İçeriğe atla

TARSİM (Tarım Sigortaları Havuzu)

TARSİM (Tarım Sigortaları Havuzu) Türkiye'de devlet destekli tarım sigortası poliçelerinin üretim ve hasar işlemlerinin yapılması, riskin paylaştırılması ve reasürans koruması için kurulan havuz.

14/06/2005 tarihli 5363 sayılı "Tarım Sigortaları Kanunu" uyarınca kurulmuştur. Havuzun görevleri arasında prim tahsilatı, hasar tespiti, tazminat ödemesi, reasürans teminatı bulma ve istatistiksel çalışmalar, reklam ve fon yönetimi yer alır. Bu işlemlerin yapılması için havuza bağlı Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi A.Ş. kurulmuştur.

Tarihçe

Türkiye'de de tarım sektörünü tehdit eden risklerin teminat altına alınabilmesi amacıyla bir sigorta mekanizmasının devreye sokulması için 14/06/2005 tarihli 5363 sayılı "Tarım Sigortaları Kanunu" çıkarılmıştır

Bu kanuna göre:

  • Kanun kapsamına alınan riskler ile ilgili olarak yapılacak sigorta sözleşmelerinde standardın sağlanması, riskin en iyi koşullarda transferi için uygun ortam oluşturulması, oluşacak hasarlarda tazminatın tek merkezden ödenmesi ve tarım sigortalarının geliştirilmesi, yaygınlaştırılması amacına yönelik olmak üzere bir Sigorta Havuzu kurulmuştur.
  • Bu Havuza ilişkin tüm iş ve işlemler, bu havuza katılan sigorta şirketlerinin eşit hisselerle ortak oldukları Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi A.Ş. tarafından yürütülmektedir.
  • Sigorta şirketleri poliçeleri kendi adlarına düzenlemekte, ancak riskin ve primin yüzde 100 ünü zorunlu olarak Havuza devretmektedirler, ihtiyari olarak da Havuzda oluşan riskten retrosesyon yoluyla pay alabilme hakları vardır.
  • Devlet, bu Kanun kapsamında yapılacak sigorta sözleşmelerine münhasır olarak çiftçi adına sigorta primine destek sağlamaktadır. Devlet prim desteğinin miktarı her yıl için ürün, risk, bölge ve işletme ölçekleri itibarıyla, Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenecektir.

TARSİM (Tarım Sigortaları Havuzu), bu kanunun yürürlüğe girmesi ile 21 Haziran 2005 tarihinde kuruldu. 24 Ekim 2005'te Tarım Sigortaları Havuz A.Ş. kuruldu.[1] İlk TARSİM Yönetim kurulu 16 Ocak 2006'da Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından atandı. Bitkisel ürün sigortası ve Hayvan hayat sigortası uygulamaları 2006 yılının Haziran ayında başladı. Arından Sera sigortası ve kümes hayvanları sigortası (2006), Su ürünleri hayat sigortası (2006), Arıcılık (Arılı Kovan) Sigortası (2014), İlçe bazlı kuraklık verim sigortası (2017) başlatılmıştır.[1]

Kurum, 2011 yılında Uluslararası Tarım Sigortacılar Birliği'nin Uluslararası Hasar Tespit Organizasyonu'na, 2016 yılında Uluslararası Tarım Sigortaları Sempozyumu'na ev sahipliği yaptı. Azerbaycan ile Türkiye arasında 2018 yılında imzalanan "Tarım Sigortaları Alanında Karşılıklı İşbirliği Niyet Beyanı Anlaşması" ile, TARSİM'in Azerbaycan'da kurulacak sisteme rehberlik etmesi süreci başlatıldı.[2][3]

Sigorta Havuz Uygulaması

  • Bir sigorta şirketinin tek başına üstlenemeyeceği kuraklık ve don gibi katastrofik risklerin teminat kapsamına alınabilmesi,
  • Reasürans katılımının teşvik edilerek reasürans kapasitesi ve kapsamının genişletilmesi,
  • Sigorta şirketlerinin bilgi, personel ve mali kaynaklarının ortak olarak daha verimli bir şekilde kullanılması,
  • Devletin prim ve hasar fazlası desteğinin etkin şekilde kullanılması,
  • Fiyatlarda haksız rekabetin önlenmesi
  • Sigortaya katılımın artırılması sağlanacaktır.

