İçeriğe atla

Tıbbi tahliye

AW109 helicopteri tahliyede

Genellikle tıbbi tahliye, savaş alanından tahliye edilen yaralılara sıhhiyeciler tarafından sağlanan zamanında verimli hareket ve yolda bakımdır.[1] Tıbbi olarak donatılmış kara araçları (ambulanslar) veya uçak (hava ambulansları) kullanılır. Hava yoluyla ilk tıbbi nakil, Sırbistan'da Birinci Dünya Savaşı sırasında 1915 yılında yapıldı.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 12 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ekim 2020. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ekim 2020. 

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Askerî uçak</span> askeri amaçlar için yapılmış hava taşıtları

Askerî uçak ve helikopterler, savaşlarda kara ve su üstündeki hedefleri bombalamak, diğer uçakları tahrip etmek, keşif yapmak, personel ve mühimmat taşımak gibi amaçlarla silahlı kuvvetler tarafından kullanılan hava taşıtları. Özellikle av ve bombardıman görevlerinde kullanılanlar savaş uçağı ve saldırı helikopteri olarak adlandırılırlar. Askerî uçaklar av, bombardıman, av-bombardıman ve nakliye gibi kategorilere ayrılırlar.

Kapadokya Meslek Yüksekokulu (KMYO) değişen unvanı ile Kapadokya Üniversitesi, 16 Eylül 2005 tarihinde İlke Eğitim ve Sağlık Vakfı'na bağlı olarak Yükseköğretim Kurulu Kararı doğrultusunda bölge kalkınma hedefleri paralelinde belirlenmiş olan beş programla eğitim - öğretim faaliyetlerine başlamıştır. Bakanlar Kurulunun 03.07.2008 tarihli kararı ile yeniden kurulan yüksekokulun öğretim programlarının temelini bölge kalkınma programları, havacılık programları ve sağlık programları oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Pegasus Hava Yolları</span> Türk hava yolu şirketi

Pegasus Hava Yolları, İstanbul merkezli bir düşük maliyetli havayolu şirketidir. Uyguladığı “low cost” modeli ile uygun fiyatlı, seyahat etme imkânı, bunun yanı sıra da ancak ek ücretlerle elde edilebilen temel hizmetler sağlamaktadır. Kısa ve orta menzilli hatlarda, noktadan noktaya uygun ücretle ulaşım imkânı sunan havayoludur.

SunExpress, Antalya, Türkiye merkezli bir havayolu şirketidir. Havayolu, Türkiye'nin popüler tatil yörelerinden Avrupa'ya tarifeli ve charter uçuşlar düzenlemektedir. SunExpress'in merkezi Antalya Havalimanı, Antalya'dır. İkinci merkezini Mart 2006'da İzmir'de açmıştır. Türkiye içindeki üçüncü merkezini ise 2008'de İstanbul Sabiha Gökçen Havaalanı'nda açmıştır. Ama 2019 yılında Sabiha Gökçen Havaalanı'ndan uçuşlarını durdurmuştur. Havayolu şirketi dördüncü üssünü ise Ankara Esenboğa Havalimanı’nda açmıştır. İştiraki olan SunExpress Deutschland 2020 yılında faaliyetlerine son vermiş olup uçakları SunExpress'e devredilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Polatkan Havalimanı</span> Türkiyede havalimanı

Hasan Polatkan Havalimanı, eski adıyla Anadolu Havalimanı, Eskişehir Teknik Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi'ne ait olan havalimanı. Eskişehir Teknik Üniversitesi İki Eylül Kampüsü'nde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kraliyet Donanması</span> Birleşik Krallıkta askerî örgütlenmenin denizcilik kolu

Kraliyet Donanması, Birleşik Krallık'ta askerî örgütlenmenin denizcilik koludur. Denizlerde ulusal güvenliği sağlamak, ticareti korumak ve uluslararası anlaşmaları uygulamakla görevlidir.

<span class="mw-page-title-main">Askerî tıp</span>

Askerî tıp, askeriye ile ilgili sağlık konuları üzerinde yoğunlaşan tıp alanı.

Demiroğlu Bilim Üniversitesi 28 Mart 2006 tarihli ve 26122 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 5475 sayılı kanun ile Prof. Dr. Cemi Demiroğlu Türk Kardiyoloji Vakfı tarafından kurulmuş bir üniversitedir.

<span class="mw-page-title-main">Ambulans</span>

Ambulans ya da cankurtaran, acil sağlık hizmetleri yapmak, hastaneler arasında ya da hastaneye ulaştırmak amacıyla hasta veya yaralı taşımaya yarayan bir çeşit özel donanımlı motorlu panelvan türü araç.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan Savaşı</span>

Yunanistan Savaşı ya da Marita Harekâtı II. Dünya Savaşı'nda Yunanistan ve Arnavutluk'ta vuku bulan ve Almanya, İtalya ve Bulgaristan kuvvetlerinin Yunanistan, Birleşik Krallık, Avustralya, Yeni Zelanda kuvvetleri ile yaptığı savaştır. Yunan-İtalyan Savaşı'nın devamıdır.

