İçeriğe atla

Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt A.Ş.

Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt Anonim Şirketi
TürDevlet Kurumu-KİT
ÖncülTürkiye Elektrik Üretim İletim A.Ş. (TEAŞ)
Kuruluş2001
Feshedilme2018
Genel merkeziEskişehir yolu 7.km No:166 Çankaya/Ankara
Önemli kişilerMünib Karakılıç (Genel Müdür)[1]
Web sitesihttp://www.tetas.gov.tr

Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt A.Ş. (TETAŞ); Türkiye'de elektrik enerjisinin; ticaret ve taahhütünden sorumlu devlet kurumu. 2018'de Elektrik Üretim Anonim Şirketi'ne devredilmiştir.[2]

Tarihçe

15 Temmuz 1970 tarihinde çıkarılan kanunla yurdun ihtiyacı bulunan elektriğin üretim, iletim, dağıtım ve ticaretini yapmak amacıyla, kamu iktisadi kuruluşu statüsünde, Türkiye Elektrik Kurumu (TEK) kuruldu.[3] 12 Ağustos 1993 tarihinde ise Türkiye Elektrik Üretim İletim A.Ş. (TEAŞ) ve Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. (TEDAŞ) adı altında iki ayrı iktisadi devlet teşekkülü olarak yeniden yapılandırıldı.

2001 yılında TEAŞ; Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ), Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) ve Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt AŞ (TETAŞ) unvanlarında, üç ayrı iktisadi devlet teşekkülü şeklinde teşkilatlandırılmıştır.

Kaynakça

  1. ^ "TETAŞ Yönetim Kurulu Üyeliği'ne Münib Karakılıç atandı". petroturk. 10 Haziran 2011. 16 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ekim 2013. 
  2. ^ "TETAŞ kapatıldı". Yeşil Ekonomi. 10 Temmuz 2018. 15 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2020. 
  3. ^ Elektrik Tarihi 2 Kasım 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. teias.gov.tr

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu</span> Türk kamusal madencilik kurumu

Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na bağlı olarak 1957 yılında kurulmuş iktisadi devlet teşekkülüdür.

İktisadi Devlet Teşekkülü (İDT), sermayesinin tamamı devlete ait, iktisadi alanda ticari esaslara göre faaliyet göstermek üzere kurulan, kamu iktisadi teşebbüsüdür. Türkiye'de İktisadi Devlet Teşekkülleri TBMM adına Sayıştay'a bağlı Yüksek Denetleme Kurulu tarafından denetlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi</span>

Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ), 8 Haziran 1984 tarih ve 233 sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ve değişiklikleri ile 22 Ocak 1990 tarih ve 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'ye dayanılarak çıkarılan, 2001/2026 sayılı kararnamenin eki Bakanlar Kurulu kararı ve 4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu çerçevesinde faaliyette bulunmak üzere kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Birecik Barajı ve Hidroelektrik Santrali</span>

Birecik Barajı, Şanlıurfa ile Gaziantep sınırları üzerinde olmasına karşın idari yapı olarak Şanlıurfa iline bağlıdır. Baraj, elektrik üretme ve sulama amaçlı olarak 1985-2000 yılları arasında inşa edilmiştir. kronolojik sıralaması şu şekildedir;

<span class="mw-page-title-main">BOTAŞ</span>

BOTAŞ, 1,83 milyar lira olan sermayesinin tamamı Türkiye Varlık Fonu A.Ş. adına kayıtlı olan ve 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye tabi bir İktisadi Kamu Kuruluşu'dur. (KİT'tir)

<span class="mw-page-title-main">Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı</span> Türkiyede bir bakanlık

Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak çalışan, enerji ve doğal kaynaklarla ilgili işlerden sorumlu olan bakanlık. 4951 Sayılı Kanun'un verdiği yetkiye dayanılarak 25 Aralık 1963 tarih ve 4400 Sayılı Cumhurbaşkanlığı onayı ile kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Elektrik Üretim Anonim Şirketi</span>

Elektrik Üretim Anonim Şirketi, (EÜAŞ); Türkiye'nin genel enerji ve ekonomi politikasına uygun olarak, elektrik üretim faaliyetlerinde bulunmak amacıyla teşkil edilen kamu kuruluşu niteliğindeki, %100 hissesi hazineye ait bir şirkettir. Türkiye'deki elektrik üretiminin büyük bir kısmını karşılamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çatalağzı Termik Santrali</span>

