İçeriğe atla

Türkiye Kadın Girişimciler Derneği

Türkiye Kadın Girişimciler Derneği
KısaltmaKAGİDER
Kuruluş2002
TürDernek
Amaçİş ve girişimcilik örgütü
Merkezİstanbul
Resmî sitekagider.org

Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER), 37 kadın girişimci tarafından Eylül 2002'de İstanbul'da kurulmuş istihdam, iş ve girişimcilik odaklı bir bir sivil toplum örgütü.

Türkiye'de kadınların iş dünyasındaki statülerini sağlamlaştırmak ve ülke ekonomisine katkılarını artırmak amacıyla kadın girişimcilere destek verir.

Tarihçe

Derneğin temeli, 2002 yılının Şubat ayında Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Konseyi'nin Cenevre'de düzenlediği bir toplantıya Türkiye'den davet edilen girişimci kadınların çabaları ile atılmıştır.[1] Toplantıya katılan girişimcilerin, ortak sorunlarını paylaşmak üzere düzenli buluşmaları sırasında kadın girişimleri destekleyecek bir dernek kurma fikri doğdu.[2]

O sırada Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD)'ın Kadın Erkek Eşitliği Komisyonu başkanlığını yapan Meltem Kurtsan konuyu TÜSİAD gündemine getirdi ve böylece dernek kurma çalışmaları TÜSİAD'ın desteğiyle başladı. Bir gazete çağrısına yanıt veren kadın girişimcilerin katılması sonucu dernek, tüzük çalışmalarının ardından 37 kadın girişimci tarafından 12 Eylül 2002'de kuruldu. Derneğin üye sayısı 2023 itibarıyla 400'ün üstüne çıktı.[3]

KAGİDER, kurulduğu günden itibaren genç kadınları iş hayatına hazırlamak, kadın girişimcilere veya girişimci adaylarına eğitim ve rehberlik sağlamak için kamu, özel sektör ve sivil toplum bileşenleriyle işbirliği ile proje ve araştırmalar yürüttü. 2007 yılından itibaren düzenli olarak "Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışması"'nı düzenledi.[4] 2009 yılından itibaren İstanbul'da Uluslararası Kadın Girişimcilik ve Liderlik Zirvesi'ni düzenledi. "Soma için Eğitim ve Üretim Merkezi" projesi ile 2015 yılında Türkiye Halkla İlişkiler Derneği (TÜHİD) tarafından verilen Altın Pusula Ödülleri’ne Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Özel Ödülü'ne değer görüldü.[5]

Faaliyetler

Resmî web sitesinde, derneğin amacı, "kadın girişimciliğini geliştirmek; ekonomik ve sosyal yaşamda kadının konumunu güçlendirmek; kadının üreterek ve varlığını özgürce ortaya koyarak tüm karar süreçlerinde etkin rol aldığı bir dünya yaratmak" olarak ifade edilir.[6] Dernek bu amaç doğrultusunda beş ana başlıkta faaliyetler gerçekleştirir: devlette, özel sektörde ve kamuoyunda kadınların savunulması, dernek içi faaliyetler, uluslararası ilişkiler.[7]

KAGİDER, devlette kadın savunusu faaliyetleri kapsamında parlamento, hükûmet ve ilgili bakanlıklar, bürokrasi ve farklı kamu temsilcileri ile diyalog kurarak ekonomide daha fazla kadının yer alması konusundaki çalışmalarda devlete ve politika yapıcılarına uzman desteği sunar. Özel sektördeki iş gücünde kadın erkek fırsat eşitliğini yaymak üzere kadınları istihdam ve girişimcilik için teknolojik açıdan güçlendirmek, küresel tedarik zincirlerine kadın girişimcileri dahil etmek üzere çalışır. Kadın girişimciler arasında ilişkiler gelişmesi geniş bir ulusal iletişim ağı sağlar; dünya çapında lider ve girişimleri bir araya getirip deneyim paylaşımı sağlamak üzere 2009 yılından itibaren İstanbul'da Uluslararası Kadın Girişimcilik ve Liderlik Zirvesi'ni düzenler.[8] 2007'den itibaren düzenlediği Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması’yla kadınları motive edip başarı öykülerini duyurur; Kadın girişimcilerin finansman ihtiyacı için kredi sağlar.

Dernek, dünyanın farklı bölgelerindeki uluslararası örgütlerle ilişki içindedir. Birleşmiş Milletler, OECD ve Avrupa Birliği'nin çeşitli çalışma ve projelerinde ortak akıl üretmekte ve görüş sunmaktadır.[7]

Gelirleri bağışlardan, gayrimenkul ve diğer ticari faaliyetlerden sağlanmaktadır.[9]

Üyelikler

Başkanlar

Kaynakça

  1. ^ "Tarihçe". kagider.org. 14 Aralık 2002 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2023. 
  2. ^ "Kadınlar örgütlendi erkeklere kapı açık". bigpara.hurriyet.com.tr. 19 Kasım 2002. 28 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2023. 
  3. ^ AŞ, Internative Yazılım. "Tarihçe | KAGİDER". kagider.org. 14 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ocak 2023. 
  4. ^ "16'ncı Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışması'nın kazananları belli oldu". DHA | Demirören Haber Ajansı. 2 Haziran 2023. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2023. 
  5. ^ "14. Altın Pusula Kazanan Projeler". www.altinpusula.org. 29 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2023. 
  6. ^ Vizyon - Misyon 8 Mart 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Kagider.org. Erişim: 4 Haziran 2009
  7. ^ a b Afşar, B., Doğanalp, B. (Nisan 2016). "Kadın Girişimciliği" (PDF). ISBN 978-605-320-408-4. []
  8. ^ "1. Uluslararsı Kadın Girişimciler ve Liderlik Zirvesi". Cumhuriyet. 6 Nisan 2009. 11 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2023. 
  9. ^ Kuruluş hükümleri 30 Mart 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Kagider.org. Erişim: 4 Haziran 2009
  10. ^ "Denge ve Denetleme Ağı - üyelik". Dengedenetleme.org. 25 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2023. 
  11. ^ "Keig Üyeleri". KEİG. 6 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2023. 
  12. ^ "Members | Association of Organisations of Mediterranean Businesswomen". www.afaemme.org. 25 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2023. 

