İçeriğe atla

Türkiye Adalet Akademisi

Akademinin logosu

Türkiye Adalet Akademisi, Türkiye'de görev alacak olan adli ve idari hakimler, savcıların stajı ve görev öncesi hazırlıkları gibi eğitimini vermekte olan bir devlet kurumudur.[1]

Kurum ilk olarak 1985 yılında Hâkim ve Savcı Adayları Eğitim Merkezi adıyla kurulmuş daha sonra Avrupa Birliği uyum yasaları ile birlikte 23/07/2003 tarihinde kabul edilmiş olan 4954 nolu kanunla Akademi statüsüne kavuşmuştur.[2]

Türkiye Adalet Akademisi Genel Kurulu

# Adı Görevi Seçildiği yer Seçildiği tarihler
1Yılmaz TunçAdalet BakanıTabii Üye
2Selahaddin MenteşMüsteşarTabii Üye
3Muhittin ÖzdemirAkademi BaşkanıTabii Üye
4Rifat İnançAkademi Başkan YardımcısıTabii Üye
5Mikail ÖzdemirAkademi Başkan YardımcısıTabii Üye
6Mustafa ArtuçAkademi Başkan YardımcısıTabii Üye
7Şaban KazdalAdalet Bakanlığı Teftiş Kurulu BaşkanıTabii Üye
8Aytekin SakaryaCeza İşleri Genel MüdürüTabii Üye
9Feyzullah TaşkınHukuk İşleri Genel MüdürüTabii Üye
10Dr. Ekrem ÇetintürkKanunlar Genel MüdürüTabii Üye
11Ömer Serdar AtabeyAvrupa Birliği Genel MüdürüTabii Üye
12Dr. Harun MertUluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel MüdürüTabii Üye
13Şaban YılmazCeza ve Tevkifevleri Genel MüdürüTabii Üye
14Ahmet KarPersonel Genel MüdürüTabii Üye
15İbrahim ŞahinEğitim Dairesi BaşkanıTabii Üye
16Prof. Dr. Ali Cengiz KöseoğluGenel Kurul ÜyesiHSK Üyesi2017
17Memiş Selçuk GüneyGenel Kurul ÜyesiYargıtay 19. Ceza Dairesi Üyesi2017
18Mahmut ÖzcanGenel Kurul ÜyesiYargıtay 17. Hukuk Dairesi Üyesi2018
19Cevdet ErkanGenel Kurul ÜyesiDanıştay 5. Daire Başkanı2018
20Yunus TutarGenel Kurul ÜyesiTürkiye Noterler Birliği Başkanı2018
21Ergün ŞahinGenel Kurul ÜyesiAnkara Batı Cumhuriyet Savcısı2018
22Nurten ÇolakoğluGenel Kurul ÜyesiAnkara 10. İdare Mahkemesi Başkanı2015
23Recep KılıçGenel Kurul ÜyesiAnkara 9. İdare Mahkemesi Başkanı2018
24Mehmet TunçGenel Kurul ÜyesiAnkara 2. Asliye Ticaret Mahkemesi Başkanı2018
25Tekin KüçükGenel Kurul ÜyesiAnkara Cumhuriyet Savcısı2018
26Turhan KökGenel Kurul ÜyesiAnkara 5. Ağır Ceza Mahkemesi Üyesi2018
27Av. Zafer KökenGenel Kurul ÜyesiTürkiye Barolar Birliği Başkan Başdanışmanı2018
28Prof. Dr. Ahmet GökcenGenel Kurul ÜyesiMarmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi2018
29Prof. Dr. İlhan ÜzülmezGenel Kurul ÜyesiGazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi2018

Türkiye Adalet Akademisi Yönetim Kurulu

# Adı Unvanı Başlama Tarihi
1Muhittin ÖzdemirAkademi BaşkanıTabii Üye
2Ahmet KarPersonel Genel MüdürüTabii Üye
3Mahmut ÖzcanYargıtay 17. Hukuk Dairesi Üyesi2018
4Cevdet ErkanDanıştay 5. Daire Başkanı2018
5Ergün ŞahinAnkara Batı Cumhuriyet Savcısı2018
6Recep KılıçAnkara 9. İdare Mahkemesi Başkanı2018
7Mikail ÖzdemirAkademi Başkan yardımcısı2018
8Rifat İnanç (Yedek)Akademi Başkan yardımcısı2018
9Mustafa Artuç (Yedek)Akademi Başkan yardımcısı2018
10Aytekin Sakarya (Yedek)Ceza İşleri Genel Müdürü2018

