İçeriğe atla

TBMM Avrupa Birliği Uyum Komisyonu

Türkiye Büyük Millet Meclisi Avrupa Birliği Uyum Komisyonu
BaşkanBurhan Kayatürk
BaşkanvekiliMeryem Göka
SözcüZuhal Karakoç Dora
Üye sayısı26
AK Parti
12 / 27
CHP
6 / 27
DEM Parti
2 / 27
MHP
2 / 27
İYİ Parti
2 / 27
SAADET
1 / 27
Yeniden Refah
1 / 27

Türkiye Büyük Millet Meclisi Avrupa Birliği Uyum Komisyonu, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü uyarınca faaliyet gösteren ihtisas komisyonudur. Avrupa Birliği Uyum Komisyonu, parlamenter düzeyde çalışmalar yürüterek Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılım sürecinde önemli bir rol oynamaktadır. Her yıl düzenli olarak katıldığı "Avrupa Birliği Parlamentoları Avrupa İşleri Komisyonları Konferansı" (COSAC) ve "Batı Balkanlar Avrupa Birliği Bütünleşme Komisyonları Konferansı" (COSAP) gibi etkinliklerle Türkiye'nin Avrupa Birliği ile entegrasyonunu desteklemektedir. Ayrıca, AB Uyum Komisyonu üyeleri, Türkiye - AB Karma Parlamento Komisyonu (KPK) üyelerini de oluşturmaktadır.

28. Yasama Döneminde Komisyonun üye sayısı yirmi altı olarak belirlenmiştir. Komisyon üyelerinin on ikisi Adalet ve Kalkınma Partisi meclis grubuna, altısı Cumhuriyet Halk Partisi meclis grubuna, ikisi Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi meclis grubuna, ikisi Milliyetçi Hareket Partisi meclis grubuna ve ikisi İYİ Parti, biri Saadet Partisi meclis grubuna mensuptur. İki üyesi bağımsız milletvekilidir. Komisyon, kendi üyeleri arasından bir başkan, bir başkanvekili, bir sözcü ve bir kâtip seçer.

Komisyon, görevleri kapsamında ilgili kurum ve kuruluşlardan bilgi talep etme, ilgilileri çağırıp bilgi alma yetkilerine sahiptir. Ayrıca, uygun gördüğü durumlarda uzmanlardan bilgi alabilir ve Ankara dışında, yurt dışında çalışmalar yürütebilir.

Oluşum

Avrupa Birliği Uyum Komisyonu, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılım sürecini denetlemek, gelişmeleri izlemek, müzakere etmek, Avrupa Birliği'ndeki olayları takip etmek ve Türkiye Büyük Millet Meclisini bilgilendirmek amacıyla 15 Nisan 2003 tarihli 4847 sayılı Kanun ile kurulmuştur. Komisyonun 28. Dönem'deki üye sayısı 27'dir. Üye dağılımı, siyasi partilerin ve bağımsızların TBMM Genel Kurulundaki sandalye sayısına göre belirlenmiştir.

Görevleri

Avrupa Birliği Uyum Komisyonunun görevleri şunlardır:

  • Başkanlığın talebi üzerine ya da istenildiğinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına sunulan kanun teklifleri ve Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin Avrupa Birliği Mevzuatına uygunluğunu inceleyerek ihtisas komisyonlarına görüş sunmak.
  • Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılım sürecine ilişkin gelişmeleri izlemek ve müzakere etmek.
  • Her yasama yılının sonunda Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılım sürecindeki gelişmelere ve Komisyonun o yılki faaliyetlerine ilişkin bir değerlendirme raporu hazırlamak ve bunu Türkiye Büyük Millet Meclisi ile yürütmenin bilgisine sunmak.
  • Avrupa Birliği'ndeki gelişmeleri takip etmek, gerektiğinde yurt dışında incelemelerde bulunmak ve bu gelişmeler konusunda Türkiye Büyük Millet Meclisini bilgilendirmek.
  • Avrupa Birliği kurumları ile diğer üye ve aday ülke eş parlamentoları ve Avrupa Birliği komisyonlarıyla ilişkileri yürütmek.
  • Avrupa Birliği'ne katılım konusunda Türkiye Büyük Millet Meclisinin çalışmalarına ilişkin gerekli bilgi ve dokümanları temin etmek.
  • Avrupa Birliği'ne katılım konusunda kamuyu bilgilendirici etkinlikler düzenlemek.

