İçeriğe atla

Tıbbi onkoloji

Tıbbi onkoloji; kanser hastalarını incelemekle birlikte kanserden korunma, erken tanı ve tarama alanlarını da kapsayan bir bilim dalıdır. Kanserin her aşaması tıbbi onkolojiyi ilgilendirir.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kalın bağırsak kanseri</span> Hastalık

Kalın bağırsak kanseri veya kolorektal kanser kalın bağırsak, rektum ve apandiste görülen kanserli büyümeleri kapsar. Batı dünyasında en sık rastlanan üçüncü kanser tipi ve ölüme yol açan kanserler arasında ikinci sıradadır. Çoğunlukla kalın bağırsakta meydana gelen adenom poliplerden ortaya çıkar.

İç hastalıkları, tıbbın bir ana bilim dalıdır; Dahiliye olarak da bilinir.

Onkoloji kanserin oluşumu, nedenleri, kalıtımla ilişkisi, tanısı, tedavisi, kanserle ilgili istatisikler ve kanserden korunmayla ilgilenen tıp dalıdır. Kanser bir tümör türüdür, kötü huylu tümörleri ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Kanser</span> DNA hasarı sonucu hücrelerin kontrolsüz şekilde çoğalması

Kanserler (Habis tümörler, Malign tümörler), genellikle sürekli ve hızlı büyüyen tümörlerdir. Kapsülleri yoktur, büyürken sınır tanımazlar, çevresindeki dokuların ve damarların içine girerler (invazyon, infiltratif büyüme). Sıklıkla metastaz yaparlar. Tedavi edilmeyen ya da tedavisi gecikmiş kanserler ölümcüldür.

Bursa Sağlık Müzesi, Bursa'da Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesi bünyesinde 2006 yılında ziyarete açılan bir müzedir.

<span class="mw-page-title-main">Şuayib Yalçın</span>

Şuayib Yalçın, Türk onkoloji doktoru ve bilim insanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Medical Subject Headings</span>

Medical Subject Headings veya MeSH, İngilizce tıbbi ve biyolojik makalelerin indekslenmesi için kullanılan bir kontrollu vokabülerdir. ABD Millî Sağlık Kütüphanesi National Library of Medicine (NLM) tarafından yaratılmıştır ve başlıca MEDLINE/PubMed makale veritabanı ve NLM'in kitaplarının sınıflandırılması için kullanılır. MeSH internet üzerinden incelenebilir veya indirilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Kanserli Çocuklara Umut Vakfı</span>

Kanserli Çocuklara Umut Vakfı, İstanbul'da yerleşik bir sivil toplum kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">Tıbbi Onkoloji Derneği</span> sağlık amaçlı bir sivil toplum kuruluşu

Tıbbi Onkoloji Derneği (TOD), merkezi İstanbul'da bulunan bir sivil toplum kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">Kanser immünoterapisi</span> kanseri tedavi etmek için bağışıklık sisteminin kullanılması

Kanser immünoterapisi, bağışıklık sisteminin hastalıkla savaşmak için doğal yeteneğini geliştirerek kanseri tedavi etmek için bağışıklık sisteminin uyarılmasıdır. Kanser immünolojisinin temel araştırmalarının bir uygulaması ve onkolojinin büyüyen bir alt uzmanlık alanıdır.

Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri (HÜH); Ankara'da Hacettepe Üniversitesine bağlı olarak hizmet veren üniversite hastaneleri bütünüdür. Bu hastaneler aynı zamanda Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde öğrenim gören öğrenciler ve görev yapan akademisyenler için bir uygulama merkezidir. Hacettepe Erişkin Hastanesi, Hacettepe İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesi, Hacettepe Onkoloji Hastanesi ve Beytepe Gün Hastanesi olmak üzere dört farklı hastane bulunmaktadır.

Tıp, Türkiye'de üç ana akademik bölüm altında gruplandırılmıştır.

Prof. Dr. Süleyman Büyükberber, İç Hastalıkları ve Onkoloji uzmanı, doktor, akademisyen. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden 1988'de mezun olmuştur. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalında uzmanlık eğitimini 1994 yılında tamamlamıştır. İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahiliye Anabilim Dalında Yardımcı Doçent(1995- 1999), Nebraska Üniversitesi Eppley Kanser Merkezinde araştırma görevlisi(1996-1997), Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji bilim dalında doçent(1999-2003) ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji bilim dalında profesör(2004-2005) olarak çalışmıştır.

Dr. Yavuz Dizdar, Türk onkoloji doktoru.

<i>BMC Cancer</i>

BMC Kanser, kanser ve onkoloji üstüne orijinal araştırmaları yayımlayan hakemli açık erişimli bir tıbbi dergidir. 2001 yılında kurulmuştur ve BioMed Central tarafından yayımlanmaktadır.

Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi; Ankara'nın Çankaya ilçesinde bulunan bir eğitim ve araştırma hastanesiydi. 2019 yılında, tüm personel ve tıbbi ekipmanlarıyla birlikte Ankara Bilkent Şehir Hastanesi'ne taşınarak kapatılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">William Kaelin</span> Harvard Üniversitesi tıp profesörü; Nobel Ödülü

William G. Kaelin Jr., Amerikalı Nobel ödüllü bir hekim ve bilim insanıdır. Harvard Üniversitesi ve Dana-Farber Kanser Enstitüsü'nde tıp profesörüdür. Laboratuvarı tümör baskılayıcı proteinler üzerinde çalışmaktadır. Kaelin, 2016 yılında Albert Lasker Temel Tıbbi Araştırma Ödülü ve AACR Prenses Takamatsu Ödülü'nü aldı. Ayrıca 2019'da Peter J. Ratcliffe ve Gregg L. Semenza ile birlikte Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü kazandı.

Uzman hekim; herhangi bir tıp dalında normal tıp eğitiminin üzerine eğitim görme ve bu daldaki sınavları tamamlayanlara verilen ünvandır. Aynı şekilde diş hekimliğinde de uzman diş hekimi kavramı mevcuttur.

Hacettepe Onkoloji Hastanesi; Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri bünyesinde Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne bağlı olarak hizmet veren bir üniversite hastanesidir. 1993 yılında tek bir poliklinik olarak, 2005'te ise diğer bölümlerin eklenmesiyle 120 yataklı bir hastane formatında açılmıştır. Hastanenin temel amacı kanserli hastaların tanı, tedavi ve takip süreçlerinde modern tıbbın gerektirdiği olanakları sağlamaktır. Yaklaşık 80.000 hastanın yatarak veya ayakta tedavi edildiği ve her ay ortalama 1.250 hastaya kemoterapi tedavisinin uygulandığı Onkoloji Hastanesi, Türkiye'nin önde gelen kanserle mücadele merkezlerinden biridir. Yeni ünite ve laboratuvarların dahil edilmesiyle 2013 yılında yatak kapasitesi 160'a yükseltilmiş ve Hacettepe Üniversitesi Kanser Enstitüsü ortaklığında pek çok eğitim ve araştırma programına öncülük eden bir kuruluş haline gelmiştir.

Jinekolojik onkoloji, jinekolojinin kadın kanserleri ve ilişkili hastalıkları ile ilgilenen yan dalıdır. Jinekolojik onkoloji cerrahisinin ilgilendiği başlıca patolojiler yumurtalık kanseri, rahim ağzı kanseri, rahim kanseri, vajina kanseri ve vulvar kanserdir.