İçeriğe atla

T-155 Fırtına

T-155 Fırtına

T-155 Fırtına bir tanıtım sırasında
Çeşidi Kundağı Motorlu Obüs
Uyruğu Türkiye Türkiye
Hizmet geçmişi
Hizmet 2004-günümüz
Kullanıldığı savaşlar Güneş Harekâtı
Türkiye-YPG çatışması
Fırat Kalkanı Operasyonu
Bahar Kalkanı Harekatı
Üretim tarihi
Üretim adedi 250+
Özellikler
Ağırlık 47 ton
Uzunluk 12 m
Genişlik 3.5 m
Yükseklik 3.43 m
Mürettebat 5 (Komutan, Sürücü, Nişancı, Nişancı Yrd. ve Yükleyici)


Ana silahı 155 mm L52
Diğer silahları 12.7 mm makineli tüfek
Motor MTU-881 KA 500 dizel[1]
1000 hp
Süspansiyon donanımı Hidropnömatik
Harekat menzili 480 km
Azami hızı 66 km/h

T-155 Fırtına, Türkiye tarafından üretilen kundağı motorlu topçu sistemine sahip bir obüs.[1]

Üzerine monte edilmiş 12 adet hidro-pnömatik süspansiyon ünitesi ve tekerlerinden oluşan gelişmiş süspansiyon sistemi sayesinde engebeli arazi dahil her türlü arazide rahatça harekât icra edebilmektedir. Güç/Ağırlık oranı 21bg/t olan Fırtına'nın harekâtlarını uzun süreli destekleyebilir. ADOP-2000 sistemine sayısal olarak entegre edilmiş olan Fırtına, sahip olduğu ASELSAN ürünü 9600 serisi frekans atlamalı sayısal telsizler vasıtasıyla emniyetli, güvenilir, esnek, süratli, mobil, beka kabiliyeti yüksek, elektronik harp korumalı etkin bir ses ve veri haberleşmesinin tesisine ve atış esaslarının süratle takibine imkân tanımaktadır. Obüsteki muharebe sistemleri Fırtına Atış Kontrol Sisteminin hesapladığı atış komutlarını alma ve gönderme yeteneğine sahiptir. Fırtına hareket halindeyken 30 saniye içinde atış görevine hazır olabilmekte ve ilk 15 saniye içinde ani atış (darbe) olmak üzere 8 atımlık bir atış görevini bir dakika içinde tamamlayabilmektedir. Obüs atış görevinin tamamlanmasını müteakip 30 saniye içinde mevzisini terk edebilmektedir. Obüs, sahip olduğu içeriden komuta edilebilen otomatik namlu yol kilit sistemi vasıtasıyla, kısa sürede mevzi değiştirebilmekte ve böylece düşmanın karşı ateşine maruz kalma riskini minimum düzeye indirmektedir.

Atış Kontrol Sistemi

Fırtına'nın ASELSAN tarafından geliştirilen özgün atış kontrol sistemi dört ana bölümden oluşmaktadır

  • Ataletsel Seyrüsefer Sistemi (Inertial Navigation System)
  • Atış Kontrol Bilgisayar
  • Otomatik Namlu Yönlendirme Sistemi
  • İlk Hız Ölçme Radarı

Obüs Ataletsel Seyrüsefer Sistemi sayesinde tevcih hattı istikamet açısını 0,3 milyem, mevzi koordinatlarını 17,5 metre ve mevzi rakımını 10 metre doğrulukla tespit edebilmektedir. Obüs ayrıca, mevcut sistemlerin aksine, tevcih herekli nişan dairesi, nişan çubuğu gibi alet ve avadanlığa ihtiyaç duyulmadan çok kısa bir süre zarfında mevzilenebilmektedir. En önemli özelliği; 8–25 km arası mesafelere yapılan atışlarda farklı namlu açılarından art arda atılan üç merminin, hedefe aynı anda ulaşması ile üç adet obüsün atış gücünü tek başına karşılayabilmesidir.

Silah Sistemi

NATO standardı her cins 155 mm obüs mühimmatını kullanabilen Fırtına, 48 adet silah payı kıt'a yükü mühimmata sahiptir. Elektrikle çalışan ve elektonik olarak kontrol edilen otomatik mermi doldurma sistemi sayesinde obüs; ani atış için 15 saniyede 3 atım ve sürekli atış için dakikada 2 atım gerçekleştirebilmektedir. Obüs, 52 çap uzunluğunda, monoblok olarak imal edilen ve 23 litrelik yanma odası hacmine sahip bir namlu ile donatılmış olup halihazırda MKE tesislerinde üretilmektedir.

