İçeriğe atla

T57 Heavy Tank

T57 ağır tankı, Amerikan ordusu tarafından Soğuk Savaş döneminde M103 ağır tankının daha da geliştirilmiş versiyonu olarak geliştirilen deneysel bir ağır tanktı. Ağır zırh ve uzun menzilli 120 mm yivli topa sahip olan T57'nin, Avrupa'daki Amerikan ağır tank brimlerinde hizmet veren M103'ün yerini alması gerekiyordu. Gövde cephesindeki zırhın kalınlığı 5–8 inç (130–200 mm) arasında değişecek ve taret her tarafta maksimum 5,98 inç (152 mm) olacaktı. Fransız AMX 50 projesi gibi, salınımlı bir kuleye sahip olacaktı. Ayrıca 153 mm'lik bir top alacaktı. 203 mm'lik bir topun monte edilmesi için deneyler de yapıldı, ancak kısa süre sonra bunun mümkün olmadığı görüldü. Ağır zırhlı taretin ve topun fazla ağırlığı nedeniyle taret salınım sisteminde birden fazla sorun keşfedilince projeden vazgeçildi.

Tasarım

T57 taret şeması

T57, arızalı T43 tankında bulunan T123E1 topunun bir türevi olan 120 mm T179 yivli tank topuyla silahlandırıldı. Top, aracın salınımlı taretinin içinde bulunan T169 yuvasına monte edildi ve bu, topun kendisi yerine taret yapısını yukarı ve aşağı kaydırarak maksimum 15 derece top yükselmesine veya -8 derece alçalmaya izin verdi. T169, hidrospring tabanca geri tepme sistemine sahipti. T179, T284 zırh delici (AP) mermiler, T308 HEP mermiler, T275 yüksek patlayıcı (HE) ve T309 yüksek patlayıcı tanksavar (HEAT) mermiler dahil olmak üzere çeşitli mühimmatları ateşleyebildi. AP mermilerinin 2.000 yarda (1.800 m)'de 10,8 inç (270 mm) homojen plakayı veya 1.000 yarda (910 m) mesafede 9,8 inç (250 mm) homojen plakayı delebileceği test edilirken, HEAT mermisi 16 inç (410 mm) plaka, T179, tahmini atış hızı dakikada 30 mermi olan bir otomatik yükleyici sistemi tarafından yeniden dolduruldu. Tek parça mühimmatın büyük boyutu nedeniyle maksimum 18 mermi taşınabiliyordu.[1]

Koruma

T57, zamanında bir tank için iyi korunuyordu; tasarımına dayalı bir gövde kullanmasına rağmen M103 ağır tankından daha ağır bir zırha sahipti. Tankın tüm zırhı dökme homojen zırhtandı. Ön üst eğimli yüzey, 60 derecede eğimli 5,0 inç (130 mm) zırha sahipken, alt eğimli yüzey, 45 derecede 4,5 inç (110 mm) zırha sahipti. Araçların yan tarafları 3,0 inç (76 mm) kalınlığındayken, arka tarafları 1,0 ila 1,5 inç (25 ila 38 mm) kalınlığındaydı. Salınımlı taret, 60 derece açılı 5,0 inç (130 mm) plaka ile aracın en zırhlı bölümüydü. Silah kalkanı 45 derecede 4,0 ila 10,0 inç (100 ila 250 mm) kalınlığındaydı. Taretin yanları, 20 ila 40 derece açıda 2,75 ila 5,35 inç (70 ila 136 mm) kalınlığındayken, tankın çatısı gibi taretin arkası 1,5 inç (38 mm) kalınlığındaydı. Aracın göbeği 0,5 ila 1,5 inç (13 ila 38 mm) kalınlığındaydı. Aracın gövdesi, hem M103 hem de M48 tanklarında görülen ön gövdenin ikonik yuvarlak çelik döküm "gaga" tasarımını korudu.[2] T57'nin zırhının, aracın amaçlanan angajman menzillerinde mevcut tüm Sovyet tanksavar silahlarına karşı araca bağışıklık sağlaması gerekiyordu. T57 ve diğer NATO ağır tanklarının gövde aşağı konumlarında uzun menzilli ateş sağlama niyeti nedeniyle taret zırhına büyük önem verildi.

