İçeriğe atla

T34 (sınıflandırma)

T34 sınıfında mücadele eden Hannah Cockroft.

T34, engelli sporlarındaki atletizm müsabakaları kapsamında kullanılan bir sınıflandırmadır. Bu sınıf; serebral palsiye sahip atletlerin yarışabildiği sekiz, tekerlekli sandalye kullanan serebral palsiye sahip atletlerin yarışabildiği dört sınıftan biridir. Bu sınıftaki atletler; hipertoni, ataksi ve atetoza sahip olup, atletler inme ya da travmatik beyin hasarı geçirmiştir.[1][2]

Kaynakça

  1. ^ Broad, Elizabeth (6 Şubat 2014). Sports Nutrition for Paralympic Athletes (İngilizce). CRC Press. ISBN 9781466507562. 
  2. ^ "CLASSIFICATION SYSTEM FOR STUDENTS WITH A DISABILITY" (İngilizce). Queensland Sport. 4 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ocak 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kordalılar</span> hayvan şubesi

Kordalılar, sırt iplikliler veya kordatlar olarak da bilinir, tulumlularda (Tunicata) yaşamın belirli bir evresinde, omurgalılar (Vertebrata) ve kafatassızlarda (Cephalochordata) ise bütün yaşam süresince vücuda desteklik yapan bir notokordaya, yutağa, solungaç yarıklarına, sırt tarafında ortası boş sinir şeridine ve kuyruğa sahip hayvan şubesidir.

Ceyda Düvenci, Türk oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Gülle atma</span> atletizm içinde yer alan bir spor dalı

Gülle atma, atletizm içinde yer alan bir spor branşıdır.

Otomobil segmentleri, otomobillerin boyut, hacim, fiyat, performans gibi kriterlerle değerlendirilerek oluşturulan sınıflandırmadır.

<span class="mw-page-title-main">Engellilik</span> bozukluklar, aktivite kısıtlamaları ve katılım kısıtlamaları

Engelli, yaralanma ya da fiziksel veya zihinsel bir rahatsızlık nedeniyle bazı hareketleri, duyuları veya işlevleri kısıtlanan kişidir. Engeller doğuştan gelebilir veya sonradan geçirilen hastalıklar sonucu ortaya çıkabilir. Dünya Sağlık Örgütü'nün İşlevsellik, Yetiyitimi ve Sağlığın Uluslararası Sınıflandırması'na göre engelli olma hâli için yeti yitimi terimi kullanılır. Engelliler; vücudun duyusal, işlevsel, zihinsel ve ruhsal farklılıkları öne sürülerek; toplumsal veya yönetimsel tutum ve tercihler sonucu, yaşamın birçok alanında kısıtlama ve engellerle karşılaşabilirler. Birçok toplumlarda en yaygın ayrımcılık türlerinden biridir.

ICD-10, Bölüm 6 (G00-G99): Sinir sistemi hastalıkları, ICD-10'un güncel (2007) sürümünde Bölüm 6'yı oluşturan bir hastalık kategorisidir. Bu kategoride sinir sistemi hastalıkları, G00'dan G99'a kadar kodlanmış hastalık blokları içinde sınıflanır.

<span class="mw-page-title-main">IOC ülke kodları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Uluslararası Olimpiyat Komitesi, (UOK) Olimpiyat Oyunları’na katılan ülkelerin kafilelerini ve sporcu gruplarını işaret edebilmek için üç harften oluşan ülke kodları kullanıyor. Her kod ise bir Ulusal Olimpiyat Komitesi’ni belirliyor. Geçmiş Oyunlar’da ise belirli ülkeler ve durumlar için de bu tip kodlar kullanıldı; mesela farklı ülkeden oluşturulan sporcu kafileleri veya hiçbir ülkeyi temsil etmeyen atlet grupları gibi. UOK’nın bazı kullandığı kodlar ise standartlaşmış ISO 3166-1alpha-3 kod listesinden çok daha farklı. FIFA, FIBA ya da İngiliz Milletler Topluluğu Oyunları gibi daha başka uluslararası spor organizasyonları da, katılımcı ülke kafilelerini isimlendirebilmek için aynı kodları kullanıyorlar.

10,000 metre, Yaz Olimpiyat Oyunları ve Dünya Atletizm Şampiyonası'nda da koşulan bir uzun mesafe koşusu dalı.