Ek Okuma

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Arzuhan Doğan Yalçındağ</span> Türk iş kadını

Arzuhan Doğan Yalçındağ, TÜSİAD'ın seçilmiş ilk kadın başkanıdır.

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD), 1971 yılında İstanbul merkezli, sanayi ve hizmet kuruluşlarını temsil eden önde gelen gönüllü Türk sermayedarlarınca kurulmuş olan örgütün adıdır. TÜSİAD'ın halihazırda başkanı Orhan Turan’dır.

<span class="mw-page-title-main">Kemal Şahin</span> Türk İş İnsanı Metalurji Mühendisi

Kemal Şahin, Türk iş insanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hanzade Doğan Boyner</span>

Hanzade Vasfiye Doğan Boyner Türk iş insanı, hayırsever, girişimci ve e-ticaret öncüsü. Türkiye, Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika'nın en büyük e-ticaret ve teknoloji şirketlerini bünyesinde barındıran Doğan Online Şirketler Grubu'nun Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanıdır. “Doğu’nun Amazon”u olarak anılan Hepsiburada e-ticaret platformunun Başkanıdır. Temmuz 2019'da Forbes dergisi, kendisini “dünyanın en başarılı kadın teknoloji girişimcilerinden biri” ilan ederken, Fortune Türkiye ülkenin dijital dönüşümüne liderlik ettiğini belirtmiştir.

Arman Kırım, İşletme İktisadı profesörü, iş insanı, iş ve gastronomi konularında gazete ve yemek kitapları yazarı.

Girişimci, ticaret, sanayi gibi alanlarda sermaye koyarak bir işi yapmaya girişen, kâr amacıyla riski üzerine alan kişidir. Girişimci mal ve hizmet üretebilmek için bütün üretim öğelerini en iyi koşullarda bir araya getirir. Kâr amacı güderek riski üzerine alır ve ihtiyaçları karşılamak için üretim öğelerini satın alır, bunları bir araya getirecek imkânı sağlar. Kâr amacı gütmekle beraber zararı da kabullenir. Müteşebbis terimi ilk defa 19. yüzyılda Fransız ekonomist Jean-Baptiste Say tarafından kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ufuk Tarhan</span> Türk Fütürist

Ufuk Tarhan, Fütürizm üzerine yaptığı çalışmalar, sürdürülebilir geleceğe dönük tasarladığı iş modelleri ve uygulamaları ile tanınan bir Fütürist, Ekonomist ve Sivil Toplum Gönüllüsüdür.

Fatma Nur Ger (d. 23 Temmuz 1956, İstanbul), Türk iş insanı.

Gülseren Onanç,, Türk iş insanı, siyasetçi.

Ayşe Şule Bilgiç, Türk yazar, senarist, oyuncu, yapımcı, sosyal girişimci ve disiplinlerarası iletişim uzmanı.

Girişimcilik, ekonomik değerin ortaya çıkarılması veya elde edilmesidir. Bu tanımla girişimcilik, genellikle bir iş kurarken normalde karşılaşılanın ötesinde risk içeren ve sadece ekonomik olanlardan başka değerleri de içerebilen bir değişim olarak görülür.

Kadın Emeği ve İstihdamı Girişimi (KEİG), 24 Şubat 2007 tarihinde kurulan, emek, kadına yönelik erkek şiddeti, kadınların politik katılımı gibi cinsiyet eşitliğinin farklı alanlarında faaliyet gösteren 15 ilden 31 kadın örgütünün bir araya geldiği kadın örgütleri platformu.

Mihrimah Belma Sekmen, Türk siyasetçi ve avukat.

Nevzat Aydın, Türk girişimci, melek yatırımcı ve filantropist. Aydın, Türkiye'nin ilk ve en büyük çevrimiçi yemek siparişi portalı Yemeksepeti.com'un kurucu ortağı ve eski CEO'sudur. Aydın, 2001 yılından bu yana ifa ettiği Yemeksepeti'nin CEO'luk görevinden 1 Kasım 2021 tarihinde ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Demet Mutlu</span> Türk teknoloji girişimcisi

Demet Mutlu, Türk girişimci, e-ticaret alanında faaliyet gösteren Trendyol'un kurucusu ve CEO'sudur. Peak Games'in yatırımcıları ve kurucuları arasında yer almaktadır. Demet Mutlu, 2010 yılında Harvard eğitimini yarıda bırakarak Trendyol'u kurdu.

Gamze Cizreli, Türk girişimci ve iş insanıdır. BigChefs'in kurucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Ümit Boyner</span>

Ümit Nazlı Boyner, Türk iş insanı. TÜSİAD'ın 14'üncü başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Sanem Oktar</span>

Sanem Oktar Öğüt, Türk seri girişimci, iletişimci, melek yatırımcı ve Demokrasi ve Atılım Partisi'nin kurucu üyelerinden biridir.

Kurum içi girişimcilik veya iç girişimcilik, bir kurumun kendi çalışanlarının parlak fikirlerinin girişimciliğe ve yeni ürün ve hizmetlere dönüşebilmesi amacıyla uygulanan girişimcilik anlayışıdır.

Sunay Karamık, Türk iş insanı, siyasetçi.