
Amasya, Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nde bulunan bir ildir. Merkez ilçesi Amasya'dır. Bölümü Orta Karadeniz'dir.

Amasya, Amasya ilinin merkezi olan şehirdir. 2020 itibarıyla Amasya şehir merkezi 147.266 nüfusa sahiptir.
Türkiye biteyinde Plantago cinsine bağlı 27 takson bulunmaktadır. Bunlar 22 türe ve 5 alt türe ayrılır. Endemik takson sayısı 2'dir.

D.100 ya da halk arasındaki adıyla E5, Türkiye'de bulunan bir devlet kara yoludur. Yol, Bulgaristan sınır kapısı Kapıkule'den başlayıp, Türkiye'yi batıdan doğuya boydan boya geçtikten sonra, İran sınır kapısı Gürbulak'ta sona eren ana yollardan biridir.
Türkiye biteyinde Geranium cinsine bağlı 47 takson bulunmaktadır. Bunlar 36 türe, 10 alt türe ve 9 varyeteye ayrılır. Endemik takson sayısı 13'dür.
Türkiye florasında, Nepeta cinsine bağlı toplam 44 takson bulunmaktadır. Bunlar 32 türe, 9 alt türe ve 2 varyeteye ayrılmaktadır. Endemik takson sayısı 19 kadardır.
Türkiye florasında, Solidago cinsine bağlı toplam 3 takson bulunmaktadır. Bunlar 2 türe, 2 alt türe ve 0 varyeteye ayrılmaktadır. Endemik takson sayısı 0 kadardır.
Türkiye biteyinde, Iris cinsine bağlı toplam 45 takson bulunmaktadır. Bunlar 29 türe, 7 alt türe, 6 varyeteye ve 3 forma ayrılmaktadır. Endemik takson sayısı 18'dir. Türkçede Iris cinsi üyelerine süsen adı verilmektedir. Bu liste son halidir.
Türkiye biteyinde, Viola cinsine bağlı toplam 34 takson bulunmaktadır. Bunlar 29 tür ve 4 alt türe ayrılmaktadır. Endemik takson sayısı 11'dir. Türkçede Viola cinsi üyelerine Menekşe adı verilmektedir. Bu liste son halidir.
Türkiye biteyinde, Myosotis cinsine bağlı toplam 26 takson bulunmaktadır. Bunlar 23 tür ve 11 alt türe ayrılmaktadır. Endemik takson sayısı 2'dir. Türkçede Myosotis cinsi üyelerine Unutmabeni adı verilmektedir. Bu liste son halidir.
Türkiye biteyinde, Cota cinsine bağlı toplam 22 takson bulunmaktadır. Bunlar 14 tür, 2 alt tür ve 6 varyeteye ayrılır. Endemik takson sayısı 8'dir. Bu liste son halidir.
Türkiye biteyinde, Primula cinsine bağlı toplam 13 takson bulunmaktadır. Bunlar 9 tür ve 7 alt türe ayrılır. Endemik takson sayısı 2'dir. Türkçede Primula cinsi üyelerine Çuha çiçeği adı verilmektedir. Bu liste son halidir.
Türkiye biteyinde, Stachys cinsine bağlı toplam 108 takson bulunmaktadır. Bunlar 74 tür, 30 alt tür, 3 varyete ve 1 melez türe ayrılmaktadır. Bu liste son halidir. Türkiye için endemik bir bitkidir.

Amasya Saat Kulesi, Amasya'nın merkez ilçesinde yer alan saat kulesi. 1865 yılında Amasya Mutasarrıfı Ziya Paşa tarafından yaptırılan kule aynı yıl çıkan yangında hasar görmüştür. 1938 yılında gerçekleşen depremle de oldukça hasar gören yapı Şubat 1940'ta Amasya Valisi Talat Öncel tarafından yeni köprü yapımı tarafından yıktırılmıştır. 2002 yılındaysa orijinal yapıya sadık kalınarak yeniden inşa edilmiştir.
Türkiye florasında, Crepis cinsine bağlı 46 takson bulunmaktadır. Bunlar 42 türe ve 16 alt türe ayrılır. Endemik takson sayısı 8'dir. 4 Nisan 2021 tarihinde güncellenmiştir. Bitki taksonları kronolojik sıralanmıştır.
Türkiye florasında, Tanacetum cinsine bağlı toplam 61 takson bulunmaktadır. Bunlar 37 türe, 19 alt türe ve 4 varyeteye ayrılır. 10 Mayıs 2021 tarihinde güncellenmiştir. Bitki taksonları kronolojik olarak sıralanmıştır.

Pastinaca armena, Carl Anton von Meyer ve Friedrich Ernst Ludwig von Fischer tarafından tanımlanmış, Apiaceae (maydanozgiller) familyasından iki veya çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya ve Türkiye'nin kuzeydoğusuna endemik olan Pastinaca armena, 1620 ila 2000 metre yükseklikteki alpin çayırlarda yetişmektedir. Temmuz ayında çiçeklenir. 20 ila 60 cm uzunluğa erişebilen Pastinaca armenanın meyveleri %0.16 ve %0.25 arası uçucu yağ içerir ve oktil alkol kokuludur. Oval şekilli meyveler 5–6 mm uzunluğunda ve 4–5 mm genişliğindedir.
Turczaninowia Asteraceae familyasına bağlı bir cinstir.