İçeriğe atla

Türkiye'nin köyleri

Kontrol Edilmiş

Türkiye'nin köyleri, Türkiye'de kırsal nüfusun yaşadığı ve köy kanununun uygulandığı yerleşme birimleri. 2010 verilerine göre 34.247 olan köy sayısı 2014 Türkiye yerel seçimleri ile yürürlüğe giren yeni büyükşehir yasası ile birlikte 18.335'e düşmüştür.[1] Geriye kalanı 26,000 yerleşim birimi ise idari yönden köylere bağlı çiftlik, mahalle, oba, mezra, iskele ve istasyon gibi çok az haneli yerleşim yerleridir.

Tüzel kişilik

Köy, Türkiye mahalli idare teşkilatının en küçük yerleşim yeridir ve muhtar ile tüzel kişiliğe sahiptir. 5442 sayılı İl İdare Kanunu'na göre yapılan idari teşkilatta köyler, bucak ve kasabalara bağlıdır. Köy kanunu ile merkezi idareyle olan münasebetleri düzenlenmiştir. Bu kanuna göre nüfusu 2000'den aşağı olan yerler köydür. Köyü, muhtar ve köy ihtiyar heyeti (azalar) idare eder. Bunlar, seçmenler tarafından beş senede bir seçilir. Köyün öğretmeni ile imamı köy ihtiyar heyetinin tabii üyesidir.

Köy kanununa göre, yabancı uyruklu olanlar köyde mülk edinemezler ve İçişleri Bakanının izni olmadan orada yerleşip oturamazlar.

Köy tüzel kişiliği dayanağını anayasanın 127. maddesinden alır.

Bununla birlikte 06/12/12 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan 6360 sayılı On üç İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Yedi İlçe Kurulması İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile, İstanbul ve Kocaeli il mülki sınırları içerisinde bulunan köylerin tüzel kişiliği kaldırılarak bağlı bulundukları ilçe belediyesine mahalle olarak katılmıştır. Bu kanun hükümleri uyarınca Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Ordu, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa ve Van illerinde, sınırları il mülki sınırları olmak üzere aynı adla büyükşehir belediyesi kurulmuş ve bu illerin il belediyeleri büyükşehir belediyesine dönüştürülmüştür. Ayrıca, Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Eskişehir, Erzurum, Gaziantep, İzmir, Kayseri, Konya, Mersin, Sakarya ve Samsun büyükşehir belediyelerinin sınırları il mülki sınırları olarak belirlenmiştir. Bu illere bağlı ilçelerin mülki sınırları içerisinde yer alan köy ve belde belediyelerinin tüzel kişiliği kaldırılmış, köyler mahalle olarak, belediyeler ise belde ismiyle tek mahalle olarak bağlı bulundukları ilçenin belediyesine katılmıştır. Böylece 30 ile bağlı köyün köy tüzel kişiliği 6360 sayılı kanun ile kaldırılmıştır.

Köyler ve Mahalleler

Büyükşehir olan illerdeki köyler, mahalleye dönüştürülmüştür.

Kaynakça

  1. ^ "Genel Kurul Tutanağı 24.Dönem 5. Yasama Yılı 30. Birleşim". TBMM. 15 Aralık 2014. 5 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2015. 

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

Bucak veya nahiye; coğrafya, ekonomi, güvenlik ve mahalli hizmet bakımlarından aralarında ilişki bulunan kasaba ve köylerden meydana gelen, ilçeden küçük idari bölüm.

<span class="mw-page-title-main">Kömürcü, Çankaya</span> Çankaya, Ankara, Türkiyede mahalle

Kömürcü, Ankara ilinin Çankaya ilçesine bağlı uzak bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Mahmutlu, Çarşamba</span>

Mahmutlu, Samsun ilinin Çarşamba ilçesine bağlı doğu yakada bir mahalledir. 6360 sayılı Kanun ile birlikte Türkiye'de büyükşehir belediyelerinin sınırları il mülki sınırı olarak belirlenmiş ve bu sınırlar içinde yer alan köylerin tüzel kişiliği kaldırılarak mahalleye dönüştürülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Evciler, Çankaya</span> Çankaya, Ankara, Türkiyede mahalle

Evciler, Ankara ilinin Çankaya ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Karahasanlı, Çankaya</span> Çankaya, Ankara, Türkiyede mahalle

Karahasanlı, Ankara ilinin Çankaya ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Tohumlar, Çankaya</span> Çankaya, Ankara, Türkiyede mahalle

Tohumlar, Ankara ilinin Çankaya ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Çayırlı, Gölbaşı</span> Gölbaşı, Ankara, Türkiyede mahalle

