İçeriğe atla

Türkiye-Vietnam ilişkileri

Türkiye-Vietnam ilişkileri
Haritada gösterilen yerlerde Turkey ve Vietnam

Türkiye

Vietnam

Türkiye-Vietnam ilişkileri, Türkiye ile Vietnam arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir.

Tarihçe

Tarihi ilişkiler

Türkiye ile Vietnam arasındaki ilişkiler Sinosfer dünyasındaki diğer ülkelere kıyasla daha az bilinirken, 13. yüzyılda Vietnam'a sefer düzenleyen Moğol ordusunda savaşan Türk ve İranlıların savaşçıların çoğunluğunu oluşturulduğu düşünülüyordu. Birçoğu Vietnam ve Türkler arasındaki ilk bağlantıyı işaret eden üç başarısız Vietnam istilasında öldüler.[1][2] Başarısız istilalardan sonra bazı Türkler sonunda Anadolu'ya göç etmiş olup bazıları Osmanlı İmparatorluğu'nu kuracaklardı ve iki ülkenin 20. yüzyıla kadar resmi bir bağlantısı olmayacaktı.

Vietnam Savaşı

Vietnam, Türkiye'nin NATO üyesi olduğu için Vietnam Savaşı sırasında Güney Vietnamlı ve Amerikalı müttefiklerine komünist genişlemelere karşı yardım etmeleri için birlikler teklif etmesinin istendiği sonucu olarak 1960'lı yıllarda Türkiye'de manşet oldu. Ancak Türkiye daha sonra isteği reddetti ve daha diplomatik bir yaklaşımı pekiştirdi.[3] Buna karşın Türkiye ve Vietnam'ın ilişkileri Soğuk Savaş'ın sonuna kadar önemsiz kaldı.

Modern ilişkiler

Türkiye ve Vietnam arasındaki diplomatik ilişkiler 1978'de kurulurken, Vietnam'ın ASEAN'da Türkiye'nin büyüyen ekonomik ve siyasi ortağı haline geldiği 1990'lara kadar büyük bir ilişkisi yoktu. Her iki ülke de Sonraki 11 ve CIVETS'in bir parçası olan büyüyen ekonomiler olup bu nedenle itibar kazanır ve daha büyük ticaret ve yatırımlar çekmektedirler.[4]

Vietnam için Türkiye, iki ülke arasındaki ekonomik işbirliğini daha da güçlendiren Orta Doğu pazarına giriş kapısı olarak görülmektedir.[5] 2017 yılında Türkiye başbakanı Binali Yıldırım, iki ülke arasındaki ekonomik ve siyasi işbirliğini artırmak için Vietnam'a resmi bir ziyaret gerçekleştirdi.[6]

Türkiye'de küçük bir Cham nüfusu olup[] bunlar çoğunlukla Vietnam Savaşı'ndan kaçan Cham mültecilerdir.[]

Türkiye'nin Hanoi'de bir büyükelçiliği ve Vietnam'ın Ankara'da bir büyükelçiliği ve İstanbul'da bir başkonsolosluğu bulunmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ "The Steppe - The era of Turkish predominance, 550–1200". Encyclopedia Britannica. 14 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2020. 
  2. ^ Bulliet, Richard; Crossley, Pamela; Headrick, Daniel; Hirsch, Steven; Johnson, Lyman (1 Ocak 2014). "The Earth and Its Peoples, Brief: A Global History". Cengage Learning. s. 283. 25 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2020 – Google Books vasıtasıyla. 
  3. ^ "NATO AIlies Differ On Vietnam Policies". Nytimes.com. 2 Mart 1964. 15 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2020. 
  4. ^ "Vietnam-Turkey relations". Asianpacificcenter.org. 30 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2020. 
  5. ^ "40-year Vietnam-Turkey diplomatic ties: cooperation for development". Englsih.vov.vn. 8 Haziran 2018. 13 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2020. 
  6. ^ "Vietnam looks to double two-way trade with Turkey by 2020 - Vietnam looks to double two-way trade with Turkey by 2020 - News from Saigon Times". English.thesaigontimes.vn. 27 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Çin-Türkiye ilişkileri</span>

