Mahmut Erdir,, Türk siyasetçidir.
Necmi Sönmez, Türk siyasetçi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü uyarınca faaliyet gösteren ihtisas komisyonudur. İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, 5 Aralık 1990 tarihinde dünyada ve Türkiye'de insan haklarına saygı ve bu konudaki gelişmeleri izlemek suretiyle uygulamaların bu gelişmelere uyumunu sağlamak ve başvuruları incelemek üzere kurulmuştur.
Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak çalışan, tarım ve orman işlerinden sorumlu olan bakanlık. Gıda, Tarım ve Hayvancılık ile Orman ve Su İşleri bakanlıklarının teşkilat ve görevlerine ilişkin yasal düzenlemelerin yürürlükten kaldırılması sonrasında, 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle yeniden yapılandırılmıştır.
Hayvanları Koruma Kanunu, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 24 Haziran 2004'te kabul edilen ve 1 Temmuz 2004'te T.C. Resmî Gazete'de yayımlanan yasadır.
TBMM Komisyonu ifadesi, Türkiye Büyük Millet Meclisinde görev yapan komisyonları ifade etmektedir. TBMM'nin yasama faaliyetlerini yürütmek için farklı komisyonlar oluşturulmuştur. Bu komisyonlar, meclisin çalışmalarını yürütmek için önemli bir rol oynarlar.
Türkiye Büyük Millet Meclisi Adalet Komisyonu, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü uyarınca faaliyet gösteren ihtisas komisyonudur.
Türkiye Büyük Millet Meclisi Anayasa Komisyonu, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü uyarınca faaliyet gösteren ihtisas komisyonudur.
Türkiye Büyük Millet Meclisi Avrupa Birliği Uyum Komisyonu, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü uyarınca faaliyet gösteren ihtisas komisyonudur. Avrupa Birliği Uyum Komisyonu, parlamenter düzeyde çalışmalar yürüterek Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılım sürecinde önemli bir rol oynamaktadır. Her yıl düzenli olarak katıldığı "Avrupa Birliği Parlamentoları Avrupa İşleri Komisyonları Konferansı" (COSAC) ve "Batı Balkanlar Avrupa Birliği Bütünleşme Komisyonları Konferansı" (COSAP) gibi etkinliklerle Türkiye'nin Avrupa Birliği ile entegrasyonunu desteklemektedir. Ayrıca, AB Uyum Komisyonu üyeleri, Türkiye - AB Karma Parlamento Komisyonu (KPK) üyelerini de oluşturmaktadır.
Türkiye Büyük Millet Meclisi Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü uyarınca faaliyet gösteren ihtisas komisyonudur. Bayındırlık, imar ve iskân, haberleşme, elektronik haberleşme, elektronik ticaret, denizcilik, posta iş ve hizmetleri ve turizm gibi konularda kanun tekliflerini inceleyen bir yapıdır.
Türkiye Büyük Millet Meclisi Dışişleri Komisyonu, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü uyarınca faaliyet gösteren ihtisas komisyonudur. Parlamenter diplomasi kapsamında, Dışişleri Komisyonu heyet veya başkan düzeyinde yurt dışı parlamentolara veya uluslararası örgütlere ziyaretler yapmakta ve yurt dışından gelen hükûmet temsilcilerini veya parlamenter heyetlerini kabul etmektedir.
Türkiye Büyük Millet Meclisi Çevre Komisyonu, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü uyarınca faaliyet gösteren ihtisas komisyonudur.
Türkiye Büyük Millet Meclisi Dilekçe Komisyonu, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü uyarınca faaliyet gösteren ihtisas komisyonudur. Dilekçe hakkının TBMM'deki muhataplarından biri olan Dilekçe Komisyonu, parlamenter denetim sürecinde görev almaktadır. Ayrıca, Kamu Başdenetçisi adaylarını ve Kamu Denetçilerini seçen, Kamu Denetçiliği Kurumunun yıllık raporunu görüşen Dilekçe ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonları'ndan oluşan Karma Komisyonun sekreteryasını yürütmektedir.
Türkiye Büyük Millet Meclisi Dijital Mecralar Komisyonu, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü uyarınca faaliyet gösteren ihtisas komisyonudur. Türkiye'de dijital alanlarda yaşanan sorunların ele alındığı ve çözüm önerileri geliştirilen bir komisyon olarak tanımlanmıştır. 23 Temmuz 2020 tarihinde kabul edilen 7252 sayılı kanun ile Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına bağlı olarak kurulmuştur.
Türkiye Büyük Millet Meclisi İçişleri Komisyonu, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü uyarınca faaliyet gösteren ihtisas komisyonudur. Komisyonun temel görevi, TBMM Başkanlığı tarafından kendisine havale edilen iç güvenlikle ilgili konularda yasa tasarılarını incelemek ve değerlendirmektir.
Türkiye Büyük Millet Meclisi Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü uyarınca faaliyet gösteren ihtisas komisyonudur. Türkiye'de Kamu İktisadi Teşebbüslerinin (KİT) denetimi amacıyla kurulmuştur. İlk olarak 1938 yılında çıkarılan 3460 sayılı Kanun ile kurulmuş ve KİT'lerin denetimi görevini üstlenmiştir.
Türkiye Büyük Millet Meclisi Millî Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü uyarınca faaliyet gösteren ihtisas komisyonudur.
Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü uyarınca faaliyet gösteren ihtisas komisyonudur. Bütçe hakkının kullanılmasında görev alan Komisyon, hukuki dayanağını doğrudan Anayasa'dan almaktadır.
Türkiye Büyük Millet Meclisi Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü uyarınca faaliyet gösteren ihtisas komisyonudur. Komisyon, sağlık, aile, çalışma ve sosyal güvenlik konularında yasama çalışmalarını yürütür.
Türkiye Büyük Millet Meclisi Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü uyarınca faaliyet gösteren ihtisas komisyonudur. Komisyon, sanayi, ticaret, enerji ve teknoloji gibi kritik alanlarda yasama çalışmalarını yürütmekle görevlidir.