İçeriğe atla

T-27

T-27A

Çeşidi Hafif tank
Uyruğu Sovyetler Birliği Sovyetler Birliği
Özellikler
Ağırlık 2,70 ton
Uzunluk 2,60 m
Genişlik 1,83 m
Yükseklik 1,44 m
Mürettebat 2


Zırhı6 – 10 mm
Ana silahı 7.62mm DT makineli tüfek
Motor benzinli GAZ-AA
40 hp (beygir gücü) (30 kW (kilowatt))
Kaldırma kapasitesi 15 hp/ton
Harekat menzili 120 km
Azami hızı 42 km/h

T-27 Sovyetler Birliği tarafından 1930 yılında geliştirilen bir tankette türü araçtı. Araç 1930 yılında Birleşik Krallık'ta üretilen Britanya yapımı Carden Loyd Tankette hafif tankının lisansı alınarak geliştirilmiştir.

Geliştirilmesi

Sovyetler Birliği lisansı alınan Carden-Loyd modelinin dizaynını beğenmemiş ve T-27'nin seri üretimine geçmeden önce model üzerinde değişikliğe gitmiştir. İngiliz model ile kıyaslandığında, gövdesi daha iri, yürüyen aksamı daha gelişmiş ve silahı modernize edilmiş Sovyet yapımı 7.62 mm DT Makineli tüfek oluşmaktaydı. Bu değişikliklerin yanında Baş mühendis N. Kozyrev ve Rehber mühendis K. Sirken aracı Sovyet arazi ve hava şartlarına göre değişiklikler yapmıştır. Araçların üzerinde herhangi bir telsiz sistemi bulunmadığından araçlar modası geçmiş olarak işaret bayrakları ile iletişim kuruyordu.

Görev tarihi

Tankette 13 Şubat 1931'de ordu tarafından kabul edilerek servise alındı. Araçlar değişmeli olarak iki farklı fabrikada üretildi. İlki Bolşeviklere ait Leningrad fabrikası ve ikincisi ise daha sonra GAZ firmasına geçecek olan Nizhni Novgorod fabrikasıydı.

T-27 görevde kaldıkları sürece keşif aracı olarak kullanıldı. Kızıl Ordu bünyesinde bir tanesi 50 araçtan oluşan 65 adet. Başlangıçta 65 tankette taburu bulunuyordu. Daha sonra bir tabur 23 araçtan oluşturuldu. Bu araçlar hava araçların hava araçları ile taşınması düşünüldü. 1935 yılında Kızıl Ordu, T-27'leri Tupolev TB-3 uçaklarının gövde altında taşımak için denemelerde bulundu.

1930'lu yıllarda T-27'ler Sovyetler tarafından Orta Asya'da bulunan Sovyetler Birliğine bağlı devletlerde ayrılıkçı halka karşı kullanıldı. Ancak daha yeni üretilmiş olmalarına rağmen çok kısa sürede eskimiş bir tank oldular. Kızıl Ordu bu araçları kullanmak için çok çalışsa da dar olan paletleri bataklık ve karlı arazi şartlarında aracın ilerlemesini imkânsız kılıyordu. Aracın taretinin dar olmasından ötürü aracı kullanacak mürettebattı bulmakta çok zordu. 1930 yılların sonlarına doğru T-27'ler cephe görevinden çok eğitim amaçlı veya sahra toplarının çekilmesinde kullanıldı.

Bazı denem modellerinde T-27'ler üzerine alev makinesi veya geri tepmesiz top takılmış ise de bu araçlardan başarı elde edilemedi. Çok az T-27 gerekli ekipmanlar takılarak nehirleri su altından geçebilmiştir.

2.157 adet T-27 Ocak 1941 hala ordu servisinde kullanılıyordu. Bazıları Nazi Almanyası'na karşı verilen ülke savunmasında kullanıldı. Kayıtlara göre en son Aralık 1941 tarihinde Moskova'nın savunulmasında kullanıldılar.