Resmi adı : Çatalağzı B Termik Santral İşletmesi
Kısa adı : ÇATES

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Elektrik Kurumu</span>

Türkiye Elektrik Kurumu, 1970 ve 1994 yılları arasında Türkiye'de elektriğin üretim, iletim ve dağıtımından sorumlu devlet kurumudur. 1994 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile mülga edilerek yeniden yapılandırılması sonucu, iki ayrı iktisadi devlet teşekkülü halinde Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. (TEDAŞ) ve Türkiye Elektrik Üretim İletim A.Ş. (TEAŞ) kuruldu. 2001 yılında, Bakanlar Kurulu kararıyla TEAŞ mülga edilerek yeniden yapılandırılması sonucu TEİAŞ, EÜAŞ ve TETAŞ genel müdürlükleri kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Elektrik Dağıtım</span>

Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (TEDAŞ), Türkiye'de elektrik enerjisinin; dağıtımından ve perakende satışından sorumlu iktisadi devlet teşekkülü.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Elektrik Üretim İletim A.Ş.</span>

Türkiye Elektrik Üretim İletim A.Ş.(TEAŞ), 1994 ve 2001 yılları arasında Türkiye'de elektrik enerjisinin üretim ve iletiminden sorumlu devlet kurumu.

<span class="mw-page-title-main">Boğaziçi Elektrik Dağıtım</span>

Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş. (BEDAŞ); Yüksek Planlama Kurulunun 233 sayılı kararı ile TEDAŞ'a bağlı olarak hizmet veren, elektrik enerjisinin; dağıtım ve perakende satışından sorumlu anonim şirketi.

<span class="mw-page-title-main">Aras 12 Martspor</span>

Aras 12 Martspor, 1947 yılında Erzurum ilinde kurulmuş bir spor kulübüdür.

<span class="mw-page-title-main">Sanayi (İzmir Metrosu)</span> İzmir Metrosu istasyonu

Sanayi Metro İstasyonu, İzmir Metrosu'nun M1 Metro Hattı'nda yer alan ve 22 Mayıs 2000'de hizmete giren hemzemin metro istasyonudur.

GAMA Enerji A.Ş., 2002 yılında kurulmuş, elektrik ile su temini alanlarında varlık gösteren, Dünya Bankası ile Malezya devletinin de ortakları arasında olduğu bir enerji şirketidir. Şirketin kuruluş amacı enerji ve su altyapısı konularında proje geliştirme, finansman, inşaat, işletme ve bakım olsa da, elektrik üretimi ve ticareti alanında da faaliyet göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Rüzgâr Enerjisi Birliği</span>

Türkiye Rüzgâr Enerjisi Birliği (TÜREB), kâr gayesi gütmeden, rüzgâr enerjisi ile ilgili bilimsel, teknik ve uygulamalı araştırmaları takip etmek, rüzgâr enerji kaynağının kullanımını yaygınlaştırmak için faaliyetlerde bulunmak amacıyla, 10 Şubat 1992 tarih ve 92/2752 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile kurulmuştur. TÜREB, Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü (YEGM), Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ), Enerji İşleri Genel Müdürlüğü (EİGM), Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ve T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının koordineli çalışmalarıyla Türkiye rüzgâr enerjisi potansiyelinin ülke ekonomisine kazandırılması doğrultusunda çalışmalarda bulunmaktadır. TÜREB, Avrupa Rüzgâr Enerjisi Birliğinin (EWEA) ve Küresel Rüzgâr Enerjisi Konseyi (GWEC)'in üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de elektrik</span>

Türkiye'de her yıl yaklaşık 300 TWs elektriği, yani Türkiye'nin birincil enerjisinin miktar karşı beşte bir, kullanılır. Türkiye'de elektriği çok kömür yakıyor, hem yerel hem ital. O yüzden Türkiye'nin sera gaz emisyonlarının en büyük kaynağı Türkiye'nin kömür yakan termik santralleri. Onlar'dan çok hükûmet sübvansiyon veriyor.

Cengiz Yavilioğlu, Türk ekonomist ve siyasetçi.