İçeriğe atla

Türkiye Su Enstitüsü

Türkiye Su Enstitüsü
SUEN
Kurumun logosu
Genel bilgiler
Kuruluş tarihi10 Kasım 2011 (12 yıl önce) (2011-11-10)
BağlılığıTarım ve Orman Bakanlığı
AdresLibadiye Caddesi No: 54, 34696 Küçükçamlıca / Üsküdar / İstanbul
Yıllık bütçe₺4.228.000 (2020)
Yönetici(ler)
  • Prof. Dr. Lütfi Akca, Başkan
Web sitesisuen.gov.tr

Türkiye Su Enstitüsü, 10 Kasım 2011 tarihli ve 658 sayılı KHK ile kurulmuştur. Türkiye Su Enstitüsü, kamu tüzel kişiliğini haiz Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı, özel bütçeli bir kuruluştur ve kısa adı "SUEN"dir. Enstitünün merkezi İstanbul'dadır.

Enstitü, Tarım ve Orman Bakanlığı ile birlikte İstanbul Uluslararası Su Forumu'nu düzenlemektedir.

Kurumun logosundaki mavi küre, yaklaşık dörtte üçü sudan oluşan dünyayı temsil etmektedir. Bir akarsu şeklinde çizilen beyaz renkli kıvrımlı çizgi aynı zamanda “su” olarak da okunabilmektedir.[1]

Başkanlar

Başkan Görev Başlangıcı Görev Bitişi
1Prof. Dr. Ahmet Mete Saatçı Mart 2012 20 Nisan 2023
2Prof. Dr. Lütfi Akca 20 Nisan 2023 Görevde

Kaynakça

  1. ^ "SUEN Logosu". SUEN.gov.tr. 14 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2017. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Türkiye'deki millî parklar listesi, Türkiye'de bulunan millî parkların derlendiği listedir. Türkiye'de millî park kavramı ilk kez Selahattin İnal tarafından gündeme getirilmiş, "doğa koruma alanlarının millî park statüsü taşıması gerektiği ve doğal güzellik ile turistik potansiyel kıstaslarına göre belirlenmesi gerektiği" savunulmuştur. Kavram, 31 Ağustos 1956 tarihinde kabul edilen Orman Kanunu'nun 25. maddesinde yer bularak ilk kez yasal düzlemde yer almıştır. Kanunla millî parkların sorumluluğu kendisine verilen Orman Genel Müdürlüğü, gerekli gördüğü ormanlık bölgelerin fauna ve florasının korunması şartıyla bilimsel ve halka açık spor ile mesire alanı olarak kullanılması amaçlarıyla herhangi bir bölgeyi millî park ilan etmekle yetkili kılınmış, iki yıl sonra kurulan Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile görev bu kuruma devredilmiştir. 1983 yılına kadar yalnızca orman örtüsüne sahip olan yerler millî park dâhilinde değerlendirilirken 9 Ağustos 1983 tarihinde kabul edilen Millî Parklar Kanunu ile ormanlık olmasa bile tarihî, turistik ya da kültürel değeri haiz alanların da millî park ilan edilmesi sağlanarak tabiat parkı, tabiat koruma alanı, tabiat anıtı gibi yeni koruma statüleri tesis edilmiştir. Kanunun güncel hâline göre Tarım ve Orman Bakanlığı tasarrufunda olan millî park alanlarının belirlenmesi bu bakanlığın yanı sıra imar konularında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve tarihî ile turistik konularda Kültür ve Turizm Bakanlığının görüşleri alınarak sağlanmakta olup cumhurbaşkanlığı kararnamesinin yayımlanmasıyla resmiyete kavuşmaktadır.

Köy enstitüsü, Türkiye'de ilkokul öğretmeni yetiştirmek üzere 17 Nisan 1940 tarihli ve 3802 sayılı yasa ile açılan okul türü. Tamamen Türkiye'ye özgü olan bu eğitim projesini 28 Aralık 1938 tarihinde Millî Eğitim Bakanı olan Hasan Âli Yücel bizzat yönetti.

<span class="mw-page-title-main">Mehdi Eker</span> Türk siyasetçi ve veteriner hekim

Mehmet Mehdi Eker Kürt asıllı Türk siyasetçi ve veteriner hekim. Eski Gıda, Tarım ve Hayvancılık bakanı.

