İçeriğe atla

Türkmenistan'ın petrol ve doğalgaz varlığı

Türkmenistan petrol ve özellikle çok büyük doğal gaz rezervlerine sahip bir Orta Asya ülkesidir. Çok büyük kaynak varlığına sahip olsa da uluslararası enerji pazarında önemli bir oyuncu değildir, zira ülkenin alt yapı eksikliği ve kısıtlı ihracat gücü bu duruma neden olmaktadır.[1]

Tarihçe

Havzadaki ilk gaz keşfi 1953 yılında, havzanın kuzeydoğu köşesi olan Setalantepe'de keşfedilmiştir ve havzanın farklı bölgelerindeki araştırmaları teşvik etmişlerdir. İlk büyükgaz alanı gazlı bölgesi keşfedilmeden önce 1956'da küçük pek çok gaz alanı bulunmuştur. 1960'lar ve 1970'ler boyunca önemli büyük gaz alanları bulunmaya devam etti. 60 TCF'lik rezerviyle Devletabad gaz alanı 1974 yılında keşfedildi. Kokdomalak petrol alanıysa 2 milyar varillik petrol ve petrol eşlenik ürünleriyle 1985 yılında keşfedilmiştir.[2]

Petrol ve doğal gaz rezervlerinin nicelikleri

The Oil and Gas Journal'a göre ocak 2016 itibarıyla Türkmanistan 600 milyon varillik bir petrol rezervine sahiptir, 2015 yılı verilerine göre 261.000 varillik bir günlük petrol üretimi seviyesine ulaşılmıştır ki, bu veri 2014 yılında günlük 249.000 varil seviyesindeydi. Türkmenistan 2 petrol rafinerisine sahipti ve günlük olarak toplam 237.000 varil ham petrol işleme kapasitesine sahiptir. Ülke ufak bir ülke içi petrol boru hattına sahipti, tek yurt dışı boru hattı Seydi rafinerisi ile Kazakistan Çimkent rafinerisi arasındaki petrol hattıdır. Petrol varlığının aksine, Türkmenistan'ın devasa bir doğal gaz rezervine sahiptir ve bu rezerv ocak 2016 tarihi itibarıyla 265 trilyon küp feet doğal gaz kaynağına denk gelmektedir. Türkmenistan'ı en büyük 6. doğal gaz ihracatçısıdır. Hazar denizi ülkeleri ve Orta Asya cumhuriyetleri arasında Türkmenistan öncü doğal gaz ihracatçısı konumundadır, yerel olarak önemli oyuncu olsa da hala uluslararası piyasada çok önemli bir konumda değildir. Rusya ve İran dahil olmak üzere pek çok ülke Türkmenistan'dan gaz ithal etmektedir, ancak bu gazın en büyük alıcısı toplam satışın yüzde 70'ten fazlasının yapıldığı Çin'dir. 2015 verilerine göre Türkmenistan 1.3 tcf (trilyon feet küp) gaz ihracatında bulunmuştur.[1]

Derveze gaz krateri

Petrol ve doğal gaz alanlarının özellikleri

Türkmenistan'ın petrol ve gaz kaynakları genel olarak Amu Derya Havzası bünyesinde yer alır. Bu havza genelde gaz üretmeye meyilli bir üretici havzadır. Petrolconsultant'ın araştırmasına göre 250 petrol ve gaz alanı listelenmiştir ve bu alanlarından yarısından azının ticari bir değeri vardır. Amu Derya Havzası coğrafi olarak Türkmenistan, Özbekistan, İran ve Afganistan arasında yer alır. Amu Derya Havzası'nın temeli, yoğun olarak deformasyona uğrayan metamorfik Paleozoyik kayaçlardan meydana gelen birleşik Hersiniyen arazilerden oluşur. Bu kayaçlar üst Permiyen ve Triyas kayalarıyla doldurulmuş bir rift grabeni ile üzerlenir. Bu dizi, erken ve Orta Jura'nın kalın tabakaları ile örtülür. Gaz rezervlerinin büyük bölümü belli iki stratigrafik aralıkta yer almaktadır. Rezervlerin bir yarısı Üst Jura karbonat kayaları ile Erken Kretase kırıntılı kayaları arasındayken; diğer yarısı Orta Jura'dan Paleojen devrine kadar gider. hive, bagadzha ve beurdeshik gaz alanlarında yapısal gaz tuzakları (structural trap) vardır ve buradaki gazlar Geç Jura karbonatlarından ve Erken Kretase kumtaşlarından üretilmiştir. rezervuar kayalarsa Erken ve Geç Kretase kumtaşlarıdır.[2]