Kaynakça

  1. ^ "Kurumun internet sitesindeki görevlerimiz sayfası". 23 Nisan 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2010. 
  2. ^ "Kurumun İnternet sitesindeki tarihçe sayfası". 26 Nisan 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2010. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Orta Doğu Teknik Üniversitesi</span> Ankarada kurulu devlet üniversitesi

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), 15 Kasım 1956 tarihinde, zamanın Türkiye Başbakanı Adnan Menderes, Karayolları Genel Müdürü Vecdi Diker ve bir grup akademisyen tarafından Ankara'da kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Mersin'de bulunan Deniz Bilimleri Enstitüsü ve KKTC'de bulunan ODTÜ KKK dışında bütün binaları aynı kampüstedir. Bugüne kadar 120 binin üzerinde mezun veren üniversitenin eğitim dili İngilizcedir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de siyaset</span> Türkiye Cumhuriyetinin siyasi yapısı

Türkiye'de siyaset, Türkiye'nin kuvvetler ayrılığı ilkesine dayalı bir yapısı vardır. Yasama, Yürütme ve Yargı erklerinden oluşan üçlü kuvvet ayrılığı ilkesi temel alınmıştır. Buradaki üç erk; Yasama (TBMM), Yürütme (Cumhurbaşkanı) ve Yargı (Mahkemeler) tarafından oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çankaya</span> Ankarada bir ilçe

Çankaya, Ankara ilinin bir ilçesi. Ankara ilinin orta kesiminde bulunan ilçe, Ankara'nın başkent olması ile birlikte Türkiye'nin yönetim merkezi durumuna gelmiştir. 2023 yılı nüfus verilerine göre Ankara ilinin birinci, Türkiye'nin ise Esenyurt ve Şahinbey'den sonra en büyük üçüncü ilçesi konumundadır. Türkiye'nin en kalabalık ilçelerinden biri olarak nüfusu pek çok ilden daha fazladır. Gün içinde iki milyona kadar çıkabilmektedir. 102 lise ve 13 üniversitesi ile ilçe önemli bir eğitim kentidir. Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının yaptığı araştırmaya göre Türkiye'nin en gelişmiş 2. ilçesi seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İşçi Partisi (Türkiye)</span> Türkiyede bir siyasi parti (1992–2015)

İşçi Partisi, 10 Temmuz 1992 tarihinde kapatılan Sosyalist Parti'nin yerine Doğu Perinçek tarafından 11 Temmuz 1992 tarihinde kurulmuş olan Türk siyasî parti. Rus milliyetçisi Aleksandr Dugin'in Neo-Avrasyacılık düşüncesini desteklemekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Hâkimler ve Savcılar Kurulu</span> Türkiyedeki hâkimlerin ve savcıların özlük işlerini yürüten ve bunlarla ilgili itirazları inceleyen bir üst mahkeme

Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK), Türkiye'deki hâkimlerin ve savcıların özlük işlerini yürüten ve bunlarla ilgili itirazları inceleyen bir idari birimdir. Hâkimler ve Savcılar Kurulunun yargılama yetkisi bulunmadığından mahkeme statüsünde değildir.

<span class="mw-page-title-main">Savcı</span> İddia makamı olarak adalete hizmet eden kişi

Savcı, ceza yargılamasında iddia makamı olarak adalete hizmet eden kişidir. Savcılık ceza muhakemesinde iddia görevini yaparak devlet adına ceza davası açan makamdır. Bu makamdaki yetkiliye savcı adı verilmiştir. Özetle savcı, suç haberinin kendisine ulaşmasıyla birlikte devlet adına araştırma ve soruşturma faaliyetinde bulunmak, kamu davasının açılmasını gerektiren şartlar oluştuğunda dava açmak ve yürütmek, mahkemelerin verdiği kararları yerine getirmek ve kanunla kendisine verilen diğer görevleri yapmak durumunda olan ve yargı organı içinde yer alan kamu görevlisi olarak tanımlanabilir.