Tarih

T57 projesi, 12 Ekim 1951'de salınımlı tareti ve otomatik doldurucusu olan 120 mm silahlı bir tank tasarlamak için başlatıldı. Otomatik yükleyicinin ilk tasarımı silindirikti, ancak bu, Ordu Saha Kuvvetleri tarafından reddedildi çünkü böyle bir tasarım, taret karmaşası içinde çok büyük bir yer kaplayacak ve mermi kapasitesini maksimum 11 ile sınırlayacaktı. Tasarım için Rheem İmalat Şirketi ile sözleşme imzalandı, iki pilot araç üretildi. Bununla birlikte, T57 hiçbir zaman tamamlanmadı ve yalnızca iki taret inşa edildi. Her ikisi de denemeler için T43 gövdelerine monte edildi. 17 Ocak'ta ABD Düzenleme Komitesi, her iki taret hurdaya çıkarılarak ve gövdeler gelecekte kullanılmak üzere bir ikmal deposuna iade edilerek projeyi iptal etti. T57 taretini hiçbir zaman tamamlanmayan bir M48 Patton tank gövdesine monte etmeyi planlayan T77 120mm Top Tankı ile başka bir proje ortaya çıktı.

Kaynakça

  1. ^ "Wayback Machine" (PDF). web.archive.org. 10 Şubat 2017. 10 Şubat 2017 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2023. 
  2. ^ "Wayback Machine" (PDF). web.archive.org. 10 Şubat 2017. 10 Şubat 2017 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">M60 (tank)</span> Amerikan menşei savaş tankı.

M60 Amerika Birleşik Devletleri Kara Kuvvetleri'ndeki M48 Patton'dan geliştirilen bir ana muharebe tankıdır. Soğuk Savaş sırasında Amerika Birleşik Devletleri Kara Kuvvetleri'nin ana savaş tankıdır. Soğuk Savaş'ta NATO ve ABD'ye yakın ülkeler tarafından kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Josef Stalin tankı</span> Sovyetler Birliği tarafından Eylül 1943te geliştirilen ağır sınıf tank

Iosif Stalin tankı, II. Dünya Savaşı döneminde Sovyetler Birliği tarafından Eylül 1943 tarihinde ağır sınıf tank olarak geliştirildi ve ilk olarak Kursk bölgesinde kullanıldı. Ayrıca JS veya ИС tankları olarak da bilinirler.

<span class="mw-page-title-main">Panzer III</span> Savaş Tankı

Panzerkampfwagen III, II. Dünya Savaşı'nda kullanılmış olan Alman savaş tankıdır.

<span class="mw-page-title-main">Panzer IV</span> Alman Orta Sınıf Tank

Panzerkampfwagen IV, yaygın olarak bilinen adıyla Panzer IV, Nazi Almanyası tarafından 1930'ların sonlarında geliştirilen ve II. Dünya Savaşı sırasında yaygın olarak kullanılan orta sınıf tank. Tankın ordu envanter numarası Sd.Kfz. 161'dir.