Çin-Türkiye ilişkileri, Çin ile Türkiye arasındaki hem tarihî hem de günümüzdeki ilişkileri içerir. Çin Komünist Partisi'nin Çin İç Savaşı'nı kazanması ve Çin Halk Cumhuriyeti devletinin 1 Ekim 1949 tarihinde kurulmasından sonra bile Türkiye, İç Savaş'ı kaybetmenin sonucu olarak Tayvan adasına çekilmeye zorunda kalmış Çin Cumhuriyeti devletini "Çin" ülkesinin tek meşru temsilcisi olarak tanımaya devam etti, ancak 4 Ağustos 1971 tarihinde Türkiye, Çin Halk Cumhuriyeti'yle diplomatik ilişkiler kurup "Tek Çin politikası"na uyarınca Çin Cumhuriyeti'yle olan resmî ilişkilerini askıya aldı ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin Tayvan dahil tüm Çin toprakları üzerindeki egemenliğini tanıdı. Buna rağmen, Türkiye, Çin Cumhuriyeti'yle (Tayvan) yine gayrıresmî, hükümet dışı seviyede ilişkiler sürdürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye-Ukrayna ilişkileri</span> ikili ilişkiler

Türkiye-Ukrayna ilişkileri, Türkiye ile Ukrayna'nın süregelen uluslararası politikalarını içerir. Türkiye ile Ukrayna'nın tarih boyunca tarihî, coğrafî ve kültürel yakınlıkları oldu. İki ülke arası diplomatik ilişkiler 1990'larda Türkiye'nin, Ukrayna'nın bağımsızlığını tanıyan ilk ülkelerden biri olmasıyla başladı. Türkiye'nin Kiev'de büyükelçiliği, Odessa'da konsolosluğu vardır. Ukrayna'nın Ankara'da büyükelçiliği, İstanbul'da konsolosluğu vardır. Türkiye NATO'ya tam üye, Ukrayna ise NATO adayıdır. İki ülke Karadeniz Donanma İş Birliği Görev Grubu ve KEİ üyeleridir. Ukrayna Avrupa Birliği'ne üye değildir. Türkiye ise AB'ye aday ülke konumundadır. Türkiye ile Ukrayna arasındaki ilişkilerde Kırım Tatarları'nın da önemli bir rolü vardır.

<span class="mw-page-title-main">İspanya-Türkiye ilişkileri</span> ikili ilişkiler

İspanya-Türkiye ilişkileri, tarihten itibaren süregelen Türkiye-İspanya ve Türk-İspanyol ilişkilerini içerir.

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan-Türkiye ilişkileri</span>

Bu madde, Sırbistan-Türkiye ve eskiden beri süregelen Türk-Sırp ilişkilerini içerir.

<span class="mw-page-title-main">Moğolistan-Türkiye ilişkileri</span>

Moğolistan-Türkiye ilişkileri, Moğolistan ile Türkiye Cumhuriyeti'nin 1969 yılından bu yana sürdürdüğü diplomatik ilişkileri ve uluslararası politikaları içerir.

<span class="mw-page-title-main">Suudi Arabistan-Türkiye ilişkileri</span>

Suudi Arabistan-Türkiye ilişkileri, Suudi Arabistan ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir.

<span class="mw-page-title-main">Malezya-Türkiye ilişkileri</span>

Malezya-Türkiye ilişkileri, Malezya ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir. Türkiye'nin Kuala Lumpur'da bir büyükelçiliği, Malezya'nın ise Ankara'da bir büyükelçiliği ve İstanbul'da bir başkonsolosluğu bulunmaktadır. Her iki ülke de Dünya Ticaret Örgütü (WTO) ve İslam İşbirliği Teşkilatı'nın (OIC) tam üyesidir. Her iki ülke de kendi bölgelerinde bölgesel güç ve orta güç olarak sınıflandırılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Belçika-Türkiye ilişkileri</span>

Belçika-Türkiye ilişkileri, Belçika Krallığı ve Türkiye Cumhuriyeti arasındaki dış ilişkileri kapsamaktadır. Belçika'nın Ankara'da büyükelçiliği, İstanbul'da konsolosluğu bulunmaktadır. Türkiye'nin ise Brüksel'de büyükelçiliği bulunmaktadır. İki ülke de NATO üyesidir. Ayrıca Belçika AB'ye tam üye, Türkiye ise tam üyeliğe aday bir ülkedir.

