İçeriğe atla

Türkiye başbakanlarının gömüldükleri yerler listesi

Türkiye başbakanlarının gömüldükleri yerler listesi, 1923-2018 yılları arasında Türkiye'de başbakanlık görevini yürüten kişilerin öldükten sonra gömüldükleri yerleri belirtmektedir.

Başbakanların gömüldükleri yerler

Mustafa Kemal Atatürk için yapılan Anıtkabir'de (solda) İsmet İnönü'nün de mezarı (sağda) bulunmaktadır.Mustafa Kemal Atatürk için yapılan Anıtkabir'de (solda) İsmet İnönü'nün de mezarı (sağda) bulunmaktadır.
Mustafa Kemal Atatürk için yapılan Anıtkabir'de (solda) İsmet İnönü'nün de mezarı (sağda) bulunmaktadır.
Şükrü Saracoğlu'nun Zincirlikuyu Mezarlığı'ndaki mezarı.
Adnan Menderes'in Topkapı, İstanbul'daki anıt mezarı.
Bülent Ecevit'in Devlet Mezarlığı'ndaki mezarı. Ecevit, başbakan olduğu için buraya gömülen ilk kişidir.
SıraBaşbakanYerŞehir
[n 1]Mustafa Kemal AtatürkAnıtkabirAnkara
[n 1]Fevzi ÇakmakEyüp Mezarlığıİstanbul
[n 1]Rauf OrbaySahrayıcedid Mezarlığıİstanbul
1İsmet İnönüAnıtkabirAnkara
2Fethi Okyar[n 2]Zincirlikuyu Mezarlığıİstanbul
3Celâl BayarCelâl Bayar Anıt MezarıBursa
4Refik SaydamCebeci Asri MezarlığıAnkara
5Şükrü SaracoğluZincirlikuyu Mezarlığıİstanbul
6Recep PekerEdirnekapı Şehitliğiİstanbul
7Hasan SakaZincirlikuyu Mezarlığıİstanbul
8Şemsettin GünaltayCebeci Asri MezarlığıAnkara
9Adnan MenderesAdnan Menderes Anıt Mezarıİstanbul
10Cemal GürselDevlet MezarlığıAnkara
11Suat Hayri ÜrgüplüEdirnekapı Şehitliğiİstanbul
12Süleyman DemirelSüleyman Demirel Anıt MezarıIsparta
13Nihat ErimZincirlikuyu Mezarlığıİstanbul
14Ferit MelenCebeci Asri MezarlığıAnkara
15Naim TaluZincirlikuyu Mezarlığıİstanbul
16Bülent EcevitDevlet MezarlığıAnkara
17Sadi IrmakAşiyan Mezarlığıİstanbul
18Bülend UlusuZincirlikuyu Mezarlığıİstanbul
19Turgut ÖzalTurgut Özal Anıt Mezarıİstanbul
20Yıldırım AkbulutDevlet MezarlığıAnkara
21Mesut YılmazKanlıca Mezarlığıİstanbul
22Tansu ÇillerHayatta
23Necmettin ErbakanMerkezefendi Mezarlığıİstanbul
24Abdullah GülHayatta
25Recep Tayyip ErdoğanHayatta
26Ahmet DavutoğluHayatta
27Binali YıldırımHayatta

Ayrıca bakınız

Notlar

  1. ^ a b c Yalnızca İcra Vekilleri Heyeti başkanlığı yaptı.
  2. ^ Daha önce İcra Vekilleri Heyeti başkanlığı da yaptı.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yıldırım Akbulut</span> 20. Türkiye başbakanı

Yıldırım Akbulut,, Türkiye Cumhuriyeti'nin 20. Başbakanı. Türk avukat ve siyasetçi. Başbakanlık ve 1989-1991 yılları arasında Anavatan Partisi genel başkanlığı görevini sürdüren Akbulut, 1987-1989 ve 1999-2000 yılları arasında Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanlığı görevini üstlendi.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye başbakanları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Türkiye başbakanları listesi, Türkiye Cumhuriyeti başbakanı olarak görev yapmış kişileri içeren liste.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Fehmi Gerçeker</span> Türk din adamı ve siyasetçi

