İçeriğe atla

Türkiye Maarif Vakfı

Türkiye Maarif Vakfı
Kuruluş17 Haziran 2016 (8 yıl önce) (2016-06-17)
İstanbul, Türkiye
TürEğitim kurumu
AmaçTürkiye'nin uluslararası eğitimde dünyaya açılan kapısıdır.
Merkezİstanbul, Türkiye[1]
Hizmet bölgesiDünya çapında
Önemli kişilerProf. Dr. Birol Akgün (Yönetim Kurulu Başkanı)
Personel7.607
Resmî siteturkiyemaarif.org

Türkiye Maarif Vakfı, yurt dışında örgün ve yaygın eğitim hizmetleri vermek ve geliştirmek amacıyla okul öncesi eğitimden üniversite eğitimine kadar tüm eğitim süreçlerinde burslar vermek, okullar açmak, eğitim kurumları ve yurtlar gibi tesisler açmak, yurt içi de dahil olmak üzere bu kuramlarda görev alabilecek eğitmenleri yetiştirmek, bilimsel araştırmalar ve AR-GE çalışmaları yapmak, yayınlar yapmak ve metotlar geliştirmek ve faaliyet gösterdiği ülkenin mevzuatına uygun diğer eğitim faaliyetlerini yürütmek amacıyla Türkiye Cumhuriyeti'nde 6721 Sayılı Kanun ile kurulan vakıftır.[2][3] Vakfın Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün[4] Başkan vekilli ise Prod. Dr. Ahmet Emre Bilgili'dir.[4] Mütevvelli heyetine[5] Doç. Dr. Zeynep Arkan,[5] Dr. Mehmet Cangir,[5] Selim Cerrah,[5] Prof. Dr. Cihad Demirli,[5] Mahmut Mustafa Özdil,[5] Dr. Hasan Taşçı,[5] Prof. Dr. Nevzat Şimşek, Ömer Faruk Terzi, Dr. Hasan Ulusoy,  Muhammet Murtaza Yetiş seçilmiştir.

Dünya üzerindeki faaliyetleri

Vakıf, Dünya genelinde 104 ülkeyle kurulan resmî temaslar sonucunda 52 ülkede temsilcilik ofisi açılmış olup 67 ülkede ise Eğitim-Öğretim faaliyetleri yürütmektedir. Türkiye Maarif Vakfı'nın bünyesinde başta, Afganistan, Almanya, Avusturya, Fransa, Kosova, Belarus ve Belçika’da 21 eğitim merkezi, Arnavutluk’ da 1 üniversitesi ve Dünya genelinde 37 yurt binası bulunmaktadır. 52 ülkede bulunan 467 okul, üniversite ve eğitim merkezinde toplam yaklaşık 55 bin öğrencisi ile faaliyetleri sürmektedir. Vakfın faaliyetlerinin icrasında 419’i Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak üzere 7.607 personel yurt dışında istihdam edilmektedir.[6]

Yönetim kurulu

Yönetim KuruluGörevi
Prof. Dr. Birol AkgünBaşkan
Mahmut Mustafa ÖzdilÜye
Mustafa ÇaltılıÜye
Ali ÇiçekÜye
Halime KökceÜye
Prof. Dr. Mehmet ÖzkanÜye
Ahmet TürkbenÜye

[4]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2020. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 9 Şubat 2024. 27 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2020. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 9 Şubat 2024. 27 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2020. 
  4. ^ a b c "Arşivlenmiş kopya". 9 Şubat 2024. 27 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2020. 
  5. ^ a b c d e f g "Arşivlenmiş kopya". 9 Şubat 2024. 28 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2020. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 9 Şubat 2024. 27 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi</span> Barolar Birliğine göre Türkiyenin en iyi hukuk fakülteleri sıralamasında 2. olan hukuk fakültesi

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi; Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk hukuk okulu olarak 1925 yılında Ankara'da Ankara Adliye Hukuk Mektebi adıyla kurulan, 1946 yılından itibaren Ankara Üniversitesine bağlı bir fakülte olarak hizmet veren hukuk okuludur.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Teknik Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), kökleri 1773 yılına dayanan İstanbul'da yer alan bir devlet üniversitesi.

<span class="mw-page-title-main">Millî Eğitim Bakanlığı (Türkiye)</span> Türkiyede bir bakanlık

Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak çalışan, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, 430 sayılı Tevhid-i Tedrisat Kanunu, 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu ve 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kalkınma plan ve programları doğrultusunda millî eğitim hizmetlerini yürütmekle sorumlu olan bakanlık.

<span class="mw-page-title-main">Diyanet İşleri Başkanlığı</span> Türkiyede din işleriyle ilgili en yüksek devlet kurumu

Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB) ya da kısa adıyla Diyanet, 3 Mart 1924 tarihinde Şeriyye ve Evkaf Vekaleti'nin yerine kurulan, İslâm dininin inançları, ibadet ve ahlâk esasları ile ilgili işleri yürütmek, din konusunda toplumu aydınlatmak ve ibadet yerlerini yönetmekle görevli kurumdur. Mustafa Kemal Atatürk'ün emriyle 429 sayılı kanunla Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlığına bağlı bir teşkilat olarak kurulmuştur. 9 Temmuz 2018'de Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Afyon Kocatepe Üniversitesi</span> Afyonkarahisarda kurulu devlet üniversitesi

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ), 1992 yılında Afyonkarahisar'da kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Üniversitenin temelleri 1974 yılında Anadolu Üniversitesi'ne bağlı bir birimin devamı olarak atılmıştır.

