İçeriğe atla

Türkiye Video Müzik Ödülleri THM en iyi kadın sanatçı ödülü

Türk Halk Müziği En İyi Kadın Sanatçısı kategorisinde Türkiye Video Müzik Ödüllerini kazanan sanatçıların listesidir.

YılSanatçıDiğer AdaylarAçıklama
1995Necla Akben - "Hey Dost"
1996Güler Duman - "Bu Devran"
  • Ezgi Mert - "Yarim Yarim"
  • Hülya Süer - "Gülistan"
  • Nur Ertürk - "Yaban Eller"
  • Seher Dilovan - "Seher Yeli"
1997Songül Karlı - "Ay Gibi Yar"
1998Songül Karlı - "Bugün"
  • Cansever - "Kara Çadır"
  • Ceylan Avcı - "Halay (Davul Çalar)"
  • Yüksel Yaşar - "Sandık"
  • Zeyno - "Fırtınam Var"
1999Ceylan Avcı - "Le Le Kirvo"
2000Nuray Hafiftaş - "Sen Küçüksün"
2001Ceylan Avcı - "Zeyno"
2002Burçin - "Dane Dane Benleri Var"
2003Zara - "Kalenin Dibinde"
2004Burçin - "Elmaların Yongası"
  • Aysun Kaya - "Bul Beni"
  • Gülay - "Dalgalar"
  • Pınar Sağ - "Hoyda Yarim"
  • Pınar Dilşeker - "Handı Gönlüm"
  • Yudum
2005Yıldız Tilbe - "Karpuz Getir Yiyeyim"
2006Zara - "Yandı Bağrım"
2007Zara & Ekrem - "Sabahın Seherinde"
2008Arzu - "Sus"
  • Ceylan Avcı - "Antep'in Hamamları"
  • Filiz Koçer - "Boşu Boşuna"
  • Güler Işık - "Yavuz Elinde"
  • Hülya Bozkaya - "Ağlarım"
2009 Şevval Sam - Karadeniz

En çok kazananlar ve adaylık sayısı

Sayı Şarkıcı
Kazananlar
3/5
Zara
2/6
Ceylan Avcı
Songül Karlı
2/3
Burçin
1/3
Nuray Hafiftaş
1/1
Arzu (şarkıcı)
Güler Duman
Necla Akben
Şevval Sam
Yıldız Tilbe
Adaylar
4
Seher Dilovan
3
Belkıs Akkale
Hilal Özdemir
Hülya Polat
Nur Ertürk
2
Cansever
Gülay
Güler Işık
Hatice
Hülya Süer
Sevcan Orhan
Sümer Ezgü
Yudum

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Müzik albümü</span> kaydedilmiş müzik albümü

Bir müzik albümü, aslen içinde müzikal kayıt bulunduran plak ve uzunçalar biçimindeki çalışmalardır. Zamanla gelişerek kaset, compact disc ve MP3 olarak dijital biçimleri de ortaya çıkmıştır. Müzik albümleri fiziksel olarak genellikle dekoratif kapakları ve albüm notları ile satışa sunulur. Albüm notları; müzik ve kayıt hakkındaki ekleri, arka plan bilgilerini, kaydın analizini, şarkı sözleri ile librettoları, sanatçı fotoğrafları ile diğer görüntüleri ve metinleri, buna ek olarak iş birliğine katılanlara teşekkür yazısını içerebilir. Compact disc formatının ortaya çıkmasından sonra albüm notları, CD kitapçığı olarak da anılmaya başlandı.

<span class="mw-page-title-main">Hip hop (kültür)</span> Amerikada ortaya çıkmış müzik kültürü

Hip hop, 1970'li yılların sonunda Amerika'da kötü koşullarda ve azınlık olarak yaşayan siyahilerin gündemden uzaklaşmak ve eğlenmek için oluşturduğu bir kültür, yaşam tarzı ve sanat akımıdır. Bu kültür Rap müziği, Graffiti sanatı, Breakdance'ı ve DJ'liği içerir. Hip hop kültürünün doğmasında Blues, Funk, Soul ve Caz müziğinin etkisi büyüktür.