Kaynakça

Ayrıca bakınız

  • II. Dünya Savaşı Zırhlı Araç Listesi

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">T-34</span> Rus menşei savaş tankı

T-34, 1940 ve 1958 yılları arasında üretimi yapılan Sovyet orta sınıf tankıdır. Çoğu otoriteye göre II. Dünya Savaşı'nın 2. en iyi tankı olarak kabul edilir. T-34, 1940'te piyasaya sürülen Sovyet orta boy bir tanktır. 76.2 mm'lik tank topu, çağdaşlarından daha güçlüydü ve 60 derece eğimli zırhı tank karşıtı silahlara karşı iyi koruma sağladı. T-34 o güne kadarki tank tasarımı anlayışını değiştirmiş, ondan sonraki bütün tanklar T-34'leri örnek almıştır. Doğu cephesinde Alman Ordusu bu tank karşısında zor durumda kalmıştır. Tiger ve Panther tanklarının çıkışı ile T-34 savaş alanındaki mutlak üstünlüğünü kaybetse de, Rusya iklimine uygunluğu, kolay üretilebilirliği ve bunun getirisi olarak tartışılmaz sayı üstünlüğü ile Alman askerleri arasında nefret edilen bir tank olarak kalmıştır. T-34 ateş gücünü, hızı ve sağlamlığı dengeli bir biçimde bir araya toplamıştır. Ayrıca eğimli zırh tasarımı, isabet eden mermilerin birçoğunun tanka zarar vermeden sekmesini sağlamıştır. Bazı askeri tarihçiler onu dünyanın ilk ana muharebe tankı olarak addederler.

<span class="mw-page-title-main">Tanksavar</span> tank imha etmek üzere tasarlanan tahrip gücü yüksek silah

Tanksavar terimi her ne kadar tank türünü işaret etse de aslında tüm askeri amaçlı ZSA sınıf araçları kapsamaktadır. Bu terim bu türden araçların imhasını veya etkisiz hale getirilmesi için kullanılan tüm silah türlerini kapsar. Bunlar başlıca yüksek namlu çıkış hızına sahip topçu sistemleri, füzeler, değişik otomatik top ve tanksavar mayınlarını kapsar.

<span class="mw-page-title-main">BT tankı</span> Rus yapımı hafif tank

BT Serisi Tanklar. Rusça anlamına gelen BT serisi tanklar SSCB tarafından 1932 ve 1941 yılları arasınca büyük adetlerde üretilen süvari tank sınıfıda diyebileceğimiz hafif sınıf bir tanktı. Hafif olmalarına rağmen iyi silahlandırılmış bu model, sınıfı tanklar içerisinde en iyi hareket özelliğine sahip araçtı. Kızıl Ordu içerisinde kısaca Betka, daha küçük modelleri ise Betuşka olarak bilinirdi.

<span class="mw-page-title-main">T-26</span>

T-26, 1920’lerde Sovyet tank programının ilk ürünüdür. Piyade destek tankına olan ihtiyaç çerçevesinde İngiliz hafif piyade tankından örnek alınarak modellemesi yapılmıştır. Çift taret versiyonlarında sorunlar çıktığı için terk edildi. 1933’ten itibaren tek tarete geçildi. Taretin tankın sağ tarafında olması, 37 mm.’lik Alman topunun konulmasına sorun yarattı. Bu yüzden 45 mm.’lik Model 1932 topunun konulması için daha iyi bir taret dizayn edildi. Leningrad Fabrikası ve Harkof Fabrikalar tarından dizayn edilen yeni taret T-26 Model 1933, BT-5 ve T-35 tankları için standart olarak belirlendi. Bu modelden 1937’de üretimi kesilene kadar 5.000’den fazla üretildi. T-26, 7 Kasım 1931’de Kızıl Meydan’da ilk defa halka gösterildi. A ve B versiyonları 5.500 adet üretildikten sonra 1936’da durduruldu. Toplamda yaklaşık 12.000 T-26 üretildi. İspanyol İç Savaşı, Rus-Japon Çatışmaları, Finlandiya Seferi ve II. Dünya Savaşı’nın Doğu Cephesi’nin ilk zamanlarında kullanıldı.

