İçeriğe atla

Türkiye İnsan Hakları Kurumu Vakfı

Türkiye İnsan Hakları Kurumu Vakfı (TİHAK), Merkezi Ankara'da olan bir sivil toplum kuruluşudur.

  • Tescil tarihi: 19 Temmuz 1999, Ankara
  • Tescil tarihinin Yargıtay'ca Onanması: 25 Ekim 1999
  • Resmi Gazete'de yayınlanması: 26 Kasım 1999

İnsan hakları alanında, bireylerde ve toplumda insan hakları bilinç ve kültürünün yerleştirilmesi amacıyla bilimsel ve kalıcı çalışmalar yapacak bir sivil toplum örgütüne duyulan gereksinmeyi karşılamak düşüncesi; bilim, sanat, yayın, basın, sendika ve hukuk çevrelerinden gelen aydınları bir araya getirdi. 1999'un ilk aylarından başlayarak, evrensel değer ve ilkeler temelinde, insan haklarının evrenselliği, bölünmezliği ve karşılıklı bağımlılığı ilkelerinden yola çıkarak, "vakıf" biçiminde bir insan hakları örgütü kurulması düşüncesini gerçekleştirmek için çalışmalar sürdürüldü. Örgütün etkinlik alanı ve amaçları açıklanarak kurucular belirlenmeye çalışıldı.

Girişimciler grubu

Nevzat Helvacı, Muzaffer İlhan Erdost, Hıdır Oktay, Prof. Dr. Mesut Gülmez ilk Kurucular Kuruluna bir sunum hazırladılar.

İlk kurucular kurulu toplantısı

Kurucu üye olmayı düşünenlerin katılımıyla 24 Nisan 1999 günü Türk Harb-İş'te gerçekleştirilen ilk toplantıda, bu tarihe değin yapılan çalışmalar ve kurucular arasında yer almak istemelerine karşın -özellikle Ankara dışında bulunanlardan- toplantıya katılamayanlar ile ilgili bilgiler verildi. Ardından, yaz dinlencesinden önce sonuçlandırılmak istenen kuruluş takvimi, Vakfın amaç ve etkinlik alanları konusundaki ilk düşünce ve önerileri içeren metin taslağı ve Vakıf senedinde yer alacak noktalar üzerinde görüşlerin açıklamasına geçildi. Senet üzerindeki görüşmeler, özellikle Vakfın adı ile kurucu sayısında yoğunlaştı. "Enstitü" yerine "Kurum" sözcüğüne yer verilerek, Vakfın adının "Türkiye İnsan Hakları Kurumu" ve kısa adının da "TİHAK" olması oy çokluğuyla karara bağlandı. Üye sayısının da, taslakta öngörülen en çok 100 yerine 150 olmasına karar verildi. Vakıf senedinin hazırlanmasıyla görevli bir komisyon oluşturuldu. Komisyonun, Nevzat Helvacı, Muzaffer İlhan Erdost, Vahap Erdoğdu, Hıdır Oktay, Prof. Dr. Mesut Gülmez ve Oğuz Gemalmaz'dan kurulması öngörüldü.

26 Mayıs 1999'da ikinci kez toplanan Kurucular Kurulu, Geçici Yönetim Kurulunun hazırladığı taslak senet metnini görüştü ve TİHAK'ın kurulmasına karar verdi. İlk geçici Yönetim Kurulunun Nevzat Helvacı, Vahap Erdoğdu, Mustafa Yılmaz, Hıdır Oktay, Prof. Dr. Mesut Gülmez, Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, Yard. Doç. Dr. Osman Doğru, Dr. Mustafa Kemal Öke ve 13 Ekim 1999 tarihinde yaşamını yitiren Mahmut Tali Öngören'den oluşmasını öngördü.

İlk genel kurul

Yasal kuruluş sürecinin tamamlanıp tüzel kişiliğin kazanılması ve Resmi Gazete'de yayınlanması üzerine,Geçici Yönetim Kurulu ilk Genel Kurul'un 10 Aralık Uluslararası İnsan Hakları Günü'nde yapılmasına karar verdi. Böylece ilk Genel Kurul 10 Aralık 1999 tarihinde gerçekleşti. Yönetim Kurulu asıl üyeliklerine Nevzat Helvacı, Vahap Erdoğdu, Mustafa Yılmaz, Hıdır Oktay, Prof. Dr. Mesut Gülmez, Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, Doç. Dr. Osman Doğru, Dr. M. Kemal Öke ve B. Süreyya Alpdoğan'ın, yedek üyeliklere Kaya Güvenç, Oğuz Gemalmaz ve Duygu Berk'in, Denetleme Kurulu asıl üyeliklerine Ali Nejat Ölçen, Ömer Faruk Yenigün ve Osman Tabak'ın, yedek üyeliklere Mustafa Ayduran ve Uğur Bilge'nin seçilmesine oy birliği ile karar verildi.