Kurumsal Yapı

Havuz yönetim kurulu

Kanun, Havuzun işleyişine ilişkin uygulama esaslarını, hasar tespit işlemlerine ilişkin esas ve usulleri belirlemek, kanun kapsamında tarım sigortaları alanında faaliyet göstermek isteyen sigorta şirketleri ve havuz Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi A.Ş ile sözleşme yapmak, kapsama alınacak riskler ve prim desteğinin belirlenmesi için çalışmalar yaparak önermek ve uygulamada karşılaşılan sorunları tespit etmek, bunların çözümüne yönelik çalışmalar yapmak üzere Tarım Sigortaları Havuzu Yönetim Kurulu'nu görevli ve sorumlu kılmıştır.

Kurul, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığı'ndan ikişer, Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği, Türkiye Ziraat Odaları Birliği ve Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi A.Ş’den birer olmak üzere toplam yedi üyeden oluşmaktadır.

Kurulun üç yıl süre ile görev yapacak ilk üyeleri 16 Ocak 2006 tarihinde Bakan oluru ile atanmışlar ve göreve başlamışlardır.

Havuz işletmesi

Havuzun işletilmesine ilişkin iş ve işlemler, Havuza katılan sigorta şirketlerinin eşit payla ortak oldukları Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi A.Ş. tarafından yürütülmektedir.

Şirketin görevleri kısaca; Havuz Kurulunca alınan kararların uygulamasını yapmak, primleri tahsil etmek, hasar ödemelerine esas teşkil edecek hasar tespit işlemlerini ve tazminat ödemelerini yapmak, reasürans işlemlerini yürütmek, tanıtım faaliyetlerinde bulunmak, istatistik tutmak, Havuz kaynaklarını yatırıma yönlendirmektir.

Kaynakça

  1. ^ a b "TARSİM 2019 Faaliyet Raporu". web.tarsim.gov.tr. 2019. Erişim tarihi: 23 Eylül 2021. []
  2. ^ "TARSİM Azerbaycan'a rehberlik ediyor". Sabah. 27 Haziran 2018. 27 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Eylül 2021. 
  3. ^ "TARSİM Azerbaycan'a rol model oldu". Hürriyet. 27 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Eylül 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

CIF, uluslararası ticaretle ilgili bir terimdir. Sözcük karşılıkları mal bedeli, sigorta ve navlun anlamındadır. Bu tip ticarette satıcı, CFR teriminde olan yükümlülükleri aynen üstlenmekte, ancak bunlara ek olarak taşıma sırasında malların kayıp ve hasar riskine karşı deniz sigortası sağlama yükümlülüğünü de almaktadır. Burada sigorta sözleşmesini akdetmek ve sigorta primini ödemek, satıcıya düşmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Aktüerya</span>

Aktüer finansal riskleri değerlendirebilen, çözümler öneren ve her çözümün uzun dönemdeki sonuçlarını irdeleyebilen bir profesyoneldir. Aktüer yalnızca bugünü değil yarınları da düşünerek finansal belirsizlikleri değerlendirir. İleriye yönelik projeksiyonlar yaparak stratejik kararlar için önerilerde bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Sigorta</span> olası kayıp riskinin adil bir şekilde giderilmesi için önceden ödenen prim, ücret

Sigorta, risklerin gerçekleşmesi sonucu doğabilecek zararları gidermek için kullanılan mali araçtır. Sigorta sözleşmesi, sigorta yapılması için hukuken gerekli sözleşmedir. Sigorta şirketi, sigorta işlerinin yönetilmesi, işletilmesi, satışı ile ilgilenen şirkettir. Sigortacılık, bu işlerle ilgilenen meslektir.

Kara taşıtları sigortası ya da kısaca kasko; bir aracın kaza geçirmesi, yanması, çalınması veya çalınmaya teşebbüs edilmesi sonucu oluşabilecek zararları güvence altına alan bir sigorta sözleşmesi. Trafik sigortasından farklı olarak, poliçe sahibinin kendi aracının hasarını da kısmen veya tamamen karşılar. Trafik sigortasının aksine, zorunlu değildir.