Askeri amaçlar için geliştirilen, zırhla korunan ve silahlı araçlara zırhlı savaş aracı (ZSA) denir.

<span class="mw-page-title-main">Sturmgeschütz III</span> Nazi Almanyası üretimi taarruz topu

Sturmgeschütz III, Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan en önemli taarruz topudur. Mühimmat envanter tanımı Sd.Kfz.142 'dir. Panzer III tankının şasesi üzerine yapılmıştır. Asıl yapılış amacı çatışma sırasında piyade birliklerine doğrudan destek vermekti. Bunun yanında savaşın ilerleyen yıllarında tanksavar mermisi kullanılarak tanklara karşı da kullanılmıştır. Bütün savaş boyunca 10,500 adet üretilen Sturmgeschütz serisi mükemmel maliyet-performans oranına sahip bir araçtı. Sturmgeschütz III sürekli olarak değiştirildi ve daha sonraki Jagdpanzer araçları gibi, bir tank avcısı olarak kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Panzer 35(t)</span> Nazi Almanyası tarafından kullanılan Çekoslovakya üretimi hafif tank

Panzerkampfwagen 35(t) (Pz.Kpfw. 35(t) / Zırhlı Muharebe Aracı 35(t)) veya bilinen adıyla Panzer 35(t), çoğunlukla Nazi Almanyası tarafından kullanılmış olan Çekoslavak tasarımı bir hafif tanktır. Çekoslavak servisindeyken resmi adlandırması Lehký tank vzor 35'tir (Hafif Tank Modeli 35) ama çoğunlukla LT vz. 35 ya da LT-35 kullanılmıştır. "(t)" harfi Almancada "Çek" anlamına gelen "tschechisch" kelimesinin baş harfinden gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kliment Voroşilov (tank)</span> Sovyetler Birliği tarafından üretilen ağır sınıf topçu tankı

Kliment Voroşilov (KV) Sovyetler Birliği tarafından üretilen ve Kızıl Ordu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan ağır sınıf tank serisinin verilen genel isimdir. Adını Sovyet savunma bakanı ve politikacı Kliment Voroşilov'dan almıştır. Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht'ın Sovyetleri işgali sırasında Alman zırhlı araçlarına rakip olabilecek tankların başında geliyordu.

<span class="mw-page-title-main">Marder III</span>

Marder III Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında Panzer 38(t) şasesi kullanılarak üretilen bir tank imha edici araçtı. 1942 ile 1944 yılları arasında üretildi ve savaşın sonuna kadar kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Nashorn</span>

Nashorn, başlangıçta Hornisse Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan bir tank imha edici araçtı. 1942 yılındaki geçici bir çözüm olarak düşünülen aracın delinmesi çok zor kalın bir zırhtan ve 88 mm'lik tanksavar topundan üretilmesi düşünüldü. Ancak sadece hafif zırhlı ve yüksek bir üst yapısı olan bir araç üretilebildi. Savaşın sonunda az da olsa başarılı bir tank imha aracı olarak tarihe geçti.

<span class="mw-page-title-main">Tankette</span>

Tankette, hafif zırhla kaplanmış, bir veya en fazla iki kişilik olarak üretilen, piyade destek amaçlı araçlardır. Çoğunun tareti yoktur ve üzerlerinde makinalı tüfek ya da bombaatar bulunmaktadır. 1930 ve 1935 tarihleri arasında limitli sayıda üretilmişler, bu tarihten sonra üretimden kaldırılmışlardır. Kaldırılmalarındaki en büyük sebep tanksavar silahlarına karşı dayanıksız olmalarıdır. En klasik modeli İngilizlere ait Carden Loyd Tankette'dir. En çok Japonlar tarafından orman savaşları için üretilmiş ve kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">BA-20</span> Sovyetler Birliği tarafından 1936 yılında geliştirilen zırhlı araba