<span class="mw-page-title-main">YouTube'a Türkiye'den erişimin engellenmesi</span> Tarih boyunca website erişim engeli listesi

YouTube'a Türkiye'den erişimin engellenmesi, Türkiye kanunlarına dayanılarak Türkiye Cumhuriyeti mahkemeleri tarafından ilki 6 Mart 2007'de, ikincisi ise 17 Ocak 2008'de olmak üzere birkaç kez engellenmiştir. Bu engelleme, Türkiye'de ve dünyada çeşitli yankılar uyandırmıştır. 31 Ekim 2010 tarihinde ise bir telif ajansı Atatürk'e hakaret eden videoların hakkını satın aldı ve sonra siteden kaldırdı. Savcılığın isteğiyle Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı YouTube'a erişim engelini kaldırdı, fakat kısa bir süre sonra yasak tekrar işleme konulmuştur. Servisleri en çok kullanılan internet siteleri arasında yer almıştı.

Devlet güvenlik mahkemesi, Türkiye'de "cumhuriyeti ve devletin iç ya da dış güvenliğini ilgilendiren" davalara bakan bir tür mahkemeydi. Türk hukuk sistemine 1961 Anayasası'na 1973 yılında eklenen bir maddeyle girmiş, 1982 Anayasası'nda yeniden getirilmişti. Yapılan değişiklikle bu türden davalar, belirli ağır ceza mahkemelerinin görev alanına girdi.

<span class="mw-page-title-main">Ömer Erdoğan</span> Türk eski futbolcu ve teknik direktör

Ömer Erdoğan, defans mevkiinde forma giymiş Alman vatandaşlığı da bulunan Türk teknik direktör ve eski millî futbolcu.

<span class="mw-page-title-main">2010 Türkiye anayasa değişikliği referandumu</span> Türkiyede yapılan altıncı halk oylaması

2010 Türkiye anayasa değişikliği referandumu, Türkiye'de Anayasa'da yapılan birtakım değişikliklerin 12 Eylül 2010 tarihinde halk oylamasına sunulmasıdır. Yirmi altı maddelik bir değişikliği içeren paket, TBMM tarafından kabul edildikten sonra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından referanduma sunuldu. Referandum sonucunda %57,88 evet ve %42,12 hayır oyu çıkarak anayasa değişiklikleri kabul edildi.

Cem Özdemir, Türk futbolcudur.

<span class="mw-page-title-main">Emine Ülker Tarhan</span> Türk siyasetçi ve yargıç

Emine Ülker Tarhan, Türk hâkim ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Pierre Messmer</span> 83. Fransa başbakanı

Pierre Auguste Joseph Messmer, Fransız siyasetçi, eski başbakan (1972-1974).

Timur Savcı, Türk sinema dizi ve film yapımcısı.

<span class="mw-page-title-main">Transfermarkt</span> İnternet sitesi

Transfermarkt, Axel Springer'in sahibi olduğu Alman tabanlı skor, maç sonuçları, istatistikler, transfer haberleri, fikstürler, piyasa değerleri gibi futbol bilgileri içeren bir internet sitesidir. IVW'a göre en çok ziyaret edilen 25 Alman internet sitesinden biridir ve kicker.de'den sonraki en büyük spor internet sitesidir.

12 Eylül Davası, 12 Eylül Darbesi'ni gerçekleştiren komutanlardan hayatta kalanların yargılandığı dava. Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya, 765 sayılı TCK'nin "Devlet Kuvvetleri Aleyhine Cürümler" başlıklı 146. maddesi uyarınca müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Tahsin Şahinkaya'nın, Kenan Evren’den iki ay sonra, 90 yaşında ölmesiyle Yargıtay aşamasındaki dava düştü ve kararlar kesinleşmedi. Yıllar sonra, 15 Temmuz 2016 Darbe Girişimi sonrası; Kenan Evren'in ifadesini alan dönemin Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili, Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'ya dava açan dönemin Ankara Cumhuriyet Savcısı, açılan davaya ilk bakan hâkimler ve iddia makamında bulunan savcılar, "Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) soruşturması" kapsamında meslekten ihraç edildi. Daha sonra bazıları yargılandı ve mahkûm oldu.

Hamit Kocabey Türk avukat ve siyasetçi.

Prof. Dr. Cumhur Şahin Türk akademisyen.

François-Victor Colcombet, Fransız siyasetçi, yargıç.

Ömer Kerkez Türk hukukçu ve Yargıtay Birinci Başkanı.