<span class="mw-page-title-main">Müzik</span> sanatın ses kullanılan şekli

Müzik, insanın doğaya eklediği uyumlu seslerdir. Ses, bir doğa olayıdır. Müzik, bu doğal ve etkin olaydan bilinçli bir çalışma ve emek ile bir sanat yapıtı yaratmak, sesi bilimsel ve estetik bir temele oturtmaktır. Bütün müzik türleri için ana öğeler ritim, tonalite, dinamik ve ses rengi olarak belirtilir. Bu önemli elemanlardan anlaşılacağı gibi müzik yalnız insanın içinden yansıyan duygularla değil, bilgi ve anlayışla yaratılabilir. Müziğin bilgisine bakış, bir sanat olayını anlamamızı da sağlar. Ritim, tonalite, dinamik ve ses renginden hiçbiri, müzikte tek başına yer almaz ancak birlikte müziksel bir bütünlük yaratırlar. Değişik müzik türlerinde farklı oranlarda ağırlık taşıyabilirler. Müzik teorisi, müzik sanatını gerçekleştiren belirli kavram ve sistemlerin bir araya gelmesinden oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Müzisyen</span> müzik yazan veya yorumlayan sanatçı

Müzisyen, çalgı çalabilen veya müzikal yetenek sergileyen sanatçıdır. Müzik besteleyen, icra eden veya orkestra yöneten kişiler müzisyen olarak kabul edilir. Çalgı çalabilen müzisyenlere çalgıcı da denir. Müzisyenler tek başlarına (solo) çalışabilecekleri gibi grup veya orkestra üyesi de olabilirler.

<span class="mw-page-title-main">Klasik Türk müziği</span> müzik türü

Klasik Türk müziği, klasik Türk mûsıkîsi, Osmanlı'daki adıyla mûsıkî veya günümüzde kullanılan adıyla Türk sanat müziği; Türk kültürüne has makamlı bir müzik türü. Klasik batı müziği ve Hint müziği ile beraber dünya üzerinde süreklilik ve gelenek oluşturma bakımından mevcut birkaç klasik müzikten birisi olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Gerçek zamanlı veri akışı</span>

Bir gerçek zamanlı veri akışı sisteminde, indirilmekte olan veri içeriği indirme işlemi bitmeden işlenmeye başlanır. Popüler kullanım alanları şunlardır:

<span class="mw-page-title-main">Rock müzik</span> 1950lerde Amerika Birleşik Devletlerinde "rock and roll" olarak ortaya çıkan popüler müzik türü

Rock, 1950'lerde ABD'de "rock and roll" olarak doğan, 1960'larda ve sonrasında farklı tarzlara ayrılarak özellikle İngiltere ve ABD'de gelişen bir müzik türüdür. Kökleri 1940'ların ve 1950'lerin rock and roll'una dayanır. Rock and roll ise blues, rhythm and blues ve country müzikten yoğun biçimde esinlenmiştir. Rock müzik; electric blues ve folk, caz, klasik müzik gibi diğer müzik kaynaklarından da esinlenir.

Caz, ilk kez ABD'nin güney eyaletlerinde, 1900'lerin başında gelişmeye başlamış bir Afro-Amerikan müzik türüdür. 19. yüzyılın sonlarında ve 20. yüzyılın başlarında New Orleans, Louisiana'daki Afrikalı-Amerikalı topluluklarda ortaya çıktı. Caz müziği, mavi notalar, senkop, swing, çoklu ritim, atışma ve doğaçlama tekniklerini kullanır; Afrikalı-Amerikalı ve Batı müziği tekniklerinin harmanlanmasıdır. Bu müziğin dünya ile tanışması ise 1917 yılında Dixieland Jazz Band'in ilk plaklarının piyasaya çıkmasıyla olmuştur. 1920 ile 1930'larda popülerliğinin artmasıyla başta ABD olmak üzere tüm dünya genelinde Caz Çağı yaşanmıştır. Caz yalnızca geçmişte değil, bugün dahi çok sevilen ve ünü gün geçtikçe artan müzik türlerinden biridir. 1920'lerin Caz Çağı'ndan bu yana, geleneksel müzik ve popüler müzikte önemli bir müzikal ifade biçimi olarak kabul edilmiştir.

Rhythm and Blues ; caz, rap, gospel ve blues karışımı, ilk olarak Afrika kökenli Amerikalıların ürettiği müzik türü.

Billboard, Amerika Birleşik Devletleri'nde yayımlanan haftalık müzik dergisidir. Birçok ülkede de yerel olarak çıkarılmaktadır.

Billboard 200, Amerika Birleşik Devletleri'nde yayınlanan Billboard adlı müzik dergisinin her hafta çıkardığı müzik albümleri listesidir. Liste albüm satışlarıyla oluşturulur. Albüm satışları her haftanın pazartesi günü sayılmaya başlar ve bu sayım aynı haftanın pazar günü sonlanır. Ardından o hafta en çok satan albüm, listenin zirvesine yerleşir. Yeni liste her haftanın perşembe günü açıklanır. Billboard 200 listesi dünyadaki en önemli müzik listelerinden biri olarak gösterilir.