Komisyon üyeleri

Mevcut olarak komisyonda 4'ü kadın olmak üzere, toplam 27 üye görev almaktadır.[1]

# Milletvekili Komisyon görevi Siyasi parti Seçim çevresi
1Burhan KayatürkBaşkanAdalet ve Kalkınma PartisiVan
2Meryem GökaBaşkanvekiliKonya
3Zuhal Karakoç DoraSözcüMilliyetçi Hareket PartisiKahramanmaraş
4Ayşegül Doğan DağlıKatipHalkların Eşitlik ve Demokrasi PartisiŞırnak
5İshak ŞanÜyeAdalet ve Kalkınma PartisiAdıyaman
6Özgür Erdem İncesuCumhuriyet Halk PartisiArdahan
7Aysu BankoğluBartın
8Osman Cengiz ÇandarHalkların Eşitlik ve Demokrasi PartisiDiyarbakır
9Jale Nur SüllüCumhuriyet Halk PartisiEskişehir
10Mesut BozatlıAdalet ve Kalkınma PartisiGaziantep
11Doğan BekinYeniden Refah Partisiİstanbul
12Kadri Enis BerberoğluCumhuriyet Halk Partisi
13İsmail Emrah KarayelAdalet ve Kalkınma Partisi
14BoşİYİ Parti
15Oğuz ÜçüncüAdalet ve Kalkınma Partisiİstanbul
16Ahmet Ersagun YücelİYİ Parti
17Yüksel TaşkınCumhuriyet Halk Partisiİzmir
18Murat Cahid CıngıAdalet ve Kalkınma PartisiKayseri
19Fahri ÖzkanCumhuriyet Halk PartisiKırklareli
20Konur Alp KoçakMilliyetçi Hareket PartisiKonya
21Selman ÖzboyacıAdalet ve Kalkınma Partisi
22Ali Fazıl KasapSaadet PartisiBursa
23Abdurrahman BabacanAdalet ve Kalkınma PartisiMalatya
24Ahmet Mücahit ArınçManisa
25Emre ÇalışkanNevşehir
26Abdulkadir Emin ÖnenŞanlıurfa
Kaynakça:[2]

Değişiklikler

Tarih Önceki üye

& Partisi

Seçim bölgesi Yeni üye

& Partisi

Seçim bölgesi Kaynak
6 Temmuz 2023 BoşHasan Bitmez (Saadet Partisi) Kocaeli[3]
14 Aralık 2023 Hasan Bitmez (Saadet Partisi) KocaeliBoş[4]
11 Haziran 2024 BoşAysu Bankoğlu (Cumhuriyet Halk Partisi) Bartın[5]
2 Temmuz 2024 Nimet Özdemir (İYİ Parti) İstanbulBoş[6]

Kaynakça

  1. ^ ""TBMM Avrupa Birliği Uyum Komisyonu"". 16 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Kasım 2023. 
  2. ^ "Avrupa Birliği Uyum Komisyonu Üyeleri". TBMM. Erişim tarihi: 28 Kasım 2023. 
  3. ^ "Meclis'te 6. grup Gelecek ve Saadet tarafından kuruldu: Amblem Saadet, grup başkanı Gelecek'ten". Serbestiyet. 6 Temmuz 2023. 2 Temmuz 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Temmuz 2024. 
  4. ^ "Saadet Partisi Kocaeli Milletvekili Hasan Bitmez vefat etti". Anadolu Ajansı. 14 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Aralık 2023. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Temmuz 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Temmuz 2024. 
  6. ^ https://cdn.tbmm.gov.tr/TbmmWeb/Tutanak/28/2/97/Ham/82f25593-b853-492f-a10e-5465569117e8.html []

