İçeriğe atla

TBMM Millî Savunma Komisyonu

Türkiye Büyük Millet Meclisi
Millî Savunma Komisyonu
BaşkanHulusi Akar
BaşkanvekiliRefik Özen
SözcüSaffet Sancaklı
Üye sayısı26
AK Parti
13 / 27
CHP
6 / 27
DEM Parti
3 / 27
MHP
2 / 27
İYİ Parti
2 / 27

Türkiye Büyük Millet Meclisi Millî Savunma Komisyonu, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü uyarınca faaliyet gösteren bir ihtisas komisyonudur.

28. Yasama Döneminde komisyonun üye sayısı yirmi altı olarak belirlenmiştir. Komisyon üyelerinin on üçü Adalet ve Kalkınma Partisi meclis grubuna, altısı Cumhuriyet Halk Partisi meclis grubuna, üçü Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi meclis grubuna, ikisi Milliyetçi Hareket Partisi meclis grubuna ve ikisi İYİ Parti meclis grubuna mensuptur. Komisyon, kendi üyeleri arasından bir başkan, bir başkanvekili, bir sözcü ve bir kâtip üye seçer.

Oluşum

Millî Savunma Komisyonu, TBMM Başkanlığınca kendisine havale edilen millî güvenlik, savunma, Türk Silahlı Kuvvetlerinin görevli veya emekli personeline ilişkin bu personelin beslenmesi, eğitimi, özlük hakları, harcırah düzenlemeleri ile mesleğe alınma, çıkarılma veya meslekte yükselmeleri ve benzeri konulardaki kanun tekliflerini görüşmektedir.

Tarihçe

Türkiye'nin parlamento tarihinde güvenlik ve savunma ile ilgili konuları görüşmek üzere özel olarak ilk komisyon 20 Eylül 1877 (8 Eylül 1293) tarihli Heye’et-i Ayan Nizamname-i Dahilisi’nin 15 inci maddesinde “Askeriyye Encümeni” adı ile kurulmuştur.

Bu düzenleme öncesinde kabul edilen 13 Mayıs 1877 (1 Mayıs 1293) tarihli Hey’et-i Meb’usan Nizamname Dahilisi’nde bu konuyla ilgili özel herhangi bir komisyon kurulmamıştır. Hey’et-i Ayan Nizamname-i Dahilisi’nde Muvakkat Encümen olarak 6 encümen sayılmıştır ve bunlardan bir tanesi de Askeriyye Encümenidir. Bu düzenlemeden sonra 13 Mayıs 1877 (1 Mayıs 1293) tarihli Hey’et-i Meb’usan Nizamname Dahilisi’nde belirtilen 16 Daimi Ecümenden birisi “Askeri Encümen” ismi ile yer alırken, benzer konuları görüşmek üzere 2 Mayıs 1927 tarihli TBMM Dahili Nizamnamesi’nde “Milli Müdafaa Encümeni” ismi ile bir komisyon kurulmuştur.

Milli Birlik Komitesi döneminde T.C. MBK İçtüzüğü’nün 6'ncı maddesinde Milli Birlik Komitesinin 4 komisyon halinde çalışacağı belirtilmiş ve bunlardan bir tanesi de “Güvenlik Komisyonu” olarak kabul edilmiştir. Milli Savunma Komisyonu bu tarihsel süreç içerisinde bugünkü adını Temsilciler Meclisi döneminde Temsilciler Meclisi İçtüzüğü’ndeki 9 uncu maddede almış ve bu maddede sayılan 16 komisyondan bir tanesi de Milli Savunma Komisyonu olmuştur. 17 Şubat 1963 tarihli Cumhuriyet Senatosu İçtüzüğü’nde 17 nci maddede yine Milli Savunma Komisyonu adı ile yer alan Komisyon en son 5 Mart 1973 tarihli TBMM İçtüzüğü’nde yine aynı isimle belirtilmiştir.[1]

Komisyon üyeleri

Komisyonda 2'si kadın üye olmak üzere, toplam 26 üye görev almaktadır.[2]

# Milletvekili Komisyon görevi Siyasi parti Seçim çevresi
1Hulusi AkarBaşkanAdalet ve Kalkınma PartisiKayseri
2Refik ÖzenBaşkanvekiliBursa
3Saffet SancaklıSözcüMilliyetçi Hareket PartisiKocaeli
4Mehmet Ali ÇelebiKatip üyeAdalet ve Kalkınma Partisiİzmir
5Abdullah AğralıÜyeKonya
6Abdürrahim DusakŞanlıurfa
7Ahmet ÖnalCumhuriyet Halk PartisiKırıkkale
8Aşkın GençKayseri
9Ayhan SalmanAdalet ve Kalkınma PartisiBursa
10Ayyüce Türkeş TaşİYİ PartiAdana
11Dursun AtaşKayseri
12Feyzi BerdibekAdalet ve Kalkınma PartisiBingöl
13İbrahim Ethem TaşAntalya
14İbrahim Ufuk KaynakOrdu
15Konur Alp KoçakMilliyetçi Hareket PartisiKonya
16Mehmet Ali CevheriAdalet ve Kalkınma PartisiŞanlıurfa
17Mehmet KamaçHalkların Eşitlik ve Demokrasi PartisiDiyarbakır
18Mehmet Uğur GökgözAdalet ve Kalkınma PartisiIsparta
19Metin İlhanCumhuriyet Halk PartisiKırşehir
20Muhammed AvcıAdalet ve Kalkınma PartisiRize
21Mustafa KaplanKırıkkale
22Özgür CeylanCumhuriyet Halk PartisiÇanakkale
23Öznur BartinHalkların Eşitlik ve Demokrasi PartisiHakkari
24Tahsin BecanCumhuriyet Halk PartisiYalova
25Uğur BayraktutanArtvin
26Vezir Coşkun ParlakHalkların Eşitlik ve Demokrasi PartisiHakkari