Vakıf Kurucuları (alfabetik sırayla):

Ahmet Sağlam
Anıl Çeçen
Alaaddin Bilgi
Aldoğan Emekçi
Ali Nejat Ölçen
Ali Nesin
Ali Rıza Cihan
Alparslan Berktay
Atilla Aşut
Aysel Ülker
B.Süreyya Alpdoğan
Bülent Tanör
Cafer İbanoğlu
Cahit Helvacı
Cahit Talas
Cemil Eren
Cevat Geray
Ceyhun Erim
Çetin Özek
Dursun Akçam
Duygu Berk
Ekrem Akurgal
Erol Mavi
Ferhat Aslantaş
Feyzullah Ertuğrul
Fikret İlkiz
Güney Dinç
Halil Sevinç
Halit Çelenk
Hıdır Oktay
Hikmet Çetinkaya
İbrahim Kaboğlu
İlhami Algan
İlhan Günalp
İlhan Selçuk
İoanna Kuçuradi
İzzet Çetin
Kaya Güvenç
Kemalettin Sami Alptekin
Leziz Onaran
M.Emin Değer
M.Fatih Doğan
M.Fatih Gümüş
M.Tahir Hatipoğlu
Mehdi Bektaş
Mehmet Nur Terzi
Mehmet Seyfi Oktay
Mesut Gülmez
Metin Demirtaş
Mithat Sancar
Muammer Soysal
Mustafa Altıntaş
Mustafa Ayduran
Mustafa Gazalcı
Mustafa Gündeşlioğlu
Mustafa Kemal Öke
Mustafa Şerif Onaran
Mustafa Yılmaz
Muzaffer İlhan Erdost
Mümtaz Soysal
Nefise Özay Erkılıç
Nevzat Helvacı
Nezahat Gündoğmuş
Niyazi Altunya
Nurkut İnan
Nurten Çağlar
Oğuz Gemalmaz
Orhan İzzet Kök
Osman Doğru
Osman Tabak
Ö.Faruk Yenigün
Sadun Aren
Serpil Güvenç
Sezgin Tekin
Sina Akşin
Şükrü Akmansoy
Tahsin Yılmaz
Uğur Bilge
Vahap Erdoğdu
Vecihi Timuroğlu
Veli Devecioğlu
Yakup Kepenek
Yaşar Öztürk
Yılmaz Aliefendioğlu
Zafer Üskül
Zeki Tavşancıl

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi</span> Barolar Birliğine göre Türkiyenin en iyi hukuk fakülteleri sıralamasında 2. olan hukuk fakültesi

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi; Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk hukuk okulu olarak 1925 yılında Ankara'da Ankara Adliye Hukuk Mektebi adıyla kurulan, 1946 yılından itibaren Ankara Üniversitesine bağlı bir fakülte olarak hizmet veren hukuk okuludur.

<i>Millî Gazete</i> 1973te yayın hayatına başlayan günlük gazete

Millî Gazete, 12 Ocak 1973 tarihinde İstanbul'un Cağaloğlu semtinde kiralık bir binada Hasan Aksay tarafından yayın hayatına başladı. Kendi matbaası olmadığı için baskısını bir süre diğer gazetelerin tesislerinde sürdürdü.

<span class="mw-page-title-main">Kardemir Karabükspor</span> spor kulübü

Kardemir Karabükspor, Karabük merkezli 1969 yılında kurulan futbol takımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Anavatan Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti (1983–2009)

Anavatan Partisi, 1983 yılında Turgut Özal tarafından kurulmuş olan eski siyasi parti. Resmî kısaltması "ANAP" şeklindedir. 1983'ten 1991'e kadar aralıksız olarak tek başına iktidarda kalmış, 1996 ile 2002 yılları arasında da çeşitli koalisyon hükûmetlerinin içinde yer almıştır. 31 Ekim 2009 tarihinde Demokrat Parti ile birleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yılmaz Büyükerşen</span> Türk akademisyen ve Eskişehir Büyükşehir Belediye eski Başkanı

Yılmaz Büyükerşen, Türk akademisyen ve siyasetçi. eski Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı, eski Anadolu Üniversitesi rektörü.

<i>Yeni Forum</i>

Yeni Forum 1979'da yayına başlayan ve Forum dergisinin devamı olan dergi.

Aydınlık, Vatan Partisi'nin günlük gazetesidir.