Kaynakça

  1. ^ a b Editors of eia, Editors of eia. "Turkmenistan". www.eia.com. U.S. Energy Information Administration (EIA). 11 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2020. 
  2. ^ a b Ulmişek, Gregory F. "Petroleum Geology and Resources of the Amu-Darya Basin, Turkmenistan, Uzbekistan, Afghanistan, and Iran" (PDF). pubs.er.usgs.gov/. USGS. 12 Ekim 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 23 Haziran 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkmenistan</span> Orta Asyada yer alan bir ülke

Türkmenistan, Orta Asya'da bağımsız bir Türk devletidir. Kuzeybatısında Kazakistan, kuzeyinde ve doğusunda Özbekistan, güneydoğusunda Afganistan, güneybatısında İran bulunan; batısında Hazar Denizi olan Ülkenin başkenti, aynı zamanda en gelişmiş şehri olan Aşkabat'tır. Ülkenin 7 milyon nüfusu ile Orta Asya cumhuriyetleri arasında nüfusu en düşük olan devlet Türkmenistan'dır. Ülkenin çoğunluğu ise Karakum Çölü'yle kaplıdır.

<span class="mw-page-title-main">OPEC</span> Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü

| resim2 = [[Dosya:{|frameless]] Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ya da kısaca OPEC, net petrol ihraç eden ve bilinen dünya petrol rezervlerinin üçte ikisini ellerinde bulunduran 13 ülkenin oluşturduğu konfederasyondur. Küresel ham petrol piyasası üzerinde daha fazla kontrole sahip olmak için 2016 yılının sonlarında OPEC+ adlı daha büyük bir grup kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Hazar Denizi</span> Dünyanın en büyük gölü

Hazar Denizi dünyanın en büyük gölü veya eksiksiz bir deniz olarak sınıflandırılan dünyanın en büyük iç su kütlesidir. Adını Hazar Kağanlığı'ndan almıştır. Güneydoğu Avrupa ve güneybatı Asya'dadır ve dünyanın en büyük tuzlu su gölüdür. Hem deniz, hem de göl özelliklerini taşımaktadır. Petrol yataklarınca zengindir. Tektonik göllere örnektir. Endoreik bir havza olarak, Avrupa ile Asya arasında, Kafkasya'nın doğusunda, Orta Asya'nın geniş bozkırlarının batısında ve Batı Asya'daki İran platosunun kuzeyinde yer almaktadır. Denizin yüzey alanı 371.000 km2 ve hacmi 78.200 km3'tür. Tuzluluk oranı yaklaşık %1,2 olup, bu oran çoğu deniz suyunun tuzluluğunun yaklaşık üçte biri kadardır. Kuzeydoğuda Kazakistan, kuzeybatıda Rusya, batıda Azerbaycan, güneyde İran ve güneydoğuda Türkmenistan ile sınırlanmıştır. Hazar Denizi çok çeşitli canlı türlerine ev sahipliği yapmaktadır ve en çok havyar ve petrol endüstrileriyle tanınmaktadır. Petrol endüstrisinden kaynaklanan kirlilik ve Hazar Denizi'ne akan nehirler üzerine inşa edilmiş barajlar, denizde yaşayan organizmaları olumsuz etkilemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Petrol</span> doğal olarak oluşan yanıcı sıvı

Petrol, neft ya da yer yağı, hidrokarbonlardan oluşmuş, sudan yoğun kıvamda, koyu renkli, arıtılmamış, kendisine özgü kokusu olan, yer altından çıkarılmış doğal yanıcı mineral yağı. Latincede taş anlamına gelen "petra" ile yağ anlamına gelen "oleum" sözcüklerinden oluşmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı</span> şirket

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, Türkiye'de bir petrol şirketidir.