<span class="mw-page-title-main">Reasürans</span>

Reasürans, sigorta şirketlerinin üstlerindeki riskleri tekrar sigortalatarak kendilerini güvence altına alması.

Reasürans anlaşması (trete), sigorta şirketleri ile reasürörler arasında yapılan ve risk devir esaslarını belirleyen anlaşma.

Sigorta poliçesi, bir sigorta sözleşmesinin koşullarını içeren belge.

<span class="mw-page-title-main">Doğal Afet Sigortaları Kurumu</span> Türkiyede bir kamu kurumu

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), Zorunlu Deprem Sigortasını yapmak ve yönetmek amacıyla kurulan kamu kurumu.

Depo primi, bir sigorta veya reasürans sözleşmesinde, taraflardan biri tarafından diğerine iade edilmek üzere tutulan prim, bir tür depozito.

Karayolları motorlu araçlar zorunlu mali sorumluluk sigortası ya da kısaca trafik sigortası, otomobil, kamyon, motosiklet ve diğer kara yolu taşıtları için sigortadır. Trafik sigortasının amacı herhangi bir kaza durumunda "karşı tarafın" malına veya canına verilen hasarı -kabahat oranına bağlı olarak- kısmen veya tamamen karşılar. Araç sigortasının özel şartları her bölgede yasal düzenlemeler ile değişebilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Lloyd's</span>

Lloyd's, Londra, İngiltere'de bulunan büyük sigorta borsası. Risk üstlenen yatırımcılar olan üyelerin bir araya gelerek risklerin bölüşülmesini sağlar. Böylece Lloyd's reasürans işlevini yerine getirir. Ancak klâsik reasürörlerin aksine Lloyd's bir şirket değildir.

Sigorta Denetleme Kurulu, özel sigortacılıkla ilgili olarak Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun ile diğer kanunlarda öngörülen görevleri yerine getiren bir merkezi denetim birimiydi. 47 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle kapatılmıştır.

Koasürans, genel anlamıyla sigorta edilen riskin çeşitli taraflar arasında bölüşülmesi. Koasürans, Türkçeye Fransızcadan geçmiş bir terimdir ve "birlikte sigorta" anlamına gelir.

Sigorta havuzu, bir grup sigortacının bir araya gelerek kabul ettikleri risklere ortak teminat vermesi.

Kümül, sigortacılıkta risk birikimi.

Zorunlu deprem sigortası sistemi, topraklarının yüzde 96’sı, nüfusunun yüzde 98’i aktif deprem bölgelerinde bulunan Türkiye tarafından geliştirilmiştir. Sistemi yönetme sorumluluğu ise Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı olarak 2000 yılında kurulan Doğal Afet Sigortaları Kurumu’na (DASK) verilmiştir.

Anadolu Hayat Emeklilik A.Ş., Anadolu Sigorta tarafından yürütülmekte olan hayat sigortacılığı faaliyetlerini devralarak Türkiye'nin ilk hayat sigorta şirketi olarak kuruldu.

Tarım sigortası bir sigorta türüdür. Tarımsal üreticiler tarafından alınır ve federal hükûmet tarafından sübvanse edilir. Tarım ekonomisi'ne katkısı büyükdür. Dolu, kuraklık ve sel gibi doğal afetler nedeniyle mahsullerin kaybına, ayrıca tarımsal emtia fiyatlarındaki düşüşler nedeniyle gelir kaybına karşı riskleri korur. Genellikle tarım sigortası, yangın sigortası dışında genel sigorta lisansı kapsamında yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Tam ziya</span>

Tam ziya, sigortacılıkta sigorta konusu olan şeyin, sigorta teminatı kapsamındaki tehlikelerden birinin gerçekleşmesi sonucu tamamen kullanılamaz, onarılamaz hale gelmesi, tamir masrafının değerinden fazla olması ya da tamamen yok olması hali.

<span class="mw-page-title-main">Sompo Sigorta</span>

Sompo Sigorta, İstanbul merkezli bir sigorta şirketidir. Şirket, hayat dışı branşların tümünde faaliyet göstermektedir. Sompo, 2022 yılı itibarıyla Türkiye pazarında hayat dışı sigorta prim üretiminde %5,1 pazar payı ile 7. sırada yer almaktadır.