Mustafa Fehmi Efendi veya Soyadı Kanunu'ndan sonra Mustafa Fehmi Gerçeker, TBMM'nin kuruluşuyla yürütme görevi verilen I. İcra Vekilleri Heyeti, II. İcra Vekilleri Heyeti ve III. İcra Vekilleri Heyeti'nde Umuru Şeriye ve Evkaf Vekili olarak görev yapmış, TBMM'de 1. Dönem, 2. Dönem, 3. Dönem, 4. Dönem, 5. Dönem, 6. Dönem, 7. Dönem ve 8. Dönem'de 1920'den 1950'ye, ölüm tarihine kadar, 30 yıl boyunca Bursa milletvekilliği yapmış din ve siyaset adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Celalettin Arif</span> Türk siyasetçi ve diplomat

Celalettin Arif, İstanbul Barosu'nun eski başkanlarından olan Celalettin Arif, TBMM'nin kurulması ile birlikte yürütme görevi verilen I. İcra Vekilleri Heyeti ve (ismen) II. İcra Vekilleri Heyeti'nde Adliye Vekilliği ve TBMM 1. Dönemde Erzurum milletvekilliği yapmış hukukçu ve siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Hakkı Behiç Bayiç</span> Türk politikacı

Hakkı Behiç Bayiç, Türk siyasetçidir. TBMM 1. dönemde Denizli mebusluğu ve bu dönemde kurulan I. İcra Vekilleri Heyeti'nin ilk aylarında vekillik görevi yapmıştır. Mustafa Kemal Paşa'nın 1920 sonunda taktik düşüncelerle kurdurduğu Türkiye Komünist Fırkası'nın umumî kâtipliğini yapmış olması ile tarihe geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İsmail Safa Özler</span>

İsmail Sefa Özler, Türk siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Devlet Mezarlığı</span> Türkiyenin ulusal mezarlığı

Devlet Mezarlığı, Türkiye Cumhuriyeti cumhurbaşkanları ile Türk Kurtuluş Savaşı sırasında en az tümen komutanlığı yapmış ve 1988 yılında Genelkurmay Başkanlığının politik kriterlerine uyan 61 komutanın mezarlarının yer aldığı, 1988 yılında hizmete açılmış "anıt-park" niteliğindeki mezarlıktır. 12 Eylül Darbesi ile yönetime gelen Kenan Evren'in, "Anıtkabir'in mezarlık olmaması, cumhurbaşkanlarını ve Kurtuluş Savaşı'nda büyük yararlılıkları görülmüş ve Atatürk'ün yakın silah arkadaşı olan komutanları bir araya toplamak" düşüncesiyle Evren tarafından yaptırılmıştır. Ankara'da, Atatürk Orman Çiftliği arazisi içinde yer alır. 536.000 metrekarelik alanda yer alan ve 356.000 metrekaresi yeşil alan olan park, halka açıktır. Millî Savunma Bakanlığı tarafından yönetilir.

<span class="mw-page-title-main">Adalet Bakanlığı (Türkiye)</span> Türkiyede bir bakanlık

Adalet Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak çalışan, adalet ve yargı işlerinden sorumlu olan bakanlıktır. Bakanlığın temel görevleri arasında, kanunlarda öngörülen mahkemelerin kurulması ve teşkilatlandırılması, ceza infaz kurumları, icra ve iflas daireleri gibi adalet kurumlarının planlanması, idari gözetimi ve denetimi yer alır. Kamu veya özel kurumlarla iş birliği yaparak adalet hizmetlerinin geliştirilmesine katkıda bulunur ve kanunlarla veya cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle verilen diğer görevleri yerine getirir.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Hükûmeti</span> Türk Kurtuluş Savaşında kurulan direniş hükûmeti

Kendisini Türkiye Devleti veya Türkiye olarak tanımlayan ve yaygın olarak Ankara Hükûmeti adıyla anılan Büyük Millet Meclisi Hükûmeti, Türk Kurtuluş Savaşı (1919-1923) ve Osmanlı İmparatorluğu'nun son yıllarında Ankara merkezli geçici ve devrimci Türk hükûmetiydi. Osmanlı Sultanı tarafından yönetilen çökmekte olan İstanbul Hükûmeti'nin aksine, Anadolu Hareketi tarafından yönetilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandros Mavrokordatos (siyasetçi)</span>