Mühimmat

  • M107 (HE): 18 km menzil
  • M549A1 (RAP/HE): 30 km menzil
  • ERFB/BB: +40 km menzil

Geliştirme programı

155mm M-44T ve M-52T kundağı motorlu obüs modernizasyon programlarından alınan dersler ışığında, Türk Kara Kuvvetleri Topçu Birlikleri'nin taktik ve teknik kulanım konseptleri ve geleceğin muharebe sahası ateş destek ihtiyaçları dikkate alınarak 1995 yılında T-155 Fırtına Modern Obüs Geliştirme Programına başlanmıştır. Program kapsamında tasarım ve prototip üretim çalışmalarına Kara Kuvvetleri Teknik ve Proje Yönetim Daire Başkanlığı silah ve Mühimmat Şube Müdürlüğü Proje Yönetiminde 1995 yılında başlanan ve azami menzili 30 km olan 155mm/39 kalibre namluya sahip ilk prototip 1997 yılında üretilmiş, ancak daha uzun menzil ihtiyacı neticesinde yeni obüsün 155/52 kalibre silah sistemine sahip olması kararlaştırılmıştır. Kara Kuvvetleri ihtiyacına yönelik olarak 40 km menzilli, 155mm/52 kalibre silah sistemine sahip ikinci prototip obüsün üretimine 2000 yılı içerisinde başlanmıştır. Obüsün gövdeve kule tasarımları ve analizleri modern tasarım programları kullanılarak tamamen bilgisayar ortaminda yapılmıştır. Prototip obüsün gövde, kule ve süspansiyon sistemlerinin üretimi Eylül 2000'de yurtdışından tedarik edilen komponentlerin entegrasyonu ise Aralık 2000'de tamamlanmıştır. Prototip üretim çalışmaları sırasında Türkiye yeni obüste Almanya üretimi PzH 2000 obüsünün alt sistemlerini kullanmayı planlamış, ancak Alman Federal Güvenlik Konseyi'nin PzH 2000 obüsünün alt sistemlerinin satışına yönelik ihracat lisansını onaylamaması üzerine, söz konusu sistemler Güney Kore'li Samsung Techwin[2][3] şirketinden tedarik edilmiştir. Prototip obüs, Tek Top-tek Batarya Konsepti'ne uygun olarak at ve gözle(shoot and scout) prensibine göre tasarlanmıştır. Temmuz 2001 de bazı altsistemlerin (otomatik yükleyici, komple 155mm/52 kalibre silah sistemi) tedarikine yönelik olarak Güney Kore ile Türkiye arasında bir kontrat imzalanmıştır. Halihazırda güç paketi dışında kalan tüm alt sistemler Türkiye'de üretilmektedir.

Fırtına 2

T-155 Fırtına obüsünün en güncel versiyonu olarak geliştirilmiştir. Sakarya Arifiye’de faaliyet gösteren MSB 1. Ana Bakım Fabrikası, yeni nesil obüs Fırtına 2’nin seri üretimine başladı. Toplam 140 adet sipariş alan fabrika, bir yıl içinde en az 30 adet Fırtına 2’yi Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim etmeyi hedefliyor.

Sac kesimleri ile kule çalışması başlatılan Fırtına 2, birçok yeni özellikle üretilecek. Fırtına 2’nin kule ve namlu yönlendirme sistemi tamamen elektrikli ve servo kontrollü hale getirilirken, birçok yenilenmiş elektronik birim de eklendi. Atış isabeti ve atış hızı iyileştirilen Fırtına 2’ye bu amaçlarla barut koşullandırma birimi eklenirken, yüklemesi de otomatik hale getirildi. Obüsün, yakın mesafeden karşılaşabileceği tehditler içinse sisteme uzaktan kumandalı silah sistemi UKSS (SARP) entegre edildi. ASELSAN da geçtiğimiz günlerde Fırtına 2’de kullanılacak 40 km menzilli T-155 K/M Fırtına Obüs Atış Kontrol Sistemi için sözleşme imzalandığını duyurdu.[4]