Alternatif rock, 1980'lerde underground ve bağımsız müzik kültürlerinden ortaya çıkan ve 1990'larda geniş bir popülariteye ulaşan bir rock müzik alttürüdür. Bu tarzdaki "alternatif" tanımlaması, türün anaakım rock müzikle arasındaki farklardan ortaya çıkmaktadır; nitekim bu farklar arasında alternatif rock'un benimsediği distorsiyonlu gitar ile aykırı ve/veya transgresif şarkı sözleri bulunmaktadır. Terim orijinalde daha geniş bir yelpazeyi kapsamaktaydı; 1970'lerin sonunda punk rock'ın DIY etiğini benimseyen ve modern alternatif müziği etkileyen sanatçılar da bu sınırlandırmaya girmekteydiler. Kimi zaman "alternatif" sınıflandırması sonunda anaakıma giriş yapan underground rock sanatçıları için, kimi zaman da rock olsa da olmasa da punk rock, new wave ve post-punk gibi tarzlardan ilham alan sanatçılar için kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Plak yapımcısı</span> müzik albümünün yapımını üstlenen kimse

Plak yapımcısı, bir müzik albümünün yapımını üstlenen kimsedir. Bir albüm yapımcısı, albüm çalışmalarını başlatır, koordine eder, gidişatını izler, albümün bütçesine ve albümde sanatını icra edecek müzisyen ya da müzik grubuna göre personeli, dağıtımı, stüdyoları vs. ayarlar. Ayrıca, başlangıcından tamamlanana kadar olan albüm yapım sürecinin tüm safhalarıyla ilgilenir.

Pop müzik, 1950'lerin ortalarında ABD ve İngiltere'de ortaya çıkmış bir popüler müzik türüdür. “Popüler müzik” ile “pop müzik” terimleri sıklıkla birbirinin yerine kullanılmasına rağmen, “popüler müzik” terimi popüler olan tüm müzikleri tanımlar ve pop müzik dışındaki türleri de kapsar. 1960'ların sonlarına dek “pop” ve rock" terimleri de sıklıkla birbirinin yerine kullanılıyordu, ancak zaman içinde bu türler birbirinden ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Besteci</span> nota veya sözlü gelenek yoluyla müzik yapan kişi

Besteci, bestekâr, kompozitör, maestro ya da beste yapan kişi. Herhangi bir müzik eserini müzik notasyonu kullanarak yaratan kişidir. Eğer bu müzik eseri vokal (sözlü) kısımları da içeriyorsa ilgili kısımlar söz yazarı (güftekâr) tarafından oluşturulur. Bir eserin bestekârı ve güftekârı aynı kişi olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Şarkı</span> sesler için müzikal kompozisyon

Şarkı, insan sesinin müzik aletleri yardımıyla oluşturduğu beste. Genellikle şiirsel ve uyaklı bir yapıya sahip olan şarkı sözleri, dini metin ya da nesir olarak da yazılabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Discogs</span>

Discogs, müzik albümleri hakkında bilgiler içeren bir internet sitesidir. Discogs.com alan adı ile hizmet veren sitenin sahibi Portland, Oregon merkezli Zink Media, Inc. şirketidir. Discogs, elektronik müzik kayıtları hakkında internetteki en geniş veri tabanlarından biridir. Ayrıca plaklar hakkındaki en geniş veri tabanı olduğu sanılmaktadır.

Muzik tarzı, müziklerin taşıdıkları geleneklere göre kategorilendirilmesi sonucu ortaya çıkar.

<span class="mw-page-title-main">Müzik indirme</span>

Müzik indirme, internete bağlı bir bilgisayardan veya bir web siteden bir kullanıcının bilgisayarına müzik transferi. Bu kavrama hem yasal indirmeler hem de telifli içeriğin izinsiz veya ücret ödemeden indirilmesi dahildir. Nielsen tarafından hazırlanan bir rapora göre, 2012 yılında ABD'deki müzik satışının %55,9'u indirmelerden oluşmaktadır.

Müzik şirketi veya plak şirketi, müzik kayıtları ile video kliplerin pazarlanmasında görev alan ticari kuruluş. Çoğu zaman eserlerin yayımlanması, yapım sürecinin koordine edilmesi, imalatı, dağıtımı, tanıtımı, telif haklarının takibi, yeni sanatçıların keşfedilip geliştirilmesi ve sanatçılarla sözleşme yapılmasında da görev alır.