Kaynakça

  1. ^ "MİLLİ SAVUNMA KOMİSYONU - KOMİSYON HAKKINDA". tbmm.gov.tr. 27 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2023. 
  2. ^ ""TBMM Millî Savunma Komisyonu"". 16 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2023. 

Dış bağlantılar

"TBMM Millî Savunma Komisyonu Üyeleri" 16 Temmuz 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Büyük Millet Meclisi</span> Türkiye Cumhuriyetinin parlamentosu

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), Türkiye Cumhuriyeti'nin yasama organıdır. 23 Nisan 1920'de Osmanlı Devleti'nin İtilaf Devletleri'nce işgaline direniş göstermek üzere kurulmuştur. Asli görevi yürütmeyi denetlemektir ve yasama erkini kullanır. "Egemenlik, kayıtsız şartsız milletindir" ilkesi, TBMM'nin varoluşunun temel dayanağını oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Meclis-i Âyan</span> Osmanlı parlamentosunun üst kanadı

Meclis-i Âyan, Osmanlı Devleti'nin Meşrutiyet sistemi içinde bir senato veya bir Üst Kamara benzeri bir kurum olup, Meclis-i Mebûsan ile birlikte Meclis-i Umumî'yi meydana getiren ve 23 Aralık 1876 tarihli Kanûn-ı Esâsî'ye (Anayasa) göre kurulmuş yasama organıdır.

<span class="mw-page-title-main">Meclis-i Mebûsan</span> Osmanlı parlamentosunun alt kanadı

Meclis-i Mebûsan, Osmanlı İmparatorluğu'nda, 23 Aralık 1876 tarihli anayasaya göre kurulmuş ve Birinci Meşrutiyet ve İkinci Meşrutiyet dönemlerinde görev yapmış çift meclisli yasama organının alt organıdır. Seçilmiş parlamenterlerden oluşmakta ve padişah tarafından atanan üst kamara üyelerinin oluşturduğu Seçkinler Meclisi ile birlikte, genel parlamentoyu oluşturmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu</span>

Türkiye Büyük Millet Meclisi İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü uyarınca faaliyet gösteren ihtisas komisyonudur. İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, 5 Aralık 1990 tarihinde dünyada ve Türkiye'de insan haklarına saygı ve bu konudaki gelişmeleri izlemek suretiyle uygulamaların bu gelişmelere uyumunu sağlamak ve başvuruları incelemek üzere kurulmuştur.

Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu veya tam adıyla Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ/PDY) 15 Temmuz 2016 Tarihli Darbe Girişimi ile Bu Terör Örgütünün Faaliyetlerinin Tüm Yönleriyle Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Meclis Araştırması Komisyonu Türkiye'de 15 Temmuz Darbe Girişimi ve FETÖ'yü soruşturma amacıyla Türkiye Büyük Millet Meclisinde kurulan Araştırma Komisyonu. Komisyon, TBMM'de grubu bulunan Adalet ve Kalkınma Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Halkların Demokratik Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi'nin ortak iradesiyle kurulmuş ve 4 Ekim 2016'da çalışmalarına başlamıştır. Komisyon, darbe girişimi kapsamında yaşananlarla ilgili pek çok kamu kurumundan rapor istemiş ve ilgili kamu görevlilerinin bilgilerine başvurmuştur.

Heyet-i Ayan Üyeleri, Osmanlı Devleti'nin Meşrutiyet sistemi içinde bir Senato veya bir Üst Kamara benzeri bir kurum olan Meclis-i Mebûsan ile birlikte Meclis-i Umumî'yi meydana getiren ve 23 Aralık 1876 tarihli Kanûn-ı Esâsî'ye (Anayasa) göre kurulmuş Meclis-i Âyan üyelerinin tam listesidir.

<span class="mw-page-title-main">TBMM Adalet Komisyonu</span>

Türkiye Büyük Millet Meclisi Adalet Komisyonu, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü uyarınca faaliyet gösteren ihtisas komisyonudur.

<span class="mw-page-title-main">TBMM Anayasa Komisyonu</span> Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ihtisas komisyonu

Türkiye Büyük Millet Meclisi Anayasa Komisyonu, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü uyarınca faaliyet gösteren ihtisas komisyonudur.