Fırtına ve Fırtına 2 arasındaki temel farklar

  • Elektrik tahrikli kule
  • SARP UKSS (Uzaktan Komutalı Stabilize Silah Sistemi)
  • Yeni nesil Atış Kontrol Sistemi
  • Klima Kabiliyet farkı
  • Daha kısa surede atış yeteneği
  • Personel sayısı bir eksik

E-Fırtına

T-155 Fırtına obüsünün elektrikli versiyonu olarak geliştirilmiştir. %100 Yerli Sermaye ile üretilmiş olup. Sessiz hareket kabiliyet, Termal Kameralardan gizlenebilme gibi birçok özelliğe sahiptir

Anzatsan 28 Aralık 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. tarafından Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu alt yüklenicisi olarak MKEK ile proje tamamlanmış ve hayata geçirilmiştir.

E-Fırtına'nın Öne Çıkan Özellikleri

  • Yurtdışı bağımlılığı olmayan Hibrit (elektrik motoru tahrikli dizel jeneratör destekli) Güç ve Tahrik Sistemi,
  • Gelişmiş teknoloji ile geliştirilen ve üretilen, tedarik sorunu yaşanmayan, yerli yazılım ve donanım,
  • En az 1300 beygir gücü,
  • En az 350 kWh kapasiteli, lityum esaslı ve modüler yapıda pil paketi,
  • Endüstriyel görev işlemcisi,
  • 360° çift palet hareketli dönüş, sağa ve sola pivot dönüş yapabilme,
  • Arıza Takip ve Bildirim Sistemi,
  • 5 ayrı sürüş modu: Araç Park, Nakliye, Sürüş, Eğitim / Tatbikat ve Savaş.
  • Enerji tüketimini en verimli şekilde programlayacak Enerji Yönetim Sistemi,
  • 5 m yükseklikteki su, 0.6 m dik engel ve 1.7 m hendek geçebilme özelliği.

Galeri

Kullanıcılar

T-155 kullanıcılarını mavi renkte gösteren harita.

Günümüzdeki Kullanıcılar

Operasyon Tarihçesi

T-155 Fırtına, 2007 yılı sonunda 2008 Ocak ayına doğru Kuzey Irak'ta PKK militanlarına karşı gerçekleştirilen Güneş Harekâtı'nda kullanılmıştır.[5] Bunu yanı sıra, T-155, 2012 yılı döneminde yaşanan Suriye-Türkiye sınır çatışmalarında, Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve Barış Pınarı harekâtlarında kullanılmıştır.

Rakip sistemler

Kaynakça

  1. ^ a b "T-155 Firtina". ARG, military-today.com. 18 Ekim 2012. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ekim 2012.  (İngilizce)
  2. ^ "Artillery System". Samsung Techwin Co,Ltd., samsungtechwin.com. 18 Ekim 2012. 15 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ekim 2012.  (İngilizce)
  3. ^ "QƏRB TÜRKİYƏNİN AZƏRBAYCANA SİLAH SATMASINA QARŞI ÇIXDI". Yeni Müsavat, musavat.com. 18 Ekim 2012. 18 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ekim 2012.  (Azerice)
  4. ^ "Fırtına 2 Obüsünün Seri Üretimine Başlandı". 6 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2020. 
  5. ^ "Hürriyet: Hem karadan hem havadan". 27 Nisan 2008. 22 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2017. 
  • S&H cilt:18 2004
  • Armada International 4/2003

Anzatsan T-155 E-Fırtına 28 Aralık 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Teknik Özellik ve Föy Bağlantısı

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Ateşli silahlar, barut gazının itici gücüyle mermi atan bütün silahların genel adıdır. Ateşli silah denince, genellikle bir kişi tarafından taşınabilen küçük çaplı silahlar akla gelse de ateşli silahlar kategorisi; büyük toplardan tüfeklere, av tüfeğine ve tabancaya kadar her türde ve boyuttaki silahları kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Zıpkın (uçaksavar)</span> ASELSAN üretimi türk yapımı uçaksavar

Zıpkın Kaideye Monteli Stinger [KMS], ASELSAN tarafından milli imkânlarla üretilen, temel silah olarak atışa hazır 4 adet FIM-92 Stinger füzesini kullanan, çeşitli algılayıcılar ile donatılmış ve tüm fonksiyonları bilgisayar tarafından denetlenen bir Alçak İrtifa Hava Savunma Sistemidir. Ana görevi radar üssü, hava alanı, liman gibi hayati öneme sahip stratejik tesislerin hava tehditlerine karşı alçak irtifa savunmasını sağlamaktır. Taşıyıcı platform olarak Land Rover Defender 130 dört teker çekişli arazi aracının kullanıldığı sistem araç kabininde yer alan nişancı ve sürücü [nişancı yardımcısı] olmak üzere iki personelle kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tabanca</span> Şarjörlü ve toplu olmak üzere ikiye ayrılan kısa namlulu ateşli silah

Tabanca; kısa namlulu, ateşli silah.

