İçeriğe atla

Türkiye'nin Cakarta Büyükelçiliği

Koordinatlar: 6°14′9.56″G 106°49′41.44″D / 6.2359889°G 106.8281778°D / -6.2359889; 106.8281778
Türkiye'nin Cakarta Büyükelçiliği
Kedutaan Besar Republik Turki di Jakarta
Büyükelçilik amblemi
Görevdeki
Talip Küçükcan

2023 tarihinden beri
Resmî ikametCakarta, Endonezya
Oluşum10 Nisan 1957
Websitesijakarta.be.mfa.gov.tr

Türkiye'nin Cakarta Büyükelçiliği (EndonezceKedutaan Besar Republik Turki di Jakarta), Endonezya'nın başkenti Cakarta'da bulunan ve Türkiye'ye ait olan bir büyükelçiliktir. Büyükelçilik, 10 Nisan 1957 tarihinde kurulmuş olup 1983 yılından bu yana Kuningan'daki mevcut binasında hizmet vermektedir.[1][2]

Büyükelçilik tüm Endonezya'yı kapsamaktadır ve 2003 yılından bu yana Doğu Timor'a da akreditedir. Ticaret Müşavirliği Ofisi, Nisan 2007'de Türkiye Büyükelçiliği binasında açılmıştır.[1]

Günümüzdeki büyükelçi 2023 yılından itibaren Talip Küçükcan'dır.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b "T.C. Dışişleri Bakanlığı - Turkish Embassy In Jakarta - Büyükelçilik". jakarta.emb.mfa.gov.tr. 28 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Haziran 2024. 
  2. ^ "Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs". www.mfa.gov.tr. 17 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Haziran 2024. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Cakarta</span> Endonezyanın başkenti

Cakarta, Endonezya'nın 17 Ağustos 2024'e kadar başkenti ve en kalabalık şehridir. -17 Ağustos 2024 tarihinde Nusantara resmen başkent ilan edilmiştir.- Cava Adası'nın kuzeybatısında 661,52 km² alana kurulu olup, nüfusu 8.490.000'dir. Cakarta ülkenin ekonomik, kültürel ve siyasi merkezidir. Endonezya ve Güneydoğu Asya'nın en kalabalık şehri olmakla birlikte dünyanın da on ikinci en büyük şehridir. Cakarta ismi Sanskritçe bir kelime olan "Cayakarta"'dan gelmekte olup "muzafferiyet" veya "zafer" anlamlarına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'nin dış ilişkileri</span> Türkiye Cumhuriyeti diplomasisine genel bakış

Türkiye Cumhuriyeti, bulunduğu konum nedeniyle Avrupa ve Asya'yı birbirine bağlamaktadır. Türkiye, hem bulunduğu konum, hem de dünya siyasetindeki aktif rolü sebebiyle dünyada diplomatik ağı en geniş ülkelerden birisidir. Türkiye dış ilişkiler konusunda birçok ülkeye, ülkelerin kalkınması için Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı ile yardım etmektedir. Türkiye aynı zamanda birçok ülkenin eğitiminin gelişmesi ve yardım ettiği ülkelerin vatandaşlarının daha iyi eğitim alması için Türkiye Maarif Vakfı ve Türkiye Bursu ile yardımlarda bulunmaktadır. Türkiye neredeyse bütün Afrika ülkelerinde Türkiye Bursu vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'nin Endonezya Büyükelçisi</span> Vikimedya liste maddesi

Türkiye'nin Endonezya Büyükelçisi, Türkiye'yi Endonezya'da temsil eden en üst diplomatik görevlidir.

<span class="mw-page-title-main">Joko Widodo</span> 7. Endonezya devlet başkanı

Joko Widodo, Endonezya'nın 7. cumhurbaşkanı olan Endonezyalı siyasetçidir. Gerçek adı Joko Widodo ünlü adı da Jokowi. Jokowi, yoksul bir aileden 21 Haziran 1961 yılında doğdu. Politik hayatına geçmeden önce marangoz olarak çalıştı, marangozlukta kendine özel bir şirketi olup kendi ürettiği odunları Avrupa'ya kadar satıyordu. Siyasete girdiği ilk zamanlarda önce Surakarta belediye başkanlığı yaptı. Surakarta şehrini 7 yıl yönettikten sonra, 2012 yılında Cakarta valilik seçimlerinde partisi, Endonezya Demokrat Parti tarafından aday gösterildi ve görevdeki vali Fauzi Bowo'yu mağlup ederek ikinci tur seçimlerinden sonra 20 Eylül 2012 tarihinde Cakarta valisi seçildi. Cakarta'da 2 yıl içerisinde başarılı olup, halkın desteğiyle Endonezya cumhurbaşkanlığı seçimlerine katıldı.

<span class="mw-page-title-main">Tanju Bilgiç</span> Türk büyükelçi

Tanju Bilgiç Türk büyükelçidir. 13 Eylül 2023 tarihinde Türkiye'nin Rusya Büyükelçiliği görevine atanmıştır.

Osman Sadi Eldem Türk diplomat.

