İçeriğe atla

Türksat 4A

Türksat 4A
Türksat 4A Türkiye'nin Uydusu
OrganizasyonTürksat
Başlıca yüklenicilerMitsubishi Electric
ModülDS2000
Görev türüİletişim
UyduDünya
Yörüngeye yerleştirilme tarihi2014
Fırlatma tarihi14 Şubat 2014[1]
Taşıyıcı roketProton
Fırlatma yeriBaykonur
Görev süresi30 yıl
COSPAR kimliği2014-007A
Kütle4900 kg
Güç7670 Watt
Yörünge Verileri
Yörünge rejimiGeostationary
Boylam42°E
Gezegen İniş
Gezegenden ayrılış9 saat
Aktarıcılar
Aktarıcılar34 Ku - 2 Ka
KapsamaAfrika, Türkiye ve Avrupa
Bant genişliği1750 MHz

Türksat 4A, yapımında Türk teknik elemanlarının da yer aldığı, 14 Şubat 2014 tarihinde saat 23.09'da fırlatılan haberleşme uydusudur.[1] Uydu, Japon Mitsubishi Electric firmasının geliştirdiği DS2000 platformu üzerinde inşa edildi. Türksat 4A, Kazakistan'da bulunan Baykonur Uzay Üssü'nden Proton taşıyıcı roketiyle fırlatılmıştır. Yaklaşık 4 ay boyunca 50° doğu yörüngesinde test işlemleri yapılmıştır. 9 Haziran 2014 tarihinde test yörüngesinden ayrılıp görev yapması planlanan 42° doğu yörüngesine yerleşmiştir. Haziran 2014 sonu itibarıyla hizmet vermeye başlamıştır. 15 Temmuz 2014 tarihinde yapılması planlanan kanal geçişleri, yayıncı kuruluşlar ve Ramazan ayı nedeni ile izleyicilerden gelen yoğun talep üzerine ileri bir tarihe ertelenmiştir.[2] Türksat 4A’ya geçiş yapacak olan televizyon ve radyo yayınlarının frekans değişiklikleri, 17 Eylül 2014 tarihini 18 Eylül 2014 tarihine bağlayan gece yarısı yapılmıştır.[3]

Kaynakça

  1. ^ a b "Turksat 4A Uydusu". turksat.com.tr. 3 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ocak 2017. 
  2. ^ "TV Kanal Geçişleri, İleri Bir Tarihe Ertelendi". turksat.com.tr. 14 Temmuz 2014. 16 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2014. 
  3. ^ "Türksat 4A'ya Kanal Geçişleri Tamamlandı". turksat.com.tr. 18 Eylül 2014. 26 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Eylül 2014. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kanaltürk</span> Türkiye merkezli ulusal televizyon ve sinema kanalı

Kanaltürk, Koza İpek Holding'in sahibi olduğu, 2004 ve 2016 yılları arasında Türkçe içerikli olarak yayın yapmış olan ulusal televizyon ve sinema kanalı.

<span class="mw-page-title-main">Samanyolu TV</span>

Samanyolu TV, 22 Ekim 1993 tarihinde yayın hayatına başlamış İslami içerikli ulusal televizyon kanalıdır. Star TV, Flash TV, Teleon, Show TV, HBB, Kanal 6, TGRT, atv, Kanal D ve Cine5'ten sonra Türkiye'nin 11. özel televizyon kanalı olmuştur. İslami ve kültürel konuları işlemesi ile bilinen kanal, Gülen Hareketi ile ilişkiliydi. Kanalın genel yayın yönetmenliğini Hidayet Karaca yürütmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Kanal D</span> Türkiye merkezli ulusal televizyon kanalı

Kanal D, Demirören Holding'in Türkiye'de yayın yapan ulusal televizyon kanallarından biridir. Tüm Türkiye'ye yayın yapan ulusal kanal, genelde dizi filmleriyle ön plana çıkmıştır. 2005 yılı itibarıyla Türkiye'de en çok izlenen kanal unvanını elde etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">CNN Türk</span> Türkiye merkezli ulusal haber kanalı

CNN Türk, Amerikalı CNN şirketi ve Demirören Holding bünyesinde yayın yapan haber kanalı. Merkezi İstanbul'da olan kanalın en bilinen programları arasında 5N1K, Bir Yudum İnsan ve Oradaydım gibi yapımlar yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Türksat</span> Türk uydu operatörü

Türksat Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme A.Ş., Türkiye'nin Kablo TV ve tek uydu operatörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Haberleşme uydusu</span> telekomünikasyon için tasarlanmış yapay uydu

Haberleşme uyduları iletişim amacıyla uzayda konuşlu olan suni uydular. Günümüzde haberleşme uyduları Yersabit Yörünge, Molniya Yörünge ve Alçak Kutupsal Yörüngelerde konumludurlar.

Türksat 2A, 42 derece doğu boylamında görev yapmış uydudur.

Türksat 1B, Türkiye'nin ilk başarılı fırlatılmış ve yörüngeye oturmuş uydusudur.

Türksat 3A, Türkiye'nin 13 Haziran 2008 tarihinde uzaya gönderdiği yeni nesil haberleşme uydusudur. 42 derece doğu yörüngesinde görev yapmaktadır. Uydunun yapımı Thales Alenia Space şirketi tarafından üstlenilmiştir. Uydu toplam 24 adet Ku band transponder kapasitesine sahiptir. Yapımında 22 Türk mühendisi görev almıştır. Fransız Guyanası'nda yer alan Kourou Guyana Uzay Merkezi'nden İngiliz Skynet 5C uydusu ile birlikte 13 Haziran 01:05'te Ariane 5 roketince uzaya gönderilmiştir. Uydu 3 çıkış ve 2 iniş kapsama alanına sahiptir. Operasyonel ömrü 20 yıl olarak tasarlanmıştır. Diğer Türksat uydularından %25 daha uzun ömürlüdür.