<span class="mw-page-title-main">Havan</span>

Havan, piyade birliklerinin kullandığı, üst açı grubu ile atış yapabilen, namlu ağzından elle tek tek doldurulan, bazı modellerinde mermi namlu içi dibindeki iğneye çarpar çarpmaz otomatik olarak ateşlenen, bazı modellerinde ise top ve obüslerdekine benzer ateşleme ipinin çekilmesiyle ateşlenen piyade birliklerinin ateş destek silahlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">PzH 2000</span>

PzH 2000, Bundeswehr için Kraus Mafei Wegmann ve Rheinmetal firmaları tarafından tasarlanan Alman yapımı 155mm'lik kundağı motorlu bir öbüstür. En güçlü konvaksiyonel toplardan biri olup L52 155mm'lik obüs topu ana silahıdır. Bu araç tam otomatik dolum mekanizmasıyla donatılmıştır. Dakikada atış adedi 8'dir. Ana silahının maksimum menzili 40 km'dir. Roket destekli mermilerde ise 50 km'dir.

<span class="mw-page-title-main">T-122 Sakarya</span> Türk yapımı çok namlulu roket atar sistemi

T-122 Sakarya, Roketsan tarafından üretilen 122 mm çapındaki topçu roketi. Çok namlulu roketatar'dan fırlatır.

<span class="mw-page-title-main">Leopard 1</span> Alman menşei savaş tankı.

Leopard 1 Alman yapımı 2. nesil bir ana muharebe tankıdır. İlk olarak 1965 yılında Alman Federal Ordusu’nun (Bundeswehr) hizmetine girmiştir. Alman Kraus Maffei Weggman firması tarafından seri üretimine 1965 yılında başlanıp 1984 yılına kadar üretimi sürdürmüştür. Almanya'nın haricinde İtalya'da da üretimi yapılmıştır. Toplam 4000'in üzerinde Leopard 1 Almanya'da üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">8,8 cm FlaK 18/36/37/41</span> Alman Tanksavar Ve Uçaksavar Topu

8,8 cm FlaK ya da bilinen adıyla Alman "Seksensekizlik" topu, Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında hem tanksavar hem de uçaksavar olarak kullanılan meşhur bir silahtı. Aslında bu ad 8,8 sm FlaK 18, 36 ya da 37 ve FlaK 41 ve 43 modellerinin genelinde kullanılmıştır. FlaK kelimesi Almanca Fl(ieger)a(bwehr)k(anone) ya da Fl(ug)a(bwehr)K(anone) kelimelerinin baş harflerinden oluşuyordu ve uçaksavar manasına geliyordu.

<span class="mw-page-title-main">2,8 cm sPzB 41</span>

2,8 cm sPzB 41 Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan hafif kalibre uçaksavar tüfeğiydi. Resmi olarak ağır sınıf tanksavar tüfeği, ama ismini daha da açacak olursak hafif sınıf tanksavar topu diyebiliriz.

<span class="mw-page-title-main">152-mm top-obüs M1937 (ML-20)</span>

152-mm obüs-top model 1937 (ML-20), SSCB tarafından geliştirilen ve II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan hem obüs ve hem de top olarak kullanılabilen bir silahtı. II. Dünya Savaşı boyunca kullanılan top savaşın ardından uzun süre Kızıl Ordu servisinde kaldı ve 20. yüzyılın ortaları ve sonlarına doğru birçok çatışmada kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">152-mm obüs M1938 (M-10)</span> Silah modeli

152-mm obüs model 1938 (M-10), (Rusça 152-мм гаубица образца 1938 года (М-10SSCB tarafından geliştirilen 152.4 mm çapında obüs sınıfında bir tür ateşli silahtı. Kızıl Ordu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">122-mm obüs M1909/37</span>

122-mm obüs M1909/37 SSCB tarafından I. Dünya Savaşı sırasında üretilen 122-mm obüs M1909 model topun II. Dünya Savaşı sırasında modernize edilen 121.92 mm çapında obüs topudur. Bu silah Büyük Vatanseverlik Savaşı sırasında kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">122-mm obüs M1910/30</span>

