişmeleri izlemek suretiyle uygulamaların bu gelişmelere uyumunu sağlamak ve başvuruları incelemek üzere kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Tarım ve Orman Bakanlığı</span> Türkiyede bir bakanlık

Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak çalışan, tarım ve orman işlerinden sorumlu olan bakanlık. Gıda, Tarım ve Hayvancılık ile Orman ve Su İşleri bakanlıklarının teşkilat ve görevlerine ilişkin yasal düzenlemelerin yürürlükten kaldırılması sonrasında, 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle yeniden yapılandırılmıştır.

Hayvanları Koruma Kanunu, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 24 Haziran 2004'te kabul edilen ve 1 Temmuz 2004'te T.C. Resmî Gazete'de yayımlanan yasadır.

TBMM Komisyonu ifadesi, Türkiye Büyük Millet Meclisinde görev yapan komisyonları ifade etmektedir. TBMM'nin yasama faaliyetlerini yürütmek için farklı komisyonlar oluşturulmuştur. Bu komisyonlar, meclisin çalışmalarını yürütmek için önemli bir rol oynarlar.

<span class="mw-page-title-main">TBMM Adalet Komisyonu</span>

Türkiye Büyük Millet Meclisi Adalet Komisyonu, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü uyarınca faaliyet gösteren ihtisas komisyonudur.

<span class="mw-page-title-main">TBMM Anayasa Komisyonu</span> Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ihtisas komisyonu

Türkiye Büyük Millet Meclisi Anayasa Komisyonu, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü uyarınca faaliyet gösteren ihtisas komisyonudur.

<span class="mw-page-title-main">TBMM Avrupa Birliği Uyum Komisyonu</span>

Türkiye Büyük Millet Meclisi Avrupa Birliği Uyum Komisyonu, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü uyarınca faaliyet gösteren ihtisas komisyonudur. Avrupa Birliği Uyum Komisyonu, parlamenter düzeyde çalışmalar yürüterek Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılım sürecinde önemli bir rol oynamaktadır. Her yıl düzenli olarak katıldığı "Avrupa Birliği Parlamentoları Avrupa İşleri Komisyonları Konferansı" (COSAC) ve "Batı Balkanlar Avrupa Birliği Bütünleşme Komisyonları Konferansı" (COSAP) gibi etkinliklerle Türkiye'nin Avrupa Birliği ile entegrasyonunu desteklemektedir. Ayrıca, AB Uyum Komisyonu üyeleri, Türkiye - AB Karma Parlamento Komisyonu (KPK) üyelerini de oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu</span> Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ihtisas komisyonu

Türkiye Büyük Millet Meclisi Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü uyarınca faaliyet gösteren ihtisas komisyonudur. Bayındırlık, imar ve iskân, haberleşme, elektronik haberleşme, elektronik ticaret, denizcilik, posta iş ve hizmetleri ve turizm gibi konularda kanun tekliflerini inceleyen bir yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">TBMM Dışişleri Komisyonu</span> Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ihtisas komisyonu

Türkiye Büyük Millet Meclisi Dışişleri Komisyonu, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü uyarınca faaliyet gösteren ihtisas komisyonudur. Parlamenter diplomasi kapsamında, Dışişleri Komisyonu heyet veya başkan düzeyinde yurt dışı parlamentolara veya uluslararası örgütlere ziyaretler yapmakta ve yurt dışından gelen hükûmet temsilcilerini veya parlamenter heyetlerini kabul etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">TBMM Çevre Komisyonu</span> Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ihtisas komisyonu

Türkiye Büyük Millet Meclisi Çevre Komisyonu, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü uyarınca faaliyet gösteren ihtisas komisyonudur.

<span class="mw-page-title-main">TBMM Dilekçe Komisyonu</span> Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ihtisas komisyonu

Türkiye Büyük Millet Meclisi Dilekçe Komisyonu, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü uyarınca faaliyet gösteren ihtisas komisyonudur. Dilekçe hakkının TBMM'deki muhataplarından biri olan Dilekçe Komisyonu, parlamenter denetim sürecinde görev almaktadır. Ayrıca, Kamu Başdenetçisi adaylarını ve Kamu Denetçilerini seçen, Kamu Denetçiliği Kurumunun yıllık raporunu görüşen Dilekçe ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonları'ndan oluşan Karma Komisyonun sekreteryasını yürütmektedir.

<span class="mw-page-title-main">TBMM Dijital Mecralar Komisyonu</span> Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ihtisas komisyonu

Türkiye Büyük Millet Meclisi Dijital Mecralar Komisyonu, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü uyarınca faaliyet gösteren ihtisas komisyonudur. Türkiye'de dijital alanlarda yaşanan sorunların ele alındığı ve çözüm önerileri geliştirilen bir komisyon olarak tanımlanmıştır. 23 Temmuz 2020 tarihinde kabul edilen 7252 sayılı kanun ile Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına bağlı olarak kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">TBMM İçişleri Komisyonu</span> Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ihtisas komisyonu

Türkiye Büyük Millet Meclisi İçişleri Komisyonu, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü uyarınca faaliyet gösteren ihtisas komisyonudur. Komisyonun temel görevi, TBMM Başkanlığı tarafından kendisine havale edilen iç güvenlikle ilgili konularda yasa tasarılarını incelemek ve değerlendirmektir.

<span class="mw-page-title-main">TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu</span> Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ihtisas komisyonu

Türkiye Büyük Millet Meclisi Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü uyarınca faaliyet gösteren ihtisas komisyonudur. Türkiye'de Kamu İktisadi Teşebbüslerinin (KİT) denetimi amacıyla kurulmuştur. İlk olarak 1938 yılında çıkarılan 3460 sayılı Kanun ile kurulmuş ve KİT'lerin denetimi görevini üstlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">TBMM Millî Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu</span> Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ihtisas komisyonu

Türkiye Büyük Millet Meclisi Millî Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü uyarınca faaliyet gösteren ihtisas komisyonudur.

<span class="mw-page-title-main">TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu</span> Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ihtisas komisyonu

Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü uyarınca faaliyet gösteren ihtisas komisyonudur. Bütçe hakkının kullanılmasında görev alan Komisyon, hukuki dayanağını doğrudan Anayasa'dan almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu</span> Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ihtisas komisyonu

Türkiye Büyük Millet Meclisi Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü uyarınca faaliyet gösteren ihtisas komisyonudur. Komisyon, sağlık, aile, çalışma ve sosyal güvenlik konularında yasama çalışmalarını yürütür.

<span class="mw-page-title-main">TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu</span> Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ihtisas komisyonu

Türkiye Büyük Millet Meclisi Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü uyarınca faaliyet gösteren ihtisas komisyonudur. Komisyon, sanayi, ticaret, enerji ve teknoloji gibi kritik alanlarda yasama çalışmalarını yürütmekle görevlidir.