İçeriğe atla

Türkiye Turizm Bankası

Türkiye Turizm Bankası
Kuruluş1955

Türkiye Turizm Bankası, 1955 yılında, iç ve dış turizmini geliştirmek amacıyla, her türlü bankacılık faaliyetiyle meşgul olmak üzere kurulmuştur. İlk başkanı Prof. Dr. Muhlis Ete, kurucu üyeler Lütfi Kırdar, Burhanettin Onat, Mehmet Aldemir, Fahrettin Ulaş, Mithat Dülge ve Suat Yurtkoru’dur.[1]

1962'de 7470 sayılı yasa ile Türkiye Cumhuriyeti Turizm Bankası'na devredilmiştir.

Kaynakça

  1. ^ "Türkiye Cumhuriyeti Turizm Bankası". Atatürk Ansiklopedisi. 22 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ağustos 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası</span> Türkiyenin merkez bankası

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), banknot ihraç eden, Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti'nin para ve kredi politikasını yürüten, veznedarlık görevini üstlenmiş ve devletin iktisadi ve mali danışmanlığını yapan yasal olarak bağımsız bir ekonomik kurumdur. Kâğıt para (banknot) basma tekelini elinde bulundurur ve bu yetkiye istinaden bağımsız olarak para politikasını belirler. Ayrıca Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı olan Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünce basılan madeni paraların tedavülü de Merkez Bankasınca sağlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Naim Talu</span> 15. Türkiye başbakanı

Mehmet Naim Talu, Türk bürokrat ve siyasetçi. Türkiye Cumhuriyeti'nin 15. Başbakanı.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye İş Bankası</span> özel sermayeli küresel Türk bankası

Türkiye İş Bankası A.Ş., kısaca İş Bankası, Türkiye'de bireysel ve ticari bankacılık hizmeti sunan en büyük özel bankadır. 1924'te Mustafa Kemal Atatürk'ün emriyle kurulan İş Bankası, cumhuriyet döneminin ilk ulusal bankasıdır. 2023'te 2.5 trilyon Türk lirası aktif büyüklüğe ulaşan banka, The Banker dergisinin açıkladığı sıralamaya göre ana sermaye bazında dünyanın en büyük 181. bankasıdır. Aralık 2021 itibarıyla 21'i yurt dışında olmak üzere 1.195 şube, 6.476 bankamatik ve 22 bini aşkın personeli bulunan İş Bankası'nın ayrıca Almanya'da İşbank AG, Gürcistan'da İşbank Georgia A.Ş. ve Rusya'da İşbank A.Ş. adıyla üç iştiraki vardır.

<span class="mw-page-title-main">Cumhuriyet Müzesi</span> II. TBMM Binası (1924–1960)

Cumhuriyet Müzesi veya II. TBMM Binası, TBMM'nin 1924-1960 yılları arasında faaliyetlerinin gerçekleştirildiği Ankara'nın Altındağ ilçesindeki tarihî yapı.

Sabri Berkel,, Türk ressam.

Ziya Taşkent, Türk sanat müziği bestekârı, solist.

<span class="mw-page-title-main">Kültür ve Turizm Bakanlığı (Türkiye)</span> Türkiyede bir bakanlık

Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak çalışan, kültür ve turizm işlerinden sorumlu olan bakanlık. 16 Nisan 2003 tarih ve 4848 sayılı kanun ile kuruldu. Daha sonra bu kanun lağvedilerek 10 Temmuz 2018 tarihli cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle yeniden düzenlendi.

<span class="mw-page-title-main">Mümtaz Ökmen</span> Türk siyasetçi

Ömer Mümtaz Ökmen, Türk siyasetçi, hukukçu, avukat ve Türkiye'nin ilk başbakan yardımcısıdır.