Aleksandros Mavrokordatos, Yunan siyaset adamı.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye başbakanı</span> Türkiye Cumhuriyetinin hükûmet başkanı (1920–2018)

Türkiye Cumhuriyeti başbakanı, Türkiye'de 1920-2018 yılları arasında hükûmetin başı ve Bakanlar Kurulunun başkanı olarak görev yapan makamdı. Başbakan, cumhurbaşkanınca Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri arasından seçilir ve görev süresi boyunca Çankaya Köşkü'nde ikâmet ederdi. Başbakanlık, 2017 Türkiye anayasa değişikliği referandumunun ardından yapılan 2018 Türkiye genel seçimleri ile birlikte kaldırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye cumhurbaşkanlarının gömüldükleri yerler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Türkiye cumhurbaşkanlarının gömüldükleri yerler listesi, 1923'ten beri Türkiye'de cumhurbaşkanlığı görevini yürüten kişilerin öldükten sonra gömüldükleri yerleri belirtmektedir.

<span class="mw-page-title-main">1. İcra Vekilleri Heyeti</span> 1920-1921 tarihleri arasında görev yapan heyet

I. İcra Vekilleri Heyeti, Türk Kurtuluş Savaşı sırasında milliyetçiler tarafından kurulan ilk hükümettir. 3 Mayıs 1920 - 24 Ocak 1921 tarihleri arasında görev yapmıştır. Reisliğini Mustafa Kemal Paşa yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">2. İcra Vekilleri Heyeti</span> 1920-1921 yılları arasında görev yapan heyet

II. İcra Vekilleri Heyeti, Türk Kurtuluş Savaşı sırasında milliyetçiler tarafından kurulan ikinci hükümettir. 24 Ocak 1921 - 19 Mayıs 1921 tarihleri arasında görev yapmış, reisliğini Fevzi Paşa yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">3. İcra Vekilleri Heyeti</span> 1921-1922 yılları arasında görev yapan heyet

III. İcra Vekilleri Heyeti Türk Kurtuluş Savaşı sırasında milliyetçiler tarafından kurulan üçüncü hükümettir. 19 Mayıs 1921 - 9 Temmuz 1922 tarihleri arasında görev yapmış, reisliğini Fevzi Paşa yapmıştır.

Azerbaycan Cumhurbaşkanının hastalık ve yurt dışına çıkma gibi sebeplerle geçici olarak görevinden ayrılması hallerinde, birinci Cumhurbaşkanı yardımcısı Cumhurbaşkanına vekâlet eder ve Cumhurbaşkanına ait yetkileri kullanır.

Şerriye ve Evkaf Vekaleti Türk hükûmet sisteminde ilk yıllarda yer alan sonradan kaldırılmış bir bakanlıktır. "Şeriyye" sözcüğü din işleri, "Evkaf" ise vakıflar anlamına gelmektedir. Osmanlı'da din hizmetleri ile ilgilenen Şeyhülislam makamı ile vakıf malları ile ilgilenen Evkaf-ı Hümâyun Nezâretinin hizmetleri 2 Mayıs 1920 tarihli TBMM kararı ile yeni kurulan Şeriyye ve Evkaf Vekaleti ile devam etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Erkân-ı Harbiye-i Umûmiye Vekâleti</span> Türkiyede bir bakanlık (1920–1924)

Erkân-ı Harbiye-i Umûmiye Vekâleti 1920 yılında Ankara'da kurulan meclis hükûmetinde yer alan ve daha sonra Genelkurmay Başkanlığına dönüştürülen bakanlıktır.

Süleyman Demirel Anıt Mezarı, Türkiye'nin 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in doğduğu köy olan Isparta'nın Atabey ilçesine bağlı İslamköy'de Çalcatepe mevkiinde bulunan anıt mezarı. Kapladığı 58 bin m2 alan ile Anıtkabir'den sonra Türkiye'nin ikinci büyük anıt mezarıdır. Anıt mezar, Demirel hayattayken oluşturulmaya başlandı.

Celâl Bayar Anıt Mezarı, Türkiye'nin 3. Cumhurbaşkanı Celal Bayar'ın doğduğu şehir olan Bursa'nın Gemlik ilçesinde bulunan anıt mezarıdır.