<span class="mw-page-title-main">12. Hava Ulaştırma Ana Üssü</span>

12. Hava Ulaştırma Ana Üssü, kurye ve personel nakli, şehit nakli, arama kurtarma, sıhhı tahliye, ulaştırma hizmetleri, kargo indirme, özel harekât personeli atma ve 1. Komando Tugayı ile birlikte hava indirme görevlerini icra etmektedir. 1948 yılında C-47 uçaklarının Türk Hava Kuvvetleri'nin envanterine katılmasıyla personel ve malzeme atma görevine başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hava tıbbi hizmetleri</span>

Hava tıbbi hizmetleri, hastaları sağlık tesislerine ve kaza yerlerine götürmek için uçak veya helikopterin kullanımını kapsayan kapsamlı bir terimdir. Personel, helikopter ve pervaneli uçak veya jet uçağında bulunan aeromedikal tahliye veya kurtarma operasyonları sırasında her türlü hastaya kapsamlı hastane öncesi ve acil ve kritik bakım sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri Pararescue</span>

Pararescue,Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda savaş ortamında personelin kurtarılması(CSAR) ve tıbbi tedavi almasıyla görevli olan birimdir. 2.Dünya Savaşı'nda düşen uçaklardaki personele hızlı şekilde müdahale edilip tedavi sağlanıp kurtarılmasının gereği doğmuştur.Timler kurulmaya başlandıktan sonra operasyon başarılarıyla ön plana çıktılar.Yaklaşık 2 yıl süren eğitmlerden geçerler.Dalgıçlık,hayatta kalma,paramedikal tıp,paraşüt eğitimi, acil tıbbi müdahale,dağcılık,savaş taktikleri gibi birçok eğitimden geçerler.

<span class="mw-page-title-main">Aeroflot</span> Rusya merkezli havacılık şirketi

Aeroflot, Rusya Fedarasyonu'nun bayrak taşıyıcı ve en büyük hava yolu şirketidir. 1923'te kurulan Aeroflot, dünyanın en eski aktif hava yollarından birisidir. Merkezi, Şeremetyevo Uluslararası Havalimanı'dır. Hava yolu, kod paylaşımlı hizmetler hariç 52 ülkede 146 varış noktasına uçmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dağ savaşı</span>

Dağ savaşı, harp ortamı ve kara savaşı türlerinden biridir. Dağlarda veya benzer şekilde engebeli arazilerde eğitim ve savaş anlamına gelir. Bu tür savaşa Alp Dağlarından sonra Alp savaşı da denir. Dağ savaşı en tehlikeli savaş türlerinden biridir. Sadece düşmanla mücadelede değil, aynı zamanda aşırı hava ve tehlikeli arazide hayatta kalmayı da içerir.

<span class="mw-page-title-main">Kritik acil tıp</span>

Kritik acil tıp (CREM), kritik tıbbi acil durumları olan hastaların akut tıbbi bakımı anlamına gelen acil tıpdır. Bu terim özellikle anesteziyologların bu tür bir bakımı sağlamadaki rolünü tanımlamak için kullanılır. Terim, İskandinav Anesteziyoloji ve Yoğun Bakım Tıbbı Derneği tarafından 2010 yılında bir pozisyon belgesinde tanıtıldı.

<span class="mw-page-title-main">Aeromedikal tahliye</span>

Aeromedikal tahliye (AE) genellikle yaralı personeli taşımak için askerî nakliye uçağı kullanılmasını ifade eder. Kaydedilen ilk ambulans uçuşu 1917'de El-Ariş'in yaklaşık 30 mil güneyinde Sina Yarımadasında gerçekleşti. 1920'lerde dünyanın çeşitli yerlerinde hem resmî hem de gayriresmî çeşitli hava medikal hizmetleri başladı. ABD kuvvetleri tarafından helikopterlerin ilk özel kullanımı Kore Savaşı sırasında gerçekleşti.

<span class="mw-page-title-main">Yaralı tahliyesi</span>

Yaralı tahliyesi, bir savaş bölgesinden zayiat ve yaralıların acil tahliyesi için kullanılan askeri bir terimdir.

<span class="mw-page-title-main">Mobil hastane</span>

Mobil hastane, tam tıbbi cihaza sahip bir tıp merkezi veya küçük bir hastanedir. Hastalara tıbbi hizmet sunmak için hızlı bir şekilde yeni bir yere taşınabilir ve yerleştirilebilir. Hastane olmayan yerlerde, savaş veya doğal afetler gibi kritik koşullarda kullanılır. Aslında, mobil hastane modülerlik özelliğine sahiptir. Tıbbi hizmetlerin çeşitliliği ile ilgili olarak, gezici hastane ve sahra hastanesi birbirine benzer.

<span class="mw-page-title-main">Çad-Türkiye ilişkileri</span>

Çad-Türkiye ilişkileri, Çad ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Türkiye, 11 Ağustos 1960'ta Çad'ın bağımsızlığını tanımış ve 27 Ocak 1960'ta iki devlet arasında diplomatik ilişkiler kurulmuştur.