<span class="mw-page-title-main">Tacikistan-Türkiye ilişkileri</span>

Tacikistan-Türkiye ilişkileri, Tacikistan ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir. İki ülke arasındaki ilişkiler dost ve işbirliğine dayalıdır ve 1991'den beri iki ülke arasında imzalanmış 30'dan fazla anlaşma ve protokolün yasal dayanağı ile vurgulanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Karadağ-Türkiye ilişkileri</span> Karadağ - Türkiye arasında sürdürülen ukusarası politikalar içerid

Karadağ-Türkiye ilişkileri, Karadağ ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir.

<span class="mw-page-title-main">Malta-Türkiye ilişkileri</span>

Malta-Türkiye ilişkileri, Malta ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir.

<span class="mw-page-title-main">Singapur-Türkiye ilişkileri</span>

Singapur-Türkiye ilişkileri, Singapur ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir.

<span class="mw-page-title-main">Endonezya-Türkiye ilişkileri</span> Çift taraflı ilişki

Endonezya-Türkiye ilişkileri, Endonezya ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir. İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler, özellikle her ikisi de Müslüman çoğunluklu modern demokrasiler olmaları nedeniyle önemlidir.

<span class="mw-page-title-main">Lihtenştayn-Türkiye ilişkileri</span> İkili ilişkiler

Lihtenştayn-Türkiye ilişkileri, Lihtenştayn ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir.

<span class="mw-page-title-main">Slovakya-Türkiye ilişkileri</span>

Slovakya-Türkiye ilişkileri, Slovakya ve Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. 1993 yılında Türkiye, hem Slovakya'yı hem de Çek Cumhuriyeti'ni ayrı, bağımsız devletler olarak resmen tanıdı. Diplomatik ilişkiler ve Bratislava'daki Türk Büyükelçiliği 4 Ocak 1993'te açıldı.

<span class="mw-page-title-main">Tayland-Türkiye ilişkileri</span>

Tayland-Türkiye ilişkileri, Tayland ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. İki ülke arasındaki samimi ilişkiler, Türkiye'nin 1958 yılında kurduğu Bangkok'ta büyükelçiliğe dayanıyor. Tayland, 1972'de büyükelçiliğini açarak karşılık verdi.

<span class="mw-page-title-main">Güney Sudan-Türkiye ilişkileri</span>

Güney Sudan-Türkiye ilişkileri, Güney Sudan ile Türkiye arasındaki ikili ilişkileri ifade eder. Türkiye'nin Cuba'da, Güney Sudan'ın ise Ankara'da büyükelçiliği bulunmaktadır.

Türkiye - Mikronezya Federal Devletleri arasındaki ilişkiler, Türkiye ve Mikronezya arasındaki siyasi, ekonomik ve diplomatik ilişkileri temsil eder.

<span class="mw-page-title-main">Mozambik-Türkiye ilişkileri</span>

Türkiye-Mozambik ilişkileri, iki ülke arasındaki siyasi, ekonomik ve diplomatik ilişkileri temsil eder.

<span class="mw-page-title-main">Malavi-Türkiye ilişkileri</span>

Malavi-Türkiye ilişkileri, Malavi ve Türkiye arasındaki ikili ilişkilerdir. Zambiya'nın Lusaka kentindeki Türk büyükelçiliği Malavi'ye akreditedir. Aynı zamanda Almanya'nın Berlin kentindeki Malavi büyükelçiliği de Türkiye'ye akreditedir. Yakın zamanda Türkiye, Lilongwe'de büyükelçilik açmayı planlıyor.