İçeriğe atla

Türkmeneli İşbirliği ve Kültür Vakfı

Türkmeneli İşbirliği ve Kültür Vakfı
OdakEğitim, Kültürel, Sosyal inisiyatifler
Hizmet bölgesiIrak, Türkiye

Türkmeneli İşbirliği ve Kültür Vakfı, Irak ve Türkiye'deki Türkmen topluluğuna destek veren bir sivil toplum kuruluşudur. Eğitim, kültürel ve sosyal inisiyatiflere odaklanmaktadır.

İlişkiler ve ortaklıklar

Türkmeneli İşbirliği ve Kültür Vakfı, eğitim, kültürel ve sosyal inisiyatifleri ilerletmek için çeşitli kuruluşlarla işbirliği yapmaktadır. Bu ortaklıklardan biri, 2009 yılında Ankara, Türkiye'de kurulan Avrasya İncelemeleri Merkezi/Center for Eurasian Studies (AVİM)'dir. AVİM, Kafkaslar, Balkanlar, Doğu Avrupa ve Asya'da Türkiye ile ilgili konularda araştırmalar yapmakta, özellikle Rusya, Türk Cumhuriyetleri ve Irak gibi ülkelere odaklanmaktadır. Merkezin faaliyetleri araştırmaları çeşitli formatlarda yayınlamak, konferanslar düzenlemek ve eğitim hizmetleri sağlamak gibi çalışmaları içermektedir. AVİM'in faaliyetleri, Avrupa Birliği Organizasyonu ve üye ülkelerle ilgili konuları da kapsamaktadır.[1][2][3]

Tarihçe ve arka plan

Vakıf, özellikle Irak'taki Türkmen topluluğuna destek olmak için kurulmuştur. Irak'taki Türkmen topluluğu, politik, güvenlik ve insan hakları sorunları da dahil olmak üzere çeşitli zorluklarla karşı karşıya kalmıştır.[4]

Faaliyetler ve programlar

Eğitim

Vakıf, Irak'taki Türkçe eğitimine destek veren eğitim inisiyatiflerini desteklemektedir.[5]

Kültürel ve sosyal faaliyetler

Vakıf, Türkmen mirası ve kimliğini desteklemek ve korumak amacıyla kültürel ve sosyal faaliyetlere katılmaktadır.[6]

Uluslararası işbirliği

Vakıf, kültürel değişim ve Türk tarihi ve değerlerinin tanıtımına odaklanan uluslararası işbirliklerine katılmaktadır.[7]

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İhsan Doğramacı</span> Türk doktor ve akademisyen (1915–2010)

İhsan Doğramacı, Irak Türkmeni asıllı Türk doktor ve akademisyendir. Eski Ankara Üniversitesi rektörü, eski Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mütevelli heyeti başkanı, Bilkent Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi kurucusudur. İlk YÖK başkanı olarak 10 Aralık 1981 - 10 Temmuz 1992 tarihleri arasında görev yapan İhsan Doğramacı, son olarak Bilkent Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanlığı görevini sürdürmüştür.

Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi, Avrasya Bir Vakfı bünyesinde 1999 yılında kurulmuş olan düşünce kuruluşudur. Özellikle Türkiye'nin çevre bölgesi hakkında çalışmalar yürütmüştür. Türkiye'de kurulan ilk düşünce kuruluşudur. Halen İstanbul merkezli olarak araştırma faaliyetlerine devam etmektedir.

Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV), 1993 yılında İstanbul'da kurulan ve erken yaştaki her çocuğun güvende, sağlıklı, mutlu olması amacı için çalışan vakıftır.

<span class="mw-page-title-main">Irak Türkmen Cephesi</span> Irak siyasi partisi

Irak Türkmen Cephesi ya da kısaca ITC, Irak Milli Türkmen Partisi, Türkmeneli Partisi, Türkmen Bağımsızlar Hareketi, Türkmen Kardeşlik Ocağı, Türkmeneli İşbirliği ve Kültür Vakfı, Irak Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği gibi oluşumların tek çatı altında birleşerek oluşturdukları Türkmen cephesi kurulmuştur. Şu anki başkanı Hasan Turan'dır.

<span class="mw-page-title-main">Yeditepe Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

Yeditepe Üniversitesi, İstanbul'da yer alan bir vakıf üniversitesi.

<span class="mw-page-title-main">Irak Türkmenleri</span> Iraktaki üçüncü büyük etnik grup

Irak Türkmenleri ya da Irak Türkleri Irak'ın üçüncü büyük etnik grubudur. Türk kökenlidirler ve çoğunlukla Türk mirasına ve kimliğine bağlıdırlar. Irak'a Türk göçü 7. yüzyılda, ardından 1055 yılında Büyük Selçuklu'nun bölgedeki fethiyle başlarken, bugün Irak Türkmenlerinin çoğu, 1535-1919 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu'nun yönetimi sırasında Anadolu'dan Irak'a getirilen Osmanlı askerlerinin, tüccarlarının ve memurlarının torunlarıdır. Irak Türkmenleri, Bulgaristan, Kıbrıs, Yunanistan ve Suriye de dahil olmak üzere Osmanlı sonrası diğer modern ulus devletlerdeki Türk topluluklarının yanı sıra Türkiye'deki Türk halkıyla yakın kültürel, tarihi, dilsel ve dini bağları paylaşmakta; bu nedenle kendilerini Türkmenistan ve Orta Asya Türkmenleriyle özdeşleştirmemektedirler.