<span class="mw-page-title-main">PowerTürk TV</span>

PowerTürk TV, Türkçe pop ve rock tarzı video klipler ve müzik haberleri yayınlayan müzik kanalı.

<span class="mw-page-title-main">Türksat 5A</span> Haberleşme uydusu

Türksat 5A, 8 Ocak 2021 tarihinde Türkiye saati ile 05.15'te SpaceX firmasının Falcon 9 roketiyle ABD'deki Cape Canaveral Üssü'nden uzaya gönderilen haberleşme uydusudur.

<span class="mw-page-title-main">Habertürk TV</span> Türkiye merkezli ulusal haber kanalı

Habertürk TV, Ciner Yayın Holding'e ait bir haber kanalıdır.

Bugün TV, Koza İpek Holding tarafından kurulan bir haber kanalıydı. Yayınlarına 1 Mayıs 2009'da başlamıştı. Bugün TV, spor haberleri, tarihsel filmler, hayatın içinden belgeseller ve her saat başında haber yayınlanmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Türksat 4B</span>

Türksat 4B, yapımında Türk teknik elemanlarının da yer aldığı haberleşme uydusudur. TÜRKSAT-4B uydusunun üretim ve testleri Japon Mitsubishi Electric (MELCO) firmasının Kamakura'daki uydu üretim merkezinde yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">World Türk</span>

World Türk, 1994 yılında Kanal Ege adıyla kurulan ve eskiden İzmir'den günümüzde ise Sivas'tan yayın yapan bir haber kanalı. Kurucusu Yaşar Holding'tir. 2001'de Yaşar Holding'in medya sektöründen çekilmesi üzerine Bakioğlu Holding tarafından satın alınmıştır. KabloTV platformunda bulunmaktaydı. Ege'nin ilk bölgesel kanalı olan Ege TV, 1 Mayıs 2017'de yayınlarını sonlandırmıştır.

teve2 Televizyon kanalı

teve2, 18 Ağustos 2012'de yayına başlayan Demirören Holding'e bağlı eğlence kanalı. Kanal, Turner Broadcasting System'in TNT'yi Türkiye'den çekme kararı alması nedeniyle yayın haklarını Doğan Yayın Grubuna satması sonucunda kurulmuştur. Popüler yabancı diziler, yerli diziler, yerli yapımlar, eğlence programları, çizgi filmler ve tematik film kuşakları yayınlayan kanal, hem orijinal dil hem de Türkçe dil desteğiyle yayın yapmaktadır. Kanal D-Smart, Digiturk, KabloTV, Turkcell TV+, tivibu ve Türksat 4A uydusu üzerinden izlenebilmektedir. 3 Eylül 2012'den itibaren düzenli yayına geçmiştir. 10 Ekim 2016'da ismi teve2 olarak değiştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Filbox</span>

Filbox, Mart 2014 tarihinde kullanıcı testlerine başlanan, 6 Haziran 2014 tarihinde satışa çıkan ve Türksat 4A uydusu üzerinden yayın yapan dijital platformdur. Oflaz Medya Grubu tarafından kurulmuştur. 1 Ocak 2014 tarihinde Sinema TV kanallarının D-Smart platformundan çıkarılmasından dolayı bu kanalların uydu üzerinden yayınları kesilmiştir. Bu durumdan yaklaşık iki ay sonra da platform hazırlıkları başlamış ve test kullanıcısı alımları yapılmıştır. 27 Kasım 2018 tarihinde ise hizmetlerini tamamen durdurma kararı alınmıştır.

Power TV, yabancı pop ve rock tarzı video klip yayınlayan müzik kanalı. "Power Media Group Turkey" bünyesinde olan kanal, 18 Eylül 2014'te Türksat 4A uydusunun devreye girmesi sonucu test yayınına ve geri sayımına başladı, 25 Eylül 2014'te ise normal yayına başladı.

Kıbrıs TV, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde yayın yapan televizyon kanalı. Kıbrıs gazetesiyle aynı yayın grubunun parçası olan kanalın sahibi Asil Nadir'dir; aynı yayın grubu içerisinde Kıbrıs FM de bulunmaktadır. 1999'da kurulan kanal, ilk yayın yaptığı yıllarda sağ görüşü takip etmekteyken, Annan Planıyla beraber sol bir çizgiye kaydı. Bu Asil Nadir'in konuyla ilgili takındığı tavırla paraleldi. 2015 itibarıyla 35 çalışanı bulunan kanal, KKTC halkının %6,5'inin en fazla izlediği kanaldı. Kıbrıs TV 16 Ocak 2024 itibarıyla HD yayına geçmiştir.

Türksat 6A, SpaceX işbirliğiyle 2024 yılında fırlatılan, TÜBİTAK UZAY, RASAT ve GÖKTÜRK-2 projelerinde kazanılan uzay alanındaki tecrübelerden de faydalanarak, proje ortakları TUSAŞ, ASELSAN ve CTech firmaları ile birlikte milli haberleşme uydu platformu geliştirilmektedir. TURKSAT 6A Projesi 15 Aralık 2014 tarihinde başlamış olup, toplam süresi 60 ay olarak planlanmıştır. Projede yörüngede görev yapacak olan uçuş modelinin yanı sıra yer testlerinde kullanılmak üzere sistem seviyesinde ilave modeller de geliştirilmektedir. TURKSAT 6A Projesine, TÜBİTAK ve “Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı” tarafından fon sağlanmaktadır. TÜRKSAT A.Ş., yörüngede devreye alma işlemlerin başarı ile tamamlanmasından sonra uydunun işleticisi ve sahibi olacaktır.