İçeriğe atla

Türkiye Organ Nakli Derneği

Derneğin logosu

Türkiye Organ Nakli Derneği, Ankara'da yerleşik bir sivil toplum kuruluşu'dur.

Kısa adı TOND olan dernek; organ nakli ile ilgili çalışmalar yapar.

Amacı

Türkiye Organ Nakli Derneği, amaçlarını aşağıdaki gibi açıklamaktadır:

  • Türkiye’de aynı amaçla faaliyet gösteren diğer kuruluşlarla iş birliği yapmak, bilimsel toplantılar düzenlemek.
  • Yayın organları ve konferanslar aracılığı ile yurt çapında kamuyu aydınlatıcı faaliyetlerde bulunmak.
  • Organ bağışlarını özendirici kampanyalar düzenlemek, bu konuda kamuyu aydınlatacak faaliyetlerde bulunmak.
  • Organ nakli ve ilgili konularda yetenekli eleman yetiştirilmesi ve eğitilmesi için burslar sağlamak, konuyla ilgili amacına yönelik tesis ve organizasyonlar kurmak.
  • Organ nakli ve ilgili konularda uluslararası benzer kuruluşlarla bilimsel ve örgütsel iş birliği yapmak.
  • Organ nakli ve ilgili alanlarda yasal ve etik düzenlemeler ile ilgili çalışmalar yapmak, sosyal ve medikal yardımlaşmaları düzenlemek.

Tarihçe

Türkiye Organ Nakli Derneği; 1970'li yıllardan beri Türkiye'de organ nakli konusunda çalışmalar yapan Dr. Mehmet Haberal öncülüğünde kuruldu. Haberal tarafından 1980 yılında kurulan Türkiye Organ Nakli ve Yanık Tedavi Vakfı'nın çalışmalarıyla 1985 yılında faaliyete geçen Organ Nakli Hastanesi, gelişerek Başkent Üniversitesi haline dönüşünce, Doktor Mehmet Haberal, organ nakli konusundaki etkinliklerini bu merkezde sürdürdü. 1987'de kurulan "Ortadoğu Organ Nakli Derneği"nin lokal kalması üzerine; 1990 yılında "Türkiye Organ Nakli Derneği" oluşturuldu.

Etkinlikleri

  • 1991 yılından itibaren her iki yılda bir TOND kongreleri düzenlendi.
  • Türkiye'de organ nakli olan insanların sosyal ve kültürel faaliyetlerine katkıda bulunmak amacı ile TOND, 2000 yılında Kuveyt'te düzenlenen Orta Doğu Transplant Oyunları ve 2001 yılında Japonya'da düzenlenen 13. Dünya Transplant Oyunlarına Türkiye den katılan sporcuları bu oyunlara katılmaları için desteklemiş ve onlara sponsor olmuştur. Türkiye'de ilk kez 1. Türk Transplant Oyunlarını düzenleyerek bu konunun duyurulmasını sağlamıştır.
  • TOND, organ bağışını desteklemekte ve gerek dernek merkezi, gerekse web sitesiyle organ bağışı kabuıl etmektedir.
  • Çeşitli televizyon kanallarında bilgilendirici programlar düzenlendi
  • Okullarda organ nakli ve organ bağışı konulu paneller yapıldı.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türk Kızılay</span> Türk yardım kuruluşu

Türk Kızılay ya da resmî adıyla Türkiye Kızılay Derneği, Türkiye'deki en büyük insani yardım kuruluşudur ve Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Hareketinin bir parçasıdır. Türk Kızılay, kâr amacı gütmeyen (NGO), yardım ve hizmetleri karşılıksız olarak sağlayan ve kamu yararına çalışan bir gönüllü sosyal hizmet kuruluşudur. Personelinin bir kısmı gönüllü olarak, bir kısmı ise maaşlı olarak çalışır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Barolar Birliği</span> kamu kurumu niteliğinde üst meslek kuruluşu

Türkiye Barolar Birliği (TBB), Türkiye'de bütün baroların katılımıyla oluşan, kamu kurumu niteliğinde, tüzel kişiliği olan bir üst meslek kuruluşudur. Birliğin merkezi Ankara'dır.

Çevre Kuruluşları Dayanışma Derneği, kısa adıyla ÇEKUD, “Çevre ve kültür değerlerimizi birlikte korumak ve yaşatmak” gayesi etrafında buluşan “Çevre Gönüllüleri” tarafından, 1999 çeşitli meslek gruplarından oluşan Çevre Gönüllüleri tarafından İstanbul’da kurulan dernek.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Haberal</span> Türk cerrah, akademisyen, Başkent Üniversitesinin kurucusu

Mehmet Haberal, Türk cerrah, akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Organ nakli</span> bir organ ya da dokunun bir bedenden başka bedene nakledilmesi

Organ nakli ya da organ transplantasyonu organ donörü tarafından verilen sağlam organ parçası ya da tamamının alıcının hasarlı veya çalışmayan organı yerine koymak amacıyla bir vücuttan diğerine nakledilmesidir. Organ donörü yaşayan kişi veya kadavra olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı</span> İstanbul merkezli sivil toplum kuruluşu

Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV), merkezi İstanbul'da bulunan bir sivil toplum kuruluşu.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Alzheimer Derneği</span>

Türkiye Alzheimer Derneği, 1997 yılında alzheimer hastalığının Türkiye'de tanınırlığının sağlanarak, bu konudaki toplum bilincinin ve duyarlılığının yükseltilmesi, hastaların ve yakınlarının yaşam kalitelerinin artması için ihtiyaç duydukları bilgi ve desteğin sağlanması ve bu konudaki bilimsel çalışmaların arttırılması amacıyla kurulan sivil toplum kuruluşu. Dernek, İstanbul'un Şişli ilçesinde yerleşik olup, ulusal ve uluslararası alanda etkinlik göstermektedir.

Türkiye Filateli Dernekleri Federasyonu (TFDF), Türkiye'de usulüne uygun olarak kurulmuş olan Filateli Derneklerinin birlik, beraberlik ve uyum içinde çalışarak Filatelinin Türkiye çapında tanıtılmasını ve yayılmasını sağlamak amacı ile kurulmuş olan bir sivil toplum kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">Organ bağışı</span>

Organ bağışı, bir insanın organlarının bir kısmının veya tamamının, henüz sağlıklı iken, beyin ölümünün ardından başka insanlarda yararlanılmak üzere bağışlanmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Türk Nefroloji Derneği</span>

Türk Nefroloji Derneği, İstanbul'da yerleşik bir sivil toplum kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Psikiyatri Derneği</span>

Türkiye Psikiyatri Derneği, Ankara'da yerleşik bir Sivil toplum kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği</span>

Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD), merkezi İstanbul'da bulunan bir sivil toplum kuruluşudur.

Kadavra bağışı, anatomi eğitiminde kullanılmak üzere, ölüm sonrasında bedenin tamamının ya da bir kısmının eğitim ve araştırma amacıyla, yasal ve etik kurallar çerçevesinde belli bir süreyle ya da tamamıyla bağışlanmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü</span>

Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü eski adıyla Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu, Türkiye'de yoksul ve korunmaya muhtaç çocuklara bakım, eğitim, sağlık, kültür hizmetlerini sistemli bir biçimde sunmak için oluşturulmuş bir kurumdur.

Müdâfaa-i Milliye Cemiyeti, Osmanlı Devleti’nde 1913-1919 arasında faaliyet göstermiş İstanbul merkezli dernektir.

<span class="mw-page-title-main">Gemi Makinaları İşletme Mühendisleri Odası</span>

Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası (GEMİMO) 29.07.1960 tarihinde 6235 sayılı yasa ile kurulmuş bir meslek örgütüdür.

<span class="mw-page-title-main">Kâr amacı gütmeyen kuruluş</span>

Kâr amacı gütmeyen kuruluş, gelirinin giderinden çok olması durumunda onu üyelere ve paydaşlara (hissedarlara) dağıtmayıp hedeflerinin daha iyi gerçekleşmesi için kullanan, gönüllü bir dernek gibi hareket eden organizasyon. Genellikle sorun çözmeye yönelik çalışmalar yaparlar. Çeşitli kişi ve kurumlardan bağış alarak ayakta kalmaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Nükleer Düzenleme Kurumu</span>

Nükleer Düzenleme Kurumu, Türkiye'de nükleer enerji sektöründeki faaliyetler ile radyasyonla ilgili tesis ve faaliyetleri düzenlemek ve denetlemekle görevli kurum. 9 Temmuz 2018 tarihinde 702 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kurulmuştur.

Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı olarak faaliyet gösteren genel müdürlük.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Belediyeler Birliği</span> Türkiye belediyelerini tek çatıda toplayan dernek

Türkiye Belediyeler Birliği (TBB), 1945 yılında belediyecilik alanında faaliyet göstermek üzere kamu yararına bir dernek olarak kurulmuş ve belediyelerin hak ve menfaatlerini dernek çatısı altında korumaya yönelik olarak belediyecilikle ilgili faaliyetlerini 57 yıl dernek statüsünde sürdürmüştür. Türkiye Belediyeler Birliği, Türkiye'deki bütün belediyeleri tek çatı altında toplamak amacıyla Bakanlar Kurulunun 21 Ağustos 2002 tarih ve 2002/4559 sayılı kararıyla mahalli idare birliği statüsüne kavuşmuştur. 5355 sayılı Mahalli İdare Birlikleri Kanunu'nun 26.05.2005 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edilmesi ve 11.6.2005 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmesi ve bu Kanuna göre hazırlanan Türkiye Belediyeler Birliği Tüzüğü'nün İçişleri Bakanlığınca 28.09.2005 tarihinde onaylanmasıyla Türkiye Belediyeler Birliği, ulusal ve uluslararası düzeyde belediyeleri temsil etme yetkisine sahip ve bütün belediyelerin doğal üyesi olduğu tek mahalli idare birliği özelliğine kavuşmuştur.