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Büyük Millet Meclisi</span> Türkiye Cumhuriyetinin parlamentosu

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), Türkiye Cumhuriyeti'nin yasama organıdır. 23 Nisan 1920'de Osmanlı Devleti'nin İtilaf Devletleri'nce işgaline direniş göstermek üzere kurulmuştur. Asli görevi yürütmeyi denetlemektir ve yasama erkini kullanır. "Egemenlik, kayıtsız şartsız milletindir" ilkesi, TBMM'nin varoluşunun temel dayanağını oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Parlamentosu</span> Avrupa Birliğinin doğrudan seçilmiş parlamentosu

Avrupa Parlamentosu, Avrupa Birliği'nde yaşayan 450 milyon nüfusu temsil eder ve temel işlevi bir siyasi güç olarak topluluk politikalarının hazırlanması için gereken kararları üretmektir.

Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu(KPK), 14 Mayıs 1965 tarihli Avrupa Parlamentosu Kararı, 22 Haziran ve 14 Temmuz 1965 tarihli, sırasıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Cumhuriyet Senatosu kararları, 27 Temmuz 1965 tarihli Türkiye-AET Ortaklık Konseyi kararına dayanarak kurulmuştur. KPK Türkiye-Avrupa Birliği ortaklığının demokratik denetim organıdır.

<span class="mw-page-title-main">TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu</span>

Türkiye Büyük Millet Meclisi İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü uyarınca faaliyet gösteren ihtisas komisyonudur. İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, 5 Aralık 1990 tarihinde dünyada ve Türkiye'de insan haklarına saygı ve bu konudaki gelişmeleri izlemek suretiyle uygulamaların bu gelişmelere uyumunu sağlamak ve başvuruları incelemek üzere kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de seçimler</span>

Türkiye'de seçimler devletin altı pozisyonu için yapılır: cumhurbaşkanlığı (ulusal), parlamento (ulusal), belediye başkanlığı (yerel), ilçe belediye başkanlığı (yerel), il veya belediye meclis üyeleri (yerel) ve muhtarlar (yerel). Seçimler dışında referandumlar da yapılmaktadır.

TBMM Komisyonu ifadesi, Türkiye Büyük Millet Meclisinde görev yapan komisyonları ifade etmektedir. TBMM'nin yasama faaliyetlerini yürütmek için farklı komisyonlar oluşturulmuştur. Bu komisyonlar, meclisin çalışmalarını yürütmek için önemli bir rol oynarlar.

Saadet-Gelecek Grubu, 6 Temmuz 2023'te Saadet Partisi ve Gelecek Partisi arasında kurulmuş, TBMM'de ortak bir grup kurulması ile mecliste ve seçimlerde işbirliğini içeren bir ittifaktır. İttifakın TBMM'de Saadet Partisi çatısı altında 20 milletvekili vardır ancak bu milletvekillerinin 10'u Gelecek Partili'dir.

<span class="mw-page-title-main">TBMM Millî Savunma Komisyonu</span>

Türkiye Büyük Millet Meclisi Millî Savunma Komisyonu, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü uyarınca faaliyet gösteren bir ihtisas komisyonudur.

<span class="mw-page-title-main">TBMM Adalet Komisyonu</span>

Türkiye Büyük Millet Meclisi Adalet Komisyonu, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü uyarınca faaliyet gösteren ihtisas komisyonudur.

<span class="mw-page-title-main">TBMM Anayasa Komisyonu</span> Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ihtisas komisyonu

Türkiye Büyük Millet Meclisi Anayasa Komisyonu, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü uyarınca faaliyet gösteren ihtisas komisyonudur.

