İçeriğe atla

Türkiye Defteri

Türkiye Defteri, 1970'li yılların Türkiyesinde önemli bir düşünce boşluğunu dolduran, yerel bir marksizmin gerekliliğini duyan ve düşünen birkaç aydınin kurduğu aylık dergi.

Nisan 1971-Haziran 1975 arasında yayımlanan derginin sahibi ve yönetmeni Naci Çelik Berksoy'du. Kurucuları Naci Çelik, Hulki Aktunç, Taylan Altuğ idi. Dergi Kemal Tahir'in görüşlerini de işledi. Marksizm ve Osmanlı, Batılaşma ana gündem maddeleriydi. Özel sayılarında Mustafa Suphi, Kemal Tahir, Nâzım Hikmet, Orhan Kemal ele alındı.

Yazarları arasında kurucularından başka Kemal Tahir, Selahattin Hilav, Sezer Tansuğ, Selim İleri, Tomris Uyar, Leyla Erbil, Hilmi Yavuz, Necati Güngör ve sinema yazilariyla Ercüment Akman da bulunuyordu.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fethi Naci</span>

Fethi Naci, Türk yazar ve eleştirmendir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye İşçi Partisi (1961)</span> Türkiyede bir siyasi parti (1961–1971, 1975-1981)

Türkiye İşçi Partisi (TİP), 1961 yılında Türkiye'de kurulan siyasi parti. 1946 sonrası çok partili dönemde TBMM'ye milletvekili seçtirebilen ilk sosyalist parti olmuştur. 12 Mart 1971 Muhtırası ve 12 Eylül 1980 Darbesi sonrasında kapatılmış, 1988 yılında TKP ile birleşerek TBKP kurulmuştur.

Eleştiri, bir kişi, eser ya da konuyu doğru ve yanlışlarını göstererek anlatmak amacıyla yazılan kısa metinlerdir. Sanat, edebiyat, düşünce eserlerini hem öz hem yapı yönünde açıklayan, başarılı ve başarısız ya da değerli ve değersiz yönlerini gösteren, bunları örneklerle somutlayıp belirten yazıdır.

<span class="mw-page-title-main">Muallim Naci</span> Türk tanzimat dönemi yazarı ve şairi

Muallim Naci, Türk yazar, şair, öğretmen ve eleştirmen.

<span class="mw-page-title-main">Kemal Tahir</span> Türk roman yazarı ve senarist (1910–1973)

Kemal Tahir, asıl adıyla İsmail Kemalettin Demir, Türk romancı, yazar, senarist.

Türk Düşüncesi, Aralık 1953'ten Nisan 1960'a kadar 63 sayı olarak çıkan Türkçe fikir ve sanat dergisidir. Yönetmen ve başyazarı Peyami Safa idi. “Aylık fikir ve sanat dergisi” mottosu altında çıkan dergi, Türk milliyetçisi-muhafazakar çizgide yayın hayatına devam etti. İstanbul'da yayın faaliyetlerini yürüten dergi, aylık olarak yayımlanmıştı. Yayın düzenlemelerinden kaynaklı istikrarlı bir yayın serüveni olmamış ve bazen yayına aralar verilmişti. 33. sayısından sonra Ağustos ayında yayına ara verilmiş ve tekrar Aralık ayında yayına devam etmişti. Nisan-Mayıs 1958 sayısından sonra ise Ocak 1960 yılına kadar yine ara vermişti. Komünizm, İrtica, İnkılab, Masonluk ve Kıbrıs özel sayıları da çıkardı. İç sayfalarda makaleler, şiirler, hikâyeler ve romanlar yer almış ve son sayfalarında ise "Nekroloji" başlığı altında o ay ölen kayda değer kişiler hakkında bilgilere verilmişti.

Aydınlık, Vatan Partisi'nin günlük gazetesidir.

<i>Kadro</i> (dergi)

Kadro, Ocak 1932-Ocak 1935 arasında yayınlanan aylık fikir dergisi. Kadrocular olarak da anılan Kadro dergisinin kurucuları Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Şevket Süreyya Aydemir, Vedat Nedim Tör, Burhan Asaf Belge, İsmail Hüsrev Tökin'dir.

