İçeriğe atla

Türkiye İnsan Hakları Vakfı

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV)
Kuruluş30 Aralık 1990
TürSivil toplum kuruluşu
Yasal statüVakıf
Amaçİşkence görenlerin sağaltımı ve iyileştirilmesi
MerkezMithatpaşa Caddesi 49/11 6. Kat
Kızılay, Çankaya
Ankara
Hizmet bölgesiTürkiye
BaşkanŞebnem Korur Fincancı
Ana organYönetim Kurulu
Resmî sitewww.tihv.org.tr

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), İnsan Hakları Derneği (İHD) ile 32 kişi tarafından 1990 yılında kurulan Ankara merkezli, hükûmet dışı bir sivil toplum kuruluşudur.[1]

İşkence görenlerin tedavisi, mağdur yakınlarının ruhsal rehabilitasyonunun sağlanması, işkence vakalarının ve diğer insan hakları ihlallerinin raporlanmasını amaç edinen vakfın İstanbul, İzmir, Adana ve Diyarbakır illerinde dört adet temsilciliği bulunmaktadır. 2022 yılında Şehrazad Akbar ile birlikte Uluslararası Hrant Dink Ödülü'ne layık görüldü.[2]

Tarihçe

  • Vakfın sağaltım ve iyileştirme hizmeti verdiği işkence görmüş kişilerin sayısı 15.000 civarındadır.
  • İşkencelerin belgelenmesi ve önlenmesi doğrultusunda yaptığı çalışmalar, Türkiye ve Ortadoğu'da 20'den fazla ülkeyi kapsamaktadır.
  • BM İşkence ve Diğer Zalimane, Gayri İnsani veya Aşağılayıcı Muamele ve Cezanın Etkin Soruşturulması ve Belgelenmesi Kılavuzu (İstanbul Protokolü)'nün hazırlanmasında, protokol ile ilgili mesleklerde çalışan sağlıkçıların ve hukukçuların eğitimi gibi konularda öncü bir rol oynamıştır.
  • Türkiye'deki işkence olgularının yarattığı travmalara karşı mücadeleyi 2000 yılından beri sürdürmektedir.[1]

Etkinlikler

Vakıf İnsan Hakları Derneği (İHD) ile birlikte 1998-2008 arasında 12 kez yıllık Türkiye İnsan Hakları Hareketi Konferansı düzenlenmiş ve her bir konferansın bildirgelerini İHD ile birlikte yayınlamıştır.[3]

Kaynakça

  1. ^ a b "Tarihçe". Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV). 19 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Nisan 2015. 
  2. ^ "Uluslararası Hrant Dink Ödülleri sahiplerini buldu". Agos. 15 Eylül 2022. 15 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Eylül 2022. 
  3. ^ "Türkiye İnsan Hakları Hareketi Konferansı". Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV). 19 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Nisan 2015. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hrant Dink</span> Türkiye Ermenisi gazeteci (1954–2007)

Hrant Dink, Türkiye Ermenisi gazeteci.

Fethiye Çetin, Türk avukat, yazar ve insan hakları aktivistidir.

<span class="mw-page-title-main">Kaos GL</span> Türkiyede bir LGBT derneği

Kaos GL Derneği, 1994'ün Eylül ayında Türkiye'deki LGBTQ+ bireylerin bir araya gelerek, maruz bırakıldıkları ayrımcılığa karşı mücadele ederek özgürleşmek amacıyla Ankara'da kurduğu, eşcinsellerin kurtuluşunun heteroseksüelleri de özgürleştireceği fikrini şiar edinen bir LGBTQ+ derneğidir. 1994'ün yazında İnsan Hakları Derneği (İHD), Ankara Şubesi'nde oluşturulan Gey ve Lezbiyen Hakları Komisyonu'nda çalışmalar yürüten aktivistler Kaos GL’nin oluşmasına katkıda bulundular.

<i>Agos</i> İstanbul merkezli yayımlanan Türkçe-Ermenice haftalık gazete

Agos, İstanbul merkezli yayımlanan Türkçe-Ermenice haftalık gazetedir. İsmi, Ermenice "tohum atmak veya fidan dikmek için açılan oyuk, evlek" anlamına gelmektedir. Cumhuriyet döneminin Türkçe-Ermenice olarak yayımlanan ilk gazetesidir.