<span class="mw-page-title-main">TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu</span> Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ihtisas komisyonu

Türkiye Büyük Millet Meclisi Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü uyarınca faaliyet gösteren ihtisas komisyonudur. Bayındırlık, imar ve iskân, haberleşme, elektronik haberleşme, elektronik ticaret, denizcilik, posta iş ve hizmetleri ve turizm gibi konularda kanun tekliflerini inceleyen bir yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">TBMM Dışişleri Komisyonu</span> Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ihtisas komisyonu

Türkiye Büyük Millet Meclisi Dışişleri Komisyonu, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü uyarınca faaliyet gösteren ihtisas komisyonudur. Parlamenter diplomasi kapsamında, Dışişleri Komisyonu heyet veya başkan düzeyinde yurt dışı parlamentolara veya uluslararası örgütlere ziyaretler yapmakta ve yurt dışından gelen hükûmet temsilcilerini veya parlamenter heyetlerini kabul etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">TBMM Çevre Komisyonu</span> Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ihtisas komisyonu

Türkiye Büyük Millet Meclisi Çevre Komisyonu, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü uyarınca faaliyet gösteren ihtisas komisyonudur.

<span class="mw-page-title-main">TBMM Dilekçe Komisyonu</span> Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ihtisas komisyonu

Türkiye Büyük Millet Meclisi Dilekçe Komisyonu, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü uyarınca faaliyet gösteren ihtisas komisyonudur. Dilekçe hakkının TBMM'deki muhataplarından biri olan Dilekçe Komisyonu, parlamenter denetim sürecinde görev almaktadır. Ayrıca, Kamu Başdenetçisi adaylarını ve Kamu Denetçilerini seçen, Kamu Denetçiliği Kurumunun yıllık raporunu görüşen Dilekçe ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonları'ndan oluşan Karma Komisyonun sekreteryasını yürütmektedir.

<span class="mw-page-title-main">TBMM Dijital Mecralar Komisyonu</span> Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ihtisas komisyonu

Türkiye Büyük Millet Meclisi Dijital Mecralar Komisyonu, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü uyarınca faaliyet gösteren ihtisas komisyonudur. Türkiye'de dijital alanlarda yaşanan sorunların ele alındığı ve çözüm önerileri geliştirilen bir komisyon olarak tanımlanmıştır. 23 Temmuz 2020 tarihinde kabul edilen 7252 sayılı kanun ile Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına bağlı olarak kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">TBMM Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu</span> Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ihtisas komisyonu

Türkiye Büyük Millet Meclisi Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü uyarınca faaliyet gösteren ihtisas komisyonudur. Türkiye'de devlet istihbarat hizmetlerini denetlemek ve güvenlikle ilgili konularda inceleme yapmak amacıyla 17 Nisan 2014 tarihinde kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">TBMM İçişleri Komisyonu</span> Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ihtisas komisyonu

Türkiye Büyük Millet Meclisi İçişleri Komisyonu, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü uyarınca faaliyet gösteren ihtisas komisyonudur. Komisyonun temel görevi, TBMM Başkanlığı tarafından kendisine havale edilen iç güvenlikle ilgili konularda yasa tasarılarını incelemek ve değerlendirmektir.

<span class="mw-page-title-main">TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu</span> Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ihtisas komisyonu

Türkiye Büyük Millet Meclisi Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü uyarınca faaliyet gösteren ihtisas komisyonudur. Türkiye'de Kamu İktisadi Teşebbüslerinin (KİT) denetimi amacıyla kurulmuştur. İlk olarak 1938 yılında çıkarılan 3460 sayılı Kanun ile kurulmuş ve KİT'lerin denetimi görevini üstlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">TBMM Millî Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu</span> Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ihtisas komisyonu

Türkiye Büyük Millet Meclisi Millî Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü uyarınca faaliyet gösteren ihtisas komisyonudur.

<span class="mw-page-title-main">TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu</span> Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ihtisas komisyonu

Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü uyarınca faaliyet gösteren ihtisas komisyonudur. Bütçe hakkının kullanılmasında görev alan Komisyon, hukuki dayanağını doğrudan Anayasa'dan almaktadır.