<span class="mw-page-title-main">Tank</span> Ateş gücü ve mobilitesi yüksek, ağır zırhlı araç

Tank; ana görevi doğrudan ateş gücü kullanımıyla düşman kuvvetlerine saldırmak olan, paletli ve zırhlı savaş aracı veya bu araçlardan oluşan birlikleri kapsayan askeri sınıf. Tankı diğer savaş araçlarından ayıran özellikleri ağır bir zırha, yüksek ateş gücüne ve her türlü arazide hızlı gidecek şekilde tasarlanmış sürüş takımlarına sahip olmasıdır. Her ne kadar masraflı ve lojistik açıdan çaba gerektiren araçlar olsa da, yer hedeflerine saldırma yeteneği ve piyadelerin moralini çökertmesi nedeniyle modern orduların vazgeçilmez unsurlarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Challenger 2</span> İngiliz ana muharebe tankı

FV4034 Challenger II, Birleşik Krallık ve Umman orduları ile birlikte hizmet veren bir İngiliz ana muharebe tankıdır. İngiliz şirketi Vickers Defense Systems tarafından tasarlanmış ve üretilmiştir. 1998 yılında ilk kez servise girmiş ve 2035 yılına kadar kara kuvvetlerinin ana muharebe tankı olarak görevini icra etmesi planlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">M1 Abrams</span> Amerikan menşei ana muharebe tankı

M1 Abrams, ABD Kara Kuvvetleri ve Deniz Piyadeleri'nin yanında Mısır, Kuveyt, Suudi Arabistan, Avustralya ve 2010'dan itibaren Irak orduları envanterinde bulunan 3. nesil bir ana muharebe tankıdır. 1980'den başlayarak ortaya çıkan üç ana tipiyle Amerikan Ordusu tarafından kullanılan temel tank sınıfıdır. Son üretilen M1A2 modellerinde yeni nesil zırh ve elektronik sistemler kullanılmıştır. Tank adını 1968 ile 1972 yılları arasında görev yapan eski Genelkurmay Başkanı General Creighton Abrams'dan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">BT tankı</span> Rus yapımı hafif tank

BT Serisi Tanklar. Rusça anlamına gelen BT serisi tanklar SSCB tarafından 1932 ve 1941 yılları arasınca büyük adetlerde üretilen süvari tank sınıfıda diyebileceğimiz hafif sınıf bir tanktı. Hafif olmalarına rağmen iyi silahlandırılmış bu model, sınıfı tanklar içerisinde en iyi hareket özelliğine sahip araçtı. Kızıl Ordu içerisinde kısaca Betka, daha küçük modelleri ise Betuşka olarak bilinirdi.

<span class="mw-page-title-main">M10 Wolverine</span> Amerikan tank imha edici

M10 3 inç KMO, Amerika Birleşik Devletleri Ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında tank imha edici olarak kullanılan araçtır.

<span class="mw-page-title-main">Tiger II</span> II. Dünya Savaşında kullanılmış Alman ağır tankı

Tiger II veya tam adıyla Panzerkampfwagen Tiger Ausf. B, İkinci Dünya Savaşı'nda kullanılmış bir Alman ağır tankıdır. Tiger I'in halefi olan Tiger II'nin tasarımı, ağır tank Tiger I'de kullanılan kalın zırhı orta tank Panther'de kullanılan eğimli zırh ile birleştirmişti. Tank yaklaşık 70 ton ağırlığındaydı ve 100 ile 185 milimetre kalınlığında ön zırh ile korunuyordu. Ana silah olarak uzun namlulu 8,8 cm KwK 43 L/71 tanksavar topuna sahipti. Şasi tasarımı aynı zamanda Jagdtiger tanksavar aracında da kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">M22 Locust</span>

M22 Hafif Tank Amerikan yapımı olan ve II. Dünya Savaşı sırasında İngilizler tarafından kullanılan bir tanktır. İngilizler bu tanka M22 Locust adını verdi.

<span class="mw-page-title-main">Kliment Voroşilov (tank)</span> Sovyetler Birliği tarafından üretilen ağır sınıf topçu tankı

Kliment Voroşilov (KV) Sovyetler Birliği tarafından üretilen ve Kızıl Ordu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan ağır sınıf tank serisinin verilen genel isimdir. Adını Sovyet savunma bakanı ve politikacı Kliment Voroşilov'dan almıştır. Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht'ın Sovyetleri işgali sırasında Alman zırhlı araçlarına rakip olabilecek tankların başında geliyordu.

