İçeriğe atla

Türkmenistan Kızılay Derneği

Türkmenistan Kızılay Derneği
Türkmenistanyň Gyzyl Ýarymaý Milli jemgyýeti
Kuruluş1926
Yasal statüHayır kurumu
Amaçİnsani
MerkezAşkabat
Hizmet bölgesi Türkmenistan
Resmî sitetgymj.gov.tm

Türkmenistan Kızılay Derneği (TürkmenceTürkmenistanyň Gyzyl Ýarymaý Milli jemgyýeti), Türkmenistan'daki en büyük insani yardım kuruluşudur. Merkezi Aşkabat'dadır.[1]

Tarihçe

1926 yılında Aşkabat merkezli olarak kuruldu. 1991 yılına kadar Sovyetler Birliği Kızılay ve Kızılhaç Derneği'ne üye olarak faaliyetlerini sürdürdü. 1992 yılında Türkmenistan cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile dernek, bağımsız bir kamu kuruluşu olarak kabul edildi. 1995 yılında Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu'na üye oldu.[1]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b "Biz Barada" (Türkmence). Türkmenistan Kızılay Derneği. 23 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkmenistan</span> Orta Asyada yer alan bir ülke

Türkmenistan, Orta Asya'da bağımsız bir Türk devletidir. Kuzeybatısında Kazakistan, kuzeyinde ve doğusunda Özbekistan, güneydoğusunda Afganistan, güneybatısında İran bulunan; batısında Hazar Denizi olan Ülkenin başkenti, aynı zamanda en gelişmiş şehri olan Aşkabat'tır. Ülkenin 7 milyon nüfusu ile Orta Asya cumhuriyetleri arasında nüfusu en düşük olan devlet Türkmenistan'dır. Ülkenin çoğunluğu ise Karakum Çölü'yle kaplıdır.

<span class="mw-page-title-main">Türk Kızılay</span> Türk yardım kuruluşu

Türk Kızılay ya da resmî adıyla Türkiye Kızılay Derneği, Türkiye'deki en büyük insani yardım kuruluşudur ve Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Hareketinin bir parçasıdır. Türk Kızılay, kâr amacı gütmeyen (NGO), yardım ve hizmetleri karşılıksız olarak sağlayan ve kamu yararına çalışan bir gönüllü sosyal hizmet kuruluşudur. Personelinin bir kısmı gönüllü olarak, bir kısmı ise maaşlı olarak çalışır.

<span class="mw-page-title-main">Saparmurat Niyazov</span> Türkmenistanın ilk cumhurbaşkanı

Saparmurat Atayeviç Türkmenbaşı (Niyazov), 1985-1991 yılları arasında Türkmenistan'ı fiilen yönetmiş, 1991-2006 yılları arasındaki 15 yıl boyunca Türkmenistan Cumhurbaşkanlığı görevinde bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Aşkabat</span> Türkmenistanın başkenti

Aşkabat, Türkmenistan'ın başkentidir. 1.031.092 (2012) kişiyle Türkmenistan'ın en büyük şehridir. İran sınırı yakınında, Kopet Dağları'nın eteğinde, Karakum Çölü'nde bir vahada bulunur. 'Aşgabat şäheri' adlı kendine ait bölgede, ülkenin Ahal Vilayeti'nde yer alır. Aşkabat, Türkmenistan'ın güneyinde, İran sınırından 26 km'de yer alır. 1881'de bu bölge Rus işgal güçleri tarafından alınmıştır. İran'ın en büyük ikinci şehri olan Meşhed'dan 920 km uzaklıkta bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Hareketi</span> uluslararası insani hareket

Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Hareketi; görevi din, inanç, dil, ırk, toplumsal sınıf veya politik görüş farkı gözetmeksizin insan hayatı ve sağlığını korumak, insan varoluşunun saygı görmesini sağlamak, insanların acı çekmesini önlemek ve acılarını dindirmek olan uluslararası bir insani harekettir.

<span class="mw-page-title-main">Köpetdağ Aşkabat</span> Futbol takımı

Köpetdağ Aşkabat, Türkmenistan'da bulunan bir futbol takımı.

UTTÜ Aşkabat, Türkmenistan 'da bulunan bir futbol takımı.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Kızılayı</span>

Kuzey Kıbrıs Türk Kızılayı, Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Hareketi'nin temel ilkeleri olan “insanlık, ayrım gözetmemek, tarafsızlık, bağımsızlık, hayır kurumu niteliği, birlik ve evrensellik” çerçevesinde çalışan bir yardım kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu</span>

Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu 1919'da Cenevre, İsviçre'de kurulmuş bir insani yardım kuruluşudur. Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Hareketi içinde bulunan 188 Kızılhaç ve Kızılay Derneği’nin koordinasyonunu sağlamakla görevli birliktir. Hükûmetler dışı bağımsız bir kuruluş olan federasyon, 1963 yılında ICRC ile birlikte Nobel Barış Ödülü almıştır. 100 milyon gönüllü üye tarafından desteklenir. Çalışmaları yedi temel ilke tarafından yönlendirilir. Daha çok barış zamanında faaliyet gösterir

Uluslararası Türkmen-Türk Üniversitesi Aşkabat, Türkmenistan'da bulunan 1993'te kurulmuş ve kısa süre içerisinde ülkenin en prestijli üniversitesi haline gelmiştir. Üniversitenin öğretim dili İngilizcedir. Birçok öğrenci Türkmenistan'ın büyük şehirlerinden gelen Türkmen-Türk liselerinden mezun olan öğrencilerdir.

Ertuğrul Gazi Camii - Aşkabat'da bir camidir. Osmanlı İmparatorluğu'nun kurucusu Osman Gazi'nin babası Ertuğrul Gazi'nin adı verilmiştir. Camii dört minaresi ve merkezi bir kubbesi ile Aşkabat'ta önemli bir dönüm noktasıdır. İnce vitray pencereler ile lüks bir iç dekorasyona sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Türkmenistan Devlet Kültür Merkezi</span>

Türkmenistan Devlet Kültür Merkezi, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir kültür merkezidir. Merkez, Arçabil Bulvarı üzerinde yer almakta olup 2007 yılında açılmıştır. Türkmenistan'ın ilk cumhurbaşkanı Saparmurat Türkmenbaşı tarafından kurulmuş olup çok çeşitli kültürel performanslar düzenlenmektedir.

Arçabil Otel, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan beş yıldızlı bir oteldir. Otel, 2004 yılında açılmış olup kentin güneyinde Arçabil Bulvarı üzerinde şehir merkezine 10 km, Aşkabat Uluslararası Havalimanı'na 18 km ve Aşkabat Garı'na 12 km uzakta yer almaktadır.

Sofitel Oğuzkent Otel, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan beş yıldızlı bir oteldir. Otel, 2010 yılında açılmış olup şehir merkezi yakınlarında Bitarap Türkmenistan Bulvarı üzerinde Aşkabat Uluslararası Havalimanı'na 20 dakika uzaklıkta yer almaktadır. Otel yakınlarda Türkmenistan Merkez Bankası, Türkmenistan Meclisi, Oğuzhan Köşk, bakanlıklar, kurumlar, müzeler ve tiyatrolar, mağazalar ve marketler bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Grand Türkmen Otel</span>

Grand Türkmen Otel, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan beş yıldızlı bir oteldir. Otel, 1995 yılında Sheraton Grand Türkmen Otel adıyla açılmış olup şehir merkezinde Aşkabat Uluslararası Havalimanı'na 15 dakika uzaklıkta yer almaktadır. Otel yakınlarda Türkmenistan Merkez Bankası, Türkmenistan Meclisi, Oğuzhan Köşk, bakanlıklar, kurumlar, müzeler ve tiyatrolar, mağazalar ve marketler bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bitarap Türkmenistan Bulvarı</span> Türkmenistan, Aşkabatta bir sokak

Bitarap Türkmenistan Bulvarı, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir bulvardır. Bulvar, kentin ana yollarından biri olup adını aldığı Tarafsızlık Anıtı'ndan başlayarak Oğuzhan Köşk'e kadar devam etmektedir. Sovyetler Birliği döneminde Podvoyskogo Bulvarı olarak bilinmekteydi. 2011 yılında Türk şirketi Polimeks tarafından yeniden inşa edildi. Ayrıca, bulvar boyunca beyaz mermer evler, modern süpermarketler, ofis binaları ve altyapı inşa edildi. Bulvar, Çandıbil kara yolu, Arçabil Bulvarı ve 10. yıl Abadnçılık caddesiyle kesişmektedir.

Mahtumkulu Bulvarı, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir bulvardır. Bulvar, adını Mahtumkulu Firaki'den almakta olup başkentin en uzun ve en belirgin bulvarı olarak kabul edilir.

Aşkabat Uluslararası Otobüs Terminali, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ın ana otobüs terminalidir. Terminal, 5 Eylül 2014 tarihinde açılmış olup kentin kuzeyinde yer almaktadır. Türkmenistan'ın en büyük otobüs durağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Aşkabat Uluslararası Havalimanı</span>

Aşkabat Uluslararası Havalimanı, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir havalimanıdır. Havalimanı, şehir merkezinin 10 km kuzeybatısında yer almaktadır.

Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı Uluslararası İlişkiler Enstitüsü, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir diplomasi üniversitesidir. 20 Mart 2008 tarihinde Türkmenistan cumhurbaşkanı Kurbankulu Berdimuhammedov'un kararnamesi kurulmuş olup Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı'na bağlıdır.