Liberal Düşünce Topluluğu, 26 Aralık 1992'de Ankara'da informel bir şekilde tesis edilmiş bir topluluktur. Liberal felsefeyi Türkiye'de tanıtmak, yaymak ve geliştirmek amaçlı faaliyetler düzenler.

Fatih Üniversitesi, Büyükçekmece, İstanbul'da yerleşik vakıf üniversitesiydi. Türkiye Sağlık ve Tedavi Vakfı tarafından 18 Ocak 1996'da kuruldu. Açılışını dönemin cumhurbaşkanı Süleyman Demirel gerçekleştirdi. İngilizce ve Türkçe ile öğretim yapan üniversite, Almanca, Fransızca, Rusça, İspanyolca derslerini de seçmeli ders olarak vermekteydi. Dokuz üyesi bulunan Mütevelli Heyeti ile yönetilmekteydi. Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün talebi üzerine; Büyükçekmece 5. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından, Fatih Üniversitesi'nin kurucusu Türkiye Sağlık ve Tedavi Vakfı'na kayyum atandı. 23 Temmuz 2016 tarihinde, Olağanüstü Hal (OHAL) Kapsamında Alınan Tedbirlere İlişkin Kanun Hükmünde Kararname'yle üniversite kapatıldı. Öğrencileri çeşitli üniversitelere yerleştirildi.

İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü, 10 Haziran 1959 yılında, İstanbul'un Fatih ilçesinin Çarşamba semtinde açılan yüksek okuldur.

Süleymancılar ya da kendi söylemleriyle Süleymanlılar, Türkiye merkezli Nakşi eğilimli bir cemaattir. Cemaat; ismini "üstad" olarak tanımladıkları Süleyman Hilmi Tunahan'dan alır. 1990'ların başında Türkiye'de tahminî iki milyon civarı üyesi vardı Türkiye'deki en kalabalık ve en etkili cemaatlerden biri olmaya devam etmektedir. Cemaat dünyada her kıtada birçok ülkede kuran kursları, yurtlar, vakıflar ve şirketler açmıştır. Cemaat Türkiye siyasetinde ve bürokrasisinde etkili olmuştur. Kemal Kacar, Arif Ahmet Denizolgun, Mehmet Beyazıt Denizolgun, Fatih Süleyman Denizolgun cemaatle ilişkili Türk siyasetçilerdir.

<span class="mw-page-title-main">VakıfBank</span> Kamusal sermayeli Türk bankası

Türkiye Vakıflar Bankası Türk Anonim Ortaklığı ya da kısaca VakıfBank, 1954 yılında kurulmuş, Türkiye Bankalar Birliği'nin 2024 yılı Haziran ayı raporuna göre Türkiye'nin aktif büyüklük açısından en büyük 2. bankasıdır. Genel müdürü Abdi Serdar Üstünsalih'tir.

Türk Alman Sağlık Vakfı Almanya'daki Türklere sağlık konularında yardımcı olan ilk vakıf.

<span class="mw-page-title-main">Türk Eğitim Derneği</span>

Türk Eğitim Derneği, yeni kurulmuş Türkiye Cumhuriyeti'nde özel kişi ve kuruluşların eğitime katkı vermesi amacıyla 1928 yılında Ankara'da kurulmuş bir sivil toplum örgütü.

<span class="mw-page-title-main">Ordu Üniversitesi</span> Orduda kurulu devlet üniversitesi

Ordu Üniversitesi, Türkiye Bakanlar Kurulunun 2006 yılı içerisinde aldığı bir kararla bağlı olduğu OMÜ ve KTÜ'den ayrılarak Ordu ilinde açılan üniversite.

Yunus Emre Vakfı, 5 Mayıs 2007 tarihli ve 5653 sayılı Kanun’la kurulan ve Türkiye’nin, Türk dilinin, tarihinin, kültürünün ve sanatının tanıtımı amacıyla projeler gerçekleştirecek bir kamu vakfıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yunus Emre Enstitüsü</span> Ankaranın Altındağ ilçesinde bulunan kuruluş

Yunus Emre Enstitüsü, Ankara merkezli Yunus Emre Vakfı'na bağlı olarak faaliyet gösteren Türk eğitim ve kültür kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Kültür Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

İstanbul Kültür Üniversitesi, 9 Temmuz 1997'de Bakırköy, İstanbul'da kurulan vakıf üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Fatih Sultan Mehmet Han, Sinan Ağa Bin Abdurrahman, Nurbanu Valide Sultan, Hatice Sultan ve Hacı Abdülaziz Ağa Mazbut Vakıfları tarafından 2010 yılında İstanbul'da kurulmuş bir vakıf üniversitesidir. Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi ile birlikte Vakıflar Genel Müdürlüğüne bağlı İki üniversiteden biridir.

Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı (TÜRGEV) kız çocuklarına yurt, eğitim hizmeti veren kâr amacı gütmeyen vakıf olarak faaliyetlerini sürdürmektedir.

Ankara'da eğitim, Türk eğitim sisteminin temel nitelik ve şartlarına göre yapılmaktadır. Bu bağlamda; okul öncesi, ilköğretim birinci ve ikinci kademe, ortaöğretim ve yükseköğretim olmak üzere beş aşamalı bir sistem takip edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İlim Yayma Cemiyeti</span>

İlim Yayma Cemiyeti 1951 yılında İstanbul'da kurulan kamu yararına faaliyet gösteren bir dernektir. 2020 itibarıyla bünyesinde 173 şube, 186 yurt, 80 eğitim merkezi bulunmaktadır. Cemiyet, binlerce öğrenciye barınma hizmeti ve karşılıksız burs sağlamaktadır.