122-mm obüs M1910/30 SSCB tarafından I. Dünya Savaşı sırasında kullanılan 122-mm obüs M1910 model topun II. Dünya Savaşı sırasında modernize edilen 121.92 mm çapında obüs topudur. Bu silah Büyük Vatanseverlik Savaşı sırasında ordu servisine girmiş ve tüm savaş boyunca kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">XM2001 Crusader</span> Amerika Birleşik Devletleri ordusunun tasarladığı bir obüs

XM2001 Crusader yani XM2001 Haçlı, Amerika Birleşik Devletleri ordusunun M109A6 Paladin kundağı motorlu obüsünün yerini alması için tasarladığı bir obüstür. Crusader KMO'nun üretiminde amaç daha etkili daha hareketli ve daha uzun menzilli bir obüs üretmekti. General Dynamics tarafından üretilen obüsün 2008 yılında tanıtılması planlanıyordu, ancak 2002 Mayıs'ında 11 milyar dolarlık program iptal edildi. Üretilen ilk prototip Oklahoma'da Fort Sill'de top müzesinde sergilenmektedir. Programın iptalinden sonra yerini Non-Line-of-Sight (NLOS) sistemi almıştır. 2 Adet Crusader bir C-17 Globemaster nakliye uçağı ile taşınabilir. C-5 ve C-17 ile bir adet Crusader taşınabilir.

M-52T, ABD yapımı M52 kundağı motorlu obüslerinin Türk Silahlı Kuvvetleri için tadilat edilmiş modeli.

<span class="mw-page-title-main">.22LR</span>

.22 LR olarak adlandırılmakta ve kısaca .22LR olarak bilinmektedir. Metrik karşılığı 5.6x15mm'dir. .22 kalibre ilk olarak 1857 yılında amerikan Smith&Wesson firması tarafından "Smit&Wesson .22" fişeği olarak tasarlanmış olup daha sonra 1887'de J. Stevens Arms & Tool Company tarafından .22 Long fişeğinin kovanı ve .22 Extra Longın mermi çekirdeğinin kombinasyonu ile üretilmiştir ve Yüz yıldan fazladır bu kalibre, tabancanın yanı sıra revolver, yivli tüfek ve hatta av tüfeklerinde dahi kullanılmaktadır. .22LR Kenardan ateşlemeli sistem (Rimfire) özelliğine sahip olması ve çok küçük bir kalibre olması nedeniyle maliyeti çok düşüktür.

<span class="mw-page-title-main">Makineli silah</span>

Makineli silah, tam otomatik ve/veya portatif silahtır, genellikle şarjör, mermi kayışı veya büyük kapasiteli magazinlerden mermi alarak ve yine genellikle dakikada birkaç yüz mermi atma oranıyla tasarlanmışlardır. İlk makineli tüfekler bir el kolunun çevrilmesi gibi, manuel olarak kullanılıyordu. Birleşik Devletler kanunlarında terim olarak, özellik kullanılmamak suretiyle tam otomatik silahları tanımlar, örneğin medya haberlerinde veya yasal kodlarda.

<span class="mw-page-title-main">T-14 Armata</span> Rus menşei savaş tankı.

T-14 Armata, yeni nesil Rus Ana muharebe tankı. ilk kez 2015 Moskova askeri zafer gösterisinde tanıtılmıştır. Rusya ordusu için 2015-2020 tarihleri arasında 2300 adet üretilmesi planlanmaktaydı.

Aselsan Atom 40 mm Yüksek Hızlı Akıllı Mühimmat, zaman ayarlı tapaya sahip bir piyade mühimmatıdır. Atom mühimmatı, namludan çıkarken havada parçalanacağı zamana programlanarak; şarapnel etkili gövdesi ve gövde içerisinde bulunan patlayıcı dolgu ile hedefe karşı etkinlik gösterebilmektedir. Uzaktan komutalı silah sistemi ile insansız hava araçlarına karşı kolayca angaje olabilmekte olup yüksek etkinlik gösterebilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Poyraz Mühimmat Aracı</span>

Poyraz Mühimmat Aracı, Türkiye tarafından T-155 Fırtına obüsünün yakıt ve mühimmat ikmalini sağlamak için üretilen mühimmat ikmal aracıdır.