BA-20 Sovyetler Birliği tarafından 1936 yılında geliştirilen ve Kızıl Ordu tarafından kullanılan bir zırhlı arabaydı. II. Dünya Savaşı'nın ilk yıllarında kullanıldı. Ford firmasına ait tasarımdan geliştirilen ve Nijni Novgorod şehrinde bulunan GAZ'da sivil amaçlı üretilen GAZ-M1 arabasından dönüştürülmüş bir zırhlı arabaydı. BA-20 Vykunskiy Fabrikası'nda üretildi.

D-8 zırhlı araba, Sovyetler Birliği tarafından geliştirilen ve Kızıl Ordu tarafından kullanılan bir zırhlı arabaydı. Araç GAZ-A modeli temel alınarak geliştirilmiştir. 1931 yılında geliştirilecek olan Sovyet yapımı BA-27M için önçalışma niteliği taşır. II. Dünya savaşı sırasında üstlendiği görevi FAI zırhlı arabaya devretmiştir.

<span class="mw-page-title-main">FAI zırhlı araba</span> Sovyetler Birliği tarafından 1930 yıllarda geliştirilen ve 1940lı yıllara kadar Kızıl Ordu tarafından kullanılan bir zırhlı araba

FAI (Ford-A Izhorskiy)) Sovyetler Birliği tarafından 1930 yıllarda geliştirilen ve 1940'lı yıllara kadar Kızıl Ordu tarafından kullanılan bir zırhlı arabaydı. II. Dünya savaşı sırasında üstlendiği görevi D-8 zırhlı arabadan devralacaktı.

<span class="mw-page-title-main">57-mm tanksavar topu M1943 (ZiS-2)</span>

ZiS-2 SSCB tarafından geliştirilen ve II. Dünya Savaşı sırasında Kızıl Ordu tarafından kullanılan 57 mm kalibrelik tanksavar sınıfında bir toptu. Tanklar için üretilen ZiS-4 bu topun başka bir tasarımıydı. ZiS kelimesi Rusça Zavod imeni Stalina anlamına geliyordu.

<span class="mw-page-title-main">152-mm top-obüs M1937 (ML-20)</span>

152-mm obüs-top model 1937 (ML-20), SSCB tarafından geliştirilen ve II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan hem obüs ve hem de top olarak kullanılabilen bir silahtı. II. Dünya Savaşı boyunca kullanılan top savaşın ardından uzun süre Kızıl Ordu servisinde kaldı ve 20. yüzyılın ortaları ve sonlarına doğru birçok çatışmada kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">122-mm obüs M1910/30</span>

122-mm obüs M1910/30 SSCB tarafından I. Dünya Savaşı sırasında kullanılan 122-mm obüs M1910 model topun II. Dünya Savaşı sırasında modernize edilen 121.92 mm çapında obüs topudur. Bu silah Büyük Vatanseverlik Savaşı sırasında ordu servisine girmiş ve tüm savaş boyunca kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">T-24</span> Zırhlı Tank

T-24 bir Sovyet orta dereceli zırhlı tankıdır. 1931'de üretildi. Denemeler için 24 tane üretildi. Ancak kimse binemedi. SSCB devrindeki Ukrayna bölgesindeki KhPZ fabrikasında üretildi. Daha sonraları SSCB'nin en çok T-34 ve T-55 üreten fabrikası oldu. T-24 Rus anlatımı ile savaş traktördür. Kullanılabilirliği fazladır.

<span class="mw-page-title-main">T-28</span>

T-28 tankı, Sovyetler Birliği üretimi dünyanın ilk orta zırhlı tankıdır. 1931'de prototipi hazırlanan ve 1932'de seri üretimine başlanan T-28 tankı, kuşatmaları yarmak veya direnci kırmak için kullanılan ve fazla personel taşıyabilen bir tanktır. Daha gelişmiş olan T-35 yapılana kadar üretildi ve kullanımda kaldı.