Kopet Dağları, Türkmenistan ile İran arasındaki sınır bölgesinde dağ sırası.

<span class="mw-page-title-main">Doğalgaz</span> yanıcı gazlardan oluşan fosil yakıt türü

Doğalgaz yer kabuğunun içindeki fosil kaynaklı bir çeşit yanıcı gaz karışımıdır. Bir petrol türevidir. Yakıt olarak önem sıralamasında ham petrolden sonra ikinci sırayı alır. Doğalgazın büyük bölümü (%70-90'ı), Metan (CH4) adı verilen hidrokarbon bileşiğinden oluşur. Diğer bileşenleri; etan (C2H6), propan (C3H8), bütan (C4H10) gazlarıdır. İçeriğinde eser miktarda karbondioksit (CO2), azot (N2), helyum(He) ve hidrojen sülfür (H2S) de bulunur. Doğalgaz konvansiyoneldir ve konvansiyonel olmayan doğalgaz türleri arasında kaya gazı, kum gazı ve kömür gazı bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Bartın Çayı</span> Karadenize dökülen akarsu

Bartın Çayı, Antik Partenios, MÖ yıllarda Parthenios adı ile anılan ve kente adını veren Bartın Irmağı'dır.Kastamonu ve Karabük'te bulunan Ilgaz Dağları'nda doğar, kuzeye doğru akar, şehir merkezinde Gazhane Burnu'nda birleşen Kocaçay ve Kocanazçay'ının oluşturduğu ırmak, 15 Km. akarak Boğaz mevkiinde Karadeniz'e ulaşır.

<span class="mw-page-title-main">Cehennem Kapısı</span> Türkmenistanın Ahal vilayetindeki Derveze ilçesinde yanan doğal gaz kuyusu

Cehennem Kapısı veya Derveze Çukuru, Türkmenistan'ın Ahal ilinin Derveze ilçesinde bir doğal gaz kuyusu. Karakum Çölü'nün ortasında, Derveze kasabasının yakınlarında bulunmaktadır.

Önemli bir enerji kaynağı olan petrol, aynı zamanda kimya sanayisinin de ham maddesidir. Türkiye'deki petrol yatakları fazla zengin değildir. Mevcut petrol yatakları daha çok Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Adıyaman, Batman ve Diyarbakır'dadır. Siirt, Şanlıurfa, Şırnak ve Mardin'de de petrol yatakları vardır. Üretilen petrol, Türkiye'nin ihtiyacının çok az bir kısmını (1/7) karşılamaktadır. Geri kalan kısmı dışarıdan karşılanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan jeolojisi</span>

Azerbaycan'ın arazisi, Kafkasya arazisinin tamamı gibi, Alplerin kıvrımlı kuşağına ait olup karmaşık tektonik yapıya sahiptir. Azerbaycan Cumhuriyeti arazisinde son 13-15 bin yıl içinde yer alan jeolojik ve jeomorfolojik süreçler, iklim şartları ve denizin toplu olarak gerilemesi eşsiz yer şekillerini oluşturmuştur. Kayaçların yaşı, Alt Pliyosenden başlayarak çağdaş döneme kadar tüm zamanlarda insanların dikkatini çekmiştir. Azerbaycan arazisinde en eski kayaçlar, Alt Paleozoik, karmaşık metamorfik şistler çökelimidir. Azerbaycan Cumhuriyetinin arazisi paleontolojik ve mineralojik anıtlarla zengindir. Volkanik-magmatik ve tortul kökenli, paleontolojik koşulları yansıtan zaman ve mekân içinde değişen faktörler, aynı zamanda doğal zenginlikler bu kayaçların yaşını belirlemek için imkân sağlamaktadır. Kabuk içeren sapkın kayalar, onların Kretase ve Kretase sonrası dönemleri için yaşlarının tarihini belirlemeye yardımcı oluyor.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan'da enerji</span>