Çayırlı, Ankara ilinin Gölbaşı ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Subaşı, Gölbaşı</span> Gölbaşı, Ankara, Türkiyede mahalle

Subaşı, Ankara ilinin Gölbaşı ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Kızık, Akyurt</span> Akyurt, Ankara, Türkiyede mahalle

Kızık, Ankara ilinin Akyurt ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Bayat, Ayaş</span> Ayaş, Ankara, Türkiyede mahalle

Bayat, Ankara ilinin Ayaş ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzucak, Dulkadiroğlu</span>

Kuzucak, Kahramanmaraş ilinin Dulkadiroğlu ilçesine bağlı bir mahalledir.

Ocaklı, Aydın ilinin Nazilli ilçesine bağlı bir mahalledir. Fatih Sultan Mehmet devri Aydın İli Mufassal Defterlerinde adı "Gereniz / Gireniz" olarak geçmektedir. (1467) 1913'te Türkiye'de yerleşim isimlerinin değiştirilmesi ile birlikte köye Ocaklı ismi verilmiştir. 30 Mart 2014 tarihinde yapılacak mahalli idareler genel seçimi ile birlikte yürürlüğe giren, 6360 sayılı Kanunla Aydın’da Değişen İdari Yapılanma ile köyün tüzel kişiliği kaldırılarak birer mahalleye dönüştürülmüştür. Köy(mahalle) halkı geçimini zeytin çiftçiliği ile sağlamaktadır. Mahallede 2 adet etkin biçimde çalışan zeytin yağı fabrikası, 2 adet su dolum tesisi, 2 adet maden ocağı vardır.

<span class="mw-page-title-main">Yenikent, Bergama</span>

Yenikent, İzmir ilinin Bergama ilçesine bağlı bir kasaba mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Bekdiğin, Havza</span>

Bekdiğin, Samsun ilinin Havza ilçesine bağlı bir mahalledir. Belde, Havza ilçesine 12 km. uzaklıkta bulunmakta olup Atatürk, Anzaklar ve Şehit Veli Efendi adlarında üç mahalleden oluşmaktadır. Anzaklar mahallesi Havza-Samsun kara yolunun 11. Km'si üzerinde yer almaktadır. 1994 yılında belediye olan bölgenin 2009 yılı yerel seçimleriyle beraber tüzel kişiliği tekrar köye dönüştürülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Halilçavuş, Hınıs</span>

Halilçavuş, Erzurum ilinin Hınıs ilçesine bağlı bir kentsel mahalledir.

Türkiye'nin idârî bölümleri, coğrâfî durum, ekonomik şartlar ve kamu hizmetlerinin gerekleri göz önünde bulundurularak oluşturulmuş olup, Türkiye'deki en büyük idârî birim "il" olarak belirlenmiştir. İller de ilçelere ayrılmıştır. İl ve ilçelerin sınırları belirlenmiştir. Ancak belde, bucak, köy gibi daha küçük yerleşim birimlerinin belli sınırı yoktur. Bu yerleşim birimlerinde sadece merkez ve merkez çevresindeki yerler kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tekke, Ayaş</span> Ayaş, Ankara, Türkiyede mahalle

Tekke, Ankara ilinin Ayaş ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Aşağıyurtçu, Etimesgut</span> Etimesgut, Ankara, Türkiyede mahalle

Aşağıyurtçu, Ankara ilinin Etimesgut ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Şehitali, Etimesgut</span> Etimesgut, Ankara, Türkiyede mahalle

Şehitali, Ankara ilinin Etimesgut ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Mahalle (Türkiye)</span> Türkiyede belediye sınırları içinde, ihtiyaç ve öncelikleri benzer özellikler gösteren ve sakinleri arasında komşuluk ilişkisi bulunan idarî birim

Türkiye'de mahalle, 5393 sayılı Belediye Kanunu'na göre "Belediye sınırları içinde, ihtiyaç ve öncelikleri benzer özellikler gösteren ve sakinleri arasında komşuluk ilişkisi bulunan idari birim" olarak tanımlanmaktadır. Büyükşehir belediyeleri sınırları içinde olup 1984 yılı ve sonrasında köy veya belde belediyesi iken mahalleye dönüşen yerleşimler ise, kırsal mahalle olarak adlandırılır. Kırsal mahalleler kentsel yerleşim alanlarının dışında, kırsal alanlarda bulunur. 2012 yılında çıkarılan yasayla büyükşehir belediyesi sınırları il sınırlarına genişletilmiş olan illerdeki bütün köyler kırsal mahalle statüsüne sahiptir.