<span class="mw-page-title-main">TBMM Avrupa Birliği Uyum Komisyonu</span>

Türkiye Büyük Millet Meclisi Avrupa Birliği Uyum Komisyonu, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü uyarınca faaliyet gösteren ihtisas komisyonudur. Avrupa Birliği Uyum Komisyonu, parlamenter düzeyde çalışmalar yürüterek Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılım sürecinde önemli bir rol oynamaktadır. Her yıl düzenli olarak katıldığı "Avrupa Birliği Parlamentoları Avrupa İşleri Komisyonları Konferansı" (COSAC) ve "Batı Balkanlar Avrupa Birliği Bütünleşme Komisyonları Konferansı" (COSAP) gibi etkinliklerle Türkiye'nin Avrupa Birliği ile entegrasyonunu desteklemektedir. Ayrıca, AB Uyum Komisyonu üyeleri, Türkiye - AB Karma Parlamento Komisyonu (KPK) üyelerini de oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu</span> Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ihtisas komisyonu

Türkiye Büyük Millet Meclisi Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü uyarınca faaliyet gösteren ihtisas komisyonudur. Bayındırlık, imar ve iskân, haberleşme, elektronik haberleşme, elektronik ticaret, denizcilik, posta iş ve hizmetleri ve turizm gibi konularda kanun tekliflerini inceleyen bir yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">TBMM Dışişleri Komisyonu</span> Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ihtisas komisyonu

Türkiye Büyük Millet Meclisi Dışişleri Komisyonu, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü uyarınca faaliyet gösteren ihtisas komisyonudur. Parlamenter diplomasi kapsamında, Dışişleri Komisyonu heyet veya başkan düzeyinde yurt dışı parlamentolara veya uluslararası örgütlere ziyaretler yapmakta ve yurt dışından gelen hükûmet temsilcilerini veya parlamenter heyetlerini kabul etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">TBMM Çevre Komisyonu</span> Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ihtisas komisyonu

Türkiye Büyük Millet Meclisi Çevre Komisyonu, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü uyarınca faaliyet gösteren ihtisas komisyonudur.

<span class="mw-page-title-main">TBMM Dilekçe Komisyonu</span> Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ihtisas komisyonu

Türkiye Büyük Millet Meclisi Dilekçe Komisyonu, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü uyarınca faaliyet gösteren ihtisas komisyonudur. Dilekçe hakkının TBMM'deki muhataplarından biri olan Dilekçe Komisyonu, parlamenter denetim sürecinde görev almaktadır. Ayrıca, Kamu Başdenetçisi adaylarını ve Kamu Denetçilerini seçen, Kamu Denetçiliği Kurumunun yıllık raporunu görüşen Dilekçe ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonları'ndan oluşan Karma Komisyonun sekreteryasını yürütmektedir.

<span class="mw-page-title-main">TBMM Dijital Mecralar Komisyonu</span> Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ihtisas komisyonu

Türkiye Büyük Millet Meclisi Dijital Mecralar Komisyonu, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü uyarınca faaliyet gösteren ihtisas komisyonudur. Türkiye'de dijital alanlarda yaşanan sorunların ele alındığı ve çözüm önerileri geliştirilen bir komisyon olarak tanımlanmıştır. 23 Temmuz 2020 tarihinde kabul edilen 7252 sayılı kanun ile Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına bağlı olarak kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">TBMM Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu</span> Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ihtisas komisyonu

Türkiye Büyük Millet Meclisi Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü uyarınca faaliyet gösteren ihtisas komisyonudur. Türkiye'de devlet istihbarat hizmetlerini denetlemek ve güvenlikle ilgili konularda inceleme yapmak amacıyla 17 Nisan 2014 tarihinde kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">TBMM İçişleri Komisyonu</span> Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ihtisas komisyonu

Türkiye Büyük Millet Meclisi İçişleri Komisyonu, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü uyarınca faaliyet gösteren ihtisas komisyonudur. Komisyonun temel görevi, TBMM Başkanlığı tarafından kendisine havale edilen iç güvenlikle ilgili konularda yasa tasarılarını incelemek ve değerlendirmektir.

<span class="mw-page-title-main">TBMM Millî Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu</span> Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ihtisas komisyonu

Türkiye Büyük Millet Meclisi Millî Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü uyarınca faaliyet gösteren ihtisas komisyonudur.

<span class="mw-page-title-main">TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu</span> Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ihtisas komisyonu

Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü uyarınca faaliyet gösteren ihtisas komisyonudur. Bütçe hakkının kullanılmasında görev alan Komisyon, hukuki dayanağını doğrudan Anayasa'dan almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu</span> Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ihtisas komisyonu

Türkiye Büyük Millet Meclisi Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü uyarınca faaliyet gösteren ihtisas komisyonudur. Komisyon, sağlık, aile, çalışma ve sosyal güvenlik konularında yasama çalışmalarını yürütür.

<span class="mw-page-title-main">TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu</span> Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ihtisas komisyonu

Türkiye Büyük Millet Meclisi Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü uyarınca faaliyet gösteren ihtisas komisyonudur. Komisyon, sanayi, ticaret, enerji ve teknoloji gibi kritik alanlarda yasama çalışmalarını yürütmekle görevlidir.