<span class="mw-page-title-main">Hrant Dink suikastı</span> 2007de Türkiye Ermenisi gazetecinin öldürülmesi

Hrant Dink Suikastı, Agos gazetesinin Türkiye Ermenisi genel yayın yönetmeni Hrant Dink'in 19 Ocak 2007'de 17 yaşındaki silahlı saldırgan Ogün Samast tarafından öldürülmesi olayı. Önceden pek çok tehdit almış olan Dink, Agos'un Halaskârgazi Caddesindeki binasının önünde başının arkasına ateş edilerek öldürüldü. Olay, Türkiye'de derin devlet ve milliyetçilik olgularını gündeme taşıdı. Dink'in cenazesinde on binlerce kişi tarafından cinayete tepki olarak atılan "Hepimiz Hrant'ız, Hepimiz Ermeniyiz" sloganı uzun süre tartışıldı.

Heinrich Böll Stiftung Derneği, İstanbul'da yerleşik olan bir sivil toplum kuruluşudur.

Alper Görmüş,, Türk gazeteci, yazar.

<span class="mw-page-title-main">İnsan Hakları Derneği</span> Sivil toplum kuruluşu

İnsan Hakları Derneği (İHD), genel merkezi Ankara'da bulunan bir sivil toplum kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">Nedim Şener</span> Türk gazeteci

Nedim Şener, Türk gazeteci ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Cumartesi Anneleri</span> İstanbul, Galatasaray Meydanında düzenlenen oturma eylemine katılan topluluk

Cumartesi Anneleri, 27 Mayıs 1995'ten bu yana her cumartesi günü Galatasaray Meydanı'nda oturma eylemleri düzenleyerek gözaltında kaybolan yakınlarını ve faili meçhul siyasi cinayetlere kurban giden yakınlarının faillerini arayanlardan oluşan bir topluluktur.

Uluslararası Hrant Dink Ödülleri, Hrant Dink Vakfı tarafından her yıl Hrant Dink'in doğum günü olan 15 Eylül tarihinde dağıtılan bir ödüldür.

<span class="mw-page-title-main">Eren Keskin</span> Avukat, insan hakları aktivisti

Emire Eren Keskin, Kürt ve Çerkes kökenli Türk avukattır. Özellikle insan hakları ve kadına yönelik cinsel şiddet alanlarında etkinlik göstermiş, Abdullah Öcalan ve Levon Ekmekçiyan'ın ailesinin avukatlığını üstlendiği için sıklıkla gündeme gelmiştir.

Ermeni karşıtlığı, yazılı veya görsel tartışılabilir düşmanlık, kin duygularının Ermeniler veya Ermenistan'a yönelik olma durumu. Türkiye ve Azerbaycan'da yaygındır.

Özgürlük için Friedrich Naumann Vakfı, Almanya merkezli bir sivil toplum örgütüdür. 1958 yılında Batı Almanya'nın ilk cumhurbaşkanı Theodor Heuss tarafından kurulmuştur. Bireysel özgürlükler ve liberalizmi yaymak için tüm dünyada çalışmalar yapmaktadır. Vakfın temel amaçları arasında özgürlük, liberal demokrasi, insan hakları, hukukun üstünlüğü, kuvvetler ayrılığı, piyasa ekonomisi, rekabet, mülkiyet hakları ve laiklik bulunmaktadır.

Hrant Dink Vakfı, Hrant Dink'in anısını yaşatmak amacıyla, İstanbul merkezli olarak Türkiye'de faaliyet gösteren bir vakıftır.

<span class="mw-page-title-main">Tahir Elçi</span> Kürt hukukçu ve aktivist

Tahir Elçi, Kürt asıllı Türk hukukçu ve aktivisttir. Elçi, 28 Kasım 2015 tarihinde Diyarbakır'ın Sur ilçesinde silahlı saldırı sonucu hayatını kaybettiğinde Diyarbakır Baro Başkanlığı görevini sürdürmekteydi.

Rakel Dink, Türkiye Ermenisi insan hakları aktivisti ve Hrant Dink Vakfı başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Şenol Sunat</span> Türk siyasetçi ve akademisyen

Şenol Sunat, Türk kadın siyasetçi, biyolog ve akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Canan Arın</span> Türk hukukçu

Mevhibe Canan Arın, Türk avukat ve aktivist.

Sebat Apartmanı, İstanbul'un Osmanbey, Şişli semtinde, Halâskârgazi Caddesi üzerinde 1920'lerde inşa edilmiş apartmandır.