<span class="mw-page-title-main">Mk I kruvazör tankı</span> İngiliz Kruvazör tankı

Mk I Kruvazör Tank (A9) Birleşik Krallık ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan kruvazör tank sınıfında bir zırhlı savaş aracıydı.

<span class="mw-page-title-main">Mk II kruvazör tankı</span> İngiliz ağır kruvazör tankı

Mk II Kruvazör Tank (A10), Birleşik Krallık ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan kruvazör tank sınıfında zırhlı savaş aracıydı. Mk I Kruvazör Tankı ile beraber tasarlandı. Kardeşinden daha ağır ve bu türün daha çok piyade tankı versiyonu olarak üretildi. Pratikte piyade tankı olarak düşünülse de, bu tank için "ağır kruvazör" tanımını kullanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Crusader tankı</span> Birleşik Krallık ordusu tarafından II. Dünya Savaşında kullanılan kruvazör tank sınıfında bir zırhlı araç

Mk VI Kruvazör tankı, Crusader (A15), Birleşik Krallık ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan kruvazör tank sınıfında bir zırhlı savaş aracıydı. Özellikle Britanya ordusu tarafından Kuzey Afrika Cephesi'nde kullanılan en önemli zırhlı araçtı. Toplamda 5.300 adetten fazla üretildi.

<span class="mw-page-title-main">Matilda II (tank)</span> İngiliz ağır piyade tankı

Mk II Piyade Tankı, Matilda II (A12) Birleşik Krallık ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan piyade tank sınıfında zırhlı savaş aracıdır. Alışılmışın dışında Mk I Piyade Tankı(A11) tasarımı ile Matilda adını ortak kullanmıştır. Bu isim Ordanat General Hugh Elles tarafından tankın denemelerini sırasında aracın ördek gibi sallanarak ve paytak paytak hareket ettiğini söylemesi üzerine ünlü bir çizgi film kahramanı olan ördek 'Matilda'dan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Eğimli zırh</span>

Eğimli zırh, ne dikey ne de yatay konumda olmayan zırhtır. Bu tür bir zırh, genellikle tanklar ve diğer zırhlı savaş araçları gibi kara araçları ile zırhlılar ve kruvazörler gibi askeri gemilerde yer alır. Bir zırh plakasını eğmek, görüş hattı boyunca plakanın efektif kalınlığını arttırır. Eğimli zırh, zırh delici mermiler gibi kinetik enerjiye dayanan KE mermileri ve roketler gibi tanksavar silahlarının zırha nüfuz etmesini zorlaştırır.

<span class="mw-page-title-main">Black Prince (tank)</span> İngiliz ağır piyade tankı prototipi

Tank, Infantry, Black Prince (A43), Churchill tankının daha büyük, daha geniş bir gövdeye ve QF 17-pounder 76 mm topa sahip deneysel bir gelişimidir. Adını ünlü bir 14. yüzyıl askeri lideri olan Kara Prens Edward'dan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">T29 ağır tank</span> Ağır muharebe tankı

Ağır Tank T29 ve Ağır Tank T34, Mart 1944'te Alman Tiger II ağır tankına karşı koymak için başlatılan Amerikan ağır tank projeleriydi. Geliştirilen bir diğer tank olan 42 ton ağırlığındaki T26E3 orta tankı, ağırlığı 69 tona yaklaşan Tiger II'ye karşı koymak için yeterince güçlü bir silaha veya zırha sahip değildi. Ağır tanklara karşı koymak için geliştirilen T29, Avrupa'daki savaşa yetişemedi, ancak savaş sonrası mühendislerine topçu ve otomotiv bileşenlerine yönelik mühendislik konseptleri uygulama fırsatı sağladı.

Object 279 Kotin, 1959 sonunda geliştirilen bir Sovyet deneysel ağır tankıydı.