<span class="mw-page-title-main">Münif Paşa</span>

Mehmed Tahir Münif Paşa veya kısaca Münif Paşa (1830-1910), Osmanlı devlet adamı.

<span class="mw-page-title-main">Faruk Çelik</span> Türk politikacı ve Eski Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı

Faruk Çelik, Türk siyasetçi, 2011-2015 yılları arasında Türkiye çalışma ve sosyal güvenlik bakanı ve 2015-2017 yılları arasında gıda, tarım ve hayvancılık bakanı olarak hükûmette yer almıştır.

Türkiye Yazarlar Sendikası, merkezi İstanbul'da olan bir sivil toplum kuruluşudur.

Yeni Düzen veya Yenidüzen, Kıbrıs'ta Türkçe olarak yayımlanan günlük gazetedir. 12 Aralık 1975'te Cumhuriyetçi Türk Partisince kuruldu. Sahibi Yenidüzen Ltd. olarak gazetecilerin özerk yönetiminde ve United Medya Grup çatısı altında yayınlarını sürdürmektedir. Misyonunu "barış gazeteciliği" olarak ifade etmektedir. İlkin haftalık olarak yayımlanan gazete, 16 Temmuz 1976 ile 28 Aralık 1978 tarihleri arasında hiç yayımlanmamış ve 12 Aralık 1983'ten itibaren günlük olarak yayına başlamıştır.

Çarşaf, 1975 - 1992 yılları arasında Türkiye'de yayınlanmış mizah dergisi.

<i>Kurt Kanunu</i> Kemal Tahirin yazdığı bir roman

Kurt Kanunu, ilk baskısı 1969 yılında yayımlanan Kemal Tahir romanı. 1926'da, Türkiye Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Paşa'ya yapılması planlanan suikast girişiminin arka planını konu alır. Yazar, eserde romanı eski iktidar partisi İttihat ve Terakki Fırkası üyelerinin gözüyle anlatırken İttihatçıların aralarında yaşanan çekişme ve hesaplaşmaları aktarır. Romanın adı, "Kurtlukta, düşeni yemek kanundur" sözünden gelir.

<span class="mw-page-title-main">Bursa'da 2007 Türkiye genel seçimleri</span>

22 Temmuz 2007 Türkiye genel seçimleri Bursa İli sonuçları;

<i>Harbi Define</i> Komedi

Harbi Define, Hakkı Görgülü'nün yönetmenliğini üstlendiği 2010 yapımı Türk filmidir. Başrollerini Cengiz Küçükayvaz, Kemal Kuruçay ve Önder Açıkbaş'ın paylaştığı yapım 2010 yılında gösterime girmiştir.

<i>Kurt Kanunu</i> (dizi)

Kurt Kanunu, Pana Film imzalı, Kemal Tahir'in eserinden uyarlanmış, TRT 1'de yayımlanan başrollerini Ümit Acar, Ali Başar, Pelin Akil, Bahar Kerimoğlu, İlker Kızmaz ve Ahmet Somers'in paylaştığı tarihî, dram ve macera türündeki Türk televizyon dizisidir. İlk bölümü 7 Şubat 2012 tarihinde yayımlandı. Dizi, 7 Haziran 2012 tarihinde yayımlanan 18. bölümü ile final yaparak sona erdi.

<span class="mw-page-title-main">Mahmut Naci Balkış</span> Türk Siyasetçi, Asker, Mebusan Meclisi Milletvekili ve Beşiktaş Jimnastik Kulubünün Kurucusu

Mahmut Naci Bey, Türk siyasetçi, asker, Osmanlı Mebusan Meclisi Trablusgarp Milletvekili, Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün kurucusu (1903).

<i>Akrep Yuvası</i> 1977 yapımı Türk filmi

Akrep Yuvası yönetmeliğini Melih Gülgen'in üstlendiği, 1977 yapımı Türk sinema filmi.

Hece, 1997'den beri Türkiye'de yayımlanan aylık edebiyat dergisidir.