Osman Pepe Türk siyasetçi. Abdullah Gül tarafından kurulan 58. Türkiye Hükûmeti'nde Orman Bakanlığı, Recep Tayyip Erdoğan tarafından kurulan 59. Türkiye Hükûmeti'nde Çevre ve Orman Bakanı olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Şevket Raşit Hatipoğlu</span>

Mustafa Şevket Hatipoğlu, Türk devlet adamı, akademisyen.

İlker Tuncay,, Türk siyasetçi.

Necmi Sönmez, Türk siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Vahit Kirişci</span> AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili

Vahit Kirişci, Türk siyasetçidir. 4 Mart 2022'den 4 Haziran 2023 tarihine kadar Tarım ve Orman Bakanlığı görevinde bulunmuştur. 2023 Türkiye genel seçimlerinde Kahramanmaraş'tan milletvekili seçilmiştir.

Türkiye'deki tabiat parkları listesi, Türkiye'de bulunan tabiat parklarının derlendiği listedir. Tarım ve Orman Bakanlığı kayıtlarına göre Türkiye'de 266 adet tabiat parkı bulunmaktadır. 1 Aralık 1983'te tabiat parkı ilan edilen Ölüdeniz Kıdrak Tabiat Parkı, Türkiye'nin ilk tabiat parkıdır. Sınırları içerisinde yirmi altı farklı tabiat parkı bulunduran İstanbul, bu bakımdan en zengin il olup yüz ölçümü 19.624,27 hektar (196,2427 km2) olan Ayvalık Adaları Tabiat Parkı, Türkiye'nin en geniş tabiat parkıdır. En son 23 Kasım 2023'te tabiat parkı olarak ilan edilen yer, Kâğıthane Hasdal Tabiat Parkı'dır.

<span class="mw-page-title-main">61. Türkiye Hükûmeti</span> III. Erdoğan Hükûmeti (2011–2014)

61. Türkiye Hükûmeti veya III. Erdoğan Hükûmeti, AK Parti genel başkanlığını ve hükûmet başkanlığını Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı hükûmettir. 2011 Türkiye genel seçimlerinin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül hükûmeti kurma görevini vermesinin ardından kurulan hükûmettir.

<span class="mw-page-title-main">Bölge (İzmir Metrosu)</span> İzmir Metrosu istasyonu

Bölge Metro İstasyonu, İzmir Metrosu'nun M1 Metro Hattı'nda yer alan ve 22 Mayıs 2000'de hizmete giren hemzemin metro istasyonudur.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti hükûmetine bağlı olarak çalışan, gıda, tarım ve doğal kaynaklar ile ilgili işlerinden sorumlu olan bakanlıktır. Daha önceki hükûmetlerde Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanlığı olarak da anılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye tarım ve orman bakanları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Aşağıdaki liste Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanları listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Tarım ve Orman Bakanlığı</span> Türkiyede bir bakanlık

Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak çalışan, tarım ve orman işlerinden sorumlu olan bakanlık. Gıda, Tarım ve Hayvancılık ile Orman ve Su İşleri bakanlıklarının teşkilat ve görevlerine ilişkin yasal düzenlemelerin yürürlükten kaldırılması sonrasında, 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle yeniden yapılandırılmıştır.

Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü turunçgil ve diğer subtropikal meyveler, ılıman iklim meyveleri, üzümsü meyveler, bağcılık, sebzecilik, iç ve dış mekan süs bitkileri, tıbbi ve aromatik bitkiler ile arıcılık konularında uygulamalı tarımsal araştırmalar yapmakta olan Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı bir kamu kurumudur.

Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı olarak tarımsal araştırma faaliyetlerine devam eden bir resmi kurumdur.

<span class="mw-page-title-main">Evcikli böcekler</span>

Evcikli böcekler, kıllı kanatlılar, tüylü kanatlılar, kundak böcekleri, güvemsiler, güve benzerleri, sugüveleri ya da pervaneler (Trichoptera), bir böcek (Insecta) takımıdır. Tanımlanmış 45 familyasında yaklaşık 14.500 türü bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Balık yetiştiriciliği</span>

Balık yetiştiriciliği, binlerce yıldan beri bilinen, bir tarım koludur. Dünyada en çok sazan ve alabalık yetiştiriciliği yapılmaktadır. Türkiye'de son 10 yılda Balık yetiştiriciliği 2 kat artmıştır.

Karaekşi Tabiat Parkı, Mersin ilinde bulunan bir tabiat parkıdır.

Elmasburnu Tabiat Parkı, İstanbul ilinde bulunan bir doğa parkıdır.