Abdulhaluk Mehmet Çay, Türk akademisyen ve siyasetçi. Türkçü kimliği ve çalışmalarıyla tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kültür ve Turizm Bakanlığı (Türkiye)</span> Türkiyede bir bakanlık

Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak çalışan, kültür ve turizm işlerinden sorumlu olan bakanlık. 16 Nisan 2003 tarih ve 4848 sayılı kanun ile kuruldu. Daha sonra bu kanun lağvedilerek 10 Temmuz 2018 tarihli cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle yeniden düzenlendi.

Türk Kurultayı, Türk devlet ve toplulukları arasındaki dostluk, kardeşlik ve iş birliğinin geliştirilmesi amacıyla, 1993'ten beri düzenlenen etkinliklerdir.

<span class="mw-page-title-main">Türkmeneli</span> politik bir terim

Türkmeneli, Irak'ta bir bölge adıdır. Bölge esasen, Irak Türkmenleri'nin tarihsel olarak baskın bir nüfusa sahip olduğu geniş toprakları tanımlamak için kullanılan politik bir terimdir. Söz konusu topraklar, Irak-Türkiye-Suriye sınırında bulunan ve çapraz olarak İran sınırına kadar uzanan bir bölgeyi kapsamaktadır. Bölgenin kuzey kısmındaki şehri Kerkük, Türkmenler için başkent sayılır.

<span class="mw-page-title-main">Sivil toplum kuruluşu</span>

Sivil toplum kuruluşları ya da sivil toplum örgütleri, resmî kurumların dışında kalan ve bunlardan bağımsız olarak çalışan, politik, sosyal, kültürel, hukukî ve [çevre]sel amaçları doğrultusunda lobi çalışmaları, ikna ve eylemlerle çalışan, üyelerini ve çalışanlarını gönüllülük usulüyle alan, kâr amacı gütmeyen ve gelirlerini bağışlayan veya üyelik ödemeleri ile sağlayan kuruluşlardır. Sivil toplum örgütleri oda, sendika, vakıf ve dernek adı altında faaliyet gösterir. Vakıf ve dernekler topluma yararlı bir hizmet geliştirmek için kurulmuş yasal topluluklardır ve herkese yardım etmek için kurulmuşlardır.

Yunus Emre Vakfı, 5 Mayıs 2007 tarihli ve 5653 sayılı Kanun’la kurulan ve Türkiye’nin, Türk dilinin, tarihinin, kültürünün ve sanatının tanıtımı amacıyla projeler gerçekleştirecek bir kamu vakfıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yunus Emre Enstitüsü</span> Ankaranın Altındağ ilçesinde bulunan kuruluş

Yunus Emre Enstitüsü, Ankara merkezli Yunus Emre Vakfı'na bağlı olarak faaliyet gösteren Türk eğitim ve kültür kuruluşudur.

Emine Büşra Ersanlı, Türk siyaset bilimci ve akademisyen.

İslam Dünyası Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (ICESCO), İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) himayesi altında faaliyet gösteren uzman bir kuruluştur. Üye Devletler arasındaki ilişkileri desteklemek ve güçlendirmek için Müslüman ülkelerdeki eğitim, bilim, kültür ve iletişim alanlarıyla ilgilenmektedir. Örgütün merkezi Rabat'ta bulunmaktadır ve Genel Müdürü Dr. Salim M. AlMalik'tir.

<span class="mw-page-title-main">Haydar Aliyev Vakfı</span> Azərbaycan kültür, hayırsever, bilim ve eğitim vakfı

Haydar Aliyev Vakfı, Azerbaycan'da bir yardım vakfıdır ve Azerbaycan'daki en önemli sivil toplum kuruluşularından biridir. Kurum Azerbaycan'ın başbayanı Mehriban Aliyeva'nın öncülüğünde 10 Mayıs 2004 yılında kuruldu. Vakfın genel merkezi başkent Bakü'dedir. Kuruluşundan beri vakfın başkanı Mehriban Aliyeva iken başkan yardımcısı ise kızı Leyla Aliyeva'dır.

2009 yılında Üsküdar'da kurulan vakıf Arapça, İslami İlimler ve Sosyal Bilimler seminerleri vermektedir. Bunun yanında Fıkıh, Tıp, Siyaset, Ekonomi, Edebiyat, Hadis alanlarında araştırma faaliyetleri gerçekleştiriyor.

<span class="mw-page-title-main">Avrasya İncelemeleri Merkezi</span>

Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM), 2 Ocak 2009'da kurulmuştur.

Türkmeneli Televizyonu veya kısaca Türkmeneli TV, Irak'taki Türkmen topluluğunun haklarını savunmak için yayın yapan televizyon kanalıdır. Türksat 4A ve Nilesat olmak üzere iki uyduda mevcut olup, Türkçe ve Arapça dillerinde yayın yapmaktadır. Kanal, gezi-belgesel, kültür-sanat, dini ve güncel olaylar hakkında çeşitli programlar yapmaktadır.

Toplum merkezi, bir toplulukta yaşayan bireylerin çeşitli sosyal, kültürel, eğitsel ve dinlenme amaçlı faaliyetlerde bulunmaları için kullanılan bir tesistir. Bu merkezler genellikle yerel hükümetler, sivil toplum kuruluşları, vakıflar veya kâr amacı gütmeyen kuruluşlar tarafından işletilir. Toplum merkezleri, toplumun çeşitli kesimlerini bir araya getirerek ortak bir alan sunmayı ve sosyal uyumu artırmayı hedefler.