<span class="mw-page-title-main">Makassar</span> Endonezyanın Güney Sulawesi ilinin başkenti olan şehir

Makassar, Endonezya'nın Güney Sulawesi ilinin başkenti olan şehirdir. Ayrıca Sulawesi Adasının en büyük şehridir. Endonezya'nın Cakarta, Surabaya, Bandung ve Medan şehirlerinden sonraki 5. büyük şehridir. Bu şehir Endonezya'nın Sulawesi adasının güneybatı kıyısında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bataviler</span>

Bataviler, Endonezya ve Brunei'de yaşayan bir halktır. Cakarta kökenli olup bu bölgeye 17. yüzyılda yerleşmişlerdir. Üyelerinin Endonezya ve çevre ülkelerden geliyor oluşu bu öbeğin bir kreol halkı olarak adlandırılmasına neden olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Anıt (Endonezya)</span>

Ulusal Anıt, Endonezya'nın başkenti Cakarta'da bulunan bir anıttır. Anıt, Merdeka Meydanı'nın ortasında yer almakta olup Endonezya bağımsızlık mücadelesini anmak için inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Wisma 46</span>

Wisma 46, Endonezya'nın başkenti Cakarta'da bulunan bir gökdelendir. Bina, 262 metre yüksekliğinde ve 51 katlı olup 1996 yılında tamamlanmıştır. Tamamlandığında, Endonezya'nın en yüksek binası olup günümüzde dördüncü en yüksek binasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Cakarta Metrosu</span>

Cakarta metrosu veya Cakarta MRT Endonezya'nın başkenti Cakarta'da bulunan bir metro sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Endonezya'da turizm</span>

Endonezya'da turizm Endonezya ekonomisinin önemli bir bileşeninin yanı sıra döviz gelirlerinin de önemli bir kaynağıdır. Endonezya, 2017 yılında dünya turizm endüstrisinde 20. sırada, aynı zamanda dünyanın dokuzuncu en hızlı büyüyen turizm sektörü, Asya'nın en hızlı üçüncü ve Güneydoğu Asya'nın en hızlı büyüyen turizm sektörü seçildi. 2018 yılında, Denpasar, Jakarta ve Batam, turizmde en hızlı büyümeye sahip olan, sırasıyla yüzde 32,7, 29,2 ve 23,3 olan 10 şehir arasında yer alıyor. Ülke, turizm sektöründen GSYİH'nın yüzde 8'ini elde etmeyi planladı ve 2019 yılına kadar yaklaşık 20 milyon ziyaretçi çekmeyi hedefledi. Turizm sektörü mal ve hizmet ihracat sektörleri arasında 4. sırada yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye-Ürdün ilişkileri</span>

Türkiye-Ürdün ilişkileri, Türkiye ile Ürdün arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir. Türkiye ve Ürdün, her ikisi de Sünni Müslüman çoğunluğa sahip olmaları ve güçlü bir tarihsel bağ paylaştıklarından dolayı uzun tarihsel ortaklıklar nedeniyle nispeten yakın bir ilişki paylaşmaktadırlar. Türkiye'nin Amman'da bir büyükelçiliği ve Ürdün'ün Ankara'da bir büyükelçiliği bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Endonezya-Türkiye ilişkileri</span> Çift taraflı ilişki

Endonezya-Türkiye ilişkileri, Endonezya ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir. İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler, özellikle her ikisi de Müslüman çoğunluklu modern demokrasiler olmaları nedeniyle önemlidir.

<span class="mw-page-title-main">Saefullah</span>

Saefullah, Endonezyalı siyasetçi ve eğitimci.

<span class="mw-page-title-main">Gana-Türkiye ilişkileri</span>

Gana-Türkiye ilişkileri, Gana'nın 1957'de bağımsızlığını ilan etmesi üzere 1958 yılında başlamıştır. Türkiye ilk büyükelçiliğini 1964 yılında Akra'da faaliyete sokmuştur. Büyükelçilik, tasarruf sebebi ile 1981 yılında kapanmış ve 2010 yılında tekrar açılmıştır. Gana da 2012 yılında Ankara'da büyükelçilik açmıştır. Türkiye'nin Akra'daki büyükelçisi Özlem Gülsün Ergün Ulueren'dir.

<span class="mw-page-title-main">Nijer-Türkiye ilişkileri</span>

Nijer-Türkiye ilişkileri, Nijer ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir.

<span class="mw-page-title-main">Endonezya'da yüksek hızlı demiryolu</span> Endonezyadaki yüksek hızlı demiryolu sistemine genel bakış

Endonezya'da yüksek hızlı demiryolu ilk (YHD) projesinin ülkenin en büyük şehirleri olan Jakarta ile Batı Java'nın başkenti Bandung'u birbirine bağlaması ve yaklaşık 142,3 kilometre mesafe kat etmesi beklendi. Endonezya'da uzun yıllardır yüksek hızlı tren (YHD) için planlar ve çalışmalar yapılıyor. Ancak 2008 yılına kadar ciddi bir şekilde düşünülmedi. Sonunda Jakarta-Bandung YHD inşaatına başlamaya yönelik yeni plan, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve dünya liderlerinin Bandung Konferansı sırasında ziyaret etmesinden sonra Endonezya hükûmeti tarafından Temmuz 2015'te açıklandı. YHD'nun Doğu Cava'daki Surabaya'ya olası bir uzantısı için planlardan da bahsedildi. Cakarta-Bandung yüksek hızlı demiryolu hattı, 7 Eylül 2023'te açıldı ve 2 Ekim 2023'te ticari faaliyete başladı.

<span class="mw-page-title-main">Bank Indonesia</span>

Endonezya Bankası Endonezce: Bank Indonesia (BI), Endonezya Cumhuriyeti'nin merkez bankasıdır. 1953'te Java Bankası'nın, 1828'de Hollanda Doğu Hint Adaları'nın mali ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulmuştu.

<span class="mw-page-title-main">Endonezya'nın Ankara Büyükelçiliği</span> Ankarada büyükelçilik binası

Endonezya'nın Ankara Büyükelçiliği, Türkiye'nin başkenti Ankara'da bulunan ve Endonezya'ya ait olan bir büyükelçiliktir. Büyükelçilik binası 1958 yılında açılmış olup Çankaya ilçesinde yer almaktadır.