İçeriğe atla

TBMM 1. Dönem Tokat milletvekilleri listesi

Tokat'tan TBMM 1. Dönem'de görev yapan mebuslar;[1]

Mebus
Mütevellizade Hamdi
Hoca Fehmi Efendi[2]
İzzet Genca
Mustafa Sabri Süsoy
Nazım Resmor[3]
Mehmet Rifat Arkun
Mehmet Şükrü Keskin

Kaynakça

  1. ^ "TBMM Albümü". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2014. 
  2. ^ Seçildi, mazereti dolayısıyla meclise katılamadığından yerine Mustafa Vasfi seçildi.
  3. ^ Yeşil Ordu konusu meselesi nedeniyle Mayıs 1921'de milletvekilliği düşürüldü ve İstiklal Mahkemesince 15 yıl hapse mahkûm edildi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Deniz Baykal</span> Türk siyasetçi (1938–2023)

Deniz Baykal, Türk avukat, siyaset bilimci, akademisyen ve siyasetçidir. Cumhuriyet Halk Partisinin 4. genel başkanıdır. 1995-1996 yılları arasında başbakan yardımcılığı görevini yürüttü. Birçok hükûmette yer alan Baykal, kısa aralıklar dışında 1992-2010 yılları arasında Cumhuriyet Halk Partisinin genel başkanlığını yaptı. 2002-2010 yılları arasında CHP'yi ana muhalefet partisi olarak yönetti.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Saka</span> 7. Türkiye başbakanı

Hasan Hüsnü Saka, Türk siyasetçi ve Türkiye Cumhuriyeti'nin 7. başbakanı.

<span class="mw-page-title-main">Zekai Apaydın</span> Boşnak kökenli Türk siyasetçi

Aziz Zekai Apaydın, Boşnak kökenli Türk siyasetçi. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş yılları hükûmetlerinde Tarım Bakanlığı, Millî Savunma Bakanlığı gibi görevlerin yanı sıra Londra ve Moskova Büyükelçiliği gibi kilit görevlerde bulunan devlet ve siyaset adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Celalettin Arif</span> Türk siyasetçi ve diplomat

Celalettin Arif, İstanbul Barosu'nun eski başkanlarından olan Celalettin Arif, TBMM'nin kurulması ile birlikte yürütme görevi verilen I. İcra Vekilleri Heyeti ve (ismen) II. İcra Vekilleri Heyeti'nde Adliye Vekilliği ve TBMM 1. Dönemde Erzurum milletvekilliği yapmış hukukçu ve siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Yusuf Kemal Tengirşenk</span> Türk politikacı ve diplomat

Yusuf Kemal Tengirşenk Osmanlı Meclis-i Mebûsan'ında ve TBMM'nin ilk dönemlerinde milletvekilliği, İstanbul Barosu başkanlığı, ayrıca farklı hükûmetlerde İktisat, Hariciye ve Adliye Vekilliği görevleri yürütmüş, 91 yıllık ömrünün son 40 yılını akademisyen olarak sürdürmüş bir siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Fehmi Ataç</span> Türk politikacı

Hasan Ataç, Osmanlı Meclis-i Mebûsanı'nda iki dönem, TBMM'de de ilk sekiz dönem Gümüşhane milletvekilliği yapmış, iki ayrı hükûmette de Maliye Bakanlığı ve Tarım Bakanlığı yapmış siyaset adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Refik Şevket İnce</span>

Mehmet Refik İnce, Türk siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Doğru Yol Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti (1983–2007)

Doğru Yol Partisi, Demokrat Parti (DP) ve Adalet Partisi (AP)'nin siyasi mirasçısı olduğu kabul edilen eski siyasal parti. 1983 yılında, 12 Eylül Darbesi'nde kapatılan Adalet Partisi'nin devamı olarak kurulan DYP, 2007 yılında adının değiştirilmesiyle Demokrat Parti adı altında yeniden yapılanmıştır.

Korkut Özal, Türk mühendis ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Köksal Toptan</span> 23. Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanı

Köksal Toptan, Türk avukat, siyasetçi ve devlet adamı.

Turhan Tayan, Türk siyasetçi, avukat.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Hilmi İncesulu</span> Türk siyasetçi

Mehmet Hilmi İncesulu, bürokrat, siyasetçi. XII. ve XIII. dönem TBMM'de Çorum milletvekilidir. 26. hükûmette Mili Eğitim Bakanı olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">TBMM 23. dönem milletvekilleri listesi</span> 2007 genel seçimleri sonucu (2007–2011)

TBMM 23. dönem milletvekilleri listesi, Türkiye Büyük Millet Meclisinin 23. döneminde görev yapan, 2007'de seçilen, milletvekillerinin listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Medeni Berk</span>

Mehmet Medeni Berk, Aksaraylı Türk siyasetçidir.

TBMM 3. dönem milletvekilleri listesi, 1927 Türkiye genel seçimleri ile seçilen ve 1 Kasım 1927 - 26 Mart 1931 tarihleri arasında Türkiye Büyük Millet Meclisinde görev yapmış milletvekillerinin listesidir. Bu dönemdeki tüm milletvekilleri Cumhuriyet Halk Fırkası'ndan seçildi.

TBMM 5. dönem milletvekilleri listesi, 1935 Türkiye genel seçimleri ile seçilen ve 1 Mart 1935 - 27 Ocak 1939 tarihleri arasında Türkiye Büyük Millet Meclisinde görev yapmış milletvekillerinin listesidir. Bu dönemdeki tüm milletvekilleri Cumhuriyet Halk Partisi'nden seçildi. Bu yasama dönemi 920 kanunla TBMM tarihinde en fazla kanun kabul edilen dönem olmuştur.

Kontenjan Senatörlüğü, 1961 Anayasası ile ihdas edilen Cumhuriyet Senatosunda cumhurbaşkanı tarafından atanmış 15 üye için kullanılan görev tanımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tevfik Durlanık</span> Osmanlı ve Türk siyasetçi

Hacı Tevfik Efendi (Durlanık), Türk din adamı ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">TBMM 24. dönem milletvekilleri listesi</span> 2011 genel seçimleri sonucu (2011–2015)

TBMM 24. dönem milletvekilleri listesi, 2011 Türkiye genel seçimleri ile seçilen ve Türkiye Büyük Millet Meclisinin 24. döneminde görev yapan milletvekillerinin listesidir.

Antalya milletvekilleri, Türkiye Büyük Millet Meclisinin 1. döneminden beri Antalya ilini temsil eden milletvekilleri ve senatörlerin listesidir.