<span class="mw-page-title-main">Botulinum toksini</span>

Botulinum toksini, Clostridium botulinum bakterisinin ve ilgili türlerin oluşturduğu nörotoksik bir proteindir. Akson uçlarından asetilkolin nörotransmiterinin salınımını önleyerek yumuşak felce yol açar. Bu bakterinin enfeksiyonu botulizm hastalığına sebep olur. Tıbbi ve kozmetik amaçlarla da kullanılan bir toksindir.

2008 Yaz Olimpiyatları'ndaki atletizm yarışmaları 15 ile 24 Ağustos tarihleri arasında, Pekin Ulusal Stadyumu'nda gerçekleştirildi.

<span class="mw-page-title-main">2008 Yaz Olimpiyatları'nda Amerika Birleşik Devletleri</span>

Amerika Birleşik Devletleri, Çin'in başkenti Pekin'de düzenlenen 2008 Yaz Olimpiyatları'na, 310'u erkek, 286'sı kadın olmak üzere toplam 596 sporcuyla katıldı. Bu sporcular, 28 farklı spor dalının 27'sinde mücadele etti.

<span class="mw-page-title-main">2012 Yaz Olimpiyatları'nda atletizm - Kadınlar 5000 metre</span>

2012 Yaz Olimpiyatları'nda 5000 metre kadınlar yarışı, 7 ve 10 Ağustos tarihlerinde Londra Olimpiyat Stadyumu'nda koşuldu.

2012 Yaz Olimpiyatları'nda erkekler gülle atma müsabakası, 3 Ağustos'ta Londra Olimpiyat Stadyumu'nda yapıldı.

2012 Yaz Olimpiyatları'nda kadınlar gülle atma müsabakası 6 Ağustos'ta Londra Olimpiyat Stadyumu'nda yapıldı.

2012 Yaz Olimpiyatları'nda erkekler üç adım atlama müsabakası Londra'da gerçekleştirilecek. 7-9 Ağustos tarihlerinde Londra Olimpiyat Stadyumu'nda yapılacak müsabakada birçok atlet yer alacak.

2012 Yaz Olimpiyatları'nda kadınlar üç adım atlama müsabakası Londra'da gerçekleştirilecek. 3-5 Ağustos tarihlerinde Londra Olimpiyat Stadyumu'nda yapılacak müsabakada birçok atlet yer alacak.

2012 Yaz Olimpiyatları'nda kadınlar cirit atma müsabakası, 7-9 Ağustos tarihlerinde Londra Olimpiyat Stadyumu'nda yapıldı.

2012 Yaz Olimpiyatları'nda kadınlar çekiç atma müsabakası Londra'da gerçekleştirildi. 8-10 Ağustos tarihlerinde Londra Olimpiyat Stadyumu'nda yapılan müsabakada 37 atlet yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Serebral hemisfer</span>

Serebral hemisfer, beyin hemisferi veya beyin yarımküresi omurgalılarda beynin medyan düzlemi tarafından iki parçaya ayrılan her iki bölgesine verilen isimdir. Beyin böylece sol ve sağ serebral hemisferler olarak ikiye bölünmüş olarak tarif edilebilir. Bu hemisferler serebral korteksi oluşturan gri cevher adı verilen bir dış tabakaya ve beyaz madde tarafından oluşan bir iç tabakaya sahiptir. Eteneliler grubundaki memelilerde, yani plasentalı memelilerde, hemisferler korpus kallosum adı verilen çok büyük bir sinir lifi paketi ile birbirleriyle bağlantılıdır. Küçük komissürler denen bağlantılar da her iki hemisfer arası bağlantıda kullanılırlar. Ön komissür, arka komissür ve hipokampal komissür hem eteneliler hem de diğer omurgalılarda mevcuttur. Bu komissürler iki hemisfer arasında bilgi aktarımı yoluyla lokalize fonksiyonları koordine ederler.

<span class="mw-page-title-main">2013 Dünya Atletizm Şampiyonası</span>

2013 Dünya Atletizm Şampiyonası, 10-18 Ağustos 2013 tarihleri arasında Rusya'nın başkenti Moskova'da düzenlenmiş olan Dünya Atletizm Şampiyonlarının 14. organizasyonu. Yarışlar Lujniki Stadyumu'nda yapılmıştır.