İstanbul Devlet Klasik Türk Müziği Korosu, 1976 yılında, dönemin Konya Milletvekili olan tarihçi yazar Yılmaz Öztuna'nın özel gayretleri sonucu Dr. Nevzat Atlığ tarafından Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı olarak kuruldu. Türkiye'de devlet eliyle kurulan ilk Türk müziği icra organı olarak kabul edilmektedir. Klasik Türk müziğini en üst seviyede icra ve temsil etmek gibi bir misyonu olan İstanbul Devlet Klasik Türk Müziği Korosu, tam otuz yıldır Taksim'deki Atatürk Kültür Merkezi'nde periyodik pazar konserlerine devam etmektedir. Özellikle İstanbul'da "Devlet Korosu" olarak tanınan bu koronun, kendine özgü çok ciddi bir dinleyici topluluğu vardır. Koro, periyodik konserlerinden başka, yurt içinde ve yurt dışında çeşitli konserler vermekte, birçok televizyon ve radyo programı ile CD ve kaset çalışmaları da gerçekleştirmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Tarih Vakfı</span>

Tarih Vakfı, Türkiye'de tarih bilincini geliştirmek amacıyla başta tarihçiler ve toplumbilimciler olmak üzere, çeşitli meslek ve çevrelerden kişilerin bir araya gelmesiyle 14 Eylül 1991 tarihinde kurulan sivil toplum kuruluşudur.

Mehmet Çınarlı, Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı Türk yazar, şair, denemeci, eleştirmen. Hisarcılar akımının kurucusu.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Voleybol Federasyonu</span>

Türkiye Voleybol Federasyonu, 1958’de Voleybol-Eltopu Federasyonu adıyla kuruldu. 28 Ekim 2004 tarihinde özerk olan Türkiye Voleybol Federasyonu, Türkiye’de voleybol faaliyetlerini resmi olarak yürüten bir kuruluştur. Uluslararası Voleybol Federasyonu (FIVB), Avrupa Voleybol Konfederasyonu (CEV) ve Balkan Voleybol Birliği (BVA) resmi üyesidir. Merkezi Ankara’dadır.

<span class="mw-page-title-main">Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi</span>

Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Sağlık Bakanlığına bağlı Türkiye'nin ilk modern ruh sağlığı ve sinir hastalıkları kurumu.

<span class="mw-page-title-main">Rıfat Osman Bey</span> Türk radyolog, tarih yazarı, ressam, mimar, fotoğrafçı

Tosyavizade Dr. Rıfat Osman Bey, Türk radyolog, tarih yazarı, ressam, mimar, fotoğrafçı.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Atletizm Federasyonu</span>

Türkiye Atletizm Federasyonu (TAF), atletizm sporunun Türkiye'deki yönetim teşkilatı olan spor federasyonu.

Türk Solu, 1967 yılında çıkmaya başlayan ve Millî Demokratik Devrim hareketinin sözcülüğünü üstlenen haftalık siyasi dergi.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs Vakıflar İdaresi</span>

Kıbrıs Vakıflar İdaresi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde vakıfları denetleme ve çalışmalarını tetkik ile yükümlü idare. Genel müdürlüğünü Prof. Dr. Mustafa Tümer yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Oktay Güvemli</span>

Oktay Güvemli, muhasebe tarihinde öncü bilim insanı, yazar ve akademisyendir. Muhasebe ve Finans Tarihi Vakfı'nın kurucusudur. Yurt dışında birçok kongre ve konferansa katılan Prof. Güvemli, 2008 Yılında İstanbul'da 12. Dünya Muhasebe Tarihçileri Kongresi’ni (12.WCAH) organize etti ve başkanlığını yaptı. 2007’de Edirne’de, 2010 ve 2013 yıllarında İstanbul’da, Balkanlar ve Orta Doğu Ülkeleri Muhasebe ve Muhasebe Tarihi Konferanslarını (BMAC) organize etti ve başkanlığını yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Sınırlı Sorumlu Yazar ve Çevirmenler Yayın Üretim Kooperatifi</span>

Sınırlı Sorumlu Yazar ve Çevirmenler Yayın Üretim Kooperatifi, 1980 yılında Mustafa Kemal Ağaoğlu öncülüğünde 11 kurucu üye tarafından kurulan Türkiye'nin ilk yazar, ozan ve çevirmenler kooperatifidir.

Bu madde Türk film yapımcıları listesidir
Not: Lütfen alfabetik sıraya göre ekleyin

Türkiye İş Bankası Büyük Ödülü, Türk yazınına, sanatına, toplum ve insan bilimlerine üstün düzeydeki yapıtları, yaratıcı ve yapıcı etkinlikleriyle önemli katkılarda bulunmuş T.C. uyruklu kişileri değerlendirmek, desteklemek, onurlandırmak ve özendirmek üzere, 1980-1998 yılları arasında Türkiye İş Bankası tarafından çok sayıda sanatçı ve iş insanına verilen ödüllerdir.