Kazakistan'da enerji Kazakistan'da enerjiyi ve elektrik üretimi, tüketimi ve ithalatını açıklar. Kazakistan enerji politikası enerji ile ilgili Kazakistan siyasetini anlatır.

<span class="mw-page-title-main">Türkmenistan ekonomisi</span>

Türkmenistan ekonomisi, temel olarak tarım ile petrol ve doğalgaza dayanmaktadır. Türkmenistan dünyanın dördüncü büyük doğal gaz rezervlerine sahip olup dünyanın 9. büyük pamuk üreticisidir. Türkmenistan ekonomisi 2011 yılından bu yana gerçekleştirdiği çeşitli ekonomik reformlar sayesinde önemli bir büyüme yüzdesi kazanmıştır.Türkmenistan günümüzde dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisidir.

Türkmenistan, genişletilmiş turizm endüstrisi için büyük potansiyele sahip bir ülkedir. Orta Asya şehirlerinin birçoğu, Doğu ve Batı medeniyetlerini birbirine bağlayan İpek Yolu üzerinde ana ticaret noktalarıydı. Birçok komşu ülke, ülkelerini Büyük İpek Yolu üzerindeki konumlarına dayanarak tanıtır. Turizm son yıllarda hızla büyümüştür. Yurtdışından gelen turistler, dünyanın bütün ülkeleriyle yapılan kısıtlayıcı vize rejimi tarafından caydırılmaktadır. Turizm Türkmenistan Turizm Komitesi tarafından düzenlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Rusya'da enerji</span>

Rusya'da enerji, Rusya'daki enerji ve elektriğin üretim, tüketim ve ihracatını açıklar. Rusya'nın enerji politikası, Rusya siyasetindeki enerji politikasını daha ayrıntılı olarak açıklamaktadır.

Özbekistan önemli ölçüde doğal gaz ve petrol rezervlerine sahiptir. Özbekistan, Sovyetlerin dağılışı ardından hidrokarbon kaynakları üzerinde kamu denetimini sürdürdü ve 1992'de devlet şirketi Özbekneftgaz kuruldu ve bu doğal kaynaklar üzerinde önemli bir idare kurulmuş oldu. Rus ve çin petrol şirketleri de Özbekistan doğal kaynak piyasasında oldukça etkili oyunculardır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'da maden endüstrisi</span>

2005 yılı itibarıyla Azerbaycan; alüminyum, kurşun, demir ve çinko dâhil olmak üzere bir dizi metal ve endüstriyel mineral üretti.

Türkmenistan'ın jeolojisi iki farklı jeolojik bölge içerir: Karakum veya Güney Turan Platformu ve Alpin Orojenezi.

<span class="mw-page-title-main">Türkmenistan coğrafyası</span>

Türkmenistan, Orta Asya'da karayla çevrili bir ülkedir ve batıda Hazar Denizi, güneyde İran ve Afganistan, kuzeydoğuda Özbekistan ve kuzeybatıda Kazakistan ile komşudur. 1991'in sonunda Sovyet sonrası devletlerin çoğu tarafından oluşturulan gevşek federasyon olan Bağımsız Devletler Topluluğu'nun (BDT) en güneydeki cumhuriyetidir.

Burada kanıtlanmış petrol rezervlerine göre ülkelerin listesi vardır. Kanıtlanmış rezerv, jeolojik ve mühendislik verilerinin analiziyle, ticari olarak geri kazanılabilir olduğu yüksek derecede güvenle tahmin edilebilen petrol demektir.