<span class="mw-page-title-main">59. Türkiye Hükûmeti</span> I. Erdoğan Hükûmeti (2003–2007)

59. Türkiye Hükûmeti veya I. Erdoğan Hükûmeti olarak da isimlendirilen hükûmettir.

<span class="mw-page-title-main">Cumhuriyet Halk Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti

Cumhuriyet Halk Partisi, 9 Eylül 1923 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde kurulan ve Türkiye'de faaliyet gösteren bir siyasi partidir. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "CHP" şeklindedir. Simgesi Altı Ok'tur. TBMM'de 128 milletvekili ile ana muhalefeti temsil eden partidir. Genel başkanı Özgür Özel'dir.

İlhan Evliyaoğlu, Türk siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye İş Bankası Müzesi</span> müze

Türkiye İş Bankası Müzesi, Atatürk tarafından kurulmuş olup; Türkiye İş Bankası'nın tarihi ve cumhuriyetin ilanından beridir gelişen iktisadi bağımsızlığımızın yer aldığı müzedir. 3. genel müdürlük binası olarak kullanılmıştır.

Türkiye Cumhuriyeti Turizm Bankası, Türkiye'de 1962 yılında kamusal sermaye ile kurulmuş banka. 7470 sayılı yasa ile Türkiye Turizm Bankası, bankaya devredilmiştir. 1986'da statüsü değişerek kamusal sermayeli kalkınma ve yatırım bankaları grubuna geçmiştir. Yüksek Planlama Kurulunun 20 Ocak 1989 tarihli kararı ile Türkiye Cumhuriyeti Turizm Bankası, tüm aktif ve pasifleriyle Türkiye Kalkınma Bankası'na devredilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">PTT Pul Müzesi</span> Ankarada müze

PTT Pul Müzesi; Ankara'nın Altındağ ilçesinde yer alan pul müzesi.

Ziraat Sahnesi; Ankara'da Devlet Tiyatroları'na bağlı olarak hizmet veren sahnelerden biridir. Küçük ölçekli bir sahne olan tiyatronun toplam izleyici kapasitesi 198 kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Kalkınma Bankası</span> Kamusal sermayeli Türk kalkınma ve yatırım bankası

Kalkınma Yatırım Bankası A.Ş., başta sanayi ve turizm olmak üzere enerji, eğitim, sağlık sektörlerindeki işletmelere finansman sağlayan, anonim şirket statüsünde bir kalkınma ve yatırım bankasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Batman Müzesi</span> Batmanda bir arkeoloji müzesi

Batman Müzesi; Batman'da bulunan, 2015'te ziyarete açılmış arkeoloji müzesidir.

Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülü, eski adı "Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü" olan ve Türkiye'de kültür, sanat ve turizmin gelişmesine katkıda bulunanları onurlandırmak için Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 1979 yılından itibaren verilen ödüllerdir.

Ara Güler Müzesi; İstanbul'un Şişli ilçesinde bulunan bir fotoğraf müzesidir. Müzenin amacı, 70 yıllık bir kariyere sahip olan fotoğraf sanatçısı Ara Güler'in arşivini korunma altına almak ve gelecek nesillere aktarılmasını sağlamaktır.

<span class="mw-page-title-main">Akdeniz, Konak</span> İzmir, Türkiyede bir mahalle

Akdeniz, İzmir ilinin Konak ilçesine bağlı bir mahalledir. Çankaya semtinde, kentin tarihi ve ticari merkezini oluşturan mahallelerden biridir. İş merkezleri, oteller ve tarihi yapılar mahalle boyunca yayılmıştır. Kordon'un Konak Pier ile Cumhuriyet Meydanı arasında kalan kısmı Akdeniz Mahallesi'nin sınırları içinde kalır. Cumhuriyet Bulvarı kıyı şeridini takip ederek mahalleden geçer. Bu caddeye paralel olan diğer caddeler sırasıyla Şehit Fethi Bey Caddesi, Halit Ziya Bulvarı ve Necati Bey Bulvarı'dır ve tamamen mahalle sınırları içindedir. Doğu-batı uzanımlı Akdeniz, Vali Kazım Dirik caddeleri, Kordon'u Dokuz Eylül Meydanı'na bağlayan Gazi Bulvarı ve trafiğe kapalı Mimar Kemalettin Caddesi bu caddeleri dik keser.