İçeriğe atla

Türkmenistan'da eğitim

Kontrol Edilmiş

Türkmenistan Eğitim Bakanlığı, Türkmenistan'da her düzeyde eğitimden sorumludur. Genel olarak Türkmenistan, Rus modeli eğitim sistemini benimsemiştir.

Tarih

Türkmenistan 11(2014-ten önce 12,5) yıllık örgün orta öğretime sahiptir.[1] Yüksek öğrenim artık 5 yıl sürüyor.[2] 2007'de ortaokullara giden 1 milyon çocuk vardı ve yaklaşık 100.000 çocuk 1. sınıfa başladı.[3] 2010/2011 eğitim-öğretim yılında, genel eğitim kurumlarına 931.272 öğrenci kaydolmuştur: kentsel alanlarda 373.160 ve kırsal alanlarda 558.112. Kırsalda 1.232 ve kentsel alanlarda 498 olmak üzere toplam 1.730 okul vardı. 69.437 öğretmen istihdam edildi.[4] Türkmenistan, 2013/2014 eğitim öğretim yılından itibaren uygulanmaya başlayan "12 yıllık Ortaöğretim Programı"nı 2012 yılında uygulamaya koymuştur.[5]

2019 – 20 eğitim-öğretim yılı sonunda liseden 80 bine yakın Türkmen öğrenci mezun oldu.[6] 2019 – 20 eğitim-öğretim yılı itibarıyla bu öğrencilerin 12.242'si Türkmenistan'daki yükseköğretim kurumlarına kabul edilmiştir.[7]

Kurs merkezleri

1996 yılında Türkmenistan Eğitim Bakanlığı, devlet ve özel kuruluşlara kısa süreli kurslar açma ve işletme fırsatı verdi.

Türkmenistan'da çok sayıda devlete ve özel sektöre ait kurs merkezi faaliyet göstermektedir. Genelde diller, bilgisayar becerileri, matematik ve muhasebe dersleri verilir. Türkmenistan Eğitim Bakanlığı tarafından verilen lisans bazında çalışırlar.

Orada daha on dil kursu merkezleri daha aralarında Hemaýat, Diller Dünyası, Dil merkezi, Gözleg ylym-Bilim Merkezi, Bagtyýar Ýaşlar, Gujurly Nesil, Pak Nesil, Hukuk, biznes biz tehnologiýalar merkezi, Dalçyn, Dayan, Zehinli Nesil, Altyn Göreç, Erenler, Dilkom, Günbatar şapagy, Altyn Sarpa vb.

Üniversiteler

Türkmenistan'da 23 yüksek öğretim kurumu bulunmaktadır. Bunlardan 18'i sivil, 5'i askeri yükseköğretim kurumudur.[8]

Yüksek öğretim kurumlarından bazıları , Magtymguly adlı Türkmen Devlet Üniversitesi, Devletmehmet Azadi adlı Devlet Dünya Dilleri Enstitüsü, SA Niyazov adlı Ziraat Üniversitesi, Devlet Ekonomi ve Yönetim Enstitüsü, Seyitnazar Seydi Eğitim Enstitüsü (Turkmenabat ), Elektrik Teknolojisi Enstitüsü (Marı), Devlet Tıp Üniversitesi.

Türkmenistan'da faaliyet gösteren 3 uluslararası yüksek öğretim kurumu bulunmaktadır: Uluslararası Petrol ve Gaz Üniversitesi, Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı Uluslararası İlişkiler Enstitüsü, Uluslararası Beşeri Bilimler ve Kalkınma Üniversitesi.

Askeri temelli yüksek öğretim kurumları: Savunma Bakanlığı Enstitüsü, İçişleri Bakanlığı Enstitüsü (diğer adıyla Polis Akademisi), Milli Güvenlik Bakanlığı Enstitüsü, Devlet Sınır Güvenliği Enstitüsü.

Lisansüstü eğitim

Türkmenistan'da lisansüstü eğitim, 2007 yılında restore edilen Türkmen Bilimler Akademisi'nde verilmektedir. Lisansüstü eğitim kontenjanı Türkmenistan Cumhurbaşkanı tarafından onaylanmıştır. 2013 yılında, lisansüstü okul, ulusal üniversitelerin 55 mezununu kabul edecektir. Doktora çalışmalarında iki, klinik asistanlıkta 42 bütçe yeri daha görünecek, bir 'bilim adayı' derecesi için 241 adaydan biri, doktora derecesi için dokuz yer için bir yer mevcut olacak.

Kaynakça

  1. ^ "Туркменистан: золотой век". Turkmenistan.gov.tm. 19 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2016. 
  2. ^ "Archived copy" (PDF). 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2013. 
  3. ^ "1709 secondary schools to receive students in new academic year". turkmenistan.ru. 2 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ http://www.etf.europa.eu/webatt.nsf/0/9896C88E7CF4DEB7C1257A71002A8666/$file/Turkmenistan%20VET%20&%20labour%20market.pdf []
  5. ^ "Turkmenistan introduces twelve-year schooling". turkmenistan.ru. 2 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ "Состоялись мероприятия по случаю окончания учебного года" (Rusça). Государственное информационное агентство Туркменистана (TDH) - Туркменистан сегодня. 25 Mayıs 2020. 23 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ "ОБРАЗОВАНИЕ" (Rusça). 15 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2021. 
  8. ^ "National Tempus Office in Turkmenistan". in.tm. 19 Nisan 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2013. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bursa Uludağ Üniversitesi</span> Bursada kurulu devlet üniversitesi

Bursa Uludağ Üniversitesi, Bursa’daki ilk üniversite olarak 11 Nisan 1975 tarihinde "Bursa Üniversitesi" adıyla kurulan, 1982 yılında ise "Uludağ Üniversitesi" adını alan, 2018 tarihinde ise "Bursa Uludağ Üniversitesi" ismini alan ve bünyesinde 15 fakülte, 2 yüksekokul, 15 meslek yüksekokulu, 1 konservatuvar, 4 enstitü, 27 araştırma ve uygulama merkezi ve rektörlüğe bağlı 5 bölümü olan yükseköğretim kurumudur.

<span class="mw-page-title-main">Yükseköğretim</span> Genellikle yetişkinler için ileri düzeyde eğitim

Yükseköğretim, yüksekokullar ve üniversitelerde yapılan öğretim. İlköğretim ve ortaöğretim'den sonra gelir. Yükseköğretim; ön lisans, lisans ve lisansüstü eğitimi kapsayacak şekilde ele alınır. Ortaöğretimin ötesindeki mesleki eğitim, Birleşik Krallık'ta ileri eğitim olarak bilinir ve Birleşik Devletler'de sürekli eğitim kategorisine dahil edilir.

<span class="mw-page-title-main">Mardin Artuklu Üniversitesi</span> Mardinde kurulu devlet üniversitesi

Mardin Artuklu Üniversitesi 5662 Sayılı "Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda ve Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanlarının Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye Ekli Cetvellerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"la kurulan ve 28 Mayıs 2007 tarihinde Ahmet Necdet Sezer tarafından onaylanan, 17 yeni üniversiteden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Bartın Üniversitesi</span> Bartında kurulu devlet üniversitesi

Bartın Üniversitesi, Türkiye'nin Bartın ilinde bulunan bir üniversite.

<span class="mw-page-title-main">Ardahan Üniversitesi</span> Ardahanda kurulu devlet üniversitesi

Ardahan Üniversitesi; 5765 Sayılı, "Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda ve Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanlarının Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye Ekli Cetvellerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"la kurulan ve 22 Mayıs 2008 tarihinde Abdullah Gül tarafından onaylanan üniversitedir. Ardahan ilinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Avrasya Üniversitesi</span> Trabzonda kurulu vakıf üniversitesi

Avrasya Üniversitesi, Trabzon'da yerleşik; Maçka İmar, Eğitim, Kültür ve Sosyal Hizmet Vakfı tarafından kurulmuş kamu tüzel kişiliğine haiz bir vakıf üniversitesi'dir. Yükseköğretim Kurulu'na 2010 yılında yapılan başvuruyu takiben mevzuatta öngörülen süreçler tamamlanmış ve TBMM Genel Kurulunda kanunla Avrasya Üniversitesi'nin kurulması kabul edilmiştir. Kanunun 28.01.2011 tarihli Resmî Gazetede 27829 sayı numarasıyla yayımlanmasıyla Avrasya Üniversitesi tüzel kişiliğini kazanmıştır. Avrasya Üniversitesi Mütevelli Heyeti tarafından yönetilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi</span> Ankarada kurulu devlet üniversitesi

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi (AYBÜ), eski adıyla Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Ankara'nın beşinci devlet üniversitesi. 27648 Sayı ve 21 Temmuz 2010 tarihli T.C. Resmî Gazete'de yayımlanan karar uyarınca, 7 fakülte, 1 yüksekokul ve 4 enstitü ile 1 konservatuvarla kurulmuş, 2011-2012 Öğretim yılında öğrenci alımına başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Abdullah Gül Üniversitesi</span> Kayseride kurulu devlet üniversitesi

Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ), 2010 yılında Kayseri'de kurulan devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi</span> Adanada kurulu devlet üniversitesi

Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (ATÜ), 2011 yılında Adana'da kurulan bir devlet üniversitesidir. Türkiye Büyük Millet Meclisinin 31 Mart 2011 tarihinde çıkardığı 6218 Sayılı Kanun'la kurulmuştur. ATÜ akademik olarak; 1 enstitü, 7 fakülte ve 1 yüksekokuldan oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi</span> Ankarada bulunan bir devlet üniversitesi

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi (ASBÜ), Ankara'nın altıncı devlet üniversitesi olarak 5 fakülte ve 5 enstitü ile kurulan bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Tefekkür Üniversitesi</span> Baküde bir özel üniversite

Bilim ve Eğitim Merkezi "Tefekkür" Üniversitesi, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bulunan bir özel üniversitedir. Üniversite 1995'te kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">İbn Haldun Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

İbn Haldun Üniversitesi, Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı (TÜRGEV) tarafından 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun vakıf yükseköğretim kurumlarına ilişkin hükümlerine tabi bir vakıf üniversitesidir.

Türkmenistan Ulusal Uzay Ajansı, Türkmenistan'ın uzay araştırma programlarını bilimsel ve ticari hedeflerle koordine eden bir hükûmet organıdır. 2011'de kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Arçabil Bulvarı</span>

Arçabil Bulvarı, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir bulvardır. Bulvar, 25.5 km uzunluğunda olup sekiz şeritlidir ve 30 metreden daha geniş bir bölme şeridi de içerir.

Aşkabat Veledromu, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir veledromdur. Veledrom, 2014 yılında tamamlanmış olup 2017 Asya Kapalı ve Dövüş Sanatları Oyunları için inşa edildi. Parkur 250 metre uzunluğunda ve 7,1 metre genişliğindedir. İnşaatında Finlandiya'dan getirilen kumaş yapı malzemeleri kullanıldı. Bina, beş katlı olup toplam 61.000 metrekarelik bir alana sahiptir. Veledrom, 6,000 kişilik kapasiteye sahiptir ve VIP sundurma ve basın sektörü bulunmaktadır. Sporcular için altyapı tesisleri arasında masaj odası, sauna, 48 kişilik restoran, 447 yerde 9 kafe ve 13 yemek odası bulunmaktadır.

Kalkan Kış Sporları Merkezi, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir kış sporları salonudur. Merkez, 2014 yılında Türkmenistan İçişleri Bakanlığı Enstitüsü arazisinde inşa edilmiştir ve 630 seyirci kapasitesine sahiptir.

Uluslararası Petrol ve Doğalgaz Üniversitesi, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir üniversitedir. 25 Mayıs 2012 tarihinde Türkmen Devlet Petrol ve Doğalgaz Enstitüsü olarak kurulmuş olup 10 Ağustos 2013 tarihinde günümüz adını almıştır. Türkmenistan'ın petrol ve doğalgaz topluluğunun ana üniversitesidir ve Balkanabat'ta bir kampüsü bulunmaktadır.

Oğuzhan Teknoloji Mühendisliği Üniversitesi, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir üniversitedir. 2016 yılında kurulmuştur.

Türkmen Devlet Ekonomi ve Yönetim Enstitüsü, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir üniversitedir. 1980 yılında Sovyetler Birliği döneminde kurulmuş olup 2009 yılına kadar Türkmen Millî Ekonomi Enstitüsü adıyla bilinmekteydi. Türkmenistan'ın en üst düzey ekonomik yükseköğretim enstitüsüdür.

<span class="mw-page-title-main">Serdar Berdimuhammedov</span> 3. Türkmenistan cumhurbaşkanı

Serdar Kurbankuluyeviç Berdimuhammedov 19 Mart 2022'den beri Türkmenistan cumhurbaşkanı olarak görev yapan Türkmen bir politikacıdır.