Tımar
Tımar sözcüğü ile şunlardan biri kastedilmiş olabilir:
- Tımar (arazi)
- Tımar (hayvan bakımı)
- Tımar (ağaç bakımı)
- Timar, Gevaş
- Timar, Pasinler
Tımar sözcüğü ile şunlardan biri kastedilmiş olabilir:
Tımar, en genel kapsamında devlete sağlanan tanımlanmış bir hizmet karşılığında ücret olarak toprak tahsis edilmesidir. Farsça bir kökten gelir, bu dildeki anlamı acı, ızdırap, sadakat ve bakımdır. Pek çok tarihçi bir kurum olarak Orta Çağ İslam toplumlarında, ikta adı altında uygulandığı görüşündedir. Ancak Jak Yakar, Hitit İmparatorluğu toprak düzeninde hizmet karşılığı toprak tahsisinden bahsetmektedir.
Sekigahara Meydan Muharebesi (Japonca: 関ヶ原の戦い Sekigahara no tatakai, 21 Ekim 1600'de gerçekleşen bir muhaberedir.
Osmanlı İmparatorluğu, çeşitli yönetim bölümlerine ayrılmıştır. Bu yönetim bölümleri devlet teşkilatının bir parçasıdır. Devletin topraklarının büyümesi ile kurulan eyalet sistemi, 1864 yılında Sultan Abdülaziz zamanında yerini vilayet sistemine bırakmıştır.
Anadolu Eyaleti veya Anadolu Beylerbeyliği, 1393 yılında kurulan Osmanlı Devleti eyaleti. 16. yüzyılda nüfusu 5.455.000 olup bunun 5.410.000'i Müslüman, 45.000'i gayrimüslimdir ve yüzölçümü 223.114 km² kadardır.
Duraklama Döneminde Osmanlı Ordusu, (1566-1699); I. Süleyman'ın ölümü ile, devletin henüz karalarda üstünlüğü, iç denizlerde hakimiyeti ve sosyal düzeni devam etmekte idi.
Timar, Van ilinin Gevaş ilçesine bağlı bir mahalledir.
Timar, Erzurum ilinin Pasinler ilçesine bağlı bir kırsal mahalledir.
Fidanbaşı, Trabzon ilinin Şalpazarı ilçesine bağlı bir mahalledir.
Sipahi, Osmanlı ordusunun ağır süvari sınıfı askeri. Tımar sahibi olan tımarlı sipahiler ve Kapıkulu Ocağı'na bağlı kapıkulu sipahileri olmak üzere ikiye ayrılır. "
Kütahya Kalesi, Kütahya şehrinde Bizanslılar'dan kalma kale.
Demirdöven Barajı, Erzurum'da, Tımar Çayı üzerinde, sulama amacıyla 1986-1996 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır.
Cemal Sait Tollu, Türk ressam.
D.975, Türkiye'nin doğusunda bulunan bir devlet kara yoludur.
Kalender Çelebi İsyanı ya da Kalender Şah İsyanı, 1527'de Kalender Çelebi liderliğinde başlayan ayaklanmadır. Kalender Çelebi İsyanı 1527 yılında Osmanlı İmparatorluğu'na karşı Anadolu'da çıkan dini içerikli büyük bir isyandır.
Tımar; başta at ve eşek gibi binek hayvanları olmak üzere, hayvanların kıllarının ve derisinin temizlenmesi, taranması ve süslenmesi gibi bakım işlemleri. Tımarın hayvandaki rahatsızlıkların erken tespit edilmesi, kirli deri nedeniyle sürtünmeden kaynaklanan yanma ve yaralanmaların önüne geçilmesi ve sahibi ile hayvan arasındaki bağın kuvvetlendirilmesi gibi pek çok faydası vardır. Bunun yanı sıra gösteri ve yarışmalara hazırlık amacıyla da tımar yapılır.
Alacahisar Sancağı, Osmanlı İmparatorluğu'nun sancaklarından biriydi. Sancağın merkezi Alacahisar idi.
Eğriboz Sancağı, Osmanlı İmparatorluğu'nun Cezâyir-i Bahr-i Sefîd (Kaptanpaşa) eyaletinin 11 sancağından biri.
Görice Sancağı, Osmanlı İmparatorluğu'nun sancaklarından biriydi. Sınırları günümüz Arnavutluk'un güneydoğusunu ve Yunanistan'ın kuzeybatısını kapsamaktaydı. Sancağın merkezi Görice idi.
Mutasarrıf, Osmanlı idari sisteminde sancak veya liva mülki amiri.
Viguzzolo, İtalya'nın Piyemonte bölgesine bağlı Alessandria ilinde, Torino'nun yaklaşık 100 km doğusunda ve Alessandria'nın yaklaşık 25 